marchewka - 20163 przepisów (strona:406/1345)

Łosoś Sous-Vide pieczony z warzywami gotowanymi z sosem serowo-whyski i risotto z groszkiem 228

mięta- 4 listki  pomarańcz- 150 gram  pieprz kolorowy młotkowany- 4 ziarenka sól himalajska- 1 łyżeczka ryż basmati- 200gram groszek- 50 gram cebula- 50 gram bulion wołowy- 1litr marchewka- 1 sztuka por- 1 sztuka pietruszka- 1 sztuka ser mascarpone- 100 gram whiskey ,, ballantine's"- 50ml sos sojowy- 10 ml miód- 4 łyżki papryczka pepperoni- 1 mała suszone(...)sojowym, z drobno posiekaną połową cebuli i papryczką pepperoni. Zagotować i zmniejszyć na minimum gaz gotować przez 40-50 minut aż osiągnie gęstą konsystencję syropu.   Myjemy dokładnie warzywa: marchewkę, pietruszkę; por dzielimy na kawałki i ustawiamy na gotowanie na parze na około 20 minut.    Robimy risotto: na oliwie podsmażamy cebulkę, wrzucamy ryż i całość zalewamy winem, dodajemy

pichciszto
Placuszki z kaszy jaglnej z twarogiem i pietruszką. 225

smaczny obiad. Składniki: - woreczek ugotowanej kaszy jaglanej. - 4 łyżki sypkiego twarogu - łyżka słonecznika łuskanego - pęczek natki pietruszki - jajko - 2 łyżki mąki kukurydzianej ( w razie potrzeby można dać więcej) - 2 marchewki - 1 czerwona cebula - sól, pieprz Sos czosnkowy: - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Zanim rozpoczniemy gotowanie kaszy musimy ją opłukać(...)Można także wrzucić ją do gorącej wody a następnie po chwili wylać wodę i rozpocząć gotowanie w nowej wodzie.   Kaszę gotujemy według instrukcji podanej a opakowaniu.  Marchewki myjemy i trzemy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i chwilę podsmażamy. Do przestudzonej kaszy dodajemy:twaróg, słonecznik, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, marchew, przestudzoną cebulę i wbijamy jajko

Pan i Pani Smith w kuchni
KRUPNIK 157

końcu mój tajny składnik - czosnek - wzbogaca smak i sprawia,że z przyjemnością sięga się po kolejny talerz tej zdrowej zupy.   Składniki: 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera mała cebula  3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3 ząbki czosnku Gotujemy wywar: umyte mięso włożyć(...)garnka ( u mnie najczęściej 5 l),zalać zimną wodą,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie,zagotować.Marchewkę,pietruszkę oraz seler obrać,umyć i w całości włożyć do wywaru,cebulkę opalić na gazie jak do rosołu,również dorzucić. Gotować na wolnym ogniu do momentu,aż mięso golonki będzie odchodzić od kości.Warzywa wyjąć,cebulę wyrzucić,resztę warzyw zetrzeć na tarce

Niespełnione zdolności kulinarne
CHŁOPSKI GARNEK 164

które oprócz tego że fajnie rozgrzewają to również szybko się robią.  Składniki: pół kg łopatki 1 papryka czerwona 4 duże ziemniaki 1 papryka żółta 1 czerwona cebula 3 marchewki 10 pieczarek 1,5 szklanki bulionu maka do oprószenia mięsa olej do smażenia sól,pieprz, słodka papryka Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, obsmażamy(...)oleju.Dorzucamy posiekaną w piórka cebulę.Obsmażamy. Dolewamy bulion, dusimy ok 30 minut doprawiając słodką papryką. Po tym czasie dokładamy pieczarki pokrojone w ćwiartki, paprykę w kostkę, kawałki marchewki i kostki ziemniaków. Dusimy do miękkości ziemniaków. Możemy zagęścić mąką i śmietaną

Z Majeczką w kuchni
Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów 139

taka uniwersalna przyprawa? Do zup, sosów, duszonego mięsa…wszędzie tam gdzie chcemy coś na szybko „dosmaczyć”. To Ty decydujesz o składzie swojej przyprawy. Jedni wolą więcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora, bo go nie cierpi. Co ważne, nie mamy tu żadnej soli, glutaminianu sodu czy innych dziwnych dodatków. Często przeznaczam na taką jarzynkę warzywa, które(...)przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik. Drukuj Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 3 pieczarki lub inne grzyby Sposób przygotowania Warzywa obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce, pora i pieczarki szatkujemy. Suszymy. Suche warzywa przesypujemy do słoiczka

Mieszam w Garnku
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 182

żeby nie było zbyt delikatnie, podałam je wyraźnym w smaku sosem pomidorowo-paprykowym . Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej suchej ½ kg mielonego mięsa (u mnie z indyka) 1  marchewka łodyga selera naciowego 1 jajko trochę majeranku ziele angielskie liść laurowy słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy. Dodajemy do mielonego mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy(...)całość. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z marchewkę, selerem naciowym, liściem laurowym, zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety i delikatnie wkładamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze około 20 minut.  Sos pomidorowo-paprykowy: 1 litr soku pomidorowego (lub pomidorowej passaty) 1 mała czerwona papryka 1 cebula ząbek czosnku szczypta cukru szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej

Walijskie Pichcenie
Bitki wieprzowe 157

pure z ziemniaków i pysznymi ogórkami kiszonymi produkcji nie lada specjalisty w tej dziedzinie, Mamy Agnieszki. 2,5 godziny 4 składniki: 400 g łopatki wieprzowej bez kości 1 duża marchewka 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czerwona papryka wykonanie: Łopatkę pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa. Obtoczyć w mące. Na rozgrzanym(...)garnka z bitkami. Bitki doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, solą, czerwoną papryką. Dusić około 2 godzin pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po około godzinie duszenia, dodać marchewkę pokrojoną w półksiężyce. Gwarantuję, że ten prosty przepis pozwoli Wam na przygotowanie mięsa, które rozpływa się w ustach Idealne na niedzielny obiad. #Ambition

Ania i Marcin gotują
Wiosenna galaretka z warzywami i szynką 186

łyżki pokrojonej w kostkę marchewki, groszku zielonego, ziemniaków oraz kukurydzy 3-4 grubsze plastry szynki 5jajek 6-7 łyżek majonezu z dodatkiem 3-4 łyżek sosu tatarskiego Develey 200 ml rosołu, 6 łyżeczek zwykłej żelatyny 10 łyżek śmietany 30% - 36% sól i czarny pieprz do smaku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)wystudzić. Groszek zielony, najlepiej mrożony ( wtedy ma piękny kolor) przelać tylko gorącą wodą na sicie, nie gotować. Zostawić do wystudzenia. Szynkę pokroić w grubszą kostkę. Ugotowane ziemniaki i marchewkę pokroić w kosteczkę. W gorącym rosole rozpuścić zwykłą żelatynę i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Jeśli nie mamy rosołu można użyć żelatynę z przyprawami, która jest już przyprawiona. Śmietankę połączyć

W garach u Gosi
Zupa gołąbkowa 209

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}   600g mięsa wieprzowego, mielonego 400-500g białej kapusty 100 g ryżu 3 litry wody 2 -3 duże cebule 3 średnie marchewki 2 małe pietruszk i kawałek selera 1puszka pomidorów krojonych Dawtona + 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Dawtona 4 liście laurowe 4 -5 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól(...)niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć ją do lekkiego zrumienienia. Dodać mięso, wymieszać, smażyć około 5 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, marchewkę, seler i pietruszkę, wsypać sól i pieprz cayenne. Wymieszać i dusić razem kilka minut. Wlać około 3 litry bulionu, gotować około 15-20 minut. Wsypać ryż, oraz kapustę i gotować

W garach u Gosi
Szybki bigos z młodej kapusty 209

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Duża główka młodej kapusty ok.500 g kiełbasy lub pół na pół z boczkiem wędzonym 3 duże cebule , 2 średnie marchewki opcjonalnie pieczarki ale nie koniecznie przecier pomidorowy sól,   pieprz 3-4 listki laurowe, 2 łyżeczki majeranku 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kotanyi cukier do smaku olej   lub smalec(...)smażenia Wykonanie : Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka i wlać 2-3 szklanki gorącej wody, dodać pokrojoną w talarki marchewkę. Kiedy kapusta lekko się podgotuje i ”upadnie” dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy. Cebulę pociąć w pióra a kiełbasę w kostkę. Na patelni na oleju podsmażyć kiełbasę. Następnie dodać cebulę, podsmażone dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Dusić chwilę

W garach u Gosi
Gulasz wieprzowy z łopatki 165

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600-700g mięsa wieprzowego z łopatki 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego świeżo mielony czarny pieprz, odrobina majeranku szczypta pieprzu cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli nie mamy może być zmiażdżony świeży ząbek. Jeśli zaś nie lubimy możemy(...)papryki w proszku 3-4 łyżki oleju 2 łyżki mąki na 1/3szklanki zimnej wody- opcjonalnie Wykonanie: Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w drobniejszą kosteczkę, marchewkę w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić   sproszkowaną paprykę   zaraz po tym przygotowane mięso, krótko obsmażyć dorzucić pokrojone warzywa oraz przyprawy wraz z koncentratem. Krótko wszystko podsmażyć

W garach u Gosi
Pikantna zupa gulaszowa z papryką 172

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 5 szt. czerwonej papryki 5 średniej wielkości ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego 4-5 łyżek papryki mielonej słodkiej wędzonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne   1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ( kuminu(...)dodać mięso oraz przyprawy. Mięso lekko podsmażyć następnie podlać wodą ok 2-2,5l. gotować na małym ogniu. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i seler a marchewkę w plasterki,   paprykę w paski, wrzucić do wywaru dodać również koncentrat oraz poszatkowany świeży lubczyk. Całość gotować do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawić jeśli istnieje taka

W garach u Gosi
Ryż na ostro 168

sposobów na pozbycie się resztek niechcianych wędlin, które zalegają na talerzu w lodówce. Składniki: 300-400g krojonej wędliny, kiełbasy najlepiej lekko wędzonej (różnej) 2 spore cebule 1 marchewka 3-4 ogórki kiszone 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki Garść startego żółtego sera Olej do smażenia Cukier, sól, pieprz cayenne Wykonanie: Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę wędlinę(...)ładnie się zrumieni wrzucić do niej pokrojoną w dużą kostkę cebule. Razem podsmażyć. W między czasie zetrzeć marchewkę na tarce na małych oczkach sałatkowych, dodać do kiełbasy. Ogórki obrać ze skórki ale nie koniecznie, pokroić w kostkę i również dodać do kiełbasy. Podlać wodą do wysokości składników, podgotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy

W garach u Gosi
Leczo z cukinii i papryki 204

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI: 3-4 cukinie, ilość można dowolnie zwiększać w razie własnych potrzeb 3szt cebule 3szt średnie marchewki- opcjonalnie kiełbasa w/g upodobań smakowych. U mnie surowa, podwędzana 4-5szt papryki kolorowe 3szt duże pomidory sparzone i obrane ze skórki lub 2-3 łyżki koncentratu 3 kulki ziela(...)oleju pokrojoną w pióra cebulkę. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę lub pół plasterki kiełbasę. Po kilku minutach kolejno pokrojoną paprykę w większą kostkę lub paski, pomidory, w cienkie plasterki marchewkę, na końcu pokrojoną cukinię. Osobiście młodej cukinii nie obieram wystarczy umyć. Dodać przyprawy. Gotować wszystko na wolnym ogniu, dodać koncentrat ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa

W garach u Gosi
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki 176

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki; U mnie, młoda kapusta pekińska 3-4 marchewki kawałek białej części pora pęczek zielonego koperku 1 czerwona papryka Olej kujawski„3 ziarna” Sok z połowy cytryny Sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć

W garach u Gosi