obiecuję wszystko nadrobić po Świętach;) Życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt;) lista ciast: Zemsta teściowej Cycki murzynki Seromakowiec kakaowy Brazylianka Kilimandżaro Sernik w biszkopcie zpolewą Makowe roladki wserowej masie Sernik gotowany x 2 Torcik z serka owarzanego z galaretką Pokusa Puchatek Wesoły Słonecznik Murzynek ze śliwkami i kremem Aniołek 3 bit Pani Walewska Orzechowiec Smacznego i Wesołych Świąt
Domowe ciastawyglądają ślicznie. Kusząco, smacznie. Tylko dwa składniki, pracy prawie wcale, a ile radości Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może
Zasmakuj Kuchniwyglądają ślicznie. Kusząco, smacznie. Tylko dwa składniki, pracy prawie wcale, a ile radości:) Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może
Zasmakuj Kuchnidrożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka 2 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki 3 żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy
Pyszności Słodkościszklanka ciepłego mleka • 3 pełne łyżki drobnego cukru • 1/3 łyżeczki soli • 4 łyżki masła • 1 duże jajko • 1 cukier waniliowy Dodatkowo: • 2-3 łyżki nutelli (można zastąpić dżemem, masą orzechową lub makową) • 1 jajko • 2 łyżki mleka • 1 łyżeczka drobnego cukru Kruszonka: • 1 łyżka masła • 2 łyżki mąki pszennej • 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z drożdży, 1 łyżki mleka
W mojej kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przekładaniec składający się z makowo – kokosowego biszkoptu, masy budyniowej oraz delicji i galaretki pomarańczowej. Smakuje wyśmienicie Polecam Post Ciasto ananasek pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeproponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka 2 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki 3 żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże
Salonik smakówPrzekładaniec makowy Lekki biszkopt makowy, przełożony prostą puszystą masą budyniową, jest świetną alternatywą dla ciężkich makowców. I co najważniejsze, robi się go błyskawicznie, i macie pewność, że na pewno się uda. Składniki: biszkopt makowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki suchego maku 1 szklanka mąki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa
na moim stole...galaretki truskawkowe 1 budyń waniliowy 0,5 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać(...)podlewać wodą). W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa (poczekać aż stanie w lodówce i dalej wykładać)-reszta kremu-blat kokosowy. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil
Cukiernia Pychotkiszkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 0,5 szkl wody Przygotowanie: Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę(...)truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy. *Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu. Przed podaniem ciasto schłodzić kilka
Ala piecze i gotujemogła mieć jedno ciacho mniej 😜 Składniki: Na tortownicę o śr. 18cm Ciasto makowe: 200g maku 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 30g masła 2 żółtka 4 białka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki kakao garść orzechów włoskich posiekanych opakowanie rodzynek kalifornijskich ok 5ml olejku rumowego Masa serowa: ½ kg sera białego podwójnie zmielonego 80g masła 2 żółtka 1 niepełna szklanka cukru(...)aromat migdałowy, mieszamy. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciepłą masą przekładamy blaty ciasta makowego. 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Polewą smarujemy boki ciasta (tortu), następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i schładzamy
Kuchnia w czekoladzierabarbaru, 2 opakowania galaretki zielonej, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, Masa kakaowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła 1,5 łyżki kakao, 1 kieliszek spirytusu. Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady białej, 4 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier oraz(...)Następnie dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. 5. Na jedno z ciast makowych wykładam gęsty mus rabarbarowy. Wyrównuję. Na musie układam biszkopt jasny. Na biszkopt wykładam masę kakaową, wyrównuję. Na wierzchu układam drugie ciasto makowe. 6. Czekolady rozpuszczam z 2 łyżeczkami mleka nad kąpielą wodną (każdą osobno). Na wierzchu ciasta robię z czekolad esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasichciałyby zrobić mniej słodki tort polecam zamiast masy czekoladowej przygotować np. budyniową, podobnie jak w tym przepisie.Tort Makowy z Białą Czekoladą - Składniki:Warstwa z Białej Czekolady:250 g białej czekolady330 ml śmietanki 30 %Biszkopt:4 jajka7 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyok. 1/5 szklanki makuWarstwa Makowo-Kokosowa:5 białek1/2 szklanki cukru1/2 szklanki suchego(...)pieczenia. Na samym końcu dodać mak i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 2 równe krążki.Warstwa makowo-kokosowa:Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier, a następnie wsypujemy mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie
Słodka StronaPorcelana Magnum Bogucice. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki maku Masa śmietanowa 500 ml zimnej kremówki 2 galaretki cytrynowe 600 ml wrzątku 1 puszka ananasa powidła śliwkowe czekoladowe ozdoby lub czekolada(...)zimne miejsce do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić na sztywno zimną kremówkę. Nadal miksując wlewać małym strumieniem galaretkę. Wsypać pokrojony ananas i wymieszać. Masę wylać na biszkopt, przykryć biszkoptem makowym i odłożyć na 2-3 godziny do stężenia. Biszkopt makowy z wierzchu posmarować cienko powidłami i posypać czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce. Inspiracja od Kasi
Ala piecze i gotujeŚrednia:5/5] składniki na biszkopt makowy: 120 g mąki 180 g cukru 40 g maku 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia(...)rozpuszczamy w wodzie. Przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski o szerokości np. biszkopta. wykonanie ciasta: Na biszkopt makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Biszkopty nasączamy w spirytusie i układamy ukośnie, pomiędzy biszkoptami układamy paski galaretki. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy biszkopt jasny. Delikatnie dociskamy. Wierzch polewamy polewą czekoladową. inspiracja
Domowy Smak Jedzenia