koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka czerwona słodka do smaku Warstwa szpinakowa: 150g świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Masa serowa: 250g mascarpone 300g białego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso(...)delikatnie solimy. Lekko blanszowany szpinak przekładamy na warstwę mięsną. Margarynę przekładamy na patelnię, gdy się roztopi dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy. Białko ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz twarogowy. Do masy serowej dodajemy przyrumienioną cebulkę, marchewkę startą na drobnych oczkach oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i wykładamy na warstwę szpinakową. Całość dokładnie posypujemy ziarnami słonecznika. Pasztet pieczemy w nagrzanym
Kuchnia w czekoladziewyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. składniki na tortownicę 26 cm spód ciasta 250 g ciastek oreo 100 g masła masa 330 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 2 opakowania śmietan- fixu 3-4 łyżki cukru pudru 130 g ciastek oreo + 8 sztuk do dekoracji przepis Ciastka oreo miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji(...)wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Ciastka oreo siekamy na niezbyt drobne kawałeczki. Do masy serowej wrzucamy około 3/4 posiekanych ciastek resztę pozostawiamy do dekoracji. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód i wygładzamy jej powierzchnię, wierzch posypujemy
Smakowite DaniaTiramisu to włoski deser, który składa się z warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, przełożonych kremem z serka mascarpone. Będąc na LCHF wcale nie musimy rezygnować z tego smakołyku. Wystarczy przygotować odpowiedni keto biszkopt a do kremu nie dodać cukru a powstanie przepyszne keto tiramisu, które po schłodzeniu jest idealne w letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki(...)żółtek dodać opcjonalnie słodzik lub cukier i ucierać mikserem przez kilka minut do uzyskania puszystej jasnej masy. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać serek mascarpone i delikatnie wmieszać ręcznie łyżką. Po połączeniu masa powinna być gęsta i puszysta. Następnie do masy dodać ubite białka i wymieszać całość delikatnie łyżką. Krem nadal powinien być gęsty i puszysty
Ola la LCHFmałą porcyjką. Składniki (6 porcji w słoiczkach ok. 140 ml): Spód: 120 g ciasteczek owsianych (tutaj ciasteczka owsiane Bonitki z Biedronki) 1/4 kostki (50 g) masła Masa serowa: 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki (60 ml) gorącej wody Solony karmel: 3/4 szkalanki(...)zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, nałożyć po równo do słoiczków/szklanek i delikatnie ugnieść. 2) Do misy miksera dodać serek mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną w kapieli wodnej i mieszać do uzyskania gładkiej masy. 3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać
Fitsweet.meśmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej 1 łyżka kopiata żelatyny +1/3 szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny(...)piana będzie szklista i sztywna. Następnie zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym żółtku. Mąkę zmieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia i przesiewać przez sitko do masy lekko mieszając już nie mikserem tylko gumową łopatką tak, żeby składniki się połączyły a masa nie opadła. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do "suchego patyczka
Maślane ciasteczkoszklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki tortowej mała szczypta soli 1 łyżka masła do wysmarowania boków tortownicy Krem do przełożenia 2 warstw: 500 g serka mascarpone (2 opakowania) 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 1 puszka mandarynek (można zastąpił świeżymi manadarynkami, dokładnie oczyszczonymi z błon) 1 puszka ananasa 1 łyżeczka soku z cytryny(...)zachowujemy. Osobno odsączamy ananasy. Odkładamy kilka kawałków do dekoracji, a pozostałe owoce kroimy na drobniejsze kawałki. W dużej misce miksujemy śmietaną z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i sok z cytryny. Masę dzielimy na 2 równe części. Do pierwszej części dodajemy 2 łyżki soku ananasowego i mieszamy całość mikserem. Dodajemy pokrojone ananasy i całość mieszamy łyżką. Gotowy krem wykładamy
Trzeci talerztruskawkowa rozpływa się w ustach! Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy(...)truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Połowę masę wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu kakaowego, przykrywamy drugim krążkiem i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała
Na Ciasteczkowych Papierachjednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 ml. śmietanki 30 % 100 g. czekolady gorzkiej dowolny dżem (np. wiśniowy, śliwkowy, ja użyłam frużeliny porzeczkowej TEJ-KLIK ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)najlepiej to robić poprzedniego dnia, biszkopt nie jest tak miękki i łatwo go przekroić. Do śmietany wsypać cukier puder, dodać serek mascarpone i mikserem ubić na sztywno. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem lub jak ja - frużeliną. Na to wyłożyć masę śmietanową, pozostawiając ok. 4 łyżek masy do dekoracji. Przykryć drugą połową biszkopta. Ciasto włożyć do lodówki. Przygotować polewę - śmietankę podgrzać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczęstujcie się :) Zapraszam na sernik na murzynku! Składniki : 4 jajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 600 g sera twarogowego 250 g serka mascarpone łyżka masła orzechowego jajko 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 35 g budyniu waniliowego 6 białek Dodatkowo : 100 g białej czekolady(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przełożyć twaróg i dwukrotnie go zmielić. Do tak przygotowanego sera dodajemy serek mascarpone, masło orzechowe i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym i budyniem - ubijamy. W oddzielnej misce ubijamy
Słodkie Przyjemnościpiasku". Następnie przekładamy ciasteczkową masę do tortownicy, rozprowadzamy i dokładnie dociskamy. Pozostawiamy spód do schłodzenia w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy masę serową :) Składniki na masę serową: 750 g twarogu sernikowego Piątnica 250 g serka mascarpone 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki budyniu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru (lub mniej) 1 olejek waniliowy 3 jajka Wykonanie masy sernikowej jest(...)napowietrzać sernika, co mogłoby spowodować, że ciasto w piekarniku bardzo urośnie, a następnie opadnie... Na początek krótko bledujemy twaróg sernikowy, serek mascarpone i mleko skondensowane. Następnie dodajemy jajka, budyń, olejek waniliowy i cukier puder. Całość blendujemy. Przelewamy masę (jest dość rzadka) na przygotowany spód ciasteczkowy i pieczemy w temp. 155-160 st. przez 60-65 minut w kąpieli wodnej, dzięki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Moje Wypieki . Serdecznie polecam;) Biszkopt kakaowy: 6 jajek 180 g cukru 120 g mąki pszennej 6 czubatych łyżek kakao Masa kawowa: opakowanie kawy cappuccino (110 g) 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie cukier wedle uznania Wykonanie biszkoptu : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną(...)stopni. Po wystygnięciu kroimy na 3 części. Wykonanie kremu: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serkową. Gdy żelatyna już przestygnie, cały czas miksując wlewać ją do masy. Gotowy krem schłodzić w lodówce. Smacznego
Krakowskie smaki Aniokazały się u nas galaretkowe arbuzy (przepis – KLIK ) oraz deser, który dzisiaj Wam prezentuję. Deser Niebo, to tak na prawdę banalne połączenie galaretki oraz masy na bazie ubitej kremówki i serka mascarpone. Wszystko sprowadza się jedynie do kolorów (niebieska galaretka) i kształtów (chmurki z masy). Dzieci je uwielbiają:) Na poparcie swych słów mogę dodać tyle, że wierzch deseru planowałam
Smaki Na Talerzupolecam również malinowy, jeżynowy oraz jagodowy), jak i całych, ułożonych na masie serowej i zalanych galaretką. Składniki Masa serowa opakowanie okrągłych biszkoptów 250 ml mleka 2 łyżki żelatyny 4 serki homogenizowane waniliowe (łącznie 600 g) w temp. pokojowej 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) w temp. pokojowej pół szklanki cukru pudru Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)jeden przy drugim (nie zużyjemy całego opakowania). Żelatynę rozpuścić w gorącym, lecz nie wrzącym mleku. Odstawić na 10 min., aby trochę przestygło. Serki homogenizowane zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Miksować masę serową mikserem na niskich obrotach, jednocześnie stopniowo wlewając mleko z żelatyną. Tężejącą masę serową wylać na przygotowany biszkoptowy spód, przykryć folią i wstawić do lodówki do całkowitego
Słodkie inspiracjegluten. Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów i boków biszkoptu: 500g serka mascarpone (2 opakowania) 400ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Ok. 0,5 kg truskawek mrożonych ( w sezonie używamy świeżych) Do nasączenia(...)Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia mascarpone z kremem (dosłownie kilka obrotów). Dodajemy rozmrożone truskawki i całość mieszamy szpatułką. Wykonanie tortu Jeden z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki powstałego kompotu. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy i układamy kolejny blat biszkoptu. Nasączamy 1/3 kompotu i ponownie umieszczamy 1/3 masy śmietankowo-truskawkowej
Kolizje Smakówsmaki, ten wspaniały deser z pewnością przypadnie Wam do gustu. składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) 250 g herbatników 200 g masła 1 puszka masy krówkowej (ok. 500 g) 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 3 duże banany wykonanie: Ciastka rozkruszam i rozdrabniam w malakserze. Dodaję roztopione masło i mieszam. Powstałą masą wykładam(...)wstawiam do lodówki na 30 minut (czasem robię ciasto w tortownicy, wtedy nie wyklejam brzegów, tylko dno formy). Masę krówkową wykładam na zastygnięty spód, na wierzchu układam pokrojone w grube plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubijam razem z serkiem mascarpone do uzyskania gęstego kremu i wykładam na ciasto. Całość dekoruję posypując wierzch przesianym przez sitko kakao
babka w formie