litra śmietanki kremówki 30-36% ubić z 3 łyżkami cukru pudru. W między czasie rozpuścić 3 płaskie łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić i dodać do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na masę cytrynową. Na górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam(...)tartą czekoladą. Warstwy: biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietanowa – herbatniki - lukier
W garach u Gosiserek mascarpone umieszczamy w dużej misce i ubijamy do otrzymania sztywnej masy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Cztery sztuki ciasteczek Oreo siekamy na drobne kawałki i dodajemy do masy śmietanowej. Mieszamy delikatnie. Masę wykładamy ostrożnie na kajmak. Posypka i dekoracja: Krówki (najlepiej kruche, nie ciągutki) oraz jedno Oreo bardzo drobno siekamy. Przekrojone na pół ciasteczka układamy dookoła, na wierzchu(...)masy śmietanowej z mascarpone. Tartę posypujemy drobnymi kawałeczkami Oreo i krówek. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Smacznego
MyCookBook.plczasu spienienia, dodajemy do łyżce kasy kajmakowej ciągle miksując. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy, całość odstawiamy np. do lodówki, aby masa nam zastygła.Masa śmietanowa : Śmietanę ubijamy (pamiętajmy aby nie robić tego za długo bo wyjdzie nam masło), dodajemy pod koniec cukier i śmietan-fixy. Przełożenie:1 część biszkoptu --> nasączamymasa kajmakowa 2 część(...)biszkoptu --> nasączamy warstwa dżemu z czarnej porzeczki --> masa śmietanowa --> ponownie warstwa dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza, a więc smarujemy bardzo delikatnie 3 część biszkoptu --> nasączamy wierzch i boki smarujemy masą kajmakową, która nam została (na górze ma być grubsza warstwa, a na bokach tylko tyle aby orzechy nam się
charlotte gotujeBudyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wysokiego naczynia dodajemy śmietanę kremówkę i cukier puder. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy śmietan-fix i miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy śmietanowej. Do ostudzonego budyniu dodajemy masę śmietanowa i miksujemy. Polewa czekoladowa: Do garnka wkładamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Gdy masa zacznie się gotować
W kuchennym oknie EwyBiszkopty kupuję podłużne bo są miękkie i Taką mieszankę wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i dokładnie rozkładamy i ubijamy łyżką. A następnie wkładamy całość do lodówki. Teraz przygotowujemy sobie masę śmietanową. Zaczynamy od galaretki, rozpuszczamy ją w połowie wody co na przepisie i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie robimy masę. Serki homo miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym a następnie(...)tortownicy i wkładamy na chwilę do lodówki aby masa nam stężała i żeby dobrze rozprowadzał się po niej dżem. Przygotowujemy słoiczek dżemu i dokładnie mieszamy a następnie wykładamy na masę śmietanową zostawiając 1 cm samej masy od brzegu tortownicy. Następnie wylewamy resztę masy i wkładamy do lodówki. Potem kroimy kiwi i dekorujemy górę torcika pociętym w plasterki kiwi. Do torcika
Kuchenne Wariacjeubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej
Fabryka pomysłówśmietanę i creme fraiche wymieszać. Ponieważ używałam tylko śmietany 18% to po prostu połączyłam 2 opakowania. Śmietanę kremówkę 30% ubić z cukrem pudrem. Połączyć ze śmietaną 18%. 2 łyżki masy śmietanowej dodać do żelatyny, wymieszać. Następnie przelać żelatynę do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby zgęstniała. Tężejącą masę wyłożyć na pierwszy placek kakaowy, nałożyć drugi blat. Dokładnie docisnąć
Moja Galeria Smakuprzepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 75 ml zimnej wody i 150 ml gorącej wody (proporcje na 1,5 opakowania żelatyny). Następnie dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. W dwóch miseczkach przygotowujemy galaretki(...)Owijamy je folią aluminiową i smarujemy masłem, dzięki temu nie przykleją się do galaretki i łatwo będzie można je usunąć. Umieszczamy paski na serniku, lekko wciskając w masę serową. Drugi pasek przecięłam na pół i dołożyłam dwie połówki. W dwóch ćwiartkach na przeciw siebie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryną, dzięki temu nie ściemnieją. Zalewamy tężejącą
Aga w kuchniPrzepis dostałam od koleżanki, troszeczkę go zmieniłam, gdyż w orginale były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową. Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami dzięki owocom, które opadają podczas pieczenia. Składniki: ciasto 4 jajka 250 g masła szklanka cukru(...)przez 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywająć miksowania wlać żelatynę. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śmietanową. Schłodzić w lodówce aż masa stężeje. Na wierzch ścieramy czekoladę, Smacznego
magiczna kuchnia Kasidodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixem– ubijamy aż będzie sztywna. Spody bezowe najlepiej przygotować wcześniej bo muszą być wystudzone do przekładania śmietaną. Jak będą zimne to kolejno nakładamy masę śmietanową, borówki. Przykrywamy tort drugim spodem (spód drugi przed przykryciem smarujemy cienko od spodu kremem śmietanowy, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i maliny.3 kolejny spód również najpier od spodu
Kubki smakuDodać do niej maliny i jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ,a następnie rozpuścić wstawiając szklankę do wrzątku lub na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej . Wlać ją do masy śmietanowej , dokładnie wymieszać . Tak przygotowaną masę wlać na schłodzone ciasto i ponownie wstawić do lodówki. Beza: Białka ubić na sztywną pianę , porcjami dodawać cukier i cały czas ubijać(...)niego pianę i posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140'C i suszyć bezę ok godziny. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Tak przygotowaną bezę nałożyć na masę śmietanową. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkasztywno dodajemy serek delikatnie łączymy. Masę dzielimy na 3 części Biszkopt przekrawamy na pół smarujemy połową masy kajmakowej, przykrywamy herbatnikami, które nasączmy wódką wymieszaną z sokiem z cytryny.Ciastka przykrywamy masą śmietanową, układamy następną warstwę z ciastek nasączamy ponczem smarujemy pozostałym kajmakiem, wykładamy następną warstwę śmietanową, przykrywamy biszkoptem smarujemy pozostałą masą śmietanową. Posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego
kgwjanczewodekoracjami rezygnując z masy cukrowej. Tutaj niezbyt słodki tort z kwaśśśśną czarną porzeczką. :-) Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Masa śmietanowa: 350 ml śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 3 łyżki szklanki cukru pudru 1 śmietan fix 1 tabliczka mlecznej czekolady Masa porzeczkowa: 250 g serka mascarpone 1 szklanka czarnej(...)śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 5 . Na dolny placek wykładamy masę porzeczkową. Przykrywamy drugim plackiem, wykładamy masę śmietanową zostawiać trochę do obsmarowania wierzchu i boków. Tort dekorujemy owocami i batonami w dowolny sposób
Szefowa kuchni