Hreczniaki ( Wiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste
Ostra na Słodkonaszą zimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającegoJ Meksykańskie burgery Składniki na około 4 burgery: · 400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca) · 1 papryczka chili · ½ łyżeczki soli · ½ łyżeczki papryki czerwonej(...)mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć
Mania GotowaniaPamiętacie przepis na domowy paprykarz szczeciński oraz zupę rybną z warzywami korzeniowymi ? Dzisiaj przyszedł czas na kolejne danie z rybą w roli głównej czyli pyszne, pachnące
Życie ze smakiemdużo smaczniejsze to o wiele, wiele zdrowsze! W dzisiejszym poście pokażę Wam moją wersję na domowego Big Maca ! Zapraszam ! Składniki na 4 kanapki Big Mac: BURGERY: 500 g mięsa mielonego (najlepsze byłoby wołowe, ale ja miałam wieprzowo-wołowe) połowa cebuli szczypta czosnku granulowanego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej (możecie dać ostrzejszą 1 łyżeczka maggi lub sosu Worcester 1 łyżeczka zimnej(...)Mięso umieszczamy w misce. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Z masy formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką tworząc kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na 4 kanapki Big Mac potrzeba 8 kotletów. SOS DO BIG MACA: W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ocet oraz maggi i mieszamy łyżeczką
Gotuj z MąkąTaka mała zmiana :) Chciałam zrobić mielone ale nie smażone. Dodałam do nich dwa białe warzywa, kaszę jaglana i wrzuciłam na parę :) Oczywiście, jeśli się komuś nie chce wyciągać sprzętu parowego albo najnormalniej w świecie nie chce ugotować zdrowych mielonych, może je w tradycyjny sposób usmażyć na patelni. Ale w smaku, wierzcie mi, już nie będzie(...)samo... Składniki na 13 kotlecików: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 pietruszka 1/4 selera 2 łyżki mąki 2 łyżki z kopką kaszy jaglanej (u mnie BIO) + 1 łyżka masła 1 jajko 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka świeżej bazylii oliwa z oliwek do smarowania dłoni podczas formowania kotlecików pieprz sól Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie według
Szczęśliwa kuchniaTaka mała zmiana :) Chciałam zrobić mielone ale nie smażone. Dodałam do nich dwa białe warzywa, kaszę jaglana i wrzuciłam na parę :) Oczywiście, jeśli się komuś nie chce wyciągać sprzętu parowego albo najnormalniej w świecie nie chce ugotować zdrowych mielonych, może je w tradycyjny sposób usmażyć na patelni. Ale w smaku, wierzcie mi, już nie będzie(...)samo... Składniki na 13 kotlecików: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 pietruszka 1/4 selera 2 łyżki mąki 2 łyżki z kopką kaszy jaglanej (u mnie BIO) + 1 łyżka masła 1 jajko 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka świeżej bazylii oliwa z oliwek do smarowania dłoni podczas formowania kotlecików pieprz sól Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie według
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSpójrz, tęcza na niebie! Uwielbiam patrzeć na kolorowe smugi, które ozdabiają nieboskłon podczas deszczu, przeplatanego promieniami słońca. Od razu na sercu robi się milej. Dlaczego zaczynam
W kuchni Karmel-itkiśredniej wielkości ziemniaki 200 g mięsa mielonego (u nas łopatka wieprzowa) 1 mała cebulka 1/2 łyżeczki tymianku 1 jajko 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju pieprz sól sól pieprz SOS: 2 łyżki ugotowanych ziemniaków 3 ząbki czosnku(...)musztardy. Nie zwiększamy natomiast ilości oleju. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do sosu. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Jeżeli kotlety robimy ze świeżych ziemniaków, od razu po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę lub tłuczemy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli nasze ziemniaki są wczorajsze, dobrze jest je pognieść, aby nie było
Kuchnia od dwojgaSałatka z ogórka kiszonego i cebuli to tania, szybka, prosta, a przede wszystkim smaczna sałatka. Ta sałatka z kiszonych ogórków jest idealnym dodatkiem do obiadu np. do kotleta schabowego . Przepis to niby banał, ktoś może powiedzieć: właściwie co to za przepis? Fakt, niby prościzna, przygotować umie każda łamaga, ale podstawą tej sałatki są pyszne kiszone ogórki. przygotowane w domu(...)przełknąć, ohyda! Najlepsza sałatka z ogórka kiszonego i cebuli : Składniki na 2 porcje: 4 kiszone ogórki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki oleju rzepakowego świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kiszone ogórki kroimy w plastry, najlepiej zrobić to na tarce, wtedy plasterki będą cienkie i równe. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ogórki mieszamy w miseczce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię„Kieszeń Włocha” drobiowe filety inaczej Kieszeń Włocha, jest pełna Włoch , czyli mozzarelli i suszonych pomidorów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
Ogrodnik w podróży250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe(...)internecine. Wtrącę tylko, że jej nasiona mają niski indeks glikemiczny. Są więc sprzymierzeńcem każdej diety, także cukrzycowej. Jest wiele potraw, które można z niej przygotować: pierogi z soczewicą, pasztety, kotlety, purre, zapiekanki, no i oczywiście zupa z czerwonej soczewicy. Zaletą tego gatunku jest to, że nie wymaga długiego gotowania (15 minut, czyli tyle co gotują się ziemniaki). Jeżeli ktoś lubi
mojewypiekiinietylkoGołąbki te bez dwóch zdań przypadły do gustu mojej rodzinie. W pysznym pomidorowym sosie smakują obłędnie :) Składniki: NA FARSZ 500 g mięsa mielonego drobiowego ( lub innego ) 500 g białej kapusty 1 cebula 3 pieczarki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia(...)kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki). Z masy formuj podłużne kotlety. Obsmaż je krótko na gorącym oleju (tylko do zmiany koloru) z wszystkich stron. Przecier pomidorowy (passatę) rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich. Doprawić cukrem, papryką
Fiołkowe TalerzeZapraszam na Siekańce z kurczaka z serem żółtym Robi się je szybko Nie są drogie Smakują rewelacyjnie Możemy je podać z chrupiącą bułką lub tradycyjnie z
Gotowanie Patkifasoli, czerwonej i ciecierzycy 4 ząbki czosnku 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki 200 ml greckiego jogurtu, 10% tłuszczu 1 łyżka soli 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1 doniczka świeżek kolendry pęczek natki pietruszki 20 listków mięty pieprzowej Montowanie burgerów 9 bułek hamburgerowych, tutaj przepis sałata rzymska plastry pomidora i czerwonej(...)Dodaj tyle chili sosu ile uważasz za stosowne. Sriracha jest bardzo ostra. Przekrój brioszki na pół i na każdą połówkę połóż liść sałaty rzymskiej. Rozprowadź sos i połóż upieczone kotlety. Następnie nałóż po kolei grillowaną cukinię, plaster pomidora i kilka krążków cebuli. Przykryj połówką bułki z sezamem. Smacznego! The post Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli appeared first on Blog
codojedzenia