masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:186/248)

Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 178

mety wciąż walają się po lodówce :) Potrzebne nam: *na biszkopt: - szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki kakao *na krem: - 500 g serka mascarpone - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g mlecznej czekolady - 2 łyżeczki cukru - niepełna płaska łyżeczka chili *do ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko - 100 g białej czekolady - mocna(...)cukier. Gdy cukier się skończy, ubijamy na puszysto, a następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilę miksując. Mieszamy oba rodzaje mąki z kakao i dodajemy po trochu do masy jajecznej, po każdej porcji dokładnie miksując. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej na dole papierem (boki tortownicy zostają odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy przez około

W poszukiwaniu inspiracji
Rurki z kremem z bitej śmietany i dżemem porzeczkowym. 152

lodówki na około godzine a w tym czasie przygotować krem i dżem porzeczkowy. Krem; 250 ml kremówki 36% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier i serek i ubijać do połączenia składników. Nie za długo bo może się zdarzyć że śmietana nam się zważy. Kiedy będzie gotowa włożyć do lodówki. Dżem(...)szklanki cukru Porzeczki oderwać od szypułek i opłukać. Następnie wrzucić na patelnie lub do garnka o grubym dnie. Lekko rozgnieść je widelcem, zasypać cukrem i smażyc do momentu aż masa będzie gęsta. Słodkość dżemu zależy od naszych upodoban, więc sami decydujcie ile cukru dodacie. Dodatkowo; kilka łyżek cukru 2 jajka Rurki metalowe nasmarować dokładnie margaryną. Z lodówki wyjąc ciasto, rozwałkować

Radość kipiąca uśmiechem.
Czekoladki z nadzieniem o smaku jagodowym 198

lubimy, czyli czekoladki:) Wyszły obłędne! Pyszna czekolada i kremowe, jagodowe nadzienie...  Składniki:100g mlecznej czekolady,50g białej czekolady,4 łyżki jagód (najlepiej pozostałości po robieniu nalewki),łyżka serka mascarpone,3 łyżki śmietanki 30%.  Przygotowanie Mleczną czekoladę stopić na parze. Przy użyciu zwykłego pędzelka (taki jak do malowania farbkami), posmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić(...)robienia nalewki, były więc mocno nasączone alkoholem. Jeśli używacie zwykłych jagód dodajcie 2 łyżki nalewki z jagód.  Owoce zmiksować, dodać do czekolady wraz z serkiem. Zmiksować na gładką masę. Nakładać po trosze masy do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na do lodówki na kolejne 15minut. Następnie wierzch posmarować resztą stopionej mlecznej czekolady.  Wstawić na 2 godziny do lodówki

Z miłości do słodkości
Czarne dukaty-tort 212

bialka od żółtek ubić na sztywną pianę Pod koniec ubijania dodawać łyżka po ,łyżce cukier,nadal ubijając. Następnie dalej ubijając dodawać, po kolei po jednym żółtku.. Teraz do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia skladników.Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec(...)składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone Środek ciasteczek   do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu

w mojej kuchni
LETNI TORCIK CYTRYNOWO - KAKAOWY 183

spienionej margaryny dodać 1/2 szklankę cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń i 2 łyżeczki ciemnego kakao. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać. Przełożenie Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 39 x 25 cm. Na biszkopty(...)kawie i przykrywamy 3/4 kremu kakaowego. Wyrównać. Następnie do rękawa cukierniczego przekładamy pozostały krem kakaowy i wykonujemy ramkę, którą dzielimy na kilka mniejszych kwadratów. Deser wkładamy do lodówki, aby masy lekko stężały. Gdy masa lekko stwardnieje w utworzone kwadraty wylać tężejącą galaretkę cytrynową. Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Rada: zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej

Ciastka - domowe słodkości
SZYBKI DESER KAWOWO-ŚMIETANKOWY 138

serka mascarpone, cukier puder. Dekoracja: 2 kostki gorzkiej czekolady, perełki złote. Przygotowanie: Kawę zalewam wrzątkiem (70-80 ml), mieszam, odkładam pod przykryciem na 5 minut. Następnie przelewam przez sitko do miski i studzę. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem (ilość zależna od tego jak słodkie lubicie). Nadal miksując na najmniejszych obrotach, dodaję po łyżce mascarpone. Czekoladę siekam nożem. Biszkopty(...)nasączam w przygotowanym naparze kawowym. Układam warstwy deseru w dwóch niskich szklankach lub pucharkach: 4 szt. biszkoptów, masa śmietanowa, pozostałe biszkopty i pozostała masa. Całość posypuję czekoladą oraz dekoruję złotymi perełkami. Chłodzę w lodówce. Najlepiej zostawić deser na noc, aby biszkopty dobrze zmiękły. :) * Można również przygotować napar z kawy zbożowej w torebkach, wtedy nie trzeba będzie przelewać go przez sitko

JejKuchnia
Borówkowo poziomkowa pokusa 145

zachwycona a i miło na serduchu , że mogę im nadal dogadzać :) Składniki na biszkopt: jaja 6 szt cukier 2 łyżki mąka pszenna 6 łyżek Dodatkowo: śmietana 30% 600 g serek mascarpone 400 g cukier 2 łyżki borówki 300 g poziomki 300 g bezy najlepiej swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę Biszkopt: Jaja ubijamy(...)prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.Wstawiamy do pieca i pieczemy 25 minut w170 stopniach. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się za przygotowanie masy. Masa: Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.Przekładamy masą biszkopt ,posypujemy pokruszonymi bezami  i borówkami z poziomkami.Przykrywamy biszkoptem i kładziemy masę, bezy, owoce i do lodówki

Różowa kuchnia
Cynamonowe babeczki Rudolfy 144

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 2/3 szklanki mleka łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią Na krem: 250ml śmietanki kremówki 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na dekorację: czerwone żelki lub wiśnie kandyzowane białe draże parcelki roztopiona kostka czekolady Wykonanie: Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem(...)każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy. Następnie na przemian dodajemy w 3 partiach suche składniki i mleko. Formę do muffin wykładamy papilotkami, do każdej foremki nakładamy masę do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia. Masa: kremówkę, mascarpone, cukier i ekstrakt miksujemy razem do powstania gęstego kremu. Kremem

Smak mojej kuchni
Deser truskawkowy z ricottą 160

lekko słonawy w smaku dla mnie idealnie się komponuje z truskawkami. Deser z nim można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż ma niską zawartość tłuszczu w przeciwieństwie do swojego "kolegi" serka mascarpone. Warstwy można układać wg swoich upodobań. Składniki: 250 g sera ricotta ok. 1 łyżka cukru pudru 100 ml schłodzonej śmietanki 30 % kruche herbatniki, pełnoziarniste ciastka lub inne ulubione(...)innych ulubionych owoców Sposób przygotowania Ciastka pokrusz najlepiej blenderem. Truskawki pokrój w plastry lub kostki. Śmietanę ubij z cukrem, dodaj ricottę i wymieszaj. Na dno pucharków nałóż ciastka, odrobinę masy, następnie warstwę owoców. Na samą górę połóż warstwę masy, truskawki i pokruszone ciasteczka. Deser schładzaj w lodówce

Kubki smaku
Deser "Owocowe Tiramisu" 398

duże desery)300 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%250 g serka mascarpone3-4 łyżki cukru pudruok. 80 g biszkoptówniewielka ilość mlekaok. 400 g dowolnych  owoców, najlepiej mieszanki np. borówek, poziomek, truskawek, malin itp.Desery Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania:Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian(...)układamy: krem, biszkopty namoczone w mleku, owoce, krem, biszkopty, owoce, krem... i tak do wyczerpania składników.(większe owoce tniemy na kawałki)Górę dekorujemy "kleksem" masy i posypujemy pozostałymi owocami.Moje posty

Słodka Strona
Czekoladowe trufle z orzechami laskowymi 280

  Dziś DZIEŃ CZEKOLADY !!! Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu.Dziś czekolada to

kolorowotorcikowo
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 190

puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone i kremówki z delikatną nutą amaretto, żeby trochę całość podkręcić. No i szkło... I tu zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem(...)winnegokarmelowe szkło:100 g cukru30 ml wodykrem:200 g serka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z owocami leśnymi 221

szczyptą soli, w połowie ubijania dodać partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy piana będzie lśniąca i sztywna dodać żółtka. Przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia wsypać do masy w trzech partiach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem dopieczenia, brzegów niczym nie smarować. Ciasto wlać do blachy , wyrównać i wstawić do nagrzanego(...)wystudzenia. Jeżeli zdarzy się, że na biszkopcie zrobi się górka w trakcie pieczenia, to nie przejmować się-sama opadnie podczas stygnięcia. Krem: 600 ml śmietanki 36 % 500 g serka mascarpone  4-5 łyżek cukru pudru ziarenka z łaski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią owoce-jeżyny, jagody, maliny Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ziarenka

Anielskie wypieki
Pączuszki serowe z bananowym nadzieniem (bez drożdży, ekspresowe) 1904

olej trafiają z łyżki (okrągłej) i w formie kleksa (zaskoczyło mnie to, a jednocześnie zachwyciło!). Ciasto robi się w czasie rozgrzewania tłuszczu-dla niezapowiedzianych gości idealne! Składniki: Pączuszki: 250g serka mascarpone 3 jajka 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej luksusowej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego) 3 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kieliszek wódki(...)Nadzienie: 1,5 banana 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Do miski wkładamy mascarpone, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, jajka i oba cukry. Całość miksujemy na gładką masę, wtedy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej je przesiać) i alkohol (by przy smażeniu nie chłonęły dużo tłuszczu). Ponownie miksujemy do dokładnego

Kolorowy Przepisownik