masła / margaryny 1 szklanka letniej wody 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 4 jajka składniki na krem: 4 łyżki wiórków kokosowych 400 ml śmietanki kremówki 300 g serka mascarpone 4 łyżki przesianego cukru pudru aromat kokosowy (opcjonalnie) Sposób przygotowania ciasta parzonego: Masło / margarynę, cukier oraz wodę umieszczam w garnku, doprowadzam do wrzenia. Kiedy mieszanina wrze, zmniejszam ogień(...)ucieram intensywnie do połączenia składników, do powstania gładkiej kuli ciasta, która z każdym ruchem drewnianej łyżki odchodzi od ścianek garnka. Zdejmuję z ognia i zostawiam do przestudzenia. Kiedy masa jest chłodna, przekładam ją do miski. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem porządnie miksując. Tak przygotowane ciasto przekładam do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdy lub otwartej
W kuchni Karmel-itkirazem wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki - jeśli jest lepkie należy dodać trochę mąki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Serek mascarpone ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru i pozostałą częścią cukru waniliowego oraz dwoma jajkami. 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Formujemy wałek, z którego odcinamy(...)nich formujemy płaski placek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku robimy wgłębienie na nadzienie przy użyciu dna niedużej szklaneczki obtoczonej w mące. Wypełniamy masą serową. Dekorujemy borówkami i tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp.160 (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipłaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1/2 opakowania mrożonego szpinaku Poltino sok z 1/2 cytryny Krem: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu Dodatkowo: 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki wody garść truskawek garść poziomek Wykonanie: Zamrożony(...)małym ogniu. Musimy się pozbyć z niego jak najwięcej wilgoci. Odstawimy go do wystudzenia, wtedy dodajemy sok z cytryny i blendujemy. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami olej i szpinak miksując na wolnych obrotach. na koniec dodajemy przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną
Kulinarne przygody Gatitykażdym dokładnie miksując masę. Dodać olej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Połowę mąki dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką i dodać resztę mąki. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na dno formy o wym. 35x42cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować i rozłożyć umyte, osuszone i przekrojone na pół truskawki, przekrojoną stroną ku górze. Oprószyć kaszą manną. Piec(...)upieczeniu roladę wyjąć truskawkami ku górze na mokrą, oprószoną cukrem ściereczkę. Zrolować wraz ze ściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku. Ostudzić. Krem: 250g serka mascarpone, 400 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 50g białej czekolady, 200g truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i krótko
Z miłości do słodkościproszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 23x30 cm. Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 2 słoiki prażonych jabłek (słoik = 900 ml); 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Jabłka wyłożyć do garnka i podgrzać, by były gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać z jabłkami(...)jabłek, jabłka nie powinny się już prażyć. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na krem: 0,5 l śmietany 30%; 750 g serka mascarpone; 2 łyżki cukru kryształu; 3 łyżki kawy cappuccino waniliowej; Wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną
In my kitchenużyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 duże jajka 220g jasnego brązowego cukru 30g kakao bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30% 3 kopiaste łyżki masła orzechowego (z orzeszków arachidowych, masło w temperaturze pokojowej) 50ml ciemnego piwa RISzard I Warsztat Piwowarski 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie(...)mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy wymieszać. 4. Do jajecznej masy dodać połowę mąki z kakao i dodać połowę piwnej masy, krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę i dodać pozostałą piwną masę, wymieszać krótko do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm lub 25x35cm (będzie trochę niższe) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wstawić
Mała Cukierenkacienkie paski i posolone 200 wędzonego łososia mała czerwona cebula pokrojona w piórka por pokrojony w cienkie plasterki 120 g wędzonego twarogu (pół opakowania) opakowanie serka typu mascarpone lub serka kremowego 3 całe jajka 2 ząbki czosnku po dużej szczypcie świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej papryki i suszonego koperku Przygotowanie: Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie tak by były jeszcze(...)zapiekania układamy cienkie paski cukinii. Na to łososia podzielonego na mniejsze kawałki, cebulę i pora. Dookoła krawędzi naczynia układamy ramkę z odsączonego brokuła. Z jajek, przypraw, twarogu i serka ucieramy gładką masę i wlewamy ją na górę naczynia. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach (góra, dół). Opcja: jeśli nie lubisz warzyw al dente i wolisz, żeby były bardziej rozgotowane, można
Ugotowane pozamiatanemascarpone, 150 g śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag truskawek, ½ op.galaretki cytrynowej WYKONANIE 1.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia. 2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. 3.Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy. 4. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek(...)truskawkowy oraz żelatynę. 5. Odłożone truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy serowej. 6. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. RADA: Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą
słodki bratekTruskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była(...)zbyt wysoka i by jajka się nie ścieły). Do utartych jaj dodajemy ubitą słodką śmietanę, całość mieszając podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy
Miód i pieprzzimne, ubijam śmietanę , 200 ml na każdą galaretkę. Do ubitej śmietany, wlewam delikatnie zimną galaretkę, czynności powtarzam z pozostałymi. Trzeba to robić sprawnie i w miarę szybko, ponieważ masy szybciutko tężeją. Wylewam porcjami na biszkopty i lody , na przemiennie, mają wyjść nieregularne warstwy. Całość odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy galaretki na górę, użyłam jabłkowo miętowych, świetnie(...)wody , całkiem zimne i leciutko tężejące wylałam na wierzch ciasta, które znowu „wylądowało” w lodówce. Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną z mascarpone. Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodawałam po łyżce serka, cały czas miksując. *przepis zawiera lokowanie produktu
Takie tam pichcenieżurawiną Składniki: (na 8 porcji) mus żurawinowy: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 3cm kawałek imbiru creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 4 żółtka 120 g białej czekolady 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier i imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień(...)Lekko odparować, przetrzeć przez sitko, przestudzić. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę zagotować, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Wąskim strumieniem wlać ciepłą kremówkę, cały czas miksując. Dodać mascarpone i ekstrakt, połączyć. Na dno kokilek równomiernie wyłożyć mus żurawinowy, zalać kremem. Kokilki ustawić w większej blaszce, najlepiej na ściereczce
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka dżemu czereśniowego A jak to zrobić: Migdały sparzyć we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzić i zdjąć z nich skórkę naciskając palcami. Przed zmieleniem migdały wysuszyć(...)migdałową) wymieszać z przesianym cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i ubić na sztywno. Wmieszać mieszankę migdałową w pianę łyżką. Masę bezową umieścić w rękawie cukierniczym i wypełnić każde z 30 kół na macie do pieczenia. Jeśli nie macie takiej maty można sobie odrysować kółka na papierze do pieczenia. Odstawić
Kuchnia w opałachbiałek (o temperaturze pokojowej) 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 3 - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce Przygotowanie: beza: Białka włożyć do suchej, czystej (bez zatłuszczeń) miski i ubijać na sztywną pianę(...)ubitej bezy dodać sok z cytryny lub ocet winny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników. Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia, wyłożyć masę na środek i delikatnie uformować kształt, wyrównać i podnieść boki delikatnie do góry. U mnie beza miała średnicę około 28 cm. Piec w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku
Kuchcik gotujekorzystam z gotowych korpusów do babeczek. Tak zrobiłam i tym razem. Wy oczywiście możecie zrobić je własnoręcznie, jeśli chcecie ;) Potrzebne nam: * na krem: - 250 g śmietanki 30% - 250 g serka mascarpone - odrobina miodu/brązowego cukru - sok i skórka starta z 2-3 limonek (zależnie od tego, jak bardzo intensywne w smaku kremy lubicie) - opcjonalnie - odrobina naturalnego zielonego barwnika w proszku(...)pokrojona czekolada z nadzieniem miętowym Przygotowanie: Limonki sparzyć i osuszyć. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę, następnie przepołowić i wycisnąć sok. W misce połączyć śmietankę, mascarpone, cukier lub miód i ubić na puszystą masę na wysokich obrotach. Cały czas ubijając dodać odpowiednią ilość barwnika (dodawać po trochu, aż kolor będzie satysfakcjonujący) oraz sok i skórkę z limonki. Gdy tylko składniki
W poszukiwaniu inspiracjicukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Wymieszać delikatnie. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami(...)wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu
Kubki smakuserka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (do smaku) 2 opakowanie galaretki truskawkowej truskawki Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, chłodzimy. Żelatynę zalewamy 4-5 łyżkami zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (lub w mikrofali), dodajemy do śmietany i miksujemy. Następnie dodajemy serek i dokładnie miksujemy. Żelatynę wkładamy(...)mikrofali na około 20 sekund, wyjmujemy, mieszamy i cienką stróżką wlewamy do masy. Znów dokładnie miksujemy, na końcu ewentualnie dosładzamy i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy warstwę herbatników, na nią 1/3 kremu. Krem przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na nią wykładamy 1/3 kremu. Na nim rozkładamy trzecią warstwę herbatników
Rozpustne gotowaniestartej marchewki 9 łyżek maku 1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 500g mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Cienkim strumieniem wlać olej.Dodać mąkę z przyprawami,proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą(...)małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Schładzamy w lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytWuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu(...)spędziliśmy miłe popołudnie. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Masa serowo śmietankowa 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki
Ala piecze i gotujesoli 2 łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki barwnika zielonego SKŁADNIKI NA KREM: 250 g sera białego, mielonego 250 g serka mascarpone 180 g masła, miękkiego(...)Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy
w mojej kuchni