marchewka - 20163 przepisów (strona:399/1345)

Sałatka z awokado, marchewki i papryki mocno fit 232

Taką miałam dziś kolację. Surową. Taką jaką lubię. Szybką, to ważne. Bo byłam głodna. Skombinowałam ją z tego co miałam w lodówce. Często tak robię. Składniki awokado marchewka papryka żółta, czerwona, zielona oraz igołomska natka pietruszki bazylia czarnuszka olej z ostropestu (łyżeczka na porcję) sól himalajska różowa glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny Podane składniki (w różnych proporcjach(...)zależy od Was) umyj i pokrój w paseczki. Marchewkę  pokrój w paski. Rozłóż na talerzu i posól lekko. Skrop przed zjedzeniem tłoczonym na zimno olejem z ostropestu- zadbasz o wątrobę! Dosmacz glassą z octem balsamicznym i właściwie sałatka jest gotowa!Posyp czarnuszką... Zjadłam ze smakiem z dodatkiem wiejskiego chleba. Takie szybkie sałatki to sposób na duży głód

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną 223

blaszanej keksówce. Zobacz również inne przepisy na ----> wegetariańskie pasztety Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną - przepis: Składniki: (na 1 keksówkę) 3/4 szklanki suszej ciecierzycy 1 duża cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 kalarepa (można zastąpić np. drugą marchewką lub pietruszką, jeśli kalarepa jest niedostępna) kawałek selera (ok. 1/4 dużej bulwy) 30-35 dag pieczarek 2 garści suszonej żurawiny sól

Moje Qulinaria
Zraziki z pieczarkowym nadzieniem. 142

innymi sos pieczarkowy i okazało się, że przesadziłam z ilością pieczarek. Trzeba było je wykorzystać i tak powstały te pyszne zraziki. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa mielonego 2-3 marchewki z rosołu 1/3 szkl. wody 1 jajko 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i wyciśnięte 2 ząbki czosnku 2 szalotki 3 łyżki masła klarowanego bułka tarta przyprawy:sól, pieprz, majeranek(...)pieczarki obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli usmażyć, czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, bułki, przyprawy i zeszkloną cebulę z czosnkiem, wodę, a następnie dobrze wyrobić, odstawić na 2-3 godz.(albo na noc), z wyrobionego mięsa formujemy zrazy z pieczarkowym nadzieniem, najpierw płaski

Kuchnia Beaty
Zupa ogórkowa z ryżem 147

smaczna i na pewno w takiej wersji będę ją robić częsciej :) Gorąco polecam! Przepis znalazłam  tutaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego koperku 4 większe ogórki kiszone wegeta (opcjonalnie(...)sól pieprz Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać dwoma litrami wody i zagotować. Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce, a pora drobno pokroić. Po zagotowaniu mięsa zdjąć szumowiny i dodać do wywaru warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i ryż. Opcjonalnie można wsypać trochę wegety. Po 30-tu minutach gotowania dodać ogórki starte

kuchnia doski
Makaron z sosem śródziemnomorskim 195

pyszny pomysł na obiad. Makaron z sosem pełnym warzyw. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 2 pomidory, 1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, świeża i suszona bazylia, sól, pieprz, olej kokosowy, makaron tagliatelle. Przygotowanie Wszystkie warzywa umyj. Marchewkę, cukinie, cebulę i czosnek obierz ze skórki. Następnie pokrój wszystko

Fit&Fast Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej, z sosem sojowym 237

kapusty pekińskiej. Tym razem doprawiłam ją sosem sojowym, który delikatnie zmienia jej tradycyjny smak. Sałatka, moim zdaniem, najbardziej pasuje do kurczaka. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 średnia cebula czerwona 1 łyżka octu winnego, jasnego 1 łyżka sosu sojowego, jasnego 1 czubata łyżeczka cukru pieprz i sól do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę pekińską(...)drobno kroimy. Marchewkę szatkujemy na tarce. Cebulę drobno kroimy. Dodajemy ocet winny, sos sojowy, cukier oraz pieprz i sól do smaku. Na koniec dodajemy oliwę. Całość mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Smacznego

Smak mojego domu
Piernik marchewkowy - pyszny 184

Piernik marchewkowy - cudownie mięciutki, puszysty, a jednocześnie wilgotny i aromatyczny. Bardzo prosty do przygotowania, bo to zwykłe ciasto ucierane z dodatkiem startej marchewki i przypraw korzennych. Pomimo, iż do tradycyjnego piernika mu daleko zdobył nasze podniebienia szturmem. To kolejny przetestowany przepis z książki p. Łebkowskich i kolejny ulubiony. W wersji świątecznej polecam przełożenie ciasta powidłami śliwkowymi i oblanie polewą czekoladową(...)cukrem, następnie powoli dolewać olej cały czas mieszając. Do jajek z olejem wmiksować mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą piernikową. Na końcu połączyć z utartą marchewką i posiekanymi orzechami wylać ciasto do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmarować wcześniej masłem i wysypać mąką lub tartą bułką piec 1 godzinę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
FALAFEL Z CIECIERZYCY I PUREE Z DYNI 183

falafel: 2 szklanki ciecierzycy 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka kolendry 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/3 ostrej papryki w proszku sól pieprz puree : 200 g dyni ( obranej) łyżka pasty tahini przepis tutaj 1 duży ząbek czosnku Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę wzimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie odcedzamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem przez 4 minuty. Ciecierzycę wsypujemy do miski, dodajemy marchewkę z cebulą, czosnek i przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na desce. W tym czasie robimy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni

KuchcikoweLove
Pieczona makrela z warzywami 255

wina 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 łyżeczki soli Warzywa kawałek pora (biała lub środkowa część, 100g) 1 duża marchewka (200g) 1 mała biała cebula (120g) 1 mała czerwona cebula (120g) 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Dodatkowo olej rzepakowy mąka pszenna(...)Podsmażone ryby układamy od razu na otwartej brytfannie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy przez 20 minut, w połowie tego czasu odwracając na drugą stronę. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchew kroimy w kilkumilimetrowe (pół)plasterki, a cebule w nieco szersze półtalarki. Pora w razie potrzeby dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, po czym kroimy w skośne

Kulinarna Pokusa
Kurczak z warzywami 321

gotowych. Składniki (dla czterech osób): 1 podwójna pierś z kurczaka 1 paczka przyprawy do kurczaka „złocistej” 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik marchewki konserwowej z groszkiem (0,8-1 litr) 1 szklanka śmietany trochę ketchupu Podstawową regułą jest oszczędność czasu, więc nie zdziwcie się, jeśli coś będę robił „niezgodnie ze sztuką(...)chore, ale ja zazwyczaj zużywam na całą potrawę prawie całą paczkę tej przyprawy. Duś całość pod przykryciem kilka minut (4-5 min). Plan jest taki, żeby fasola zmiękła, a marchewka oddała trochę wody. W międzyczasie weź szklankę, wlej do niej śmietanę. Dodaj ketchupu i zamieszaj. Całość ma mieć kolor jasnołososiowy. Gdy uznasz, że już czas, dodaj mieszankę śmietany i ketchupu

manslogblog
Pulpeciki z puree ziemniaczanym, marchewką i sosem pomidorowo - jogurtowym. 148

szklanka mleka (ok. 250 g), - 2 ząbki czosnku, - puszka pomidorów (ok. 400 g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g), - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Bułkę kroimy w kosteczkę, zalewamy mlekiem i czekamy(...)jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami i marchewką gotowaną. Pulpeciki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli) które pełni funkcje budulcową, - likopen (pochodzący z pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się, - substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa brukselkowa 162

wszystkich warzyw kapustnych, to własnie brukselka jest najbogatrza w białko. Gorąco polecam zupę brukselkową, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna :) Składniki: 1/2 kg świeżej brukselki 2 marchewki kawałek pora 3 ziemniaki kostka rosołowa 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Brukselkę oczyścić i umyć. Zalać wodą i zagotować. Po pięciu minutach odcedzić. Marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę

kuchnia doski
Krem dyniowo-marchewkowy 194

razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję na szybki, smaczny i pożywny obiad w postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa   kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu(...)minionego sezonu 4 marchewki - średnie 1 ziemniak - średni 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości 1 orzecha włoskiego 1 pietruszka - mała 1/3 łyżeczka  curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki soli cebulowej pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku pestki dyni - do przybrania na talerzu 1 łyża mąki ziemniaczanej - płaska; do zagęszczenia

Grunt to przepis!
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 163

ząbki czosnku - łyżeczka musztardy - 2 łyżki bułki tartej - jajko - łyżka- dwie wody - zioła prowansalskie, sól, pieprz - mąka, olej do obsmażenia Sos: - litr wody - kostka rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki Scones: - 0,5 kg ugotowanych ziemniaków - dwie łyżki masła - mąka wg potrzeby(...)olej do smażenia 1. Zaczynamy od wstawienia sosu: Do wstawionej na gaz wody dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w półplasterki pora. Gotować aż warzywa zmiękną. 2.  Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie pulpetów: Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę

Cook&Love
Pomidorowa z selerem naciowym i makaronem 173

sprężystym makaronem jajecznym i dodającym treści selerem naciowym, który moim zdaniem jest wprost stworzony do tego aby znaleźć się w pomidorowej. Składniki: - 2 litry wody - słoiczek koncentratu pomidorowego - marchewka - pietruszka (korzeń + natka) - 2 łodygi selera naciowego - mała cebula - 2 ząbki czosnku - połowa białej części pora - 2 łyżki jogurtu naturalnego - kostka rosołowa - sól, pieprz, maggi, łyżeczka cukru, liść laurowy, ziele(...)angielskie - łyżeczka masła  - makaron jajeczny do podania Do wody wrzucamy kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i selera i pora pokrojonego w półplasterki. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy do zupy, gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną.  Następnie dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy i czekamy do ponownego

Cook&Love