masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:2/68)

Torcik Babci Danusi 131

krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa truskawkowa: 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa: 1 litr śmietany 22% 1 opakowanie żelatyny 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa 100g rodzynek Wierzch(...)dużych truskawek 2 galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy- każdą w jednej szklance gorącej wody. Rozpuszczone wylewamy na wyłożone folią spożywczą salaterki i pozostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej zrobić to poprzedniego wieczoru i zostawić na noc. Dobrze zastygnięte wyciągamy z salaterek, odwijamy folię i kroimy na kostkę. 2. Z podanych składników pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia 2341

jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Składniki:ok. 300 herbatników ("miękkich" o wadze jednego ok. 5 g)Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)łyżka cukru pudru2 opakowania fixu do ubijania śmietanyMasa Krówkowa:150 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)250 g masy kajmakowej1 opakowanie fixu(...)ubijania śmietanyok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)ok. 80 g płatków migdałówCiasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może się wytrącić masło). Masę dzielimy na dwie części.Masa Krówkowa:Śmietankę ubijamy, a pod koniec dodajemy

Słodka Strona
Budyniowiec śmietanowy z figami 149

łyżeczki octu-  4 łyżki olejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru- 1/2 litra mleka- 6 łyżek cukru- 340 g miękkiego masła- 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową:- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku- 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream)- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 galaretki o różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce)- 2 galaretki(...)budyń z ½  litra mleka, 6 łyżek cukru i 3 opakowań budyniu bez cukru. Gorący (wychodzi bardzo gęsty) przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do następnego dnia. Przygotowujemy 4 galaretki do masy śmietanowej. Każdą rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zastudzenia (najlepiej przelać  do płaskich naczyń, będzie łatwiej potem kroić). Na drugi dzień pozostaje do zrobienia masa

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik stracciatella 294

wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm   Ciasto:   130g mąki pszennej,  70g mąki ziemniaczanej, jajko(...)masłem do garnka i dusić około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie do gorącej masy wsypać sypkie galaretki, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto. Ostudzić. Masa śmietanowa:   500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  250g jogurtu naturalnego,  2/3 szklanki cukru pudru,  3 łyżeczki żelatyny,  100g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Żelatynę rozpuścić

Z miłości do słodkości
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 198

Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej) 3 szklanki wody 4-5 łyżek cukru (kawa musi być słodka  , najlepiej spróbować i dopasować do naszego gustu ) 8 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa : 500 ml śmietany 30% 400 ml jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego ) 7 łyżek cukru pudru  6 łyżeczek żelatyny 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie : Spód : Kawę zalać wrzącym mlekiem(...)pół . Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody  , odstawić na kilka minut do napęcznienia , a następnie rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodać do jednej części masy śmietanowej, zmiksować. Do tak przygotowanej masy wsypać ok 3/4 posypki okruchowej. .Pozostałą część zostawiamy do posypania ciasta. Spód z ciasta kawowego układamy na dnie formy , wykładamy na niego masę śmietanową

Malinowa Kawiarenka
Ciasto KOPIEC KRETA 152

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g miękkiego masła 240 g cukru 3 jajka (temp. pokojowa) 180 g śmietany 18% (temp. pokojowa) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  Masa śmietanowa: 500 g schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany 3 łyżki cukru pudru 4-5 kostek startej czekolady Dodatkowo: 3 banany (jeśli połówki) lub 6 (jeśli(...)ciasta wydrążyć środek, pozostawiając nietknięty spód i krawędzie. Spód ciasta nasączyć ponczem (niezbyt obficie). Na cieście ułożyć przekrojone wzdłuż banany, wcześniej skropione cytryną (jeśli układamy całe - trochę masy śmietanowej rozsmarować na spodzie ciasta, dopiero układać banany. Wtedy nie będzie pustej przestrzeni między bananami a ciastem). Następnie całość pokryć masą śmietanową, tworząc kopiec. 6. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto Shrek 149

łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie) Zielona masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) zielonego soku „Kubuś” lub „Pysio” 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 zielone galaretki (kiwi lub agrestowa) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania delicji 1 galaretka zielona (agrestowa lub kiwi) Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy(...)się soku dolewamy sok z budyniami i cały czas, energicznie mieszamy masę trzepaczką. Gorący i gęsty zielony budyń wylewamy na upieczony biszkopt. Wyrównujemy je powierzchnię. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Zielone galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie lekko tężeć dodajemy ją do ubitej z 2 łyżkami cukru śmietany. Miksujemy tylko do mementu

MyCookBook.pl
Torcik - owoce leśne 175

jajka, 60 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 90 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, dodatkowo: 500 ml śmietanki 30%, 1 garść borówek, 1 masa śmietanowa owoce leśne Dr Oetker, posypka czekoladowa Dr Oetker, czekoladowe róże z opłatka Dr Oetker. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier(...)jeszcze na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim o stół. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy masę śmietanową owoce leśne. Przekrojony biszkopt przekładamy 1/2 masy śmietanowej i posypujemy borówkami. Cały torcik obkładamy pozostałą masą śmietanową i posypujemy posypką czekoladową. Dekorujemy różami z opłatka. Torcik chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Sernik Oreo 405

inny utrwalacz do śmietany (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne: Wykonanie spodu: Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciastek usunąć krem i odłożyć go na później (do masy śmietanowej). Markizy zmiksować w misie blendera na "piasek". Dodać masło i zmiksować ponownie. Masę przełożyć do tortownicy i i docisnąć mocno dłonią. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Wykonanie(...)piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Piec ok. 65 minut w temp. 150 stopni. Po ostudzeniu sernik włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Wykonanie masy śmietanowej:   Do miski wlać śmietanę i ubijać. Gdy będzie już gęsta dodać krem z ciasteczek i śmietanfix (opcjonalnie) zmiksować jeszcze ok. pół minuty. Masę wyłożyć na schłodzony sernik i przybrać połówkami

Mania Wypiekania
Tort czekoladowo-śmietanowy. 156

energicznie, aż powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. W chwili składania tortu wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy na sztywną, puszystą masę. MASA ŚMIETANOWA (przygotowujemy ją w chwili składania tortu): 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody      Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. Nasączamy go 8 łyżkami ciepłego kakao lub mleka. Na nasączony biszkopt wykładamy 2/3 masy czekoladowej, wyrównujemy i wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta, na nim rozsmarowujemy pozostałą masę czekoladową, na nią równomiernie wykładamy masę śmietanową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, startą czekoladą lub bitą śmietaną. Ja dodatkowo

Rozpustne gotowanie
Porzeczkowiec 1846

cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki Masła orzechowego kakaowego firmy   PRIMAVIKA 1 łyżeczka sody  1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek Masa śmietanowa : 400 g kwaśnej śmietany  1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 5 torebeczek malutkich śmietany fix  250 g miękkiego masła  1i 1/2 słoiczka Dżemu z czarnej(...)ciągle mieszając mikserem . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą tradycyjną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa śmietanowa : Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać śmietanę  ciągle mieszając mikserem .  Następnie dodajemy śmietanę fix , wszystko mieszamy. Zimne ciasto przeciąć na pół

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami 144

Ostatnio w bardzo upalny weekend nie chciałam włączać piekarnika wiec postanowiłam upiec torcik gofrowy. Przygotowałam go na 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool Przełożyłam go masą śmietanową i nektarynkami, wyszedł bardzo smaczny, po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje.  Akademii Kulinarnej Whirlpool  oraz organizatorom Marco Ghiaoraz Emiliano Castana    z okazji  urodzin życzę kolejnych wspaniałych lat pracy, niekończącej(...)czubate łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 opakowania śmietan-fixu Dodatkowo: 8 nektarynek Listki mięty Okrągła gofrownica Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy

Bajeczna Kuchnia
ciasto kruche ze śliwkami 108

Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 żółtka 1 kostka margaryny 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 2 kwaśne 18 % śmietany po 400 ml każda 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 białka Dodatkowo:  300 gram śliwek ( można użyć innych owoców ) Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiałam, dodałam żółtka(...)cukier, proszek do pieczenia i miękką rozdrobnioną margarynę, zagniotłam. Podzieliłam na 4 równe części, włożyłam do zamrażalnika, żeby się schłodziło. Masa śmietanowa: Śmietanę zmiksowałam dodając po kolei cukier, cukier waniliowy, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywno, przełożyłam do masy śmietanowej, delikatnie wymieszałam łyżką. Śliwki umyłam , osuszyłam, wyciągnęłam pestki. Na blachę 24x33 wyłożyłam papier do pieczenia, potarkowałam trzy

Darcia w kuchni
Torcik szpinakowy z truskawkami 106

Dziś mój blog obchodzi pierwsze urodziny, zakładając go nawet nie myślałam że zdobędzie tak duże zainteresowanie, za co Wam bardzo dziękuję. Zapraszam na bardzo smaczny torcik szpiankowy z masą śmietanową i truskawkami. Moja rodzina nie przepada za szpinakiem, ale w trociku jest on nie wyczuwalny, po torciku nie zostało nawet okruszka tak bardzo im smakował, nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia(...)przekroju. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 6 jajek 1 op. mrożonego szpinaku (450 g.) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 600 gram truskawek tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy, odcedzamy na sicie, przekładamy do miski, miksujemy blenderem

Bajeczna Kuchnia
Kremówki z bitą śmietaną 335

CIASTO :* ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g )MASA BUDYNIOWA :* mleko – 250 ml* śmietana 36% – 125 ml* wanilia – 1 laska* cukier – 75 g* żółtka – 3 szt* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżka* masło – 50 gMASA ŚMIETANOWA :* śmietana 36 % ( schłodzona ) – 250 ml* żelatyna – 1 łyżeczka* cukier puder(...)pieczenia.Kładziemy pierwszy upieczony blat ( nakłuwaną stroną do góry ).Delikatnie zalewamy masą budyniową i wygładzamy powierzchnię.Wkładamy do lodówki na conajmniej 1 – 1,5 godziny.Po tym czasie przygotowujemy masę śmietanową.MASA ŚMIETANOWA :Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku.Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.CAŁOŚĆ :Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym

Ostra na Słodko