masa śmietanowa - 1007 przepisów (strona:4/68)

Szarlotka Królewska 385

mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy  Masa jabłkowa: 2 kg jabłek łyżka cukru 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej  Masa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 30% opakowanie śnieżki do śmietany Dodatkowo: czekolada do posypania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier(...)mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Biszkopt kroimy na dwa blaty i przekładamy je  gorącą masą jabłkową, zostawiamy niedużą ilość masy do posmarowania wierzchu drugiego blatu biszkoptowego, po to aby masa śmietanowa się lepiej trzymała Masa śmietanowa: Kremówkę ubijamy, dodajemy śnieżkę, ubijając jeszcze chwilę, aż nie będzie grudek. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą- wedle gustu mleczną

Czerwona Porzeczka
Śmietanowiec z truskawkami i galaretką 352

ciasto które bardzo lubią moje dzieci. Śmietanowiec z truskawkami i galaretką Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 2 śmietany śnieżki 400 ml mleka 3 galaretki czerwone Dodatkowo: 40 dkg truskawek 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę(...)galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy galaretki do stężenia. Jak galaretki zaczną tężeć to ubijamy śmietanę śnieżkę z mlekiem i dodajemy dwie tężejące galaretki. Na biszkopt wykładamy masę śmietanową. 3. Na masie śmietanowej układamy truskawki. 4. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
SERNIKOWA PIANKA Z TRUSKAWKAMI 165

łyżek mąki 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 3 łyżki żelatyny cukier - do smaku, do słodkości sera masa śmietanowa: 2 kubki po 330 ml śmietany 30 % cukier puder 2 śmietan fixy dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę, stopniowo dodajemy(...)masa stężeje w 3 szklankach wody rozpuszczamy galaretki. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na masie serowej, zalewamy galaretką ( zostawiamy 3/4 szklanki na wierzch ciasta). Odstawiamy do lodówki do stężenia. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy podczas ubij ania cukru pudru do pożądanej słodkości. Dodajemy zagęstniki. Ubijamy. Gotową masę śmietanową wykładamy na stężałą galaretkę. Kiedy masa stężeje wylewamy resztę galaretki

Z Majeczką w kuchni
Świąteczny Makowiec Śnieżny 889

Masa makowa: 250g maku 100g cukru 3 białka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego lub ekstrakt migdałowy 200g poszatkowanych bakalii 2 łyżki miodu Masa śmietanowa: 1/2L śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru Masa orzechowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 100g(...)ogniu i podgrzewać mieszając, aż masa stanie się bardzo gorąca i trochę zgęstnieje. Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać ( patrz FILM ). Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa śmietanowa: 10. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. 11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle miksując, wlać powoli żelatynę, wymieszać. Gotową masę śmietanową wyłożyć

Mała Cukierenka
Sernik na zimno z musem ananasowym (z serka mój ulubiony) 200

cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 50 ml zimnej wody i 100 ml gorącej wody. Następnie dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. Ananasy z puszki wraz(...)sokiem miksujemy blenderem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy mus ananasowy i ponownie chłodzimy

Aga w kuchni
DWA MILIONY KALORII CZYLI KARMELOVE, KARMELOWY ZAWRÓT GŁOWY 376

mnie ciemne blaszki, o wym. 33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 250g zimnego masła - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 5 żółtek - 4 płaskie łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Składniki masy śmietanowej: - 300ml kremówki 30% - 250g mascarpone - 2 łyżki mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) Dodatkowo: - ok.350g kajmaku, masy karmelowej (użyłam domowy kajmak na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego  , przygotowałam podwójną porcję(...)pierwszego spodu, wyjmujemy go, a  do piekarnika wstawiamy drugą blaszkę i pieczemy również (+/-) 22 minuty do lekkiego przyrumienienia, w tej samej temperaturze. Po wystudzeniu spodów, przystępujemy do ubijania masy śmietanowej. W misie miksera umieszczamy mascarpone, dodajemy kremówkę oraz 2 łyżki mielonego ksylitolu lub pudru trzcinowego i ubijamy na sztywno. Gotową masę śmietanową wykładamy na jeden upieczony blat (ja odłożyłam

Smaczne Zdrowe
,,Ciasto z melonem’’ 399

proszku do pieczenia Masa z melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru Wykonanie Ciasto kakaowe i orzechowe: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem ,dodając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)dyniowa: Puree z dyni gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na biały biszkopt. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym

Podróż w kulinaria
Ciasto z malinami 379

wymiarach jak biszkopt) wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Do przygotowanej formy wysypać maliny i delikatnie zalać je zimną galaretką. Maliny odstawić, by galaretka dobrze zastygła (ja wstawiłam je do zamrażarki). Masa śmietanowa: 750 ml śmietany; 750 g serka mascarpone; 4 łyżki cukru kryształu; 1 op.cukru waniliowego; Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Śmietanę ubijać do momentu(...)cieniutko kremem śmietanowym. Na krem wyłożyć zastygniętą galaretkę z malinami (formę odwracamy do góry dnem bezpośrednio na biszkopt z kremem, zdejmujemy delikatnie folię spożywczą). Na maliny w galaretce wykładamy masę śmietanową (trochę należy zostawić na wierzch ciasta), wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Wierzch ciasta posmarować pozostawioną masą śmietanową, polać polewą czekoladową. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia

In my kitchen
Beza konwaliowa 186

ziemniaczanej i jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny Wykonanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo(...)sztywna masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone delikatnie łącząc ze sobą składniki. Pierwszy wieniec bezowy  który będzie naszym spodem, kładziemy na paterę, smarujemy 3/4 części masy śmietanowej przykrywamy drugim wieńcem bezowym.  Pozostałą masą śmietanową, którą przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy górną cześć bezy

kgwjanczewo
Śmietanowiec 141

ubijamy śmietanę na sztywno, kiedy śmietanę mamy ubitą dodajemy serek mascarpone ,zapach śmietankowy i  dokładnie mieszamy , a kiedy czekolada i żelatyna nam wystygła to po trochu dodaje do masy śmietanowej i mieszamy wszystko razem delikatnie . Jak mamy masę śmietanową gotową to odstawiamy ją i przygotowujemy herbatniki . Herbatniki bardzo dobrze rozgniatam i dodaje pół kostki masła i wszystko razem mieszam(...)kiedy mamy połączone masło z herbatnikami to wykładam spód i boki tortownicy masą z herbatników , jak już mamy wyłożoną tortownicę masą z herbatników to wylewam całą masę śmietanowa do tortownicy i zdobię owocami , ja miałam akurat banany , ale to jest według uznania , i wstawiam do lodówki na kilka godzin , bądź

Mój Smak
Wiśniowa fantazja 167

mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku łyżeczka octu 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao Masa wiśniowa: 0,5 kg wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30% 300 g serka homogenizowanego waniliowego galaretka wiśniowa porzeczki do dekoracji Przygotowanie Przygotowujemy biały biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem(...)tężeć. Śmietanę ubijamy na puch. Cały czas miksując, dodajemy powoli serek homogenizowany, następnie galaretkę. Na spód białego biszkopta wykładamy tężejącą masę wiśniową, nakrywamy ją brązowym biszkoptem, następnie wykładamy 2/3 masy śmietanowej, nakrywamy białym biszkoptem i rozsmarowujemy resztę masy śmietanowej. Wyrównujemy i nakładamy porzeczki (może też być starta czekolada, uprażone migdały czy inne owoce

e-PrzepisyKulinarne
Truskawkowa chmurka 210

SKŁADNIKI (blaszka 25 x 40 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka jaj masa śmietanowa 250 ml śmietanki kremówki 500g mascarpone 1 cukier wanilinowy Delecta 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego galaretka truskawkowa 3 opakowania galaretki truskawkowej  600g mrożonych truskawek beza z migdałami(...)kruche ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Na galaretkę wykładamy masę śmietanową i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Na masę śmietanową przekładamy wystudzoną bezę i posypujemy truskawkowym maczkiem. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Ciasto można przechowywać

DefinicjaSmaku
Tort śmietanowy z truskawkami 168

Najłatwiejszy tort na świecie, przynajmniej dla mnie ;) Nie jest pracochłonny, a smak cudowny. Po prostu smak lata ;) Biszkopt przełożony masą śmietanową z kawałkami truskawek, udekorowany płatkami kokosowymi i pokruszoną bezą. Mówię Wam cudo :D Poczęstowałam nim swoich gości, wśród nich byli między innymi zaprzyjaźnieni producenci drzwi i pracownicy firmy budowlanej, ach te remonty ;). Wszystkim bardzo smakowało :) Polecam! Składniki na biszkopt(...)średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 50 g cukru pudru 250 g truskawek + płatki kokosowe Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku. Śmietanę ubić na sztywno

Domowa cukiernia Ewy
Torcik śmietanowy z truskawkami 132

firmy PapilArt . Letnią porą najlepiej smakują ciasta z sezonowymi owocami.  Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: 600 gram truskawek Papierowa forma do pieczenia 17cm. PapilArt Sposób przygotowania(...)sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fix, miksujemy. Truskawki myjemy, osuszamy, część kroimy na połowę a pozostałe kroimy w plasterki. Na dolną część biszkoptu wykładamy 3/4 masy śmietanowej, układamy połówki truskawek, przykrywamy wierzchnim biszkoptem, lekko dociskamy. Pozostałą masę śmietanową rozsmarowujemy na wierzchu, układamy plasterki truskawek tworząc rozetę, wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Tort pomarańczowy z masą kubusiową 623

części i jedną z nich po prostu zjeść oddzielnie ;) . Jeśli posiadacie wysoką obręcz do wykonywania tortów, wówczas drugą warstwę biszkoptu umieśćcie na warstwie budyniu kubusiowego i dopiero potem wylejcie masę śmietanową. Budyń kubusiowy: Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, zamiast mleka używamy po prostu Kubusia. Wylewamy na biszkopt, który wcześniej nasączamy niewielką ilością mocnej herbaty. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić(...)zmniejszcie ilość wody podaną na opakowaniu o ok. 150 ml). Do wystudzonej, ale jeszcze nie stężałej galaretki dodać zmiksowany wcześniej na gładko miąższ pomarańczy. Tak przygotowaną masę wylać na masę śmietanową, gdy ta nieco stężeje. Ważne!!! Trzymać tort w lodówce – w ciepłym miejscu niestety się rozpłynie… Smacznego!!! Kategoria: Biszkopty , Ciasta , Desery

kuchcikownia