pomarańcza Wykonanie ; Daktyle kroimy na drobniejsze kawałki żeby ułatwić pracę blenderowi. Przekładamy je do miski i dodajemy płatki owsiane. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki. Serek mascarpone wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz miód i mieszamy przy użyciu miksera. Kolejno dodajemy jogurt i dokładnie ze sobą łączymy. Otrzymaną masę wylewamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym Krem: 400 gram masła 250 gram serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 200 gram białej czekolady Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa złote perełki cukrowe Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody,studzimy i wylewamy do płaskiego(...)minut w 180 st. C.Metalową obręczą w kształcie serca wycinamy 6 serc.Część pozostałego biszkoptu kruszymy. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości,dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy,uważając aby masa się nie zważyła.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do kremu,miksujemy. Kremem przekładamy małe biszkopty w kształcie serc,tak żeby powstały 3 torciki.Smarujemy wierz
Bajeczna Kuchnianiedzielę, jednak prawie nic nie zostało, bo zjedliśmy go od razu. Składniki : 3 duże białka 170 g drobnego cukru 3 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 g śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 50 g cukru pudru owoc grantu 350 g truskawek 100 g czekolady Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo(...)godz. Gotowy wystudzony blat dolny posmarowałam 1/2 rozpuszczonej czekolady i odłożyłyśmy go do zastygnięcia czekolady. Serek mascarpone utarłyśmy z cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubiłyśmy i ciągle ubijając dodałyśmy serek mascapone. Na koniec dodałyśmy granat i delikatnie wymieszałyśmy. Masę w yłożyłyśmy na dolny blat (zostawiłyśmy 3 duże łyżki na górny blat) i ułożyłyśmy na niej
Lili w kuchniłyżki mąki ziemniaczanej , również przesianej łyżka soku z cytryny.Masa :200 g kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w łyżce gorącej wody i schłodzona Wykonanie ::Blaty :Białka ubić na sztywno , dodać cukier puder i ubijać nadal aż masa będzie sztywna i błyszcząca .Wsypać mąkę , wlać sok cytrynowy i delikatnie wymieszać.Upiec trzy jednakowej wielkości(...)blaty , u mnie o wielkości ok 20cm , pieczone jednocześnie w 140'C z termoobiegiem przez ok 1 godzinę.Masa :ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem , dodać , wciąż ubijając serek i na końcu wlać kawę .Przełożyć wystudzone bezowe blaty masą kawowa , udekorować torcik wg uznania , ( u mnie posypany jedynie delikatnie kakao )Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaWarstwy o smaku toffi: 300 g herbatników*3 500 ml śmietanki 30% 300 g masy toffi ( kajmaku ) 1czubata łyżka żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki 30% 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wierzch ciasta: 50 g startej czekolady deserowej posypki czekoladowe i/lub cukrowe PRZYGOTOWANIE: Formę ( 27*18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia(...)łyżką masy o smaku toffi i dodać do pozostałej masy, połączyć i podzielić na dwie części ( należy to robić szybko, aby masy nie zdążyły stężeć w misce ). Do jednej części masy dodać pozostały kajmak i wymieszać, a następnie wyłożyć ją na warstwę herbatników w formie. Wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników - 100 g. Na herbatniki wyłożyć drugą część masy toffi
WSZYSTKO SMACZNErozpuści. Studzimy. Konfitura jagodowa lub borówkowa (jak kto woli): 3 szklanki czarnych borówek pół szklanki cukru trzcinowego Lekko przesmażamy do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Można cukier pominąć. Masa serowa: dwa opakowania mascarpone szklanka serka na sernik (mielonego) łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z dwóch lasek wanilii łyżka miodu trzy łyżki jogurtu naturalnego Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy do lodówki(...)przekrawamy. To, co nam się pokruszy odkładamy na bok, można trochę „wyskubać” ze środka, będzie do dekoracji na górze ciasta. Biszkopt nasączamy syropem, smarujemy konfiturą i na to dajemy masę serową. Konfitura z masą zrobi ładne esy-floresy. Jeśli upiekliście dwa biszkopty, żeby mieć wyższy tort, to czynność powtarzacie przy każdym blacie. Na sam wierzch dajemy cieniutką warstwę masy, sporo
ladykitchenspód: 160 g ciastek kokosowych 100 g masła, roztopionego (1/2 kostki) 3 łyżeczki kakao Na masę serową: 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego, w temperaturze pokojowej 250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru pudru Opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego Puszka mleczka kokosowego 400 ml 50 g wiórków kokosowych 4 czubate łyżeczki żelatyny w proszku(...)średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką. Masa serowa: W misie miksera umieścić jogurt, serek mascarpone, cukier puder, likier, wiórki kokosowe. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej masy. Do masy serowej dodać mleczko kokosowe i ponownie wymieszać. Żelatynę
Fabryka pomysłówbiszkopt : 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki wody Składniki na masę do przełożenia tortu : 1 serek mascarpone 500 g 1 serek naturalny 500 g -"zielona łąka" 2 puszki mandarynek, mandarynki oddzielamy od soku 1 śmietana 30 % -500 ml. 3 łyżki żelatyny około 1 szklanki(...)żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane stopniowo do utartych żółtek Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły Upiec w temp.180 C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem Ja piekłam w prodiżu w okrągłej foremce o średnicy
Proste Potrawywzględu powinien smakować większości degustujących. :-) Niezbyt słodki, bo takie właśnie lubimy. Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 700ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1/4 szklanki cukru pudru 2 śmietan fixy 1 tabliczka mlecznej czekolady Owocowy wierzch: 2 kiwi 100g czerwonych winogron 3 mandarynki 1 nieduży granat 1. Białka oddzielamy
Szefowa kuchniCiastka zmielić na pył w blenderze. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować.Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić.Masa serowa: 500g białego sera, 500g serka mascarpone, 4 jajka, żółtko, szklanka cukru, budyń waniliowy, 1/2 szklanki suszonej żurawiny, 100g białej czekolady, 4 łyżki śmietanki 30%, 50g malin(...)kilka łyżek likieru jajecznego. Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz śmietankę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać żurawinę oraz posiekaną białą czekoladę. Wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany spód. Maliny przetrzeć przez sito, powstały mus kłaść łyżeczką na wierzch sernika. Przy pomocy wykałaczki zrobić
Z miłości do słodkościPrzygotowaną masę przelać do tortownicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piec przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt (w tortownicy) upuścić z wysokości około 60 cm i wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Krem kokosowy: 200 ml śmietany kremówki 36 % 625 gram serka mascarpone 2/3 szklanki(...)łyżki syropu kokosowego bądź jak w oryginale Malibu Ponadto: 50 gram gorzkiej czekolady Wykonanie kremu: Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Kolejno do masy dodajemy cukier puder i mieszamy na delikatnych obrotach miksera. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i syrop , mieszamy do połączenia się składników. Masy wystarczy do dwukrotnego przełożenia biszkoptów
Krakowskie smaki Anipapierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez ok 35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na równe 3 części. Krem kajmakowy: 400 g masy kajmakowej ( krówkowej) 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie 3 składniki kremu powinny być schłodzone przed rozpoczęciem ubijania. Umieszczamy je w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Nasączenie(...)Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy przez 5 minut, by zmiękły ale się nie rozpadały. Wykładamy na sitko, by odsączyć sok. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, rozsmarowujemy połowę masy kajmakowej, a następnie "wtykamy" w nią połowę gruszek i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i postępujemy podobnie jak wcześniej. Po przykryciu trzecią częścią biszkoptu zostaje nam udekorować całość i tutaj
Cynamonowe szczęścieuzyskania jednolitej masy. Stoniowo dodawać przesiane suche składniki. Całość przełożyć do formy średnicy 24cm. Piec przez około 50 minut w 160oC Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu
Słodki ZakątekSerek mascarpone to idealny składnik do mas, deserów, serników. Jest również bardzo smaczną bazą do dań wytrawnych.Nie bójmy się go łączyć z kurczakiem, indykiem czy schabem. Ten ostatni jest u mnie tematem przewodnim dzisiejszego przepisu. Słodkawy smak mascarpone, połączony z aromatyczną bazylią i pietruszką przypada do gustu także dzieciom :) Spróbujcie:) Składniki: 20dag pieczonego schabu duża cebula pęczek pietruszki(...)łyżeczka bazylii sól, pieprz makaron orkiszowy Przygotowanie: Schab kroimy w drobna kosteczkę. Podsmażamy na oleju słonecznikowym. Cebulę kroimy w piórka i po zarumienieniu mięsa, dorzucamy ją do podduszenia. Serek mascarpone łączymy ze schabem, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną pietruszka i bazylią. Podajemy z makaronem. Smacznego
ChilliJemyjest łakociem takim „na raz”! Poniżej zapraszam na kilka lipcowych kadrów z mojego rodzinnego Rzeszowa. A oto jak to tiramisu przygotowałam: Składniki (na 4 porcje) 400 g mascarpone 2 żółtka (z wcześniej sparzonych wrzątkiem jajek) 3-4 łyżki cukru pudru 4-5 kropli olejku migdałowego 2 krople esencji waniliowej 5 łyżek likieru amaretto 300 ml świeżo zaparzonej kawy(...)wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy. Ostatecznie białka możesz zamrozić. Przygotuj masę do tiramisu. Do miski przełóż serek mascarpone, zmiksuj z cukrem pudrem, likierem, esencjami. Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie do połączenia się składników. Zaparz mocną kawę. Przygotuj małe kokilki lub ramekiny. Do każdego naczynka
Raj dla Podniebienia