marchewka - 20163 przepisów (strona:405/1345)

Zupa z wołowiną na bogato 186

jadłam w życiu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 500 gr wołowiny 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler 1 duża cebula 250 gr pieczarek 100 gr grzybów leśnych (mieszanka kurek, prawdziwków, maślaków czy innych leśnych grzybów, mogą być mrożone) 1 łyżka przecieru(...)minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kontynuować smażenie przez kolejne 3 minuty. Następnie wlać wodę, a wraz z nią pokojone grzyby leśne i pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, estragon, sól, pieprz i paprykę. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż wołowina będzie miękka (około półtorej godziny). Kiedy mięso jest już prwie

mecooks
Koktajl bananowy z awokado 154

koktajle, dlatego te powracają na bloga! Moc witamin, dobrej energii, nie ma nic lepszego!  Dzisiejszy koktajl to połączenie dojrzałego, kremowego i pysznego w smaku awokado, z bananem, marchewką i zielonym jęczmieniem. Gęsty, pięknie zielony i bardzo pożywny, z powodzeniem zastąpi tradycyjne śniadanie czy kolację. Najbardziej lubię koktajle na jogurcie naturalnym, dodałam także musli, bo lubię chrupiące dodatki w koktajlach(...)zdrowie! Koktajl bananowy z awokado i zielonym jęczmieniem Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1/2 małego, dojrzałego awokado 1/2 marchewki 1 banan 1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia cukier do smaku musli do posypania * jeśli kupisz twarde, niedojrzałe awokado, włóż je do papierowej torebki, zamknij o odłóż na kilka dni w ciepłe miejsce Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt. Dodajemy owoce

Moja smaczna kuchnia
Domowa sałatka wielowarzywna. 244

Składniki : 12 szt. średnich marchewek 4-5 szt korzenia pietruszki 1 mały seler 2 czerwone papryki słodkie 1 puszka konserwowego zielonego groszku 1 puszka konserwowej kukurydzy 1 puszka konserwowej czerwonej fasoli 2 jabłka 1 por majonez śmietana 18 % sól  pieprz mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :   M archewkę i korzeń pietruszki umyj, ugotuj do miękkości w wodzie. Następnie(...)drobną kostkę , wsyp do dużej miski lub garnka. Do krojenia możesz użyć specjalnej krajalnicy do krojenia gotowanych warzyw. Selera obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do pokrojonej marchewki i pietruszki. Pora i czerwoną paprykę umyj, posiekaj w kostkę , dodaj do pokrojonych wcześniej warzyw. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj konserwowy, odcedzony

Przepisy i porady kulinarne
SAŁATKA WARZYWNA MARYNOWANA 184

Składniki: 1 kg marchwi 1 kg ogórków kwaszonych 1 kg kapusty białej 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli ziele angielskie czarny pieprz w ziarnach liście laurowe olej 1 szklanka octu 10-procentowego 1 szklanka cukru 4 szklanki wody.  Sposób wykonania: Marchew myjemy. Gotujemy 10 minut. Obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wkładamy do miski 1. Ogórki kiszone

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Dania dwudniowe - domowa chińszczyzna 284

Chińczycy bardzo dbają o swoje zdrowie i spokój wewnętrzny.  Składniki (dla 2 osób na dwa dni lub dla 4 na jeden dzień): podwójna pierś z kurczaka 2-3 marchewki 1 papryka czerwona 1 cebula 1 por 15 pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól(...)niego przeciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy i sos teryiaki. Odstaw na minimum 20 minut (może być także cała noc). W tym czasie przygotuj warzywa. Umyj je, obierz i pokrój: marchewki i paprykę w drobne słupki, pieczarki i pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
FIT krem marchewkowo-pomidorowy 236

krem kalafiorowo-serowy . Prostota i uniwersalność tego przepisu ujęła mnie na tyle, że z chęcią zabrałam się za ,blendowanie' innych wersji tegoż warzywnego kremu. Tym razem padło na marchewkę :) Z dodatkiem passaty pomidorowej i ostrych przypraw wyszła z tego całkiem pikantna zupa a'la pomidorówka. Pyszna, banalnie prosta w wykonaniu i z łatwo dostępnych składników. Dobrze smakuje podawana z ryżem(...)marchwi (3 większe) 2-3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 cebuli 1/2 butelki passaty pomidorowej z czosnkiem 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chilli  Przygotowanie: Marchewki i ziemniaki obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku. Dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaki i marchew. Zalewamy wodą, tak by przykryła warzywa. Zagotowujemy

Kuchnia Ellie
Ciasto marchewkowe – najlepsze. 264

oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Szczypta soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka ,roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki ,odciśniętej z soku . Ananas z puszki ,dałam dwa plastry pokrojone w drobne paski. Orzechy ,pestki dyni ,migdały – do posypania ciasta na wierzchu Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową(...)wymieszać wszystkie składniki suche :mąkę , cukier ,sól ,sodę ,proszek do pieczenia i cynamon .Przesiać . W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem . Połączyć zawartość obu naczyń ,dodać odciśniętą z soku marchewkę ananasy i orzechy i wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników.Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy orzechami .Pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut

Ladylaura.
Kopytka z sosem grzybowym 173

mrożonych... Ciasto na kopytka: 500-600g ziemniaków (obranych) 150g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków) 1 jajko sól Dodatkowo: woda olej sól Sos: 250g grzybów  1 marchewka (mała) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Zasmażka: 3 łyżki mąki 4 łyżki oleju     Ziemniaki ugotować (w osolonej wodzie), przecisnąć przez praskę/maszynk(...)przemieszać, aby się nie posklejały). Gotować około 2- 3 minut - od momentu wypłynięcia. Można podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub podsmażyć na patelni.  W międzyczasie przygotować sos.   Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub drobno posiekać), cebulę pokroić w piórka, a oczyszczone grzyby w plasterki (małe zostawiam w całości). Do garnuszka z wodą wrzucić listki laurowe, ziele angielskie

Di gotuje
TYMBALIKI Z INDYKA 238

mięso trafia  spowrotem do zupy lub przygotowuję z niego właśnie tymbaliki.  Z indykiem są one jeszcze smaczniejsze niż z kurczakiem. Składniki: ugotowane w wywarze mięso indyka  marchewka i pietruszka ugotowane wraz z mięsem w  rosole trochę groszku konserwowego 1-2 jajka ugotowane na twardo sól pieprz odrobina soku z cytryny żelatyna spożywcza natka pietruszki Wykonanie(...)odrobiną soku z cytyny. Dodać posiekaną natkę.  Z ugotowanego mięsa zdjąć skórę, oddzielić od kości. Pokroić na mniejsze kawałki. W małych kokilkach układać dowolnie: plasterki jajka, groszek konserwowy, marchewkę - zalać to odrobiną bulionu, zostawić do zastygnięcia. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę mięso i zalać całość bulionem. Wstawić do lodówki do ściągnięcia się

Walijskie Pichcenie
Gulasz wołowy z czosnkowo- pietruszkowymi chlebkami naan 158

nimi bawi... ;) Składniki na gulasz: 1 kg udźca wołowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania gulaszu:  Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy(...)równomiernie się podpiekło. Dodajemy sos sojowy oraz posiekany czosnek, zalewamy szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu, podlewając w razie konieczności. Po ok 40 minutach dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i cebulę drobno posiekaną.Gdy mięso będzie już w miarę miękkie dodajemy papryki pokrojone w cienkie i nie za długie kawałki. Dusimy jeszcze ok 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia w czekoladzie
ZUPA MARCHEWKOWO GROSZKOWA. 265

skrzydełkach z kurczaka. Początkowo miał być rosół, ale mi się odwidziało. I tak powstała moja marchewkowo groszkowa zupa… SKŁADNIKI : skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki susz warzywny – połowa opakowania marchewka – 2 sztuki świeży groszek – 1 szklanka czosnek – 2 ząbki maggi sól, pieprz ziemniaki – 2 sztuki mix nasion – 4 łyżki PRZYGOTOWANIE : Do garnka nalać wody. Wrzucić skrzydełka z kurczaka z suszem(...)warzywnym i gotować do miękkości. Wyciągnąć skrzydełka, wyskubać mięso i zostawić do zupy na koniec. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w krążki. Dodać do zupy. Wyłuskać groszek i również wrzucić do wywaru. Wycisnąć czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do całości. Doprawić. Gdy warzywa zmiękną należy zblendować zupę. Do miski przełożyć kawałki kurczaka, zalać zupą. Na górę dodać

kuchniabellissima.wordpress.com
Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem 225

sklepie i tworzymy coś swojego, żeby choć troszkę było zdrowiej :-). Życzę Wam udanego weekendu :-). Składniki: 2 większe golonki z indyka ok 400 g wątróbki z indyka 2 większe marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera ok 2 łyżeczki czarnuszki ok 8 sztuk suszonych pomidorów (suchych, nie w oleju) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kajzerki sól pieprz 2 liście laurowe(...)większego garnka nalewam wodę, daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W  międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam też suszone pomidory, czosnek i czarnuszkę

kruche babeczki
Zupa koperkowa 176

ostatnia okazja na tak aromatyczną zupę przed nadejściem zimy.  Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np.  pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula  Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas(...)smak mąki. Dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy garnek z ognia. Śmietanę lub jogurt spieniamy trzepaczką, hartujemy wywarem i powoli, cały czas mieszając, wlewamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Marchewkę z wywaru kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy już na talerzu. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i pure ziemniaczanym. Jeżeli chcemy zaostrzyć smak zupy można do talerza dodać

Kulinarne przemyslenia
Jesienny rondel z ciecierzycą i kurczakiem 176

Rozgrzewa, syci i jak smakuje! Mmmmiam! Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 białe cebule 2 pieczone udka z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 1 młoda cukinia sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie, następnie ugotować na półmiękko z dodatkiem soli. W międzyczasie(...)cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka z kurczaka i jeszcze chwilę podgotować

Tradycyjna Kuchnia
Zupa barszcz ukraiński 266

Chyba mało ich gotuję bo jakiś czas temu dostałam prezent od męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania(...)gotującego się wywaru wrzucamy umytą i pokrojoną w kostkę: marchewkę, pietruszkę, buraki, cebulę i ziemniaki.  Kapustę kroimy w cienkie paski. W oddzielnym garnku dusimy ją na maśle i w jednej szklance wody doprawiając jedną łyżką koncentratu.  Następnie dodajemy do reszty gotujących się warzyw. Po około 15 minutach dodajemy fasolę.  Całość doprawiamy vegetą natur i pieprzem. Gotujemy jeszcze

Pan i Pani Smith w kuchni