Marshmallow - domowe pianki Nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak proste w przygotowaniu są takie pianki i wystarczą dosłownie 3 składniki! Jedyny minus trochę
My sweet a lifeSezam zawiera dużo witamin i cennych minerałów, np tiaminę (witaminę B1) lub też żelazo w dużych ilościach. Generalnie wpływa korzystnie na nasz organizm, wykazuje działanie antynowotworowe
Justa próbuje gotowaćNiedługo Wielkanoc, będziemy piec i lukrować babki i ciasteczka, więc tak sobie pomyślałam, że przyda się Nam ten post. Nigdy nie lubiłam robić lukru, jednak w
Blondynka GotujeWyborne, miękkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe o niesamowicie maślanym smaku i zapachu, z delikatną cukrową skorupką i migdałami. Jego aromat unosi się po całym domu. Jest wprost idealne do szklanki mleka czy filiżanki gorącej herbaty. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby oderwać kawałeczek i zabrać ze sobą np. do pracy :) Do jego wykonania można użyć zarówno drożdży świeżych(...)pozostałe składniki, na koniec wlewając mleko z masłem i wyrabiamy. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dosypujemy do niego mąkę (przesianą), cukry, sól oraz jajka. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Staramy się nie podsypywać zbyt wiele dodatkowej mąki, gdyż ciasto może wyjść zbyt twarde. Jeśli po wyrobieniu będzie trochę lepiło się do rąk, wystarczy na koniec oprószyć je delikatnie mąką
MyCookBook.plPłatki śniadaniowe tylko z mlekiem ? Jak bardzo można się pomylić... Dzisiejszy przepis jest dla wielkich łasuchów na drugie śniadanie ! Mega słodkie zajączki czyli bardzo proste muffinki
Justa próbuje gotowaćzadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe, jakby obsypane śniegiem. Choć puściłam też wodze fantazji, skorzystałam z zielonego lukru i udekorowała jedną z choinek cukrowymi płatkami śniegu. Ta zdecydowanie zdobyła uznanie wśród najmłodszych. Moje choinki są z pierniczków prawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku(...)przez 10-15 minut. Ostudzić. Przygotować lukier królewski: Białka przelać przez drobne sitko do większej miski, dodać cukier puder i sok z cytryny. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i gęsta. W razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Gwiazdki sklejać ze sobą lukrem tworząc choinki. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! W tym roku Święta wypadły
Pożeraczka, czyli raz adobrzełagodnej gorgonzoli 1 główka czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz sok z cytryny Do przybrania: listki szczawiu krwistego pędy groszku cukrowego Dodatkowo: 2 wysuszone szyszki sosny Przygotowanie: Kruszonka z pistacji Pistacje wyłuskaj z łupin, rozdrobnij blenderem przy pomocy szatkownicy. Zupa z pieczonych boczniaków Boczniakom odetnij grube ogonki, mniejsze sztuki pozostaw w całości(...)minut (lub 100 st.C z termoobiegiem). Puree z topinamburu: Topinambur pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości (10-15 minut). Odcedź, dodaj ser i masło, utrzyj na gładką masę blenderem z przystawką do puree, dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podanie: Puree wyłóż na talerz przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego, ozdób listkami
SzczyptaSmaQjakieś 5 minut, a składniki w większości pewnie posiadacie w lodówce. Ja do serka dodałam szalotkę, bo jest delikatniejsza od cebuli, ale jeśli nie macie szalotki, użyjcie białej, cukrowej lub czerwonej cebuli. Oczywiście, traktujcie ten przepis jako bazę i możecie zrobić swój serek z dodatkiem ananasa, orzechów, czosnku czy papryki. Polecam eksperymentować, a ten z dodatkiem orzechów po prostu uwielbiam(...)prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["szalotk\u0119\u00a0kroimy w drobn\u0105 kostk\u0119.\r","Czosnek wyciskamy.\r","Wszystkie sk\u0142adniki wrzucamy do blendera i miksujemy na g\u0142adk\u0105 mas\u0119.\r","Gotowe!\r"]} Drukuj Delikatny serek ziołowy do smarowania Składniki 250 g sera białego półtłustego (użyłam klinek półtłusty) 1 małe opakowanie śmietany 18% 1 szalotka sól, pieprz do smaku
Mieszam w Garnkurème brûlée to mój ukochany francuski deser. Uważam, że siła, jaka tkwi w tych czterech prostych składnikach, jest wprost niesamowita. Cukrowa skorupka, przez którą za pomocą łyżeczki, dostajemy się do aksamitnego waniliowego wnętrza, jest dla mnie jedną z tych małych przyjemności, które powodują, że dzień staje się lepszy. Uwielbiam ten zdecydowany ruch, po którym warstwa cukru delikatnie pęka i odkrywa(...)włóż po kilka malin, następnie zalej je waniliowym płynem prawie po sam wierzch. Kolie włóż do piekarnika nagrzanego do 100°C i piecz przez około 45-50 minut, aż masa zetnie się na środku (sprawdź patyczkiem). Wyjmij i odstaw do całkowitego przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na minimum 6 h. Krem musi być bardzo zimny. Przed podaniem posyp 1 łyżeczką
Food SquareUwielbiam ucierane ciasta. Z różnymi dodatkami, od rabarbaru po śliwki. Cudownie miękkie, delikatnie wilgotne i przede wszystkim rozpływające się w ustach ! Ja dzisiaj zaprezentuję
Justa próbuje gotowaćtył i w przód. Teraz już wiem, że takie użądlenie to nie przelewki, a komary to przy tym pikuś. W czasie, gdy ja snułam te ponure rozmyślania, C. odpakował cukrowy sześcian, po czym, dokładnie go wpierw obśliniwszy , przyłożył do śladu po użądleniu. Moja zniesmaczona mina szybko zmieniła się w błogą, gdy ze szczerym zdziwieniem stwierdziłam, że to naprawdę działa(...)jagód acai 3 łyżki miodu dodatkowo: jeżyny maliny Jeżyny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Wymieszać jogurt, mleko, chia, jeżynowe puree, acai i miód. Mieszać trzepaczką przez kilka minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawić na noc do lodówki. Pudding przełożyć do szklanek, podawać ze świeżymi owocami. Smacznego! A Wy? Macie sprawdzone sposoby na użądlenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowania ciastka z marzeń . Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki . Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam, że ten wcale jak maślany nie smakuje. Poza tym strasznie zaintrygował mnie dodatek mąki. Bo jak to tak - do kremu? Mąkę...? Któż(...)miękkiego masła 170 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kakao Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć. Nakładać po łyżce ciasta do formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoduszki jakąś książkę. Kulinarne romansidła okraszone pięknymi fotografiami. A ostatnimi czasy towarzyszy mi właśnie FiK . Czasem nie śpię przez niego w nocy, wściekła ,że nie mam groszku cukrowego , czy parmeńskiej w lodówce , czy choćby gorącego Caliente pod ręką. Ale grunt jest- jest książka, a od niej tylko niedaleko do tego,czego pragnie każdy- zmian na lepsze i zdrowia(...)ogniu w proporcji trzy części wody na jedną część kaszy, około 15 minut pod przykryciem. Odstaw do przestygnięcia. Wystudzoną kaszę, olej kokosowy i daktyle zmiksuj blenderem ręcznym na gładka masę. Odstaw. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Banany zmiksuj na puree. W robocie kuchennym zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę
Z Kuchni Do Kuchniobejrzeć wszystkich, a kupić na nich można chyba wszystko: niepotrzebne starocie, okna, kuchnie, dywany, sprzęt do kuchni wszelkiej maści, łóżka, konie, kurczaki, króliki i świnki morskie, przyprawy, churros, watę cukrową; i tylko jak przyszła nam ochota na lody, to akurat nigdzie nie mogliśmy znaleźć... Ludzi tyle, że niełatwo przecisnąć się w tłumie; szczególnie, jeśli już na wstępie człowiek upatrzy sobie(...)mleka syrop rabarbarowy: 250 g rabarbaru 50 g truskawek 500 ml wody 175 g cukru dodatkowo: liofilizowane truskawki Żółtka ubić z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę. Dodać skyr i mleko, połączyć. Schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, truskawki pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garna, zalać wodą i gotować 10-15 minut, aż owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuwzględniają również wykorzystanie jogurtu naturalnego czy mąki migdałowej. Następnie ciasto wylewane jest do formy i pieczone. I dopiero tu zaczyna się zabawa. Po upieczeniu ciasto nasączane jest aromatyzowanym syropem cukrowym, co decyduje o jego finalnej konsystencji i smaku. Ja przygotowałam syrop z dodatkiem kory cynamonu, goździków i skórki pomarańczowej. Pachniał nieziemsko! Jeżeli chcecie bardziej bliskowschodnią wersję możecie dodać do syropu(...)syropowi całkowicie ostygnąć. Wyjmij skórkę pomarańczową, cynamon i goździki. Ubij masło aż zbieleje przy pomocy miksera. Następnie powoli dodawaj cukier i kolejno jajka, czekając za każdym razem aż masa dobrze się rozmiesza przed dodaniem kolejnego jajka. W osobnej misce wymieszaj mąkę, semolinę, proszek do pieczenia i migdały. Stopniowo dodawaj suche składniki do ciasta przy włączonym mikserze. Na koniec
Chilli Czosnek i Oliwa