Powoli zaczyna się sezon na dynię, a ja skończyłam właśnie swoje zapasy z poprzedniego roku i będę się przygotowywać na nową partię. Skąd pomysł na ciasto
Justa próbuje gotowaćfascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest w 100% piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka(...)Pomaga mieszanie silikonową łopatką. Zdejmij mieszankę z ognia i wlej do pozostałych składników. Dokładnie wymieszaj całość, mieszaj cierpliwie silikonową lub drewnianą łopatką, aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Przełóż masę do formy i starannie ją wygładź. Maczaj łyżkę w wodzie, aby masa się do niej nie kleiła. Na końcu wygładź ciasto wilgotnymi dłońmi. Wstaw do piekarnika i piecz przez
Chilli Czosnek i Oliwa