mascarpone - 11293 przepisów (strona:340/753)

Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą 198

białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 1   łyżeczka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone 5 dag tartej gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek domowej konfitury wiśniowej Listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję(...)temperaturę zmniejszam do 115*c i suszę bezy 90 minut. Zostawiam w uchylonym   piekarniku do momentu wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Nadzienie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszysty krem, pod koniec słodzę cukrem pudrem, miksuję. Przekładam blaty śmietanką i konfiturą wiśniową, posypuję tartą na grube wiórka gorzką czekoladą. Dekoruję listkami mięty, schładzam w lodówce przez godzinę

Wanilia i Kardamon
Ciasto Lion 216

łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z ryżu i kajmaku: 100 g preparowanego ryżu 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku) Krem: 500 ml śmietanki 36 %  250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki) 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)łatwiej się wymiesza. Wykładamy go na biszkopt.  Następnie układamy ciemne herbatniki. Troszkę dociskamy :-) 5. W misie miksera ubijamy śmietanę 36%, jak będzie ubita, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Połowę masy wykładamy na herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta. Ciasto wkładamy do lodówki

kruche babeczki
Ciasto z malinami kremem kokosowym i chrupiącą bezą 1390

pysznego. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml śmietany kremówki 30% zimnej 250g serka mascarpone 100 ml likieru kokosowego 150g wiórków kokosowych 2 białe czekolady  1 galaretka cytrynowa 1 szkl wrzątku  2 łyżki cukru pudru Warstwa z galaretką: dżem malinowy 2 galaretki malinowe(...)ostudzenia i lekkiego stężenia. Maliny opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym lub na sitku.  Jeśli mrożone maliny to wcześniej nie rozmrażamy.  Zimną kremówkę razem z zimnym mascarpone ubić na sztywno. Wsypać wiórki kokosowe, cukier puder wlać likier kokosowy, czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej( nie gorące) i delikatnie wymieszać. Na końcu wlewać małym strumieniem tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać

Ala piecze i gotuje
Tort z truskawkowym kremem mascarpone 153

lekki, biszkoptowy z dodatkiem truskawek. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2/3 szklanki zmiksowanych truskawek sok z połówki cytryny 1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów napar(...)herbaty do nasączenia Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 2 blaty. 2. Zrobić krem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać partiami ser mascarpone. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksowane truskawki, a do drugiej sok z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru. Kremy schłodzić w lodówce. 3. Zrobić napar

Kuchnia domowa Ani
Kostka czekoladowa z cappuccino 429

masła 82% 125 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 listki żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki kawy cappuccino –z magnezem lub orzechowa 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka gęstej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słodzonego naparu z kawy 50 ml rumu Krem śmietankowy(...)wodzie tak jak w przepisie na opakowaniu, następnie odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli   wodnej do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera, ubijamy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kawę, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy. Krem śmietankowy: Smietankę prosto z lodówki ubijamy na krem

Wanilia i Kardamon
Torcik a la Ferrero Rocher 129

łyżka cukru waniliowego 6 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 500 ml. śmietanki 30% 500 g. serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na poncz: 1/2 szklanki wody 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 150 g. orzechów laskowych kilka pralinek Ferrero Rocher do dekoracji Wykonanie: Białka ubić(...)rozbić tłuczkiem przez ścierkę. Poncz: Kawę i cukier wsypać do 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia składników. Krem: Śmietanę ubić na gęsty krem, dodawać po kilka łyżek mascarpone i dalej ubijać. Na koniec dodać nutellę. Zmiksować do połączenia składników. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć ponczem, następnie wyłożyć część kremu, a na krem posypać część orzeszków

Agusiowe smakołyki
Pyszne tiramisu w szklance 155

moich bliskich. Własna kuchnia sprawia cuda! :) Zapraszam Was na mój przepis na lekkie i puszyste tiramisu w szklankach.  Tiramisu z rumem  zaparzona mocna kawa 200 ml serek mascarpone 250 g śmietana 30% 250 g biszkopty okrągłe cukier trzcinowy 3 łyżki cukier wanilinowy 3 łyżeczki rum 30 ml kakao Pierwszym etapem przygotowania deseru jest zaparzenie intensywnej kawy. Zostawiamy(...)ostudzenia. Następnie wrzucamy do miksera bardzo schłodzoną śmietankę. Kiedy śmietanka będzie już ubita, powoli dodajemy serek mascarpone, cukier trzcinowy oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu możemy stopniowo dodać ok 90-100 ml kawy ( w zależności od tego jak bardzo intensywny chcemy deser).  Kiedy krem będzie już gotowy możemy zacząć układać w szklankach.  Biszkopty namaczamy w pozostałej kawie wymieszanej

Kuchnia moimi oczami
Chałka z figą, mascarpone, szynką parmeńską i balsamico 148

smaczne śniadanie ale i dobrą przystawkę lub przekąskę w trakcie spotkania ze znajomymi. Tak właśnie ma się sprawa z grzankami z figą, szynką parmeńską, serrano lub prosciutto crudo, mascarpone, balsamico i pomidorkami. To bardziej taka zajawka i pomysł niż przepis bo jego wykonanie jest banalnie proste. Jednak niech nie zwiedzie Was prostota tego posiłku bo diabeł tkwi w szczegółach(...)tostuj na suchej patelni po minucie z każdej strony.  Dodaj łyżkę masła lub dwie i smaż z jednej strony na chrupko.  Wierzch każdej kromki posmaruj mascarpone.  Nałóż szynkę, figę i pomidorki.  Udekoruj listkami tajskiej bazylii i polej sosem balsamicznym.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
MAKARONIKI UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN) 210

przed przystąpieniem do pieczenia) 120 g płatków migdałowych ziarenka z 1 laski wanilii 200 g cukru pudru 50 g cukru DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: 200-250 g serka mascarpone kolorowe posypki do dekoracji złoty, różowy i fioletowy barwnik spożywczy jadalny czarny pisak odrobina roztopionej białej czekolady WAŻNE RADY PRZED PIECZENIEM: 1) Białka jajek muszą być oddzielone od żółtek i przechowywane(...)złoto, miejsca poniżej rogów posmaruj odrobiną białej czekolady i posyp dekoracyjnymi kuleczkami. Jadalnym pisakiem narysuj oczy, a sypkim różowym barwnikiem za pomocą pędzelka zrób rumieńce. Makaroniki przełóż serkiem mascarpone zabarwionym na fioletowo. Nie dodawaj do niego żadnego cukru. Makaroniki same w sobie są bardzo słodkie, a gwarantuję Ci, że w połączeniu z niesłodzonym serkiem są wyśmienite. Najlepiej smakują po kilku

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM 166

oczkach), 100 g startego jabłka (na dużych oczkach), 50 g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu. Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone (250 g), 4 łyżki masła orzechowego, 4 łyżki cukru. Dekoracja: garść posiekanych orzechów laskowych (prażone blanszowane), 3 kostki gorzkiej czekolady (startej na wiórki). Przygotowanie: Jajka ubijam do podwojenia objętości, stopniowo(...)tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę, piekę przez 50-60 minut w 150 stopniach (grzałka góra-dół) do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowuję krem - ubijam przez 2 minuty mascarpone z masłem orzechowym i cukrem. Upieczone ciasto całkowicie studzę i przekrawam na pół. Każdą warstwę ciasta smaruję połową kremu, dekoruję posiekanymi orzechami i czekoladą

JejKuchnia
Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami 381

pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania tortownicy Mus jabłkowy: 130g prażonych jabłek (ze słoika) 1 galaretka o smaku cytrynowym 3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 40ml wódki cytrynowej Dodatkowo: 200g kajmaku 100g migdałów 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić(...)wody i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Masa śmietanowa: Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i zmiksowane mascarpone, całość dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Poncz: Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać. 5. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać tężejący

Szalona Kuchnia Eweliny
ciasto "dżemowiec" 131

domowym dżemem z brzoskwiń z naszego ogródka ale każdy inny gęsty dżem będzie tu dobrze pasował.  *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników 250 g serka mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny 200 g gęstego dżemu brzoskwiniowego (lub innego) na polewę:  125 g masła 1/2 szklanki(...)sztywno. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać dżem i połowę rozpuszczonej żelatyny. Zmiksować szybko i wylać do foremki. Przykryć warstwą herbatników. Do reszty ubitej śmietany dodać serek mascarpone, kawę i pozostałą żelatynę. Zmiksować i wyłożyć do foremki. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.  Przygotować polewę:Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Masło rozpuścić, pozostawić na małym ogniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TORT BEZOWY DACQUOISE NA CUKRZE TRZCINOWYM 221

blaty bezowe: - 6 białek od dużych jaj ("L") - 300g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) - 1 łyżeczka octu winnego (daję jabłkowy) - szczypta soli Masa do tortu: - 200g kremówki - 200g mascarpone - 120g masy krówkowej (kajmak) - 80g orzechów włoskich (lub pekan) Dodatkowo: - puder i kakao do oprószenia tortu Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na półsztywną(...)minut (w połowie czasu zamieniam blaszki poziomami). Po upieczeniu najlepiej zostawić bezy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Masa z kajmakiem:  W misie miksera ubić kremówkę razem z mascarpone, następnie do masy dodać masę kajmakową i delikatnie zamieszać (masa nie musi być jednolita). Do masy śmietanowo- kajmakowej dorzucamy rozdrobnione lekko orzechy i delikatnie mieszamy. Na talerz wykładamy jeden blat bezowy

Smaczne Zdrowe
TĘCZOWY TORT UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN) 743

szklanki cukru pudru (lub więcej/ mniej według uznania) 2 x cukier z prawdziwą wanilią skórka otarta z 3 pomarańczy DO DEKORACJI: 1000 ml śmietany kremówki 36% 500 g mascarpone 3 śmietan-fixy cukier puder do smaku (kilka łyżeczek) esencja waniliowa odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, czarnego biała masa cukrowa drewniane patyczki WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni(...)niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym, aż do wyczerpania blatów i kremu. DEKORCJA: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder do smaku. Dodaj mascarpone i esencję i ponownie zmiksuj, krótko lecz dokładnie. Boki tortu posmaruj częścią kremu, a resztę podziel na 3 części i zabarw na fioletowo, niebiesko i różowo (1 łyżkę zabarw

Słodko-Słony Świat Ilony