masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:288/411)

Ciasto Kokosowo – Orzechowe 323

ciastem a wszystko polane wspaniałą miodowo – orzechową polewą. To ona stanowi kropkę nad i, jak również nadaje ciastu iście miodowego smaku. Ciasto jest wilgotne dzięki smażonym jabłkom, jest pyszne i rozpływające się w ustach. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 150 g cukru kryształu 150 g masła 4 łyżki śmietany 3 żółtka(...)drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i polewamy polewą miodowo – orzechową. Polewa miodowo – orzechowa: 1 łyżka miodu 1/3 kostki margaryny 2 łyżki cukru trzcinowego 2 garści posiekanych na drobno orzechów Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i polewamy

Made By Mom And Son
Mini serniczki na owsianym spodzie z jabłkami i kruszonką 180

jakieś pyszne dodatki - padło na podsmażone z cynamonem jabłka i orzechowo-owsianą kruszonkę. Powstały więc serniczki w jesiennej wersji i naprawdę w takim połączeniu smakują rewelacyjnie. To nawet takie mini serniko-szarlotki :D Oczywiście użyłam zdrowszych zamienników, więc nie ma w nich białego cukru, mąki pszennej czy masła. Serniczki nie są jednak bardzo odchudzone, bo użyłam serka Wieluń. Mój Ulubiony

Healthy food explorer
Rolada orzechowa 209

Dziś przepis na roladę orzechową, do której upieczenia bardzo Was zachęcam:) Na początku ma mocno maślany smak, jednak już na 2-3 dzień zdecydowanie przeważa smak orzechów, a ciasto kruszeje. Moje dziecko zjadło chyba z połowę tej rolady:) Ciasto: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 100 g mąki ziemniaczanej 270 g mąki pszennej + do podsypania Nadzienie

Smaki Na Talerzu
Kasza jaglana z suszonymi śliwkami 242

podwieczorek.  Smak kaszy jaglanej prażonej ma lekko orzechowy posmak dzięki czemu danie nabiera wyjątkowego smaku.  Świetnie smakuje na ciepło lub zimno, sama lub z dodatkiem kleksa jogurtu naturalnego.  150 g kaszy jaglanej prażonej Cenos 2 szkl mleka 200 g suszonych śliwek bez pestek 1 łyżka masła 4-5 łyżek miodu do smaku 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Smakołyki Asi
ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady 195

pyszne ciasteczka z mąki orkiszowej, która nadaje im delikatny orzechowy smak. Z dodatkiem siekanej czekolady. Szybkie w wykonaniu, równie szybko znikają z talerza ;-) składniki: 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej (lub pszennej razowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g masła 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Wszystkie składniki zagniatam na gładkie

babka w formie
Ciasteczka orzechowe ze skwarków 213

masę. Ciasteczka udały się wyśmienicie, więc spieszę z recepturą. Ciasteczka orzechowe ze skwarków 30 dag skwarków 1/2 kg mąki 15 dag cukru drobnego 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich mąka do podsypania polewa :100 g czekolady deserowej 1 łyżka mleka 1 łyżka masła spora garść orzechów włoskich do dekoracji Skwarki zmiel dwa razy

Gotuj Sam!
Ciasteczka miodowo-orzechowe 269

Ciasteczka miodowo-orzechowe są delikatne, mięciutkie i pełne smaku, co zawdzięczają wykorzystaniu do ich przygotowania miodu i orzechów włoskich. Łatwe je przygotować, ale łatwo też znikają z miseczki :) Składniki na około 80 sztuk: 160 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 100 ml płynnego miodu 100 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy

Trzeci talerz
Baklava 171

aromatem cynamonu i miodu. Ciasteczka są bardzo słodkie, ale ich orzechowy smak i chrupiące warstwy, mocno "wciągają" i ciężko się oderwać :) Składniki: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu ok. 480- 500 g ciasta filo (ok. 24 płatów ciasta dociętych do wielkości formy) 200 g masła Syrop: 150 ml wody 50 g miodu 170 g cukru

Świat Ciasta
Czekoladowe ciastka pełnoziarniste (z żurawiną) 215

aromatyczne i niezwykle chrupiące. Dzięki mące - posiadają wyrazisty i lekko orzechowy smak. Ponadto mąka żytnia - korzystnie wpływa na nasz organizm. O właściwościach zdrowotnych żurawiny nie będę pisała, bo z pewnością każdy wie, że jest jest ona uznawana za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. (około 22 sztuki) 110g masła (nie margaryny) 220g mąki żytniej razowej (użyłam typu 2000 , z Bazarku

Di gotuje
Mazurek orzechowy z bezą (nie tylko na Wielkanoc) 679

cukrem pudrem aż pojaśnieją, następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami i wszystko dobrze mieszamy. Wykładamy masę na kruchy spód.   Białka ubijamy na sztywno, przed końcem ubijania dodajemy po łyżce cukru i ubijamy aż piana zrobi się sztywna i lśniąca. Wykładamy na masę orzechową. Dekorujemy połówkami orzechów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kulinarne Inspiracje
Ciasto gruszkowe z bananami na spodzie z sucharków. 217

gram sucharków -garść płatków owsianych -4 duże łyżki kremu orzechowego Sucharki rozkruszamy i łączymy z kremem na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, które pochłoną nadmiar wody, mieszamy i wykładamy masę na spód tortownicy, dociskamy łyżką, by utworzyć równy spód. Masa gruszkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 200 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -3 gruszki

BaRepas
Ciasteczka z fit-kremem orzechowym 329

Przygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g

Kulinarny Pamiętnik
Makaroniki z kremem porzeczkowym 203

paście/żelu 250 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej lub 180 gr konfitury lub musu porzeczkowego 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła 2 łyżki likieru Cassis'; document.write(" "); Składniki na 30 gotowych ciasteczek: 150 g zmielonych migdałów 150 g cukru pudru 120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej(...)turach dodawać ubite białka do masy orzechowej. Delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Mieszać tylko do połączeniu, nie za długo. Mieszać szpatułką. Przygotować 3 blachy od piekarnika, wyłożyć je papierem do pieczenia. Uwaga, warto posmarować blachę tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia, nie ma problemu później ze zdejmowaniem bezików, jednej blaszki nie posmarowałam masłem tylko od razu dałam papier to miałam

moj przepis na
SZYBKIE BAGIETKI Z SAMOPSZY I PŁASKURKI 214

275g mąki z samopszy* typ650) - 275g mąki z płaskurki** typ650 - 50g mąki z samopszy typ2000 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 400g (ml) letniej wody - 30g oliwy z oliwek lub masła klarowanego - 25g świeżych drożdży +dodatkowo kilka łyżek mąki do podsypania blatu i zagniatania ciasta * "Pszenica samopsza  to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż.  Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych(...)delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Do misy miksera odważyć mąki: samopszę typ650, typ2000 i płaskurkę typ650. Z rozkruszonych drożdży, 1-2 łyżek wymieszanej mąki i ok.50 ml letniej wody zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do misy z mąkami dodać pozostałe składniki, tj.: sól, oliwę lub stopione masło klarowane, resztę wody oraz wyrośnięty zaczyn

Smaczne Zdrowe
Piątek: Spaghetti z krewetkami, grzankami i pistacjami 164

ciekawe zestawienie. W naszym przepisie pojawiają się dodatkowe smaczki, jak orzechowy, lekk słodki smak pistacji, przełamany cytrusowy zestem z cytryny, a na to wszystko nakłada się orzeźwiający aromat mięty. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Składniki: 1/2 opakowania spaghetti lub linguini Krewetki surowe 300 g 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy Kawałek papryczki chili (według uznania) Kilka łyżek

Niedzielny kucharz
Zupa krem z pasternaku z chrzanem 218

pietruszki. W smaku jest łagodny, lekko orzechowy, zawiera dużo białka, skrobię, pektyny i sporo witaminy C. Pasternak, w przeciwieństwie do pietruszki, nie jest zbyt popularny, ale z wyglądu prawie identyczny. Składniki: – 3 pasternaki – 1/2 kalafiora – 3 ziemniaki – 2 jabłka – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżka koperku posiekanego

To co kocham
Idealne mini wrap'y na imprezę 1004

serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki cukiniowe Hummus buraczany Lekki krem orzechowy Pieczona cieciorka Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną

Be Fit Be Strong
Jak Ugotować Ryż Basmati 233

długoziarnistego. Występuje w dwóch odmianach białej i brązowej. Ma lekko orzechowy smak, który zbliżony smakiem jest do dzikiego ryżu. Najpopularniejszy jest w Indiach i Pakistanie. Ryż Basmati po ugotowaniu jest sypki. Jak Ugotować Ryż Basmati? 200 g Ryżu Basmati 1 i 3/4 szklanki wody sól 1 łyżka oleju lub masła Ryż płuczemy lub jak mamy czas to namaczamy w zimnej

Blondynka Gotuje
Pralinki orzechowe z amaretto i czekoladki z musem malinowam 168

krokantem z orzechow laskowych,a drugie wypelnilam ulubionym musem malinowym.Najprostsze czekoladki orzechowe o smaku amaretto-pyszne Skladniki:200g czekolady ( najlepiej gorzkiej 70%)2 lyzki amaretto1 lyzka masla lub oleju kokosowego2 lyzki krokantu z orzechow laskowychWykonanie:W kapieli wodnej na malym ogniu,bardzo powoli rozpuscic czekolade.Dodac maslo i amaretto,caly czas mieszajac.Gdy calosc polaczy sie w jednolita mase dodac krokant orzechowy.Wymieszac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z jabłkami i orzechami w karmelu 842

Przepyszna tarta jabłkowa z  orzechami i karmelem dla wszyst kich miłośników niebanalnych słodkości :)    SKŁADNIKI   Ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g

Moje Kuchenne Rewelacje