mleka (1/2 szklanki) 100 g miękkiego masła (1/2 kostki) 1 łyżka cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 2 jajka 3 nektarynki Krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 150 g migdałów w płatkach 2 nektarynki Przygotowanie Ciasto: Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłem tym razem formy(...)uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na formę, a na jego wierzchu układamy pokrojone nektarynki lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu 180 o C) przez około 25-30 minut, aż ładnie się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier
Programista w kuchnibyły totalną bombą kaloryczną to możemy zamiast bazy - śmietany, użyć kilku innych dobrych zamienników tj. mrożone banany, jogurt grecki (min. 10% tłuszczu), serka mascarpone, serka homogenizowanego lub ricotty. DOMOWE LODY BEZ MASZYNY PRZEPIS NA LODY: - 250 ml serka waniliowego (wybierz bez żadnych konserwantów i skrobii) - 250 ml jogurtu kokosowego (zawartość tłuszczu minimum 5%) - 250 ml śmietanki 30% - 4 łyżki masła orzechowego(...)kokosowych - 2-3 szczypty cynamonu - łyżka syropu klonowego lub miodu Jogurt kokosowy i syrop klonowy wymieszaj ze wcześniej zagotowaną i wystudzoną śmietanką. Serek waniliowy zmiksuj z masłem orzechowym i 2 piernikami. Do pojemnika wlej masę jogurtową, na nią fantazyjnie wylej masę piernikową. Lekko wymieszaj łyżką. Na wierzch posyp posiekane migdały, chipsy bananowe i pokruszone pierniki. Całość obsyp cynamonem. Wstaw
SMYKWKUCHNIDodać odsączony szpinak i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce ubić śmietanę, dodać cukier puder i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na placek, na wierzch wysypać
Wrzosowa Polanajasnego brązowego cukru 2 duże jajka 2 łyżki oleju 100ml maślanki lub jogurtu naturalnego Do nasączenia: około 1/2 szklanki delikatnie posłodzonej kawy Krem: 300ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Polewa karmelowa: 200g miękkich, karmelowych cukierków Werther(...)się roztopią. Kiedy powstawanie jednolita masa trzymamy jeszcze polewę na małym ogniu przez około 30-60 sekund. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na około 10 minut (w międzyczasie przygotujemy krem). Krem: 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (fixem; z fixem krem będzie bardziej zbity) i wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem. Krem przełożyć
Mała CukierenkaPrzepis na sympatyczną bezę znalazłem tutaj . Składniki: Beza: - 4 białka (ok. 120 g) - 250g cukru - 1 łyżka kakao - 1 łyżka cukru waniliowego Dodatki: - 200 ml schłodzonej śmietanki 30% - 130g serka mascarpone - 3 łyżeczki cukru pudru - nasiona z 1/2 średniej wielkości granatu Zaczynamy od bezy. Najpierw nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Następnie na papierze odrysowujemy koło o średnicy(...)robiłem ją późnym popołudniem to pozostawiłem ją do następnego dnia). Gdy beza jest już gotowa można wziąć się za dodatki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Dokładnie mieszamy i nakładamy delikatnie na bezę. Następnie wybieramy z granatu nasiona i posypujemy nimi krem. Dodatkowo do dekoracji lub też smaku można użyć świeżych listków mięty
Kuchenne Wariacjecałkowicie się on rozpuści. Masa musi być bardzo sztywna i błyszcząca. Następnie dolewamy łyżeczkę octu i miksujemy. Na koniec dodajemy daktyle i delikatne mieszamy. Kilkoma szybkimi ruchami rozkładamy masę bezową na wyrysowanych okręgach i delikatnie wyrównujemy ją. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika (opcja góra/dół bez termoobiegu) i pieczemy bezę w takiej temperaturze 5 minut. Następnie(...)Krem: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 g serka mascarpone schłodzonego 150 g kajmaku 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka amaretto 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych daktyli Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mascarpone z masą kajmakową. Ubitą śmietanę przekładamy do miski z mascarpone
Emskie Smakiłyżka ekstraktu waniliowego 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1 galaretka – najlepiej o smaku owoców leśnych, lub „czerwonych owoców” 1 łyżka soku z cytryny ziarenka z 1 owocu granatu Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej. Dodajemy również(...)gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Na czas przygotowywania kremu galaretkę wstawiamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno dodając najpierw 2 łyżki cukru pudru, a potem serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę (powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu) i mieszamy mikserem aż połączy się z kremem. Połowę kremu wykładamy na pierwszy blat i przykrywamy
Trzeci talerzMigdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w swoim składzie mielone migdały. Migdały mielone z pysznym słodkim kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone również idealne pasują do przełożenia blatów bezowych. Torcik jest najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy postoi całą noc w lodówce, robią się miękkie od kremu i nie kruszą(...)migdały i mieszamy całość delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy na obrysowane koła, zostawiamy między nimi małą przerwę gdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy. Krem migdałowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka mielonych migdałów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie silikonowa) Spód do tarty: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła 100 g czekolady deserowej z 50% kakao Krem do tarty: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% (schłodzić) 6 - 7 łyżek cukru pudru laska wanilii Dodatkowo: 250 g dojrzałej borówki amerykańskiej Do odmierzania użyłam łyżki - 15 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)mikrofalówce, ustawiając ją odpowiednio do wagi na program rozmrażanie. Po wyjęciu z mikrofali masę mieszać tak długo, aż będzie jednolita. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć w blenderze i połączyć z płynną masą czekoladową i mieszać do czasu, aż powstanie struktura mokrego piasku. Masą wyłożyć spód i boki foremki, najlepiej łyżeczką lub palcami dokładnie wyrównać i docisnąć, aby nie było
Kuchcik gotujeSkładniki na krem z mascarpone 250 g serka mascarpone lub więcej ,bo im więcej tym wyższa warstwa serkowa 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru Dodatkowo tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Puszka kakaowego kajmaku oraz orzechy arachidowe drobno pokrojone. Utrzyj na puszysta masę maslo z miodem, cukrem. Dodaj jogurt i miksuj(...)gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Dodaj zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta masę. Roztapiamy w kąpieli wodnej
Z Kuchni Do Kuchniblaty o równej grubości.krem pomarańczowy:500g serka mascarpone330 ml śmietany kremówki2/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixusok z 1/2 pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy Pomarańcza sparzam, ocieram skórkę, a z jednej połówki wyciskam sok.Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodając pod konieccukier puder i Masa musi być bardzo sztywna, by można było ją wręcz kroić nożem(...)uwaga, aby nie powstało masło od zbyt długiego ubijania!)W osobnej misce miksuję mascarpone z dodatkiem skórki pomarańczoweji soku pomarańczowego. Do powstałej gładkiej masy dodaję porcjamiubitą kremówkę, wsypuję śmietan-fixy i miksuję dokładnie na małych obrotach. Powstałym kremem przekładam biszkopt.wierzch:1 kremówka (330ml)1/2 szklanki cukru pudru 2 śmietan-fixyskórka z 1 pomarańczysok z połowy pomarańczyMocno schłodzoną kremówkę ubijam
W kuchni Karmel-itkiwaniliowego Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo: 150 g marcepanu 150 g waniliowych pianek mini-marshmallows czarny barwnik spożywczy w płynie białe cukiereczki perełki Zaczynamy od upieczenia babeczek. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku(...)ostygnięcia na kratce. Teraz czas na krem. Do wysokiego naczynia wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić, ale nie do momentu, żeby była sztywna. Ma zostać lekko luźna. Dodać serek mascarpone i cukry. Ubić sztywny krem. Odstawić do lodówki. Wystudzone babeczki wydrążyć w środku, najlepiej za pomocą specjalne wykrawaczki (fot.3) , ale można to samo wykonać za pomocą niewielkiego nożyka
Świat CiastaTort bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone, z dodatkiem świeżo zmielonej kawy i podany z mnóstwem owoców sezonowych. Niebiański smak! Przepyszny i lekki tort na lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście(...)limonki i wmieszaj skrobie ziemniaczaną. Masę białkową delikatnie wyłóż na narysowane koła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw bezy do wystygnięcia. Krem: Śmietankę kremową ubij „na gęsto” , a pod koniec wsyp cukier puder. Następnie cały czas miksuj i dodawaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec wsyp kawę mieloną
Kuchnia bezglutenowacukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem 500 ml śmietany do deserów 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce 250 g serka mascarpone dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Wykonanie: 1. Mak płuczemy i gotujemy przez 20 minut, po ugotowaniu trzymamy w gorącej wodzie do wystygnięcia(...)czterech stron, we wgłębienia wkładamy na około nitkę, dwa końce nitki krzyżujemy i zdecydowanym ruchem ciągniemy, nitka wyjdzie drugą stroną przekrawając nasz tort. 8. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy razem z mlekiem zagęszczonym. Do ubitej śmietany dodajemy zmiksowany serek z mlekiem. Dodajemy cukier waniliowy całość dokładnie mieszamy. 9. Spód tortu smarujemy powidłami śliwkowymi, wykładamy część
Mój pomysł naprzyspieszy zagęszczenie galaretki. Uważajcie żeby nie zapomnieć, bo Wam zamarznie. Przygotowanie kremu z mascarpone – serek lekko utrzeć z cukrem. Galaretkę malinową rozmieszać we wrzącej wodzie. Odstawić do ostudzenia i zgęstnienia, ale nie całkowicie. Za pomocą blendera wmieszać do serka gęstniejącą galaretkę. Wlać tą masę na gęstą galaretkę z owocami. Ponownie wstawić do lodówki. Obsypać owocami i kwiatkami czarnego
Kuchnia Pokoleńjajek 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej Krem: 30 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych. Przygotowanie: Zmiksuj ser mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Włóż na godzinę do lodówki. Migdały podpraż przez chwilę na suchej patelni i zmiel (najlepiej
Moja Mama Gotujeblaszkę wyłożyć folią spożywczą, wsypać rozkruszone płatki kukurydziane, płatki trochę nasączyć łyżką herbatą z cytryną serek homogenizowany, mascarpone, zimną śmietanę 30 % zmiksować mikserem, dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i wszystko szybko zmiksować rurki waflowe postawić wokół całego rantu, dodać połowę masy serowej, przyklepać do dna, rozsypać połowę draży, dać resztę masy serowej, przyklepać i rozsypać resztę
W Mojej Kuchni Lubięmiski i podgrzanie na garnku z wrzącą wodą. Do miski blendera włożyć serek mascarpone i rozpuszczoną wystudzoną czekoladę, zmiksować. Następnie dodać ekstrakt, alkohol, rozdrobnione migdały i herbatniki, wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać pokruszone płatki migdałowe i delikatnie połączyć z powstałą masą. Masa powinna być bardzo gęsta, choć nieco klejąca. Wstawić na około godzinę do lodówki. Po wyjęciu
Kuchcik gotujeprzechodzimy do robienia kremu: Śmietanę ubiłam na sztywno pod koniec dodałam zagęstniki. Połączyłam śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem - dodatkowo do smaku dodałam 2 łyżeczki amaretto (deser bez alkoholu jest jakiś taki mało wyrazisty ;-D) Na tacy ułożyłam: 1 warstwa - 5 rurek dokładnie obtoczonych masą 2 warstwa - 4 rurki dokładnie obtoczone masą 3 warstwa - 3 rurki dokładnie obtoczone masą
sierotka maRysia w kuchnicytryny szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na krem: 350 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubić w wysokim naczyniu na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać po trochę cukru. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Z gotowej masy odłożyć kilka łyżek i wymieszać je z kawą. Resztę podzielić na połowę. Na papierze
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaodstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 100 g śmietany 30 lub 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta. Wykładamy krem
Domowy Smak Jedzeniatartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 2, 5 szklanki jagód 1 serek mascarpone 250 g 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Na tarteletki wykładamy jagodowy krem, dekorujemy jagodami. Wkładamy na pół godziny
Humanistka w kuchni