masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:68/90)

Muffiny bananowe z masłem orzechowym... 115

Szybkie. Niezbyt słodkie. W sam raz na wypad do parku, albo szybki podwieczorek. Nam smakowało, dzieciory pożarły bez zażaleń, ale tak sobie myślę, że w razie cukrowego kryzysu można by było dodać na przykład odrobinę cukru pudru do masła orzechowego. Albo spróbować opcji PB&J - nadziać je dodatkowo 1/2 łyżeczki dżemu... Przepis z bloga  Piece of me . Składniki(...)cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozgnieć widelcem banana, dodaj jajko, mleko i olej- całość wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych i połącz mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek nakładaj na przemian: łyżkę ciasta, łyżeczkę masła orzechowego i kolejną łyżkę ciasta. Piecz przez około 20-25 minut. Zostaw do ostudzenia na kratce

Lejdi of the house
Cake pops z urządzenia do wypieku ciasteczek - cytrynowe z czekoladą 236

mleka 1 łyżka śmietany 18% skórka otarta z 1 cytryny Dekoracja:  1/2 tabliczki mlecznej czekolady troszkę śmietanki 30% do rozrzedzenia czekolady (aby ładnie pokrywała ciasteczka) posypki cukrowe, zmielone orzechy, pokruszone płatki migdałowe itp. ewentualnie zamiast czekolady i posypek wystarczy zwykły cukier puder (wypróbowałam i też jest pysznie) albo np. lukier cytrynowy 1. Sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek(...)tych suchych utartych z masłem i razem wszystko zmiksowałam - i też się udało). 3. Urządzenie do wypieku ciasteczek rozgrzać (gdy będzie gotowe zapali się zielona lampka), łyżeczką wyłożyć masę w każde wgłębienie* - należy to robić bardzo sprawnie, gdyż ciasto wyłożone do maszyny rośnie naprawdę szybko. Zamknąć pokrywę i piec 5-6 minut. Wyjąć gotowe ciasteczka i odłożyć do wystygnięcia (przy

Kto ugości moich gości?
Babeczki potworki 174

naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona powoli gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder (wymieszany ze smietan fix’em) oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Możecie zdecydować się na tylko jeden kolor potworków( np. niebieski). Jeżeli postanowicie mieć bardziej kolorowe stadko- podzielcie krem na dwie, lub trzy równe części i przełóżcie każdą z porcji(...)pudru i wody. Przyklejamy ją do wyciętego kształtu oka- leciutko dociskając. Czynność tą powtarzamy, aż wszystkie oczka będą gotowe .   DEKOROWANIE BABECZEK: Do każdej babeczki przyklejamy ( znowu używamy naszego cukrowego kleju) okrągłe ciasteczko, tak aby jego część wystawała poza powierzchnię babeczki. Nakładamy warstwę kremu ( robimy podkład pod kudełki ) Nakładamy krem do rękawa do zdobienia tortów i za pomocą okrągłęj końcówki

Domowe Torty
Torcik czekoladowy ( walentynkowy ) 188

pianę, pod koniec dodając resztę cukru. Białka dodawać do masy czekoladowej w 3 turach, delikatnie mieszając.  Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę delikatnie wymieszać z czekoladową masą tak, aby nie było białych smug. Gotowy krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia ( u mnie trwało to około 5 minut, krem szybko tężał ). Złożenie tortu: Dolny blat czekoladowego ciasta(...)można go dodać już na samym początku ). Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować wierzch tortu. Boki tortu można dowolnie udekorować, np. posypać kakao ( u mnie cukrowa posypka w kształcie serduszek ), lub pozostawić tylko posmarowane kremem. Tort wstawić na  kilka godzin do lodów ki .   Smacznego

Opowieści z piekarnika
Świąteczne kruche ciasteczka 218

szaszłyków Składniki na lukier Masło kroimy na małe kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny), w razie potrzeby można dodać trochę mąki lub śmietany. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość około(...)lukrze (można ściągnąć nadmiar nożem lub zaczekać aż sam skapnie). Można też przełożyć lukier do woreczka strunowego i nakładać na ciasteczka. Na jeszcze wilgotny lukier przyczepiamy ozdoby: koraliki, czekoladki, cukrowe perełki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
80. Kolejna dziesiątka i ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonem 225

stopni Celsjusza. W dużej misce dokładnie łączymy rózgą olej i jajo, a następnie dodajemy cukry i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurty i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bezpośrednio do mokrych składników przesiewamy suche- mąkę, sodę i proszek i mieszamy. Ciasto może wyglądać jakby miało grudki, było lekko zważone.  Na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę wykładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię(...)niestety w piekarniku bez termoobiegu ciasto tak bardzo nie zarumieni się na górze, ale jeśli ktoś posiada termoobieg po upieczeniu wierzch ciasta będzie naprawdę zachwycająco brązowy i chrupiący od cukrowej skorupki). * w innej wersji ciasto posypałyśmy prażonymi płatkami z migdałów i odrobiną brązowego cukru (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Symfonia Smaków
Pierniki świąteczne 292

mleka) lukier 1 białko sok z pomarańczy ok. 2 szkl cukru pudru 1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. 4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam(...)puder. 9. Lukier powinien być gęsty, puszysty i błyszczący. 10. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną. 11. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami. Smacznego! Kategoria: Ciasteczka , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , dla dzieci , kakao , lukier , miód , piernik , przyprawa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sernik z brzoskwiniami 212

oraz na końcu wlewamy powoli olej z mlekiem i dokładnie miksujemy składniki. Na samym końcu dodajemy ostrożnie ubitą pianę z białek, którą łączymy z masą serową silikonową łyżką. Przekładamy masę serową do formy wyłożonej ciastem oraz brzoskwiniami, blachę wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik ok. 45-50 minut w temp. 185 stopni C. Gdy ciasto będzie upieczone, wierzch sernika powinien(...)napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, wtedy zdejmujemy rondelek z ognia. Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy kakao , szybko mieszamy, a następnie wylewamy ją na przestudzony sernik i posypujemy kolorową posypką cukrową, oraz dekorujemy paskami brzoskwini. Zaletą tej polewy jest to, że jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia. To najlepszy sernik z brzoskwiniami , polecam!     The post Sernik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet 299

spożycia, ale również i do wykonania Dzień Kobiet już za kilka dni. Z tej okazji, Drogie Panie , warto własnoręcznie sprawić sobie prezent w postaci ulubionej słodkości. A gdy taka cukrowa przyjemność wykonana zostanie rękami kulinarnie sprawnego, osobistego mężczyzny - to już w ogóle będzie spełnienie tego Babskiego Święta! ;)  Dlatego właśnie w fejsbukowej akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę , pieczemy wspólnie(...)ilość zależy jak bardzo płynny lukier chcemy uzyskać kilka kropel aromatu śmietankowego DODATKOWO: słodkie cukierki - do posypania z wierzchu W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - miksuję dobre 10 minut aż jajka będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz barwnik spożywczy

Grunt to przepis!
Świąteczne babeczki z choinką 226

łyżki posiekanych orzechów włoskich Czekoladę rozpuścić razem z masłem na minimalnym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Jaja ubić z cukrem i miodem na puszystą masę. Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, wmieszać orzechy. Na koniec połączyć z czekoladą. Formę do muffinek wyłożyć małymi papilotkami. Ciasto rozłożyć do dołków do ¾ wysokości. Babeczki piec ok. 25 minut(...)odstępach do zastygnięcia na papier do pieczenia. Następnie rozpuścić zieloną (lub białą) czekoladę, przełożyć do rękawa lub woreczka i wyciskać na paluszki nitki czekoladowe na kształt choinek. Posypać cukrowymi dekoracjami, odłożyć do zastygnięcia. Wystudzone babeczki, posmarować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Na środku wbić czekoladową choinkę. Żeby choinki nie połamały się podczas mocowania na babeczce, dobrze jest zrobić otwór wcześniej

Pełny talerz
DIY: Pasta cukrowa 237

Każdy zainteresowany wie do czego służy pasta cukrowa, osobom nie w temacie już spieszę z wyjaśnieniem. Nie, nie jest do jedzenia, chociaż można by się uprzeć i zrobić lizaki :) Służy do depilacji. Taki domowy wosk. Zalety pasty jest naprawdę wiele, przede wszystkim nie uczula, bo jej jedynymi składnikami są cukier i cytryna. Poza tym jest sporo tańsza niż tradycyjne metody(...)samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa będzie wciąż płynna przelewamy do szklanki/pudelka/czy czegokolwiek. Jak używać pasty?  Podgrzewam ją (kupiłam sobie specjalny garnuszek o średnicy 15 cm i tam trzymam pastę) w takiej specjalnej "konstrukcji" poniżej

Pora na pora
DIY: Pasta cukrowa 237

Każdy zainteresowany wie do czego służy pasta cukrowa, osobom nie w temacie już spieszę z wyjaśnieniem. Nie, nie jest do jedzenia, chociaż można by się uprzeć i zrobić lizaki :) Służy do depilacji. Taki domowy wosk. Zalety pasty jest naprawdę wiele, przede wszystkim nie uczula, bo jej jedynymi składnikami są cukier i cytryna. Poza tym jest sporo tańsza niż tradycyjne metody(...)samego soku bez cytrynowych "fusów") Wszystko wrzucamy do garnuszka i gotujemy stale mieszając na małym ogniu. Pasta będzie gotowa gdy nabierze koloru złotego bursztynu. Zestawiamy do ostygnięcia, następnie gdy masa będzie wciąż płynna przelewamy do szklanki/pudelka/czy czegokolwiek. Jak używać pasty?  Podgrzewam ją (kupiłam sobie specjalny garnuszek o średnicy 15 cm i tam trzymam pastę) w takiej specjalnej "konstrukcji" poniżej

Pora na pora
Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi 262

Masę przestudzić i do jeszcze ciepłej dodać jajko wraz ze śmietaną. Mąkę pszenną przesiać razem z kakao i wymieszać ze spulchniaczami oraz przyprawą do piernika. Suchą mieszankę wsypać do masy miodowej i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto odstawić na parę godzin do lodówki. Można też pozostawić ciasto na dłużej, do kilki dni i upiec w dogodnym czasie. Schłodzone ciasto rozwałkować(...)sprawi, że pierniczki będą twarde. Wystudzone pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą. Do czekolady można przykleić dodatkowo cukrowe dekoracje. Pierniczki po upieczeniu są miękkie i żeby takie pozostały, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasteczka , Dla dzieci , Pierniki i pierniczki Tagged: czekolada , dżem

https:KKuchniaMniam
Pozwól sobie na chwilę rozkoszy w Walentynki – muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami i PDF z przepisami na W 191

śmietaną i truskawkami? Wykonanie Wlej do garnka mleko, dorzuć czekoladę wcześniej połamaną na kosteczki, wsyp kakao i kawę. Podgrzej wszystko mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się składników. Pozwól czekoladowej masie wystygnąć. W misie wymieszaj przestudzoną mieszankę, olej, cukier, roztrzepane jajka i ziarna z wanilii. Dodaj przesianą mąkę z sodą i wszystko wymieszaj delikatnie. Do formę do pieczenia muffinek włóż papilotki(...)duże jajka 1 pełna szklanka mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru połowa szklanki oleju rzepakowego ½ łyżeczki ziaren wanilii Do dekoracji: bita śmietana truskawki, cukrowe serduszka lub inne urocze dodatki   Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie

Eat me! Fit me!