znów tarta, tym razem na słodko z kremem z serka mascarpone i śmietany z dużą ilością borówek i malin. Na spód wykorzystałam herbatniki, dzięki czemu tartę można przygotować nawet wtedy gdy nie mamy dostępu do piekarnika. Schłodzony krem, orzeźwiające owoce – czy istnieje lepszy letni deser? Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Spód 180 g herbatników, 100 g masła(...)Krem 250 g mascarpone, 200 g śmietany 30 lub 36%, 2-3 łyżki cukru pudru. Dodatkowo maliny, borówki lub inne dowolne owoce np. truskawki (w sumie około 400 g). Herbatniki dokładnie pokruszyć (np. wałkiem w szczelnie zamkniętej torebce) lub zmiksować w malakserze. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, dodać do ciasteczek. Wymieszać – ma powstać mokry ciasteczkowy piasek. Do formy na tartę wysmarowanej
Moja kraina smakówrękami dalej ma większe kawałki, które przeszkadzają w uformowaniu równych kulek. Gotowe popsy będą w dużej mierze smakować tym, co dodaliśmy do ciasta. Można eksperymentować ze smakami dodając np. mascarpone, masło orzechowe lub krem czekoladowy (np. Nutellę). Do oblania popsów można użyć ulubionej czekolady. Warto jednak dodać do niej przy rozpuszczaniu olej kokosowy. Dzięki temu uzyskamy rzadszą konsystencję i łatwiej(...)szaszłyków lub papierowymi słomkami. Składniki na 32 popsy: 6 babeczek waniliowych ( z tego przepisu ) lub ok. 350 g innego ciasta podobnego do babki lub muffinów 3 łyżki serka mascarpone (ok. 120 g) 3 łyżki soku z cytryny skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka domowej skórki pomarańczowej (można pominąć) Składniki na polewę: 200g białej czekolady 2 łyżeczki oleju kokosowego Dodatkowo: masa
CiastkozercyNaleśniki z kremowym musem jagodowym Deserowe naleśniczki ze śmietanką, serkiem mascarpone i jagodami. Słodko, kolorowo i przepysznie! Łatwy do przygotowania deser, który z pewnością zasmakuje każdemu. Polecam Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) + olej do smażenia Mus jagodowy: 150g śmietanki kremówki 30-36% 150g serka mascarpone(...)owocowy: Jagody przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru, a następnie blendujemy na gładki sos. Studzimy *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Około 2-3 łyżki masy śmietankowej odkładamy do ozdoby naleśników *** *** Do masy śmietankowej dodajemy zimny sos jagodowy. Około 2-3 łyżki sosu także odkładamy do ozdobienia gotowych naleśników
Blog z Apetytemktóre sama nazbierałam. Na biszkoptowym czekoladowym spodzie z galaretką z malinami, warstwą sernikową malinową i śmietankową. Całość polana czekoladą deserową. Sernik wyszedł leciutki jak puch dzięki serowi z dodatkiem mascarpone President . Jednak jakość sera ma znaczenie w efekcie końcowym i smaku. To własnie w tym serze tkwi tajemnica delikatnego i aksamitnego smaku sernika. Nie znajdzie w nim żadnym ulepszaczy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao galaretka malinowa: 1 galaretka malinowa 250 ml wody 250 g malin sernik malinowy: 250 ml śmietany 30 % 300 g sera twarogowego z mascarpone President 1 galaretka malinowa 200 g malin sernik śmietankowy: 400 g sera twarogowego z mascarpone President 1/2 galaretki cytrynowej 200 g malin polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1/4 łyżeczki żelatyny
wesoła kuchniakubeczka i delektować się jej smakiem. Dziś prezentuję Wam tą zupę w innej, ciut bogatszej wersji z groszkiem ptysiowy. Zupę przygotowuję na bulionie. Wzbogacam ją również o serek mascarpone lub zamiennie śmietankę. Jeśli lubicie zupy krem, to zachęcam Was do spróbowania tej zielonej wersji. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie dziś na drobiowym) 1 cebula 2 ząbki(...)czosnku 2 łyżki masła garść siekanej zielonej pietruszki lub gałązka świeżego lubczyku (często dodaję trochę tego i tego) 2 łyżki serka mascarpone lub śmietanki około 400 g groszku (waga po odsączeniu, 1 cała i niewielka ilość z drugiej puszki) – użyłam groszku BIO Rolnik sok z cytryny do smaku (można pominąć) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na maśle podsmażamy
Słodkie okruszkiSkładniki: twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1kg wiaderko, cukier puder 3/4 szklanki, śmietana gęsta 18% 200 gram, kawa rozpuszczalna 4 łyżki, sezamki 5 sztuk opakowanie 30 gram, galaretka pomarańczowa 2 opakowania, śliwki dojrzałe 40 dag małe, biszkopty mini 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie Użyłam pojemniczki po jogurtach,śmietanie, do każdego pojemniczka pokroić wypestkowane śliwki 3 do mniejszego(...)gorącej wody, wlać galaretki do śliwek do zakrycia ich, schować do lodówki, galaretkę wiśniową rozmieszać w 400 ml gorącej wody i zostawić do tężenia. Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président z wiaderka, cukier puder,kawę rozpuszczalną w misce mikserem połączyć na najwyższych obrotach do jednolitej masy. Do masy sernikowej wkruszyć 3 opakowania sezamek, mikserem na najwyższych obrotach połączyć składniki, następnie wlać
W Mojej Kuchni Lubięjest orzeźwiające, lekko kwaskowe. Po prostu pyszne! Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki. Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki tortowej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy(...)budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki wody 2 żółtka 1 szklanka cukru 200 g masła Pianka cytrynowa: 600 ml śmietanki 30% 150 g serka mascarpone 2 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: herbatniki maślane Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec
Smaki Na TalerzuSkładniki: biszkopty mini 1 opakowanie, śmietana 30% 200 gram zimna, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, galaretka pomarańczowa 2 opakowania, woda gorąca 950 ml, maliny 1 małe pudełko, czekolada mleczna oreo 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, cukier puder 3/4 szklanki, żelatyna deserowa 5 łyżeczek, woda gorąca 120 ml Galaretki wymieszać w gorącej wodzie (950 ml), zostawić(...)wystudzenia, następnie schować do lodówki, by zaczęła tężeć. Żelatynę zalać gorącą wodą (120 ml), wymieszać dokładnie, letnią daje do sera. zimny z lodówki Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président krótko zmiksować na dużych obrotach z cukrem pudrem, wsypać pokrojoną drobno czekoladę mleczną oreo, miksując na średnich obrotach wlewać żelatynę. Śmietanę mocno zimną ubić na sztywno i dodać do masy serowej miksując
W Mojej Kuchni Lubiębiałek 120 g cukru szczypta soli 120 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietanki 30% 55 g mąki masa porzeczkowa: 250 g porzeczek czarnych (mogą być mrożone) 250 g mascarpone 150 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus cytrynowy: 1 cytryna 100 ml mleka 200 ml śmietany 30% 5 żółtek 100 g cukru 1 czubata łyżka mąki(...)wody. Podgotowane porzeczki miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sitko,aby pozbyć się skórek. Studzimy. Z powstałego musu odmierzamy 130 g , a resztę odstawiamy - będzie potrzebny na wierzch. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, potem łączymy delikatnie z 130 g musu porzeczkowego. "Śmietankę" porzeczkową łączymy z rozpuszczoną w 1/3 szkl gorącej wody żelatyną
Bon appetit mon amiewysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i piec 40 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni. Top 5 najzdrowszych letnich przepisów z mojego bloga: Spring Rollsy z borówkami i mascarpone Składniki: 8 arkuszy papieru ryżowego opakowanie serka mascarpone 250 g opakowanie borówek Przepis Arkusz papieru ryżowego włożyć na chwilę do ciepłej wody. Po wyjęciu z wody odłożyć na deskę(...)środku ułożyć owoce (garstkę) i czubatą łyżkę mascarpone. Zawinąć całość jak sajgonkę. Czereśnie z masłem Składniki: pół kilo umytych i wydrylowanych czereśni łyżka masła czubata łyżka brązowego cukru wyciśnięty sok z połowy cytryny szczypta świeżo zmielonego pieprzu Przepis: Na roztopione na patelni masło wsypujemy cukier i gdy się rozpuści dodajemy jeszcze czereśnie. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny
Ugotowane pozamiatanetort pochodzi z bloga Kwestia Smaku ( link do oryginału ), ja jednak go nieco zmodyfikowałam. Główna różnica to krem, w mojej wersji jest on zrobiony z mleczka kokosowego light, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Jest to jeden z moich ulubionych kremów, który bardzo często wykorzystuje w różnych ciastach. Jest lekki, delikatny i puszysty, nie przesłodzony i idealnie sprawdzi się na lato(...)będzie jak znalazł ;) Składniki( tortownica o średnicy 24 cm) : Biszkopt: 6 jajka 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część) 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Warstwa owocowa: 20 truskawek (świeżych lub mrożonych) 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
Healthy food explorerSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, t waróg Sernikowy z Mascarpone Président 1kg wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, czereśnie bez pestek 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki rabarbar 50 dag, cukier 4 łyżki, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, herbatniki 3 opakowania, puder cukier do posypania Składniki temperatura pokojowa = obrany rabarbar drobno p0kroić, wsypać cukier(...)wody i wlać do rabarbaru, mieszać do zgęstnienia kisielu, dobrze wystudzić. Żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach. Do żółtek dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président , wsypać kaszę manną, budyń, mikserem połączyć dokładnie składniki. Połówki czereśni bez pestek wymieszać w mące ziemniaczanej i wsypać do masy serowej, białka ubić na sztywną pianę ( piana powinna być mocno sztywna
W Mojej Kuchni LubięCześć! Zrobiłam bardzo prosty serniczek z mascarpone z truskawkami na biszkopcie. Bardzo lekkie i smaczne ciasto. Składniki: Na biszkopt: * 2 jajka rozm. L * 15 dkg mąki * 15 dkg cukru * 4 łyżki oleju * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: * 400 g serka mascarpone * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką(...)masy. Wylałam ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Odstawiłam do ostudzenia. Do serka mascarpone wsypałam cukier wanilinowy ze skórką cytryny i cukier puder. Zmiksowałam. Śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam z serkiem. Mieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Taką masę wyłożyłam na ostudzony biszkopt. Wyłożyłam pokrojone
Pieprzyć z Fantazjąsmakują, jak kiedyś te z babcinego ogródka. Owoce sezonowe od polskich dostawców znajdziecie również na Ryneczku Lidla. SKŁADNIKI: - 2 opakowania EKO truskawek z Ryneczku Lidla - 200 g serka mascarpone - 3 bardzo dojrzałe banany - opcjonalnie kilka małych bezików i biszkopty do podania Aby przygotować w domu lody bez maszynki do lodów, potrzebujemy dobrego blendera kielichowego i trochę cierpliwości. Aby masa(...)lody nie zawierała kryształków lodu należy ją kilkakrotnie zmiksować. Aby była kremowa musi dodać bardzo dojrzałe banany i serek mascarpone. Ważna jest kolejność wykonywanych czynności. - na początku umyj i osusz truskawki, usuń szypułki, zamroź truskawki - zamarznięte truskawki zmiksuj bardzo dokładnie z 1 bananem i połową serka mascarpone, wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę, masę ponownie zmiksuj dodając banana i resztę
SMYKWKUCHNIsię niedługo kończył, dla mnie za szybko. Dobrze, że zdążyłam już zamrozić, teraz tylko korzystamy i jemy ;-) Dzieci bardzo chciały deser z bezą, więc powstał taki na szybko z mascarpone. Robi się go szybciutko i jest bardzo smaczny :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 150 ml mleka 2% 1 łyżka miodu(...)syropu klonowego 10--12 bez truskawki 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Serek mascarpone przekładamy do miseczki i dodajemy do niego mleko, mieszamy rózgą lub łyżką do momentu, aż składniki się połączą. Wtedy dodajemy miód lub syrop klonowy i mieszamy raz jeszcze. 2. Na spód szklanek dajemy kilka pokrojonych truskawek, następnie na nie rozkruszamy po jednej
kruche babeczki