marchewka - 20163 przepisów (strona:404/1345)

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 1190

każdy znajdzie coś dla siebie. Jest kurczak, warzywa, duuużo żółtego sera...Pychota! Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 2 szklanki makaronu świderki pół brokuła pół kalafiora 2 szklanki małej marchewki puszka kukurydzy 1 czerwona cebula sól,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie 3/4 szklanki startego żółtego sera 1,5 szklanki śmietany 30 % 1 jajko Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paseczki(...)pokrojoną w piórka. W osolonej wodzie obgotowujemy al dente różyczki brokuła i kalafiora. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do naczynia żaroodpornego układamy makaron, brokuła, kalafiora, ugotowany makaron, marchewki, kukurydzę, oprószamy solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi, wszystko delikatnie mieszamy. Śmietanę rozkłócamy z jajkiem, dodajemy ser, mieszamy, zalewamy tym sosem zapiekankę. Zapiekamy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
flaki po warszawsku 223

laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaki 1 kg oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3  łyżki masła 3 cebule 1 łyżka majeranku domowe  maggi szczypta słodkiej papryki szczypta gałki(...)muszkatołowej szczypta zmielonego ziela angielskiego sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona

Miód i pieprz
Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 204

kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny 1 łyżeczka masła sól kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki(...)Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć pokrywką i gotować 40 minut od momentu zagotowania. Po upływie

Posadzone i zjedzone
Wegańska zupa ogórkowa. Szybka i smaczna :) 147

Zupa ogórkowa Składniki: oliwa z oliwek cebula 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pasternak (można zastąpić pietruszką) 5 ogórków kiszonych natka pietruszki ziele angielskie liść laurowy majeranek sól odrobina pieprzu Na oliwie zeszkliłam cebulę i czosnek. Dodałam wodę, a następnie po kolei: pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pasternak, ogórki, natkę pietruszki, zioła i przyprawy. Zupę gotowałam

nietadieta
LECZO 152

kiełbasy wiejskiej 1 duża cebula 3 papryki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy całość 5 minut

KuchcikoweLove
Zupa cztery sery 301

bardzo smaczna i syta. Na chłodne jesienne dni idealna. Jeśli macie ochotę to w zakładce Zupy znajdziecie inne przepisy na smaczne zupy. Polecam! Składniki 1,5 wody 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 serek topiony 100 g sera gorgonzola 100 g sera mozzarella 200 g sera gouda 1 liść laurowy koperek ostra papryka sól pieprz Marchewkę, pietruszkę, seler

O kuchni z uczuciem
Placki z cukinii i marchewki 330

Takie obiady to ja lubię. Pyszne placki z cukinią i marchewką, chrupiące z sosem czosnkowym czy jogurtowym albo z sosem chili. Uwielbiam takie jedzonko i wszystkim polecam. Placki z cukinii i marchewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 233

słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania) ok 8 suszonych grzybków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ziele angielskie   100ml czerwonego wytrawnego wina gałązka lubczyku 2 marchewki 3 łyżki suszonego majeranku sól/pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia. Kapustę drobno siekamy. Mięso myjemy i wykładamy do dużego(...)garnka, przykrywając je kapustą i zalewając wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk. Gotujemy około godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie ścieramy marchewkę i dołączamy ją do kapusty. Cebulę drobno kroimy i na patelni ją szklimy. Suszone pomidory i grzyby kroimy i dodajemy do kapusty razem z czerwonym winem i żurawiną oraz cebulką Całość od czasu do czasu mieszamy

ChilliJemy
PIEROGI Z SOCZEWICĄ – NAJLEPSZE! ( idealne ciasto na pierogi ) 356

SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * soczewica czerwona – 1 szkl * marchew – 1szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * natka pietruszki – 1 pęczek * majeranek, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól(...)okręgi. FARSZ: Namoczoną chwilę wcześnie soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie. Posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy czosnek, ugotowaną soczewicę i drobno startą marchew – przesmażamy kilka minut, a następnie doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną natką pietruszki. CAŁOŚĆ: Nafaszerowane pierogi gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Podajemy

Ostra na Słodko
Zupka warzywna z ryżem- dla niemowląt 186

Polska , gdzie małe pojemności (ok 200ml) doskonale się sprawdzają. Są praktyczne, solidnie wykonane i ślicznie się prezentują. Ale to możecie sami zobaczyć i ocenić ;) Składniki: 1 malutki ziemniak 1 marchewka 1/3 korzenia pietruszki (3cm kawałek) 1 łyżka ugotowanego ryżu  ½ łyżeczki oliwy z oliwek 1 szklanka wody Sposób przygotowania: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Zamiast kroić, marchewkę

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi 306

dziś na propozycję sałatkową: Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi Składniki: 250 g kaszki kuskus 100g kotletów sojowych (a'la schabowe) 3szklanki bulionu papryka konserwowa puszka kukurydzy 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula natka pietruszki 1 łyżka oliwy szczypta pieprzu Kotlety sojowe włóż do gotującego się bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 5-7 minut(...)wyjmij kotlety a po przestudzeniu podziel je na mniejsze kawałki. Do gorącego (nie gotującego się już) bulionu wsyp kaszkę kuskus, przykryj i odczekaj aż kuskus wchłonie cały płyn. Marchewkę i seler pokrój w cienkie paseczki (idealnie sprawdza się w tym zadaniu obieraczka do warzyw), cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię dodając 1 łyżkę oliwy, dodaj warzywa i  duś

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szybka suróweczka 238

Zapraszam na bardzo szybką surówkę , ale także bardzo smaczną, można dodać do niej co tylko się ma w tym momencie w domku . Składniki  2 marchewki  pół główki kapusty białej  1 ogórek zielony  1 jabłko  3 łyżki oleju  sól  pieprz czarny  ząbek czosnku  łyżeczka startej skórki z cytryny  Wykonanie(...)solą,ręką mocno mieszam kapustę tak aby dobrze się połączyła z solą ale i także troszkę zmięknie nam . Jak mamy kapustę wymieszaną z solą odstawiam ją na chwilkę , obieram marchewkę , ścieram na tarce o dużych oczkach  , ogórka i jabłko myję ale nie obieram tylko ścieram ze skórką , czosnek siekam , a skórkę z cytryny ścieram na tarce na drobnych oczkach

Mój Smak
KREMOWA ZUPA BROKUŁOWA Z PULPECIKAMI 182

drobnym makaronem. Zupa ta może pełnić rolę zarówno pierwszego jak i drugiego dania. Mamy w niej wszystko- zupę krem, mięso i makaron. Danie jednogarnkowe godne polecenia! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 duży brokuł ok. 1,5 l bulionu 100 g serka topionego puszka fasoli czerwonej garść drobnego makaronu 250 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko(...)łyżki lnu mielonego 3 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych pęczek koperku 3/4 szklanki mąki liść laurowy, ziele angielskie papryka słodka mielona zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 15 min. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze

Kuchnia MagdaLeny
Naturalny i zdrowy domowy sok owocowo marchwiowy 188

starymi sokowirówkami) łatwe i szybkie w czyszczeniu. Do mojego soku użyłam tzw. jabłko-gruszek, które ostatnio dostaliśmy w sporych ilościach. Soczyste i idealnie komponujące się nawet z samą marchewką. Zapraszam Was na szklaneczkę zdrowia Miłego dnia moi drodzy Składniki: (na około o,7 l soku) 14 owoców tzw. jabłko-gruszek (tzw. grusza Azjatycka) 1 marchew 2 mandarynki 2 jabłka Przygotowanie(...)Jabłko-gruszki obieramy, a następnie kroimy na ćwiartki (usuwając gniazda nasienne)*. Jabłka zostawiamy ze skórką, kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Mandarynki obieramy ze skórki. Marchewkę również skrobiemy. Tak przygotowane owoce przeciskamy przez sokowirówkę. Sok mieszamy przed przelaniem do pucharków. Podajemy od razu. *skórka jabłko-gruszek daje niezbyt apetyczny kolor i specyficzny smak, dlatego obieram te owoce Smacznego

Słodkie okruszki
Trzyskładnikowa sałatka z tortellini, brokułem i marchewką 323

świetnie ze sobą współgrają:). Makaron tortellini, brokuł i marchew gwarantują smaczną sałatkę. Można zabrać ją w lunchboxie do pracy. 1 brokuł 250g makaronu tortellini z szynką/mięsem 2 marchewki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy przez około 10 minut, kroimy na mniejsze(...)kawałki. Marchewkę gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę.  3. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem

Szefowa kuchni