proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz pestki granatu Szpinak rozmrozić a następnie dobrze odcisnąć z wody, można w rękach lub np. za pomocą gazy lub ściereczki. Jajka wbić do miski i dodać cukier, ubić na puszystą masę. Nastęnie porcjami dodawać olej oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)suchego patyczka, u mnie ok 45 minut. Ciasto wystudzić i odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Serek mascaropne wymieszać, następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch dokładnie obsypać okruchami z odkrojonego wierzchu. Posypać pestkami granatu. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujetruskawkowej. Cały czas blendując lub miksując wlewać powoli żelatynę do masy serowo-truskawkowej. Do masy dodać 300 gr całych truskawek, wymieszać, przelać do szczelnej tortownicy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia 2-3 godziny. Warstwa limonkowa: 330 ml śmietany 30% koniecznie schłodzonej 250 gr serka mascarpone koniecznie schłodzony sok wyciśnięty z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki 1/4 szklanki
moj przepis nakakao 40g cukru 100g schłodzonego masła 1 żółtko 30g zmielonych migdałów Masa serowa: 4 żółtka 170g cukru szczypta soli skórka starta z 1/2 cytryny 250ml mleka 5 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g 500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik 500g śmietanki kremówki 36% 250g malin(...)ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 17 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Masa serowa: 4.Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała. 5. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie masę przelać do rondelka
Mała Cukierenkastał się bardzo popularny. Odróżnia się od innych nie tylko kolorem, ale także składem: w red velvet muszą znaleźć się maślanka, ocet oraz kakao. Charakterystyczna jest także masa ze słonego serka. Ja mam bardzo miłe wspomnienia z tym tortem – celebrowałam nim kilka lat temu obronę magisterki z wyróżnieniem. Teraz przygotowałam go na Dzień Mamy. Tort Red Velvet – ciasto(...)mascarpone (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając stopniowo drobny cukier (zwykły kryształ może się nie rozpuścić). Miksujemy i dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając (kolejne jajko możemy dodać dopiero wtedy, gdy masa będzie jednolita). Miksujemy masę
Poezja smakudrożdży, więc bez oczekiwania na wyrośnięcie – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki: - 650g serka mascarpone - 650g mąki tortowej - 6 jaj - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.50 ml białego rumu - woda różana - marmolada wieloowocowa twarda Dodatkowo: - olej do smażenia - lukier Mascarpone przekładamy do miski, wbijamy całe jajka (najlepiej po jednym, po wymieszaniu wbijamy kolejne) – mieszamy rózgą. Dodajemy(...)rumiano. U mnie jednorazowo zmieściło się 8 pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Układamy na kratce i jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze. Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą, wyglądem i wielkością przypominają najprawdziwsze pączki drożdżowe . Przeważnie pączki z serka robione są w wersji ”mini”, takie na jeden kęs. Od dawna kusiło mnie, aby je nadziać marmoladą
mojewypiekiinietylkołyżka mąki ziemniaczanej · 150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej · 150 g serka mascarpone · 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. W misie miksera(...)osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy 3 łyżki ubitych białek do masy czekoladowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy, do rozluźnienia masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 25 minut
Mania Gotowaniachałwy o smaku kakaowym 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru dodatkowo: puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki kakao instant 1/2 szklanki wystudzonej herbaty bez cukru Białka ubić na pianę, Kiedy będzie sztywna stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Ubić na gęstą, puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy(...)odstawić. Brzoskwinie drobno pokroić i rozłożyć na cieście. Zalać na pół stężałą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Chałwę rozkruszyć widelcem i wymieszać z mascarpone. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i i wymieszać z serkiem. Wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać kakao. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWykonanie: Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Śmietankę wraz z serkiem mascarpone i cukrem podgrzać na parze. Gotować na małym ogniu około 7 minut, często mieszając. Następnie dodać namoczoną żelatynę i gotować chwilę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę zdjąć z ognia. Podzielić na pół, do jednej części dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać tak długo
Z miłości do słodkościczekolady rozpuściłam na parze, odstawiłam na bok do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą roztopioną czekoladę, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu wlałam likier i zmiksowałam do połączenia się składników. Na końcu dosypałam do masy garść drobno posiekanych orzechów i wymieszałam. Miseczkę z masą wstawiłam do lodówki na około godzinę czasu
Blondynka Gotujeupieczeniu studzimy i dzielimy na dwa blaty. 2. Krem Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, a następnie zmniejszamy obroty na najniższe i powoli dodajemy po jednej łyżce zmiksowanych brzoskwiń. Na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w syropie z brzoskwiń. Masę pozostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia. 3. Przełożenie Biszkopt kakaowy nasączamy wodą z dodatkiem cytryny. Wykładamy
Kuchnia w czekoladzieWyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Do pozostałej części dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji
Chocolate Muffin Blogłyżki cukru pudru 1 szt granatu do dekoracji *) można zastosować wersję z kremem z serkiem mascarpone Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody na sitku, najlepiej dzień wcześniej rozmrażać na sitku, aby obciekł z wody, następnie z użyciem blendera zblendować na gładką masę. Polecam brykiet, jest najwygodniejszy do zastosowania. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę na koniec dosypywać cukier
kgwjanczewośmietany 30% lub 36%; sok z połowy limonki lub cytryny; dżem truskawkowy; Wykonanie: Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki. Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową
In my kitchenserca mascarpone 2 jajka 1 banan 3/4 szklanki cukru 5 łyżek śmietanki 36% Wykonanie: Serek mascarpone mieszacie mikserem z cukrem. Wbijacie po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodajecie śmietankę i pokrojonego w plasterki banana, wsypujecie wiórki. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają, nakładacie masę łyżką do foremek. Najlepiej użyć silikonowych, bo wówczas bez problemu można będzie wyjąć wypiek na talerzyk. Jeśli
GRUBY WAŁEKkremówki (30 lub 36%) – dobrze schłodzonej 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Składniki na bezę: 3 białka (schłodzone) 150g cukru drobnego do wypieków (lub pudru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Wykonanie tradycyjne: Wykonania ciasta kruchego: Składniki na ciasto kruche (poza żółtkami) ugnieść. Na końcu dodać żółtka. Masa powinna być jednolita. Można ją szybko zagnieść(...)wystudzone ciasto kruche nakładamy stężałą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Schłodzoną kremówkę umieścić w misce i zacząć miksować. Powoli po jednej łyżce dodawać serek mascarpone i cukier. Krem będzie gęsty, jednak uwaga - nie ubijać za długo, gdyż wtedy może się zważyć. Krem śmietankowy wyłożyć na stężałą galaretkę i na krem wyłożyć bezę. Wykonanie w Thermomixie
Mania Wypiekania