godzin a przed podaniem wyjąć wcześniej. Domowe lody miętowe z maszynki Składniki na 1litr lodów 500ml mleka, 7-8 żółtek, 200g cukru pudru, 250g serka mascarpone, garść świeżej mięty, sól do smaku. Mus do lodów Mleko doprowadzamy do wrzenia. Ubijamy żółtka na parze do białości. Nie przerywając ubijania, wlewamy gotujące mleko, małym strumieniem. Ubijamy(...)chwili, aż wytworzy się dużo piany, powiększającej optycznie mus. Zdejmujemy z ognia, ubijamy jeszcze chwilę, dodajemy szczyptę soli. Do ciepłego musu, dodajemy serek mascarpone z lodówki i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy zmiksowaną, ewentualnie drobniutko pokrojoną świeżą miętę, razem z łodyżkami. Mus wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed wlaniem musu do maszynki schładzamy go jeszcze około 30 minut
Leśny Zakątekłyżeczki soli 150 g cukru 150 g masła 3 jajka 1 łyżka kako ok 6 posiekanych ciasteczek oreo Składniki na krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 2 ciasteczka oreo posiekane bardzo drobno (tak, żeby zrobił się z nich pyłek) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, solą(...)wysokości. Nie należy przesadzić z ilością ciasta, ponieważ sporo urośnie. Piec ok 20 minut w temperaturze 180*C. Wykonanie kremu: Śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać mascarpone z cukrem wanilinowym i miksować jeszcze chwilkę. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać dokładnie masę. Wystudzone babeczki udekorować kremem. Można na wierzchu poukładać ciasteczka oreo pokrojone na ćwiartki. Gotowe babeczki należy
The Sweet DamselKolejny prosty, letni deser z truskawkami:). 500g truskawek 250g serka mascarpone 300ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru kilka sztuk bez posypka do dekoracji 1. Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na kawałki. 2. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone, miksujemy krótko do połączenia składników. 3. W pucharkach układamy warstwowo masę serowo-śmietanową
Szefowa kuchniowocami – kwintesencja lata zamknięta w letnim, prostym wypieku. Składniki (na dużą blachę piekarnikową): 5 jajek 150g mąki 100g cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli Nadzienie: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 250g świeżych malin (można też użyć truskawek, jagód, wiśni) 200g dżemu malinowego – używamy takiego smaku jak użyliśmy owoców Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta oraz(...)ciasto ostygnie, delikatnie odwijamy je ze ścierki. Od środka smarujemy roladę równomiernie dżemem malinowym. Robimy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Nie przestając ubijać, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia na jednolity, gęsty krem. Krem rozkładamy równomiernie na posmarowaną dżemem roladę. Na krem rozkładamy równomiernie całe maliny. Delikatnie dociskając, zwijamy roladę. Przy końcu rolady krem
Smaczna Stronasłodkości. Świetnie komponuje się z kawą. Polecam BARDZO! :) Składniki: Spód: ok. 20 ciasteczek oreo 4 łyżki roztopionego masła szczypta soli Masa serowa: 330 ml śmietanki kremówki 500 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady (200g) 1 cukier wanilinowy kilka ciastek oreo pokrojonych w ćwiartki (wedle uznania) Polewa: 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)Wykonanie: Ciasteczka zmiksować w blenderze, dodać masło oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na tortownicę 21 cm i dobrze wyrównać. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone z cukrem wanilinowym i jeszcze chwilę miksować. Roztopić białą czekoladę i dodać jeszcze ciepłą do masy serowej. Zmiksować na gładką masę. Następnie dodać ćwiartki oreo i wymieszać delikatnie łyżką
The Sweet Damselmiękkiego masła 2 jajka (brak na zdjęciu) 1 żółtko (brak na zdjęciu) 2 łyżeczki soku z cytryny Składniki na krem: 500 ml kremówki (36%) (schłodzonej) 250 g serka mascarpone (zimnego, z lodówki) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego borówkowy mus Wykonanie bezy: Białka ubiłam za pomocą miksera (z końcówką do ubijania piany). Najpierw na małych obrotach, żeby dobrze(...)czasie mus zaczął gęstnieć. Zdjęłam z ognia, wystudziłam i przelałam z powrotem do miseczki. Czas na zrobienie kremu: Do misy miksera wlałam kremówkę, dodałam serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy i wszystko razem ubiłam na puszysty krem. Podzieliłam na dwie części: ¾ i ¼. Do większej części dodałam mus borówkowy i lekko wymieszałam. Jedną bezę wyłożyłam na paterę
Kuchnia u Krysidodaje uroku tortu. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Krem do przełożenia blatów: 250 g śmietany 36% 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 100 g konfitury różanej Do nasączenia biszkoptu: kieliszek nalewki różanej 100 ml wody przegotowanej wyciśnięty sok z połowy cytryny Krem do dekoracji: 200 g masła(...)wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z białą czekoladą. Następnie partiami dodać ubitą śmietanę kremówkę. Poncz: Składniki ponczu połączyć i wymieszać. Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, następnie smarujemy połową konfitury różanej i wykładamy 1/3 kremu
RAROSSAkilka centymetrów większą. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany, sok z cytryny(...)mniej, gdyby banany okazały się bardzo słodkie). Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tyle, żeby była cała zakryta) i odstawiamy do napęcznienia. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę kremu i dokładnie
Ciastkozercykokosowe z czereśniami są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kulek kokosowych będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 30 kulek 250 g serka mascarpone 140 g wiórek kokosowych około 30 czereśni 60 g cukru pudru oraz wiórka kokosowe do obtoczenia około 60 gramów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Kulki kokosowe(...)czereśniami Przygotowanie: Umyte i osuszone czereśnie dryluję, jeżeli nie mamy drylownicy to do usunięcia pestek możemy użyć grubej słomki do napojów. Przygotowanie masy: Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję cukier puder, wiórka kokosowe i dokładnie mieszam widelcem, tak żeby powstała jednolita masa. Formowanie kulek: Nabieram około jednej kopiatej łyżeczki masy i na dłoni formuję placuszek. Na środek kładę czereśnię
Uwaga Babcia Gotujeowocami. Przepis na Thermomix. Składniki: 4 białka szczypta soli 200 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 250 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 400 g truskawek Przepisy Thermomix. Beza z kremem i owocami. Wykonanie bezy: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wbijamy same białka. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną(...)rozgrzanego piekarnika do 140 stopni na ok 1 godziny. Bezy zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Wykonanie kremu: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dodajemy mocno schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy czas 30s/obr.3 (w zależności od stanu ubicia zwiększmy lub zmniejszamy czas). Masa powinna być sztywna. Masę przekładamy do rękawa i wyciskamy na górę bezy. Na krem dajemy
Themo przepisyWasze prośby zamieszczam przepis na sernik tiramisu bez pieczenia. Niech smacznie zacznie się Wam letni czas! Renata Składniki 800 g twarogu z kubełka (użyłam Mazurskiego Smaku) 200 g mascarpone 1 maly kubeczek śmietanki 36% 1 szklanka cukru pudru (lub wg własnego uznania ) 2 żółtka 4,5 łyżeczki żelatyny 2 opakowania biszkoptów dużych 1 opakowanie kakaowych herbarników (150g) 3 filiżanki zaparzonej(...)rozdrobnione ciasteczka. Polewamy je kilkoma łyżeczkami mocnej kawy. Wylepiamy dno. Można także połączyć ciasteczka ze stopionym masłem (1 łyżką). Tortownicę umieszczamy w lodówce. Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone, cukier, olejek waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy żółtka ze sparzonych wcześniej wrzątkiem jajek. Miksujemy do połączenia się składników. Teraz czas na likier. Cieniutką strużką wlewamy likier do masy. Miksujemy
Raj dla Podniebieniaherbatników (Petit beurre) - 28 szt. pianek w czekoladzie - 1 litr schłodzonej śmietanki 30% - 6 łyżek cukru pudru - 2 galaretki truskawkowe (+ 2 szklanki wrzątku*) - 500 g serka mascarpone Dodatkowo: - 2 galaretki truskawkowe (+ 2,5 szklanki wrzątku*) - truskawki do dekoracji *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Rozpuszczamy galaretki – w pierwszej misce dwie w 2 szklankach wrzątku, a w drugiej misce(...)kolejne dwie w 2 i ½ szklanki wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy serki mascarpone, zmieniamy trzepaczkę na mieszadło i chwilę mieszamy na najniższych obrotach miksera. Cienkim strumieniem (dalej mieszamy na najniższych obrotach) wlewamy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę (porcję rozpuszczoną w mniejszej ilości wrzątku). Mieszamy tylko do połączenia
mojewypiekiinietylkotortownicy (ok. 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę z mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej 1 galaretka cytrynowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniatruskawek * 50 ml zimnej wody 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny spożywczej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem stracciatella 300 ml śmietany kremówki ** 200 g mascarpone 40 g czekolady gorzkiej 4 łyżki cukru pudru Ciasto szpinakowe Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru(...)wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny. Krem straciatella Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone i startą czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym, lekko dociskając ciasto do kremu. Ciasto chłodzimy w lodówce
Wędrówki po kuchnidzięki temu nie opadnie Potrzebujemy także: 2 galaretki truskawkowe 750 g borówek (tyle ja użyłam, jeśli macie mniej możecie wykorzystać mniej) Masa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Śmietanę 30% miksujemy, gdy już jest sztywna dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy. Przekrawamy biszkopt, układamy z powrotem do formy w której się
MojaQchnia.pl