masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:178/248)

PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 192

masła / margaryny 1 szklanka letniej wody 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 4 jajka składniki na krem: 4 łyżki wiórków kokosowych 400 ml śmietanki kremówki 300 g serka mascarpone 4 łyżki przesianego cukru pudru aromat kokosowy (opcjonalnie) Sposób przygotowania ciasta parzonego: Masło / margarynę, cukier oraz wodę umieszczam w garnku, doprowadzam do wrzenia.  Kiedy mieszanina wrze, zmniejszam ogień(...)ucieram intensywnie do połączenia składników, do powstania gładkiej kuli ciasta, która z każdym ruchem drewnianej łyżki odchodzi od ścianek garnka. Zdejmuję z ognia i zostawiam do przestudzenia. Kiedy masa jest chłodna, przekładam ją do miski. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem porządnie miksując.  Tak przygotowane ciasto przekładam do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdy lub otwartej

W kuchni Karmel-itki
Drożdżówki cytrynowe z serkiem mascarpone 127

razem wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki - jeśli jest lepkie należy dodać trochę mąki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Serek mascarpone ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru i pozostałą częścią cukru waniliowego oraz dwoma jajkami. 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Formujemy wałek, z którego odcinamy(...)nich formujemy płaski placek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku robimy wgłębienie na nadzienie przy użyciu dna niedużej szklaneczki obtoczonej w mące. Wypełniamy masą serową. Dekorujemy borówkami i tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp.160 (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu 185

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1/2 opakowania  mrożonego szpinaku Poltino sok z 1/2 cytryny Krem: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki  syropu z kwiatów czarnego bzu Dodatkowo: 2 łyżki  syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki wody garść truskawek garść poziomek Wykonanie: Zamrożony(...)małym ogniu. Musimy się pozbyć z niego jak najwięcej wilgoci. Odstawimy go do wystudzenia, wtedy dodajemy sok z cytryny i blendujemy. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami olej i szpinak miksując na wolnych obrotach. na koniec dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną

Kulinarne przygody Gatity
Rolada podwójnie truskawkowa 215

każdym dokładnie miksując masę. Dodać olej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Połowę mąki dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką i dodać resztę mąki. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na dno formy o wym. 35x42cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować i rozłożyć umyte, osuszone i przekrojone na pół truskawki, przekrojoną stroną ku górze. Oprószyć kaszą manną. Piec(...)upieczeniu roladę wyjąć truskawkami ku górze na mokrą, oprószoną cukrem ściereczkę. Zrolować wraz ze ściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku. Ostudzić. Krem:   250g serka mascarpone,  400 ml śmietanki 30%,  3 łyżki cukru pudru,  50g białej czekolady,  200g truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i krótko

Z miłości do słodkości
Cappuccino jabłkowe 201

proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 23x30 cm. Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 2 słoiki prażonych jabłek (słoik = 900 ml); 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Jabłka wyłożyć do garnka i podgrzać, by były gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać z jabłkami(...)jabłek, jabłka nie powinny się już prażyć. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na krem: 0,5 l śmietany 30%; 750 g serka mascarpone; 2 łyżki cukru kryształu; 3 łyżki kawy cappuccino waniliowej; Wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną

In my kitchen
Piwne Ciasto Czekoladowe z Kremem Orzechowym 189

użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 duże jajka 220g jasnego brązowego cukru 30g kakao bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30% 3 kopiaste łyżki masła orzechowego (z orzeszków arachidowych, masło w temperaturze pokojowej) 50ml ciemnego piwa RISzard I Warsztat Piwowarski 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie(...)mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy wymieszać. 4. Do jajecznej masy dodać połowę mąki z kakao i dodać połowę piwnej masy, krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i dodać pozostałą piwną masę, wymieszać krótko do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm lub 25x35cm (będzie trochę niższe) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wstawić

Mała Cukierenka
Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem 122

cienkie paski i posolone 200 wędzonego łososia mała czerwona cebula pokrojona w piórka por pokrojony w cienkie plasterki 120 g wędzonego twarogu (pół opakowania) opakowanie serka typu mascarpone lub serka kremowego 3 całe jajka 2 ząbki czosnku po dużej szczypcie świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej papryki i suszonego koperku Przygotowanie: Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie tak by były jeszcze(...)zapiekania układamy cienkie paski cukinii. Na to łososia podzielonego na mniejsze kawałki, cebulę i pora. Dookoła krawędzi naczynia układamy ramkę z odsączonego brokuła. Z jajek, przypraw, twarogu i serka ucieramy gładką masę i wlewamy ją na górę naczynia. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach (góra, dół). Opcja: jeśli nie lubisz warzyw al dente i wolisz, żeby były bardziej rozgotowane, można

Ugotowane pozamiatane
MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 165

mascarpone, 150 g śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag truskawek, ½ op.galaretki cytrynowej WYKONANIE 1.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia.  2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.  3.Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy.  4. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek(...)truskawkowy oraz żelatynę.  5. Odłożone truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy serowej. 6. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. RADA: Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą

słodki bratek
tiramisu z truskawkami 203

Truskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była(...)zbyt wysoka i by jajka się nie ścieły). Do utartych jaj dodajemy ubitą słodką śmietanę, całość mieszając podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy

Miód i pieprz
Zapp -kolorowy śmietanowiec z ciepłymi lodami 195

zimne, ubijam śmietanę , 200 ml na każdą galaretkę. Do ubitej śmietany,  wlewam delikatnie zimną galaretkę, czynności powtarzam z pozostałymi. Trzeba to robić sprawnie i w miarę szybko, ponieważ masy szybciutko tężeją. Wylewam porcjami na biszkopty i lody , na przemiennie,  mają wyjść  nieregularne warstwy.  Całość odstawiamy do lodówki.  Przygotowujemy galaretki na górę, użyłam jabłkowo miętowych, świetnie(...)wody , całkiem zimne i leciutko tężejące wylałam na wierzch ciasta, które znowu „wylądowało” w lodówce. Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną z mascarpone.   Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodawałam po łyżce  serka, cały czas miksując.   *przepis zawiera lokowanie produktu

Takie tam pichcenie
Creme brulee w nowej odsłonie 235

żurawiną Składniki: (na 8 porcji) mus żurawinowy: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 3cm kawałek imbiru creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 4 żółtka 120 g białej czekolady 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier i imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień(...)Lekko odparować, przetrzeć przez sitko, przestudzić. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę zagotować, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Wąskim strumieniem wlać ciepłą kremówkę, cały czas miksując. Dodać mascarpone i ekstrakt, połączyć. Na dno kokilek równomiernie wyłożyć mus żurawinowy, zalać kremem. Kokilki ustawić w większej blaszce, najlepiej na ściereczce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MIGDAŁOWE MAKARONIKI 120

takie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka dżemu czereśniowego A jak to zrobić: Migdały sparzyć we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzić i zdjąć z nich skórkę naciskając palcami. Przed zmieleniem migdały wysuszyć(...)migdałową) wymieszać z przesianym cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i ubić na sztywno. Wmieszać mieszankę migdałową w pianę łyżką. Masę bezową umieścić w rękawie cukierniczym i wypełnić każde z 30 kół na macie do pieczenia. Jeśli nie macie takiej maty można sobie odrysować kółka na papierze do pieczenia. Odstawić

Kuchnia w opałach
Beza zimowa 194

białek (o temperaturze pokojowej) 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 3 - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce Przygotowanie: beza: Białka włożyć do suchej, czystej (bez zatłuszczeń) miski i ubijać na sztywną pianę(...)ubitej bezy dodać sok z cytryny lub ocet winny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników. Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia, wyłożyć masę na środek i delikatnie uformować kształt, wyrównać i podnieść boki delikatnie do góry. U mnie beza miała średnicę około 28 cm. Piec w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku

Kuchcik gotuje
Kruche babeczki z kremem limonkowym 206

korzystam z gotowych korpusów do babeczek. Tak zrobiłam i tym razem. Wy oczywiście możecie zrobić je własnoręcznie, jeśli chcecie ;) Potrzebne nam: * na krem: - 250 g śmietanki 30% - 250 g serka mascarpone - odrobina miodu/brązowego cukru - sok i skórka starta z 2-3 limonek (zależnie od tego, jak bardzo intensywne w smaku kremy lubicie) - opcjonalnie - odrobina naturalnego zielonego barwnika w proszku(...)pokrojona czekolada z nadzieniem miętowym Przygotowanie:  Limonki sparzyć i osuszyć. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę, następnie przepołowić i wycisnąć sok. W misce połączyć śmietankę, mascarpone, cukier lub miód i ubić na puszystą masę na wysokich obrotach. Cały czas ubijając dodać odpowiednią ilość barwnika (dodawać po trochu, aż kolor będzie satysfakcjonujący) oraz sok i skórkę z limonki. Gdy tylko składniki

W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne Muffinki reniferki 200

cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Wymieszać delikatnie. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami(...)wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu

Kubki smaku
Torcik truskawkowy bez pieczenia. 348

serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (do smaku) 2 opakowanie galaretki truskawkowej truskawki      Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, chłodzimy. Żelatynę zalewamy 4-5 łyżkami zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (lub w mikrofali), dodajemy do śmietany i miksujemy. Następnie dodajemy serek i dokładnie miksujemy. Żelatynę wkładamy(...)mikrofali na około 20 sekund, wyjmujemy, mieszamy i cienką stróżką wlewamy do masy. Znów dokładnie miksujemy, na końcu ewentualnie dosładzamy i delikatnie mieszamy.       Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy warstwę herbatników, na nią 1/3 kremu. Krem przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na nią wykładamy 1/3 kremu. Na nim rozkładamy trzecią warstwę herbatników

Rozpustne gotowanie
Ciasto marchewkowe z makiem 133

startej marchewki 9 łyżek maku  1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 500g mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Cienkim strumieniem wlać olej.Dodać mąkę z przyprawami,proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą(...)małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Schładzamy w  lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Wuzetka z twarogiem 1311

Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu(...)spędziliśmy miłe popołudnie. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Masa serowo śmietankowa 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki

Ala piecze i gotuje
Zielono mi, szmaragdowo,-ciasto 3 kolory 154

soli     2 łyżeczki kakao   1/4 łyżeczki barwnika zielonego   SKŁADNIKI NA KREM:     250 g sera białego, mielonego     250 g serka mascarpone     180 g masła, miękkiego(...)Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty  barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy

w mojej kuchni