Tapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ryby mimo ze bardzo je lubimy niestety pojawiają się w naszym jadłospisie zbyt rzadko. Dlatego żeby nadrobić ten błąd zakupiłam ostatnio kilka świeżych makreli. Bardzo lubię te rybę nie tylko jak wędzoną, ale świeża dobrze upieczona to naprawdę pyszny obiad. Wykorzystałam pomysł Kasi doprawiając rybę mieszanką curry. Polecam wszystkim rybożercom. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchociaż głównie dostępna jako wędzona. Prawdopodobnie dlatego że bardzo szybko się psuje a wędzenie przedłuża jej okres ważności. Ostatnio w mojej okolicy mogę dostać ją świeżą z czego często korzystam ku mniejszej lub większej uciesze mojej rodzinki. Czy tak jak ja są tu jeszcze inni fani tej super smacznej i zdrowej ryby? Składniki: 2 makrele 1/3 ogórka zielonego (można również
wysmienityPyszna sałatka z makrelą na grillowe spotkania? a czemu nie? jest pyszna, szybka w wykonaniu, idealna na spotkanie przy grillu. Warunek: świeża, wędzona ryba pachnąca drzewem wędzarniczym i a potem to już z górki. Szybka sałatka z makrelą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemakrela łatwo mogłaby go zdetronizować, gdyby porównać właściwości zdrowotne obydwu ryb. Bo makrela to samo zdrowie. Jest bogata w kwasy Omega3, wspierające pracę mózgu i układu nerwowego – zawierają je wszystkie ryby, jednak, dla przykładu, w jednym filecie makreli jest tyle kwasów Omega3, co w dwóch filetach łososia. Dalej: 100 g makreli zaspokaja dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę D! Makrele powinny(...)wcale). I wreszcie witamina B. Makrela zawiera wszystkie witaminy z tej grupy, a najwięcej witaminy B12 – w 100 g jest 300 proc. dziennego zapotrzebowania. Trzeba czegoś więcej? Już chyba tylko dobrego przepisu na makrelę. Mamy taki: na pieczoną makrelę. Pieczona makrela Makrela jest jedną z najczęściej ryb kupowanych w sklepach, ale zazwyczaj w wersji wędzonej. Jest to ryba o dość
Niedzielny kucharzczas na ryby. Ogólnie bardzo je lubię i dość często je jem, ale jak mnie najdzie... to w lodówce i szafkach znaleźć można ryby świeże, wędzone, w puszkach. Śledzia w oleju, tuńczyka w wodzie, makrelę w pomidorach albo i rybnego paprykarza. Teraz właśnie nastał ten czas, więc możecie spodziewać się sporej ilości przepisów z jakimś rybiszczem w roli głównej. Poza
Pichceniomaniazdecydowanie zawijamy, pozostawiając łączeniem do dołu. California Maki kroimy na 4 części. Najlepsze ryby/owoce morza do sushi to surowy tuńczyk, łosoś surowy, wędzony lub pieczony, pieczony węgorz, krewetki w tempurze, marynowana makrela, ryba maślana, paluszki 'krabowe'. Jako pozostałych składników możemy użyć marchewki, ogórków, sałaty, awokado, papryki czerwonej, pędów bambusa, buraczki, czy włókien tykwy. WSZYSTKIE RYBY MUSZĄ BYĆ BARDZO
My Culinary ArtDietetyczna pasta z awokado i jajka świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa. Taka pasta to świetny pomysł na wykorzystanie tego owocu. Pamiętajcie awokado
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Doczekaliśmy środy popielcowej. W większości polskich domów królują dzisiaj ryby. Makrelę pokochałam jako świeżą rybę, bardzo niedawno. Zazwyczaj jadłam ją w postaci wędzonej. Ma same zalety. Jest przede wszystkim tania, bardzo mięsista i ma smak ryby, czego nie można powiedzieć o wielu innych rybach. Dzisiaj występuje w mojej kuchni w postaci smażonej. Ale zapewniam, ze jest dobra również z parowaru(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -jedna cała makrela -jajko, mąka i bułka tarta do panierki -opakowanie jarmużu -dwie cebule -ząbek czosnku -dwie łyżki jogurtu naturalnego -po 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej -papryczka chili
Kulinarne przemysleniaużyć dowolnego pieczywa jakie lubicie. Żytnie, pełnoziarniste … Przepis na: Klasyczna pasta jajeczna Składniki ulubione pieczywo – polecam pełnoziarniste dojrzałe awokado czarne oliwki łosoś wędzony 1/2 cytryny (sok) Sprawdź koniecznie przepis na: Domowa pasta z makreli Zdrowe kanapeczki z łososiem – przepis Awokado kroimy na pół, następnie wyciągamy pestkę i środek wydrążamy łyżką, smarujemy pieczywo. Jeśli awokado nie jest wystarczające
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po 4 lub 5 posiłków, tak aby każdy mógł znaleść coś dla siebie. Dzień 1 - kromka chleba razowego, 2 plastry polędwicy wędzonej, 1/2 pomidora, 1 ogórek kiszony, zielona herbata - 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki płatków musli - szaszłyki warzywne z łososiem - 2 wafle ryżowe, 3 łyżki serka wiejskiego , 8 plasterków zielonego ogórka(...)dymką, 2 wafle ryżowe - kawa z mlekiem, jabłko - szaszłyki z kurczakiem (przepis na blogu) - duży pomarańcz - kromka chleba z dynią, 1/4 makreli Dzień 5 - 2 kromki chleba słonecznikowego, jajko na twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą po chińsku (przepis na blogu) - owsianka: szklanka mleka 0%, 1/2 banana, 3 łyżki płatków owsianych - naleśnik, z białym chudym serem
SMYKWKUCHNIJuż żałuję, że w tej partii uwędziłam tylko sześć sztuk bo wszystkie zostały zjedzone na ciepło, prosto po wędzeniu. Goście zadowoleni, a ja chyba bardziej, że im tak bardzo smakowało :) W ten sposób można przygotować nie tylko pstrągi, ale również makrelę, halibuta lub łososia (o hodowlanym z Norwegii zapomnijcie w tym przypadku). Za przepis i wskazówki bardzo dziękuję chłopakom
Kocham..lubię..gotuję..Wszyscy wiemy, że każde śniadanie powinno być zdrowe i pożywne. To właśnie ten posiłek daje nam energię na dalszą część dnia. Zdrowa kanapka na śniadanie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mnie bomba! Polecam!!! Składniki na sałatkę z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami: 1/2 szklanki kaszy kuskus + wrzątek do jej przygotowania kawałek ryby wędzonej (u mnie 2 duże brzuszki z łososia) lub np. 1/2 tuszki makreli, lub puszka tuńczyka 1 awokado 1/3 strączka papryki (u mnie czerwona) 1/2 papryczki peperoni (opcjonalnie) 4-5 rzodkiewek 1/2 pęczki szczypiorku kilka pomidorków koktajlowych
Rozpustne gotowanie