masa cukrowa - 1344 przepisów (strona:71/90)

Słodkie ciasteczko z truskawkowym oczkiem 190

Potrzebowałam prostego przepisu. Moją inspiracją był przepis na ciasteczka z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Jana Czernikowskiego. Ja trochę pozmieniałam składniki. Ciasta wychodzi dużo, więc

Justa próbuje gotować
pyszne, miękkie pierniczki :-) 227

dodajemy powidła,  przyprawę do piernika oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę studzimy, dodajemy jajka  oraz śmietanę i miksujemy . Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Zagniata się bardzo dobrze, podczas wyrabiania dodałam tylko garść mąki. Ciasto jest delikatne, gładkie:-) Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około(...)konsystencji. Lukier powinien nie być zbyt rzadki bo będzie spływał z pierniczków. DO dekoracji pierniczków używamy czego tylko dusza zapragnie, ja używałam barwników spożywczych, które dodałam do lukru, perełek, cukrowych śnieżynek, posypki, roztopionej czekolady. Resztę bajerów zostawiam do pierników na święta :-) Jeśli chodzi o dekorację proszę o wyrozumiałość, gdyż w ogóle nie mam zdolność w tej materii. A co najgorsze

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ostatnia wielkanocna babka 171

lekko kwaskowaty smak, świetnie podbijają smak świeżych owoców. Mojej babeczce dodały urody i smaku, i bardzo jestem z nich zadowolona. Oczywiście, jeśli nie macie takich pod ręką, możecie użyć cukrowych perełek albo poprzestać na czekoladzie - i tak będzie ślicznie (bo czy ktoś kiedyś widział brzydką babkę...?). Ostatnia uwaga - trzeba być ostrożnym i użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje(...)malin 1 łyżka mąki pszennej lukier: 150 g białej czekolady 2 łyżki liofilizowanych malin Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać śmietanę, następnie mąki i olej. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Maliny obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie, żeby rozgnieść owoców. Masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie środy - sernik kawowy ze złotą karmelową nitką 184

sernik ostatnio robi furorę w moim domu i wśród znajomych. Wbrew pozorom i dość długiej liście składników bardzo łatwo się go przygotowuje. Cukrowa dekoracja dodaje mu uroku, a smak całości jest naprawdę rewelacyjny. Do tego przepis przedstawiamy krok po kroku również w zdjęciach, więc zachęcamy nawet tych którzy twierdzą że nie potrafią piec, do jego przygotowania. Sernik kawowy ze złotą(...)łyżki cukru i mieszamy.    Do tego wlewamy roztopione masło i czekoladę i łączymy składniki.    Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka wbijamy do miksera  i ucieramy z 1/2 szklanki cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Alternatywa dla tradycji, czyli pączkowe muffiny 187

Susanny Tee. Wyszły naprawdę smakowite (C. stwierdził, że wyglądają kalorycznie jak tradycyjne pączki, ale ja tam się z nim nie zgadzam). Do pączków mimo wszystko dość im daleko, jednak cukrowa posypka nadaje im niepowtarzalnego charakteru. U mnie z domowymi powidłami śliwkowymi, ale jak ktoś ma chęć, może dać różę.  Z ciekawostek - moja Babcia i Mama nigdy nie robiły pączków(...)lekko ubić jajka, wlać olej, mleko i ekstrakt, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać, tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać łyżkę masy, na to łyżeczkę powideł. Na wierzch równomiernie rozłożyć resztę masy. Piec w 190 st. C. 25-30 minut. Przestudzić 5 minut. W tym czasie rozpuścić masło i przestudzić. Wierzch muffinek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa czekolada 181

dziecko przed słodyczami. Mam na to sposób - domowa czekolada i własne wypieki -> unikaj cukru rafinowanego, w zamian używaj zdrowszych zamienników (np. stewia, melasa z trzciny cukrowej, syrop klonowy).  Moja niegdyś ulubiona czekolada firmy M**** z nadzieniem o smaku truskawkowym składa się głownie z cukru (około 53%) i tłuszczu roślinnego (około 36%). Truskawek jest tam bardzo(...)migdały     rodzynki     kokos     żurawina Uwaga Ta czekolada jest tak pyszna, że lepiej nie rób jej przy dzieciach. Grozi to wyjedzeniem całej masy przed zastygnięciem ;)  Ważne jest, aby za bardzo nie podgrzać oleju, bo  czekolada  może się rozwarstwić. Najlepiej rozpuść olej w kąpieli wodnej. Możesz też zrobić wersję bez rozpuszczania, czekolada będzie

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku 342

ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek 120 g serka mascarpone 80 g nutelli do dekoracji: 200 g białej czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego barwnik niebieski posypki, perełki, pisaki cukrowe patyczki Wykonanie : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju. Patyczki, np do szaszłyków

kolorowotorcikowo
CO ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE OPADŁ I NIE POPĘKAŁ? SERNIK IDEALNY! 319

jednym miejscu. Poczytajcie! Może Wam się przydadzą! CO WIĘC ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE PĘKŁ NIE OPADŁ I BYŁ IDEALNY? Ps. Nie ma złotego środka, bo opadanie sernika zawdzięczamy cukrowi i nie da się całkowicie sprawić, by nie opadł, ale da się zminimalizować to opadanie. PRODUKTY Zawsze wybierajcie najlepszej jakości produkt. Ser/twaróg powinien być minimum dwukrotnie zmielony ( najlepiej 3-krotnie(...)gęstym, naturalnym jogurtem. JAJKA Na każdy kilogram sera należy przeznaczyć nie mniej niż 3 duże jajka ( najlepiej wiejskie ). Gdy są ubite – mają działanie spulchniające. Dodane w całości do masy serowej zwiążą całość i nie napowietrzą zbytnio sernika. To sprawi, że sernik nie zacznie gwałtownie rosnąć w piekarniku,a zarazem gwałtownie opadać. Z kolei, gdy dodajecie osobno żółtka i ubite

Ostra na Słodko
Baklava 307

deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, greckiej jak i wielu innych bałkańskich kuchniach. Baklava to bardzo słodkie ciasto, które jest wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Całość oblewa się syropem cukrowym lub miodowym. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 500 g ciasta filo 370 g drobno posiekanych orzechów 70 g posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych pistacji 1,5 szklanki cukru(...)płat ciasta filo. Następnie pędzelkiem smarujemy go mieszanka masła i oleju. Na spód w sumie wykładamy 8 takich warstw ciasta posmarowanych masłem i olejem. Na to wykładamy połowę przygotowanej masy z orzechów. Następnie wykładamy kolejne 4 warstwy ciasta, każda wysmarowana masłem. Wykładamy pozostałą masę z orzechów i ponownie układamy 10 warstw ciasta, każde wysmarowane masłem. Musimy pamiętać żeby ciasto pokroić

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 264

macie ekspres do kawy, wiecie jak wiele fusów codziennie wyrzuca się do kosza – a to błąd! Zmielona kawa fantastycznie wpływa na cerę. Wystarczy wymieszać kilka składników, aby przygotować cukrowy peeling o intensywnym zapachu kawy. Będzie kilkukrotnie tańszy od sklepowego, a nie będzie zawierał konserwantów czy chemii. Koniecznie podarujcie go kawoszom. Obłędnie pachnie! Składniki: 0,5 szklanki fusów z kawy(...)szklanki drobnego cukru, 2 łyżki masła oraz orzechy laskowe. Na patelnię z nieprzywierającym dnem wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Masa powinna stawać się coraz gęstsza i bardziej złota. Jeśli nam się przypala, koniecznie zmniejszmy ogień. Pod koniec dodajemy masło. Krówki smaży się przez ok. 20-35 minut. Im dłużej to robimy i im bardziej

Poezja smaku
Orkiszowa tarta z karmelizowaną pigwą i karmelizowanymi orzechami 152

Przepyszna, słodka tarta z karmelizowaną w syropie cukrowym pigwą oraz karmelizowanymi, chrypiącymi orzechami włoskimi i migdałami na perfekcyjnym, cynamonowym kruchym spodzie z mąki orkiszowej. Smaczny wypiek, który prezentuje się genialnie. Składniki (na formę do tarty 12 cm x 25 cm): Kruchy spód i kratka: 300 gram mąki orkiszowej 150 gram masła 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej(...)pokryje wszystkie orzechy ściągam patelnię z ognia a orzechy przekładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia (orzechy nie przykleją się do niego). Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolitą masę. Dzielę ciasto na dwie części, z czego jedna jest przeznaczona na spód więc powinna stanowić 2/3 ciasta. Umieszczam owinięte w folię spożywczą dwie kulki ciasta w lodówce. Powinny

Mango Papaja
Przepis na lody malinowe (bez maszynki) 402

rewelacyjne. Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym i bitej śmietany, wszystko wymieszane ręcznie na różowy puch. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji do tych z najlepszych firm lodziarskich. Jaka satysfakcja(...)gazę w lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy trzepaczką, aż masa stanie się biała i puszysta. Do śmietany dodajemy stopniowo sok z malin i cały czas ubijamy masę trzepaczką. Masę śmietanowo-malinową przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażarki, mrozimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka makaronowa z mielonym indykiem i warzywami 169

lodówce i spiżarni. Przygotowałam ją naprędce z myślą, że wystarczy na dwa dni. O naiwności! Już pierwszego dnia została mizerna resztka. Znaczy, że chyba smakowała :) SKŁADNIKI: 1 cebula cukrowa 2-3 łyżki oleju 30 dag pieczarek 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 średnia cukinia puszka kukurydzy konserwowej puszka 400 g pomidorów krojonych z papryczką chili sól bazylia suszona oregano(...)doprawić pieprzem, chili lub ostrą sproszkowaną papryką. Mieszając gotować na małym ogniu do odparowania większości sosu. Formę do zapiekania posmarować masłem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Masę mięsno warzywną wymieszać z odcedzonym makaronem. Na koniec dodać utarty ser, posiekany szczypior i pomidorki koktajlowe, lub pokrojone w cząstki pomidory śliwkowe. Wymieszaną masę wyłożyć do formy, całość przykryć folią

Kuchenne zapiski Edyty
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 163

Klasyczne cukrowe ciastka. Mocno maślane, wręcz mleczne w smaku. Dzięki dodatkowi wanilii i aromatowi migdałów, smakiem blisko im do marcepanu. Kruche, ale nie łamią się w palcach. Idealnie zachowują swój kształt, długo się przechowują. Perfekcyjne ciastka kruche do dekorowania lukrem Royal Icing.     Zanim zaczniecie – przeczytajcie koniecznie TEN WPIS . To vademecum pieczenia ciasteczek tak, by były naprawdę pierwsza klasa(...)dodajemy oba aromaty (uwielbiam te dwa z Wiltona, które pokazałam na zdjęciu – nie zmieniają lepkości i koloru ciasta) i miksujemy do dokładnego połączenia – tylko tyle, nie potrzebujemy puszystej masy. Puszyste znaczy jedno – powietrze. A te ciastka mają być superpłaskie. Po kopiastej łyżce, ciągle miksując na wolnych obrotach, dodajemy mąkę z solą, do połączenia. I dalej, po łyżce z czubem

Karo in the Kitchen