lodówce. Składniki: 375 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 65 g cukru pudru 12 g żelatyny 100 g śmietanki kremówki, schłodzonej garstka jagód garstka malin Wykonanie: W dużej misce zmiksować jogurt z wanilią i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie dodać do niej 3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Schłodzoną kremówkę(...)średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając nadmiar poza obręcz. Wyciągnąć masę jogurtową, wsypać jagody i wymieszać delikatnie. Na koniec wylewamy masę do tortownicy, na wierzchu układamy świeże maliny i wstawiamy do lodówki. Dodatkowo: 90 g serka mascarpone 90 g śmietanki kremówki cukier puder do smaku odrobinka zielonego barwnika w żelu Wilton Kremówkę ubijamy na sztywno
Blondynka Gotujeugotowaniu nie zmieniły kształtu, ani się nie zniekształciły. Składniki na 4 osoby: 175 g makaronu świderki (ja użyłam Makaronu Czaniecki z serii a`la Italiana) 700 g malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki płatków migdałów sól mała garstka jagód (użyłam mrożonych) mała garstka jeżyn (użyłam mrożonych) Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej(...)wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i wykładamy z powrotem do garnka do ostygnięcia. 225 g malin przekładamy do sita i przecieramy przez nie. Masę malinową przekładamy do rondelka, wsypujemy cukier puder i stawiamy na wolny ogień i trzymamy 5 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy sok z cytryny i odstawiamy. Płatki migdałów wsypujemy na blachę i prażymy w piekarniku
Blondynka Gotujepysznym bezowym torcie z bitą śmietaną i malinami, w kolejnym, słodkim rozdaniu wystąpiły mini torciki bezowe. W tym zimowym sezonie, świetnie sprawdziła się mrożona aronia. Przemrożone owoce aronii tracą jej naturalną cierpkość, rozmrożone nie tracą specjalnie na jędrności - skórka jest zwarta, dopiero po przegryzieniu uwalnia sok zawarty w owocach. To było naprawę dobre posunięcie, wiem już do czego wykorzystam mrożone(...)zapasy aronii:) Oczywiście możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców - jagód, amerykańskich borówek, malin czy truskawek. Składniki: identycznie jak w poprzednim wpisie - TORT BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI Przygotowaną pianę delikatnie nakładać na blaszkę formując z niej niewielkie kółka. Jeżeli chcemy podawać bezy bez piętra, porcjujemy łyżką a łyżeczką robimy zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Czas pieczenia można
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajka 1 szklanka mleka 1 niepełna szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny 2 łyżki kakao 1 galaretka o dowolnym smaku 100 g borówek + do dekoracji 100 g malin + do dekoracji biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać(...)jednym żółtku. Do masy dodać przestudzone mleko z żelatyną a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać borówki a do drugiej kakao i maliny. Obie masy dokładnie wymieszać.Do tortownicy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać a potem masę z malinami i znowu wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem udekorować pozostałymi owocami i zalać
Monia miesza i gotujepszennej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml śmietanki 30 % 2 galaretki malinowe 300 g malin woda do przygotowania galaretek Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody, drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek(...)piekarnika i piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do ponownego stężenia
Monia miesza i gotujeSkładniki: 400ml śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 40g cukru 1 łyżeczka żelatyny Sos: 1 szklanka malin 1-2 łyżki cukru Wykonanie: Śmietanę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i miksujemy, żeby dokładnie się rozpuściła. Masę przelewamy do małych miseczek i odstawiamy do ostygnięcia. Chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny(...)Maliny gotujemy z cukrem przez około 5 minut. Jeżeli nie lubimy dużych ziarenek malin, możemy je rozdrobnić za pomocą blendera. Przed podaniem polewamy deser sosem:) Pokochaj gotowanie- źródło przepisu
Czerwona Porzeczkawody 200 ml jogurtu naturalnego 3 opakowania galaretek o różnych kolorach np. jagodowa, cytrynowa i agrestowa + 3 x 400 ml wody Malinowa galaretka: 500 g wody 400 g malin 2 opakowania galaretki malinowej Poncz: sok z połówki cytryny wymieszany z wodą Przygotowanie Ciasto szpinakowe Jajka wyjmij wcześniej w lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszaj(...)Wyrównaj wierzch i całość odłóż do lodówki przynajmniej na pół godziny. Malinowa galaretka W 500 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie zimna dodaj maliny. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Galaretkę odstaw na około 20 minut do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Wylej ją wtedy na wierzch ciasta. Ciasto odłóż do lodówki na kilka
e-PrzepisyKulinarnePuszyste rogaliki jogurtowe Delikatny, mięciutki i rumiany wypiek, który łączy w sobie słodycz malin oraz lekką nutkę jogurtu. Rogaliki są złociste i puszyste, a nadzienie z malin dodaje im soczystości i orzeźwiającego smaku. Pyszna przekąska do kawki lub herbatki. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 7 dkg suchych drożdży (1 opakowanie) 200ml gęstego jogurtu naturalnego 200g zimnego masła
Blog z Apetytemserków i układamy herbatniki kakaowe. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki z owocami. składniki na warstwę z galaretką: 2 galaretki malinowe 750 ml gorącej wody 450 g malin wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć dodajemy do niej maliny, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka
Domowy Smak JedzeniaCiasto z malinami łyżką mieszane to pomysł na prosty i szybki deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Przygotujesz je w 5 minut! Artykuł Ciasto z malinami łyżką mieszane pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plLatem lepiej smakuje to, co orzeźwiające. Smak cytryny, kwaśne owoce, a to wszystko ukryte w pysznej masie budyniowej na kruchym cieście. U mnie z przewagą jeżyn, a mniejszą ilością malin i truskawek. Do przygotowania tarty można wykorzystać również mrożone owoce. Jest pysznie i orzeźwiająco. SKŁADNIKI Kruchy spód: 270 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 70 g cukru pudru 1 opakowanie(...)owocami: 2 cytryny 2 jajka 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 450-650 g mieszanych owoców (np. jeżyny, maliny, truskawki) WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier puder, cukier waniliowy, wbić jajko i dodać posiekane nożem masło. Całość zagnieść w jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na formie
Passions hobbies lifewykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na 2 równe placki. Galaretka malinowa: ok 500 g malin 2 galaretki malinowe 1/2 szklanki wody Maliny umieszczamy w rondelku, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotują zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretki i mieszamy aby się rozpuściły. Studzimy
Cynamonowe szczęścieróżnym poziomie trudności, od bardzo łatwych, a nawet takich nie wymagających pieczenia, do trochę trudniejszych i bardziej czasochłonnych, każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam! Raffaello z malinami Przepis tutaj (KLIK) Bardzo efektowne i nieziemsko smaczne ciasto na biszkopcie, przekładane kremem śmietankowym, malinami i wiórkami kokosowymi. Świetne zarówno na przyjęcie, jak i na święta. Palce lizać! Pyszne ciasto
Blog z Apetytemzielonym hamaku. Zrobiłam na jego przywitanie kruchą tartę po brzegi wypełnioną aksamitnym kremem budyniowym z białą czekoladą. Na wierzchu korona z najsłodszych owoców sezonu, a tam soczyste truskawki, rozkoszne maliny i pękate borówki poprzetykane tu i ówdzie lepkimi od soku czereśniami oraz kilka stokrotek. Całość zwieńczyłam z tej okazji chrupiącymi kawałkami księżyca i tak powstała pyszna słodkość na powitanie lata(...)łyżeczka cukru Krem*: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1,5 szklanki wody 70ml śmietanki kremówki 1 tabliczka białej czekolady cukier do smaku (opcjonalnie) Do tego: świeże miękkie owoce: truskawki, borówki, maliny, czereśnie (mogą być też: brzoskwinie, morele, jagody, porzeczki, agrest, jeżyny, wiśnie) kwiaty jadalne (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. 2. Uformuj w kulkę, zawiń
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto widelcowe czyli ciasto mieszane niedbale widelcem, ot i stąd nazwa. Zrobicie je szybko i idealnie nada się do kawy czy herbaty. Moimi owocami są maliny, można dodać inne i wtedy zawsze będzie inne ciasto. Raz będzie kwaskowe, raz kremowe czy delikatne. Zrobię jeszcze z truskawkami i z jabłkami. Nastawcie piekarnik na 180 C z opcją grzania góra/dół(...)mieszajcie widelcem, będzie ok. Ciasto jest wilgotne, takie lekko zakalcowate ale tak ma być. Ciasto widelcowe z malinami - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie