kurkami i pieczonymi szalotkami ; blog: Mops w kuchni Sałatka z bobem i kozim serem ; blog: Czerwień i błękit Fit czeko krajanka z cukinii ; blog: Vanilla Plan Serowe kluski z malinami ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pudding z tapioki z malinami ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Wątróbka w malinowo-miodowym sosie ; blog: Kanarkowa Sałata z malinami, kozim serem
Weekendy w domu i ogrodzieprzezroczystej galaretki możemy wyczarować cuda dodając przeróżne owoce. 1 galaretka przezroczysta winogronowa Winiary 250 g arbuza czerwonego 250 g arbuza żółtego 1/2 szklanki śmietany 36 % 100 g malin mięta świeża kilka borówek Z galaretki odkładam jedną łyżeczkę proszku. Pozostałą wsypuję do 350 ml gorącej wody i rozpuszczam oraz studzę. Pudełeczko plastikowe wielkość od borówek wykładam je całe folią spożywczą(...)jadalne i zalewam 1/3 galaretki.Wstawiam do lodówki do stężenia. Do pozostałej galaretki dodaję mus z blendowanego arbuza żółtego i wylewam na deser. Wstawiam do lodówki na noc. Siedem malin przekładam na sitko i przecieram, przelewam śmietanką, powstanie malinowa śmietana. Ubijam na sztywno. Łyżeczkę galaretki którą odłożyliśmy rozpuszczam w łyżce gorącej wody, jak przestygnie lekko dodaję śmietany odrobinę i dolewam
wesoła kuchniaLato w pełni, malin u Mamy od groma, więc nie może być tak,że ich nie wykorzystam ;) Fakt, zbieranie męczące- zwłaszcza, że są małe i wiele z nich w wersji mięsnej, ale do takich wypieków nie potrzebujemy znowu nie wiadomo ile, więc uzbierać można raz dwa, zwłaszcza z pomocą ;) Choć ostatnio moje zbieranie zakończyło się na użądleniu przez osę(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Składniki na krem: 200ml słodkiej 36% (ewentualnie 30) śmietanki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200g zmiksowanych malin Dodatkowo: ½ tabliczki czekolady deserowej Cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukry, następnie żółtka i przesianą
Kuchnia w czekoladziegorące dni. Ten pudding chia jest pełen składników odżywczych, smaczny i nietuczący :-). I bez dodatku cukru, co ważne dla dbających o linię :-) Pudding chia z mleczkiem kokosowym, musem z malin, borówkami i kiwi Składniki na 2 duże porcje (lub 3 mniejsze): 1 puszka gęstego mleka kokosowego 4 płaskie łyżki nasion chia borówki kiwi garść malin Wykonanie: Mleko kokosowe przekładamy(...)Całość wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, im dłużej tym lepiej. Nasionka po napęcznieniu lepiej smakują i lepiej się prezentują :-) W czasie gdy masa gęstnieje, kroimy drobniutko kiwi. Maliny blendujemy na gładką masę. Schłodzoną masę przekładamy warstwowo do pucharków na przemian z owocami. Całość posypujemy borówkami. Można też wedle uznania przełożyć deser borówkami i ozdobić owocami. Deser smakuje
Marta próbujeWspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję, szczególnie teraz kiedy rynek zachęca nas maliną,borówką,brzoskwinią. Idealne, szybkie i nie wymagające wprawy ciasto. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. W ciągu tygodnia zrobiłam takie trzy, więc to mówi samo za siebie. Ciasto idealne nawet "do ręki". Składniki na ciasto -400 g mąki pszennej(...)pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek lub brzoskwiń Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki
Z Kuchni Do KuchniKarpatka, kto jej nie lubi? Pyszne ciasto parzone, przełożone kremem budyniowym. Przygotowanie jest proste i szybkie do zrobienia. Ja dodatkowo dodałam maliny, chodź można je pominąć, albo zamienić na inny owoc. Polecam 😊 Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 150 g masła 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)krem 2 budynie bez cukru 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 szklanki mleka 250 g masła dodatkowo cukier puder maliny Wykonanie: Do garnka wlać wodę, dodać masło, zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszając drewnianą łyżką, utrzeć na gładką masę. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Przełożyć do innego garnka, wystudzić. Do zimnego
magiczna kuchnia Kasiciast. Można robić z praktycznie z każdych owoców, ale najlepsze są te z dużą zawartością pektyny jak np. wiśnie czy jagody, wtedy mają fajną konsystencję. Składniki: 500 g malin świeżych (mogą być również mrożone) około 6 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i odstawić(...)czasu napęcznienia. Maliny przełożyć do garnka lub rondla, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 2 łyżkach wody, wymieszać dokładnie z malinami. Zagotować i zdjąć garnek z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Gorącą frużelinę przelewamy do słoiczków i zakręcamy. Życzę
talerz przyjemnościLODY MALINOWE Z KOMOSY RYŻOWEJ Składniki: -1 szkl. komosy ryżowej (suchej) -2 szkl. płynów (u nas woda i napój ryżowy) -2 łyżeczki pasty waniliowej -ksylitol -duża garść malin -3-4 łyżki tahini Dodatkowo -preparowany amarantus -maliny Komosę ugotować w 2 szklankach płynów. Do ugotowanej oraz przestygniętej kaszy dodać wanilię i ksylitol a następnie wszystko dokładnie zblendować i wlać(...)miarę płaskiego pojemnika. W osobnej miseczce rozdrobnić widelcem maliny, polać nimi masę z komosy. Następnie polać zygzakami tahini i za pomocą widelca przemieszać niezbyt dokładnie całość. Tak gotową masę włożyć do zamrażarki i mieszać co 30 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji (u nas przez ok 3 godziny) . Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas amarantus i malinki. LODY CZEKOLADOWE
Candy Pandasoleju kokosowego (miękkiego w formie stałej) Budyń jaglany -100g kaszy jaglanej -1 szkl. wody -1 szkl. napoju ryżowego i kokosowego (ew. mleka) -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol Dodatkowo -maliny i jeżyny TARTA Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać olej kokosowy i zagnieść ciasto (jeśli jest bardzo luźne dodać jeszcze nieco mąki a jeśli jest zbyt suche dołożyć łyżkę oleju). Ciasto(...)minut (lub więcej). Po tym czasie wylepić nim sylikonową formę (jeśli jest metalowa, dno wyłożyć papierem do pieczenia). Tarte piec w 180’C ok 15 minut, poukładać jeżyny lub maliny i znów piec ok 20 minut. Pozostawić do wystudzenia. BUDYŃ JAGLANY Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją w dwóch szklankach płynu, przykryć
Candy Pandaschrupkami Firma: Nakd / Dystrybutor PL: Stewiarnia Skład: kakaowa pomarańcza – daktyle 40%, orzechy nerkowca 40%, rodzynki 14%, kakao 5%, naturalny aromat. jagodowa radość – daktyle 49%, orzechy nerkowca 31%, rodzynki 17%, maliny 3%, naturalny aromat. ciasteczko z orzechów nerkowca – orzechy nerkowca 51%, daktyle 49%. kakaowy z chrupkami – daktyle 43%, proteinowe chrupki sojowe 16% (soja, skrobia z tapioki, sól), rodzynki 16%, orzechy nerkowca(...)się komponują z lekko kruchą i miękką konsystencją batona. jagodowa radość – bez wyraźnego zapachu, konsystencja miękka i odrobinę krucha. Podczas jedzenia od razu wyczuć można drobne cząstki i pesteczki malin. Słodycz daktyli, rodzynków i delikatna kwaskowa nuta malin tworzą bardzo dobre połączenie. Orzechy nerkowca i ich maślany smak pojawia się dopiero na drugim planie ale jest świetnym uzupełnieniem całości. Szkoda
Candy PandasPrzedstawiam dziś przepis na prosty w przygotowaniu domowy sos malinowy. Taki sos jest idealny do polania lodów, gofrów czy naleśników. Polecam Składniki: 400 g świeżych malin 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Maliny myjemy i posypujemy je cukrem. Rozgniatamy maliny z cukrem na papkę a następnie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny sos przecieramy przez sito aby pozbyć
słodkie i nie tylko historie kulinarnedaje frajdę;) Mnie to cieszy, lubię pichcić, smakować, potem się dzielić, komentować, rozmawiać o jedzeniu. Tak padło na słodkość w słoiku - konfiturę. Z sezonowych owoców - malin, kto ich nie lubi! Najlepsze są świeże, w musli lub makaronem i twarogiem. Ale warto zamknąć je w słoiku kiedy znikną do kolejnego sezonu, otworzyć zimą i cieszyć się ich domowo(...)niż dżemy, a jednak mają coś w sobie, że czasem po nie sięgam, zasłodzić się na kilka dni i mieć spokój. Za najsmaczniejsze konfitury uważa się te z agrestu, malin, moreli, śliwek, truskawek i wiśni. Można je podać gościom do herbaty, posmarować herbatniki, domowe czekoladowe ciasteczka... Świetnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów, do wysmarowania upieczonych blatów biszkoptu
Zasmakuj KuchniDzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszny deser lodowy z malinami. Dla tych którzy nie mogą jeść normalnych lodów bo zawierają mleko lub śmietanę będą w sam raz.Niektórzy może powiedzą że śnieżka i itp, to chemia ale nie jemy takich lodów co dziennie a raz kiedyś można spróbować. W czym dzisiaj nie ma chemii jest we wszystkim. Dzisiaj strach(...)jakimś dziadostwem, żeby było ładne i duże, mój piesek tak się zatruł marchewką kupioną w sklepie a co tu dopiero mówić o innych produktach. Zapraszam :) 400 ml zmiksowanych malin 2 opakowania lodów domowych Cykoria 1 śnieżka Cykoria 1 cukier waniliowy 4,5 łyżek cukru lub do smaku 32 herbatniki kakaowe Zmiksowane maliny przekładamy
Sama słodycz i szczypta chiliNasze słodziutkie SEMIFREDDO Z MALINAMI I PISTACJAMI to nic innego... Artykuł Semifreddo z malinami i pistacjami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEminut. Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać. Piec przez ok 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić. Galaretka z malinami: 600 g malin 3 malinowe galaretki 4 szklanki wrzącej wody Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na zimny spód
kulinarnyswiatdomi