smakucukier do smaku Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym gorącą zalewą zalać ogórki aby były całe przykryte. Szybko zakręcić słoiki zakrętkami i zostawić je do wystudzenia. Spożywać po kilku dniach. Przechowywać
Ewa w kuchnikiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. (za Wikipedią).Różne są przepisy, ja „pogrzebałam” łososia w zalecanych tradycyjnych składnikach, ale dodałam jeszcze skórkę z cytryny. W prawidłowo zrobionym Gravlax powinno się
UgotujmyTo.plMam znajomego, który praktycznie nie jada warzyw, z mięs tylko kurczaka i nie uznaje większości przypraw oraz nie lubi, żadnych eksperymentów w kuchni… Żal mi
UgotujmyTo.plŁopatka pieczona to propozycja na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marynowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;) Oczywiście upieczoną łopatkę po ostygnięciu można traktować jako domową wędlinę i podawać do ulubionego pieczywa z ulubionymi dodatkami
UgotujmyTo.plprzez praskę, dosyp do niego kurkumę, cayenne, sól i pieprz, zalej 3 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Wstaw mięso na 30-60 minut do lodówki, aby przeszło marynatą. Po tym czasie na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i wrzuć na nią posiekaną w bardzo drobną kosteczkę cebulę. Zeszklij ja przez
Słodko-Słony Świat Ilonydobrze wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę do zamarynowania. Po tym czasie kurczaka przełożyć na patelnię i podsmażyć (nie dolewając większej ilości oleju - ta z marynaty wystarczy). Należy zwrócić uwagę, żeby nie trzymać zbyt długo kurczaka na ogniu, żeby go nie przesuszyć. Odstawić do ostygnięcia.Do dużej miski przesypać kolejno: dobrze wystudzony ryż, odcedzoną kukurydzę, pokrojonego
Świat Domowej Kuchnischabu jest dosyć długi - 4 dni)1.Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, cukier i mieszamy. Umyty schab wkładamy do opakowania ze szczelnym pokryciem. Wsypujemy do niego zawartość miseczki i wcieramy marynatę w mięso. Następnie kroimy drobno czosnek i wklepujemy go delikatnie w schab. Zamykamy opakowanie i wstawiamy do lodówki.2.Dzień 2-4.Każdego dnia należy "miętosić" mięso (wklepywać, masować
Gotuj Z Muzykąpieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć.Smacznego
Oryginalny smakpaski równej ( mniej więcej ) wielkości. Spinamy na końcu długą wykałaczką. Pleciemy delikatnie! warkocz. Zakończenie również spinamy lub związujemy nicią. Z jogurtu , soli , pieprzu , chilli i sosu sojowego robimy marynatę. Obtaczamy w niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na min. 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Układamy warkocze i smażymy po kilka minut z każdej strony
Ostra na Słodkodłonią.Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku.Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili i odrobinę rozmarynu.Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie , wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy ).Na patelni rozgrzewamy oliwę.Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia , po kilka minut z każdej strony.Na
Ostra na Słodkoletnią wodą.Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C.Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej. Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić. SOS:Cebule drobniutko siekamy.Podsmażamy na rozgrzanym
Ostra na SłodkomlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając „marynatę” w mięso.Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.Na dużej patelni rozgrzewamy 3/4 oliwy i podsmażamy na na niej zamarynowane mięso – robimy to do momentu aż mięso delikatnie zbrązowieje
Ostra na Słodkojogurt i dokładnie mieszamy.Wkładamy pokrojone w kawałki mięso i dokładnie obtaczamy.Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na złoto.Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.Wlewamy wodę, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 – 25 minut.Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę chili i gotujemy
Ostra na Słodkodzieła!SkładnikiHalibut niebieski dzwonko Abramczyksól cytrynowa SkworcuKarahi Chicken Masala SkworcuOliwa z oliwek Olitaliaświeży tymianekczosnek około 2 dużych ząbkówkolorowy pieprzNajpierw otworzymy halibuta i wyłożymy do szklanego płaskiego naczynia. Teraz zrobimy marynatę.Do szklanej miseczki wyciskamy czosnek i dodajemy drobno posiekanego tymianku. Następnie cytrynową sól, około łyżeczki.Zalewamy oliwą, mieszamy.Dodajemy karahi Chicken Masala, około łyżeczki- lubię bardzo tę przyprawę, naprawdę jest
Z Kuchni Do Kuchnigaram masala, przepis z Galerii Potraw Gazety Wyborczej, swoją drogą jednego z najlepszych miejsc w sieci. Kurczaka tego robiłam już po raz drugi, ale pierwszy raz trzymałam go w marynacie 24h. I zawsze już będę tak robić, bo różnica jest niesamowita, mięso jest cudnie soczyste, mimo, że ja użyłam pokrojonych w kostkę piersi z kurczaka.Dalej mamy ryż, też po indyjsku
Z butelką mleczka w tle