marynaty - 6066 przepisów (strona:282/405)

Grillowane Kotlety z Indyka 123

często nie mamy pomysłu, na to co przyrządzić dzieciom do jedzenia na grillu. Jak wiadomo dzieci to takie francuskie pieski i nie zawsze przepadają za tłustymi kiełbaskami, mięsem z marynatą czosnkową, a o kaszance w ogóle nie chcą słyszeć. Przedstawię zatem Wam przepis na bardzo smaczne i zdrowe kotleciki z użyciem mięsa z indyka.  Składniki: 1 kg mięsa mielonego

ClauditteMissCooking
Wieprzowe roladki z daktylami i śliwkami :) 96

rozbijamy aby były cieniutkie. Wewnętrzną stronę posypujemy przyprawami i dodajemy suszone owoce. Mocno ściskamy podczas zawijania. Układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Jedna roladka obok drugiej. Całość zalewamy marynatą (oliwa i musztardy). Dorzucamy pomidory i cebulę. Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180-200 stopni

ClauditteMissCooking
Chicken Tandoori 196

ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka prażonego sezamu 3 łyżki oliwy 1 marchewka Przygotowanie: Mięso układamy jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach.  Sałatka: szpinak rucola cieciorka marynowany imbir czerwona cebulka

ClauditteMissCooking
Tandoori Love Soup with Chicken 135

łyżki oliwy z oliwek,  1 łyżeczka kardamonu,  1 łyżka utartego imbiru,  1 czerwona papryczka chilli). Do głębokiej rozgrzanej patelni przekładamy mięso wraz z całą marynatą. Obsmażamy. Gdy mięso będzie już usmażone dodajemy wodę. Patelnię zakrywamy i dusimy około 30 minut. Pod koniec gotowanie dodajemy warzywa i znowu gotujemy przez jakieś 15-20 minut

ClauditteMissCooking
Indyk Tikka Masala 135

Składniki: 750 g mięsa z indyka- pokroić na kawałki około 2 cm Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Pozostałe składniki: 1 łyżka masła 1 owoc kaki- pokroić w kostkę 350 g sosu tikka masala - więcej info tutaj KLIK KLIK produkt dostępny w Tesco 1 cebula - posiekana 4 ząbki czosnku- drobno

ClauditteMissCooking
Karkówka zapiekana z warzywami 333

przecieru pomidorowego 2 łyżki przecieru z chilli (lub płaska łyżeczka przyprawy chilli) 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki  ok 100 ml wody przyprawa do karkówki oliwa do marynaty Przygotowanie : Karkówkę kroję w ok 1,5 plastry i tylko lekko tłuczkiem "ruszam" mięso i marynuję w oliwie z przyprawą do karkówki, im dłużej tym lepiej. Wymienione warzywa kroję w paski

Mechanik w kuchni
Sałatka gyros II 185

papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na sporą kostkę. Z oliwy i przypraw zrobić marynatę, dodać do mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30-60 min. Po upływie tego czasu mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć na złoty kolor.Odstawić do wystygnięcia

A Ty Smakuj Mnie
Jeśli spotkacie Kiwaczka.... Arbuz z patelni. 171

grube plastry dojrzałego arbuza. Odkroić skórkę i w miarę możliwość usunąć pestki. Ułożyć w płaskim naczyniu.  Wymieszać miód z sherry. Dodać posiekane listki mięty.  Tak przygotowaną marynatą zalać plastry arbuza i odstawić przynajmniej na 15 minut.  Rozgrzać patelnię, natłuścić ją delikatnie oliwą i ułożyć na niej zamarynowane wcześniej plastry arbuza. Trzymać po 3-4 minuty na każdej

KUCHARNIA
Okoń morski pieczony w cytrynie z sałatką z mango 202

kolendry, 100 gram masła, 1/2 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania masła ziołowego, będącego podstawowym składnikiem marynaty do ryby. W moździerzu na proszek roztarłem pół łyżeczki suszonych nasion kolendry i pół łyżeczki suszonego oregano. Do powstałej przyprawy dodałem szczyptę soli, świeżo mielony czarny pieprz, 3 przeciśnięte przez

Wyprawy kulinarne
Pulled pork 328

łyżki oleju 3 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka papryki ostrej   Wykonanie: Olej wymieszać z paprykami, solą i rozgniecionym czosnkiem.  Natrzeć marynatą umyte i osuszone mięso.  Włożyć do naczynia do zapiekania.  Przykryć folią lub przykrywką i odstawić do marynowania na minimum 6 godzin  (moje marynowało się

Sto kolorów kuchni
Złoty kurczak. 4015

dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka i zalać przygotowaną zalewą. Odstawić do lodówki na około 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec mięso wraz z marynatą około 1 godziny do zarumienienia

O kuchni z uczuciem
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 375

potrawy.  Sos sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki to minimum. Źródło

Gospodyni Miejska
Placuszki ogórkowe z mąki z bobu 127

Zioła oraz czosnek posiekać i połączyć z oliwą. Marynatą natrzeć mięso i umieścić  w chłodnym miejscu na około godzinę . Przed ułożeniem  na  patelni grillowej należy oprószyć je z obu stron pieprzem. Piec do momentu zarumienienia się mięska ,ale aby pozostalo w środku soczyste

w mojej kuchni
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 163

pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA     1 łyżka miodu     1 łyżka oliwy     sól, pieprz,     2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)     słodka

w mojej kuchni
Domowa wędzonka na herbacie i ryżu---Casa Tea Smoked Meat -ryżowa 150

Wędzenie mięsa w domu jest nie tylko możliwe, ale i bardzo proste.  N ie jest konieczny do tego żaden specjalny sprzęt Potrzebujemy: rondel,patelnia kratka folię aluminiową Marynata : około 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1łyżeczka.przypraw do gyrosa 1/2 .łyżeczki oregano,bazylii

w mojej kuchni