masa makowa - 2519 przepisów (strona:120/168)

Ciasto kokosowo-makowe z kremem kajmakowym 119

Składniki na biszkopt jajka, 5 szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na placek kokosowo-makowy białka jajek, 5 szt mak, 1/2 szkl wiórki kokosowe, 1/2 szkl cukier, 1/2 szkl Składniki na krem masa krówkowa, 1 puszka margaryna, 200g kaszka manna błyskawiczna, 2 łyżki mleko, 250ml Składniki na posypkę wiórki kokosowe, 100g margaryna, 2 łyżki cukier, 2 łyżki(...)Gotujemy 2 minuty na małym ogniu, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i wystudzonego grysiku. Do formy wkładamy pierwszy biszkopt, rozsmarowujemy 1/3 część kremu, placek kokosowo-makowy, ponownie 1/3 część kremu, drugi placek biszkoptowy i resztę kremu. Wkładamy do lodówki. Posypka: W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier i kokos

Gotowanie moimi oczami
Sernik gotowany na migdałowo-makowym spodzie z kakaowymi pingwinkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, bez pieczenia) 152

SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem w szklance. Ser, ksylitol i śmietankę kokosową umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na gładką masę (można spróbować czy masa jest wystarczająco słodka(...)Następnie dodać jajka i ponownie zblendować, całość podgrzewać na średnim ogniu mieszając w tym czasie masę (my robiłyśmy to mikserem na najniższych obrotach). Gdy masa zacznie bulgotać należy zmniejszyć ogień oraz zwiększyć obroty miksera i wlać rozcieńczoną skrobię. Masą powinna szybko zgęstną jak budyń. Należy szybko ją przełożyć na spód, wyrównać i umieścić ponownie w lodówce na całą

Candy Pandas
tort makowy 92

Głosów:10    Średnia:5/5] składniki na ciasto makowe: 200 g suchego maku 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżeczki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną przesiewamy z ziemniaczaną(...)oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy z makiem i zmielonymi migdałami. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczonej, samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 min. w 170-180 st. C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty. składniki na krem: 400 ml mleka 1 budyń

Domowy Smak Jedzenia
TORCIK MAKOWY Z POMARAŃCZOWĄ GALERETKĄ 192

kilka razy wracaliśmy na to ciacho. Aż w końcu postanowiłam rozkminić go na dobre i zrobić samemu, aby nie przepłacać za ciasto w kawiarni. Torcik makowy składał się z biszkoptu mocno wilgotnego z makiem, masy z galaretki z pomarańczy, ale takiej prawdziwej z kawałkami owocu, masy według mnie to połączenie serka mascarpone i bitej śmietany, i grubej warstwy polewy czekoladowej(...)Ciasto odwtorzyłam w domu i wyszło pyszne! Polecam Wam! Przepis na tort makowy z pomarańczą, jak w Costa Coffee SKŁADNIKI: galaretka z pomarańczy: - 3 pomarańcze (szklanka soku wyciśniętego na wyciskarce) - 1,5 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku, dodaj do soku i wymieszaj. Wylej na mniejszy głęboki talerz i wstaw do lodówki. Inna opcja zmiksuj pomarańcze w blenderze

SMYKWKUCHNI
Tort makowy 2675

jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem. Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość mocno słodkimi blatami makowymi. Tort ma średnicę 21cm . Tort makowy Składniki: CIASTO MAKOWE 200g suchego maku 190g cukru pudru 6 jajek 50g bułki tartej(...)sitko), ostudzić - miękkie masło utrzeć na puszystą masę - do utartej masy dodawać stopniowo gęstą masę jajeczną (po 1 łyżce), nadal ucierając (miksując) - na koniec dodać ostudzoną kawę, ponownie wszystko zmiksować do połączenia się składników - gotowy krem można schłodzić lub od razu przełożyć nim blaty makowe PRZYGOTOWANIE TORTU - blaty makowe są na tyle wilgotne, że nie wymagają nasączenia - na paterze

Smakołyki Bereniki
Pijak, słodki przekładaniec z amaretto 143

ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w 175 C przez ok. 35 minut. Ciasto makowo - kokosowe: - 6 białek - 10 dag cukru pudru - 15 dag wiórków kokosowych - 15 dag maku niebieskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywną pianę. Suche składniki wymieszać razem(...)szklana amaretto, połączyć do moczenia biszkoptów - słoik powideł śliwkowych ok. 300 ml Składanie ciasta: Jasny biszkopt, który z wierzchu nasączamy ponczem, powidła śliwkowe, ciasto makowo - kokosowe z dwóch stron nasączone ponczem, następnie masa budyniowa, biszkopty nasączone w amaretto, a na wierzch polewa kakaowa

Apetyczna babeczka
MAKOWA PANIENKA 208

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/makowa-panienka_17.html BISZKOPT. 5 - jajek 220 g - drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju na ciasto makowe SKŁADNIKI 6 białek 1/2 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)Wymieszać mikserem.Resztę mleka zagotować,wlać masę z budyniem. Zagotować stale mieszając (lubi się przypalić).Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem,dodawać po łyżce wystudzoną masę. Wystudzony biszkopt posmarować dżemem,następnie położyć ciasto makowe krem. Całość polać polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi

w mojej kuchni
Ciasto pijak 297

Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki Masa: 500 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Na koniec dodajemy osączone z rumu rodzynki (trochę rumu można jeszcze wlać do masy) oraz skórkę pomarańczową, mieszamy łyżką. Składanie: Na biszkopcie rozprowadzamy równą warstwą dżem, przykrywamy ciastem makowo-kokosowym. Następnie wykładamy krem, wyrównujemy. Do miseczki wlewamy ok. 1/2 szklanki rumu, namaczamy biszopty z obu stron i układamy na kremie jeden

Smaki Na Talerzu
Ciasto "cycki murzynki" 345

ubitej piany dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec w 150*C ok. 25-30 minut. Biszkopt makowo-kokosowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodać  wiórki i mak, delikatnie wymieszać.  Piec w 170*C około 30-35 minut.  Krem(...)mleka zagotować i dodać do niego mleko z żółtkami, zagotować i wystudzić.  Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i zmiksować na gładką masę. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, przykryć ciastem makowo-kokosowym, na to wyłożyć krem, nasączone biszkopty, każdy  udekorować rodzynką, polać rozpuszczoną i wymieszaną z masłem czekoladą. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!!! Inspired

Malinowo w kuchni
Babka Trójsmakowa Z Majonezem 842

mieszamy całość. 2. Teraz masę dzielimy na trzy części, do jednej dajemy suchy mak, do drugiej kakao a do trzeciej parę kropel esencji waniliowej. Następnie masy wykładamy do foremki w kolejności: kakaowa, makowa i waniliowa. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50 min do 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek drewniany wbity w ciasto musi

Gotowanie...to proste !
Makowe babeczki bez jajek 131

sposobem powstały muffinki, delikatne uwielbiane przez naszego synka ale urozmaicone o włoskie orzechy i mak. Całkiem przyjemne połączenie i tym sposobem nie będziemy piekli oddzielnie ciasta makowego na świąteczny stół, a do połowy masy na muffinki następnym razem damy łyżkę kakao ;)  Z tej porcji cukru chociaż wydaje się, że jest jej ogrom, babeczki wychudzą mało słodkie ale jeśli macie

Życie zaczyna się w kuchni
Piegusek z musem borówkowym w galaretce 96

step-5f3b8b726d031","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/biszkopt-z-makiem-i-borowki-750x563.jpg"},{"@type":"HowToStep","name":"Po upieczeniu makowy biszkopt upu\u015b\u0107 na pod\u0142og\u0119 z wysoko\u015bci 30 cm. Dzi\u0119ki temu powietrze ucieknie szybko i placek nie upadnie po wystudzeniu.","text":"Po upieczeniu makowy biszkopt upu\u015b\u0107 na pod\u0142og\u0119 z wysoko\u015bci 30 cm. Dzi\u0119ki(...)szczyptą soli i ubij na sztywną pianę. Kiedy masa będzie jasna i puszysta, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj cały czas do rozpuszczenia kryształków cukru. Do masy wlej olej, wsyp mak oraz mąkę i proszek do pieczenia konieczne przesiane przez sito. Zmiksuj na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia i pozbycia się grudek. Masę wylej na blaszkę do pieczenia o wymiarach

ProstePesto.pl
Ciasto Makowe fale 202

Pyszne ciasto, nieskomplikowane z dodatkiem makowego biszkoptu, budyniu i kremu kokosowego ;) Sposób na wykorzystanie poświątecznych zapasów - może i Wam ostało się trochę maku i wiórków kokosowych? ;) Ciasto bez jajek! Pyszne, lekkie, nie za słodkie. Ładnie się prezentuje. To jak, pieczecie? ;) PS Xiaomi Mi Band 1s  to pomysł na idealny prezent dla osób aktywnych fizycznie. Opaska, która mierzy puls, pokazuje(...)Odłożyć. Masa serowa: 1 kg serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej Serek wymieszać z budyniem i mąką. Masę przełożyć do woreczka, odciąć róg. Na warstwie makowej „rysować” kratkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem kokosowy

Domowa cukiernia Ewy
Torcik makowy z mascarpone 136

makówki i makowce , ale na torcik makowy z mascarpone jak najbardziej. Bazą makowego tortu jest zwykły biszkopt, do którego dodaliśmy zmielone ziarenka niebieskiego maku. Torcik makowy przełożyliśmy pysznym i prostym do zrobienia kremem mascarpone. Użyty do przełożenia dżem z czerwonych porzeczek kontrastował ze śmietankowym nadzieniem i lekkim ciastem. Udostępnij Składniki na Makowy biszkopt: 6 jajek wielkości L 120 g cukru(...)łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem np. porzeczkowy, truskawkowy, morelowy 50 ml mleka 1 łyżka rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makowy biszkopt: Mak zmielić lub użyć gotowego maku mielonego. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą białą masę z połową cukru i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania