muffinami a francuskimi magdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane lukrem i malinami wyjątkowo ładnie się prezentują. Idealne na zakończenie malinowego sezonu!Składniki (na 12 babeczek):120 g miękkiego masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 jajka180 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 ml mleka1/2 łyżeczki soliLukier:80 g cukru
Food Squareczasu należy potrząsnąć słojem. Uzyskany syrop z owoców mieszamy z wcześniej zlanym alkoholem. Przelewamy do butelek i po kilku tygodniach możemy przystąpić do degustacji.NALEWKA MALINOWA-1 litr dojrzałych malin-0,75 kg cukru-0,25 l spirytusu-1 litr czystej wódki Maliny wsypać do słoja, zasypać cukrem. Następnego dnia wlać wódkę
Maminek kulinarnydodajemy 1 łyżeczkę miodu i mieszamy.Następnie wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku.Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej lub pigwowej lub różanejlub z czarnej porzeczki lub innej.Jeśli nie mamy nalewki, możemy dodać 25 ml spirytusu.Mieszamy i pijemy gorącą do dna a potem idziemy do łóżeczka i wstajemy
Maminek kulinarnymuszą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. I właśnie takie są pieczone jabłka. No i ten smak dzieciństwa... Potrzebne nam:- 2 lekko kwaskowe jabłka- kilka łyżeczek konfitury malinowej- 2 łyżeczki wiórek kokosowych Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Górę jabłek odkrawamy i wydrążamy gniazda nasienne. Do tak przygotowanych jabłek nakładamy konfiturę i posypujemy wiórkami kokosa. Przykrywamy
W poszukiwaniu inspiracjistandardowy, czyli kremówka z serkiem, dodatkowo usztywnione żelatyną, żeby trzymało fason. Dodatek wanilii będzie idealny.Co dalej...? Trzeba przecież dodać jakąś wyraźną smakową nutę. W końcu pomyślałam, że przygotuję warstwę malinową. W sklepie jednak malin nie mieli... Zamiast tego nabyłam mrożoną mieszankę jeżyn, jagód i żurawiny, i przygotowałam mus, oczywiście usztywniony żelatyną. Sprawdził się na medal - ciasto było idealnie słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesposób, i jest pyszny, więc pomyślałam, że z rabarbarem też się uda. Uff... Tym razem wszystko poszło gładko. Jedyny problem stanowił kolor - nie udało mi się kupić rabarbaru malinowego, więc wyszła mi taka masa w sumie bez koloru. Dodałam więc odrobinę (!) czerwonego barwnika w paście. Pierwszy raz go używałam, i pomijając fakt, że prawie dostałam zawału, że ucięłam sobie palec
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkiem malin. Gdy zobaczyłam zdjęcia i ten absolutnie obłędny kolor wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego szukałam.Lody wyszły obłędne! Niezbyt słodkie, bardzo intensywnie pomarańczowe, z lekką nutą malinową w tle. Cudownie orzeźwiające, na lato wprost wymarzone. Zakochałam się w nich bez pamięci!Jeśli tylko wpadną Wam w ręce czerwone pomarańcze, nie wahajcie się - to najlepszy sorbet, jaki zdarzyło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChłodnik wiejski...Chrupiący ogórek, rzodkiewka i pomidor.Dodatek czosnku, szczypiorku i koperku.Kremowy jogurt i maślanka.Aksamitny rarytas! Składniki:2 zielone ogórki;Pęczek rzodkiewki;1 duży pomidor malinowy lub 2 średnie, zwykłe pomidory;Pęczek szczypiorku;3 dymki lub 1 duża, biała cebula;Pęczek koperku;1 ząbek czosnku;330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;800 g jogutru greckiego
Gospodyni Miejskahalloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke, w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo ciekawej książce, poświęconej kuchni wegetariańskiej „W malinowym chruśniaku”, napisanej oczywiści przez Piotra :)Z 1 l tłustego mleka można otrzymać ok.160 g sera. Składniki:mlekosok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę mleka
SzczyptaSmaQDesery to nie moja specjalność, jednak stale nad tym pracuję ;) Nadchodzi taki moment, zwłaszcza w weekendy, gdy mam ochotę na coś dobrego, w sam raz do gorącej malinowej herbaty i co wtedy? Sprawdzam jakie składniki mam w lodówce. Od dłuższego czasu nie wykorzystywałam kaszy manny, która stoi i czeka w słoiku. W sieci, u blogerki kulinarnej Lekki brzusio
Moja smaczna kuchniaSzybka, pyszna i zdrowa. Dla mnie idealna na śniadanie, ale pasuję też jako przekąska czy na kolację. Smacznego!Składniki :* dowolny mix sałat* pomidor malinowy* pół zielonego ogórka* 2 jajka ugotowane na twardo* pierś z kurczaka* łyżka oliwy z oliwek* łyżka przyprawy do kurczaka* sos czosnkowyPrzygotowanie :Mięso natrzeć przyprawą i usmażyć. Jajka i pomidora pokroić w ósemki, ogórka w pół plasterki
Magiczne Życie Martydobre <3oo, słońce! szkoda, że niemiecki czeka. A wczoraj zjadłam chyba najlepszy budyń na świecie *.*domowy budyń na waniliowym napoju sojowym z kawałkami malin podany z sosem malinowym i malinami
More food, love and dreamsSzczęście jest wczoraj albo jutro, ale nigdy dzisiaj. Nie może być dzisiaj, ponieważ jest jedynie złudzeniem, a złudzenia wydają się rzeczywiste wyłącznie z oddali.” budyniowy waniliowy serniczek z sosem malinowo-jeżynowym na herbatnikach z pokruszonym herbatnikiemTo śniadanie było idealne. Ten serniczek taki był. Jeżeli byście chcieli mogę wstawić przepis.Ps. przepis podlinkowany. Pierwsze jeżyny, od... bardzo dawna. Kiedyś ich chyba
More food, love and dreamsbudyniowa owsianka z sokiem malinowym, bananem i nerkowcami Odzyskałam aparat :D I w sumie nie było trudno, tata miał dobry humor :P A jutro zamiast do szkoły idę do lekarza
More food, love and dreamsserniczek z dodatkiem mascarpone z malinowymi zawijasami z dżemu* i rozgniecionymi malinami(potem)*domowy, od cioci Co do samego serniczka, to pięknie mi wyrósł, co prawda potem opadł, ale nie, aż tak jak ostatnio z czego jestem niezwykle zadowolona :D Wokoło czuć jesienią, a ja na złość malinami ją zagryzam i o lodach sobie przypominam. Z drugiej
More food, love and dreams