makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:60/70)

paprykarz z pieczonej makreli 155

przyzwoitej jakości. Skoro  z powodu "sprytu" producentów, którzy poza ryżem niewiele więcej oferują w swych wyrobach, jesteśmy skazani na samodzielną produkcję, to proponuję do wyrobu pasty użyć pieczonej makreli. Dlaczego, ktoś spyta, pieczonej ?. Otóż dlatego, że po pierwsze, składniki pasty połączę ze sobą  na gorąco, co oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz,  przełożyć do słoików (co spowoduje(...)wiele bardziej zbliżony do oryginału ( w którego składzie nigdy nie było ryby wędzonej), kiedy to w czasach PRL-u, statki chłodnie przywoziły z południowych łowisk bloki zamrożonych ryb i z nich to właśnie powstał paprykarz po raz pierwszy. składniki podane dla jednej ryby 1 świeża makrela (ok 400 g) 1 marchewka 1 cebula 1 pietruszka 100 g koncentratu  pomidorowego

Miód i pieprz
Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy 276

Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy jaglanej podane z wędzonym łososiem, śmietaną i kwiatem kopru Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą Roladki z kurczaka faszerowane botwinką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z makreli pikantna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Sos musztardowy Brokuł smażony Ośmiorniczki parówkowe Jak gotować jajka

Dorota Smakuje
Smażona makrela z razowym kuskusem, suszonym pomidorem i bazylią 154

Ostatnio będąc w sklepie kupowaliśmy makrelę w pomidorach, stała za nami Pani, która powiedziała, że w Lidlu kupiła taką świeżą, usmażyła i że jest pyszna. Kupiliśmy ostatnio tak na próbę, zrobiłam najprościej jak się da, oprószyłam solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Usmażyłam na maśle klarowanym. Ryba rzeczywiście jest w smaku rewelacyjna, byłam pod ogromnym wrażeniem(...)powiem szczerze, że jadłam w puszkach, czy wędzoną, ale takiej jakoś nie. Do tego zrobiłam razowy kuskus , który wymieszałam z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią i mix sałat do którego dodałam pomidorki koktajlowe i słonecznik.  Było naprawdę smacznie :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 filety z makreli sól pieprz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem masło

kruche babeczki
Szałołt ze makrelōm (Sałatka z makrelą) 129

recepcie 12 napisza, co sie znojdzie 13 na jednym talyrzu, a ôd Wołs 14 zależy, wiela 15 takich talyrzōw narychtujecie 16 .   Co potrza? 80 g wyndzōnyj 17 makreli gorść 18 roszpōnki gorść rukoli 1 tōmata 19 pó gorści kiełkōw ze brokuła trocha pokrajanyj 20 fety- nojlepi takij ôryginalnyj, bo moł nojlepszy smak   Zōłza 21 (stykniy 22 na połra(...)dzisiaj 12 przepisie 13 znajdzie 14 Was 15 ile 16 przygotujecie 17 wędzonej 18 garść 19 pomidor 20 pokrojonej 21 sos 22 wystarczy 23 kilka 24 musztardy 25 wrzućcie 26 dodajemy 27 na samą górę 28 oblać 29 bierzemy Artykuł Szałołt ze makrelōm (Sałatka z makrelą) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Łosoś bardzo odżywczy i smaczny 59

gramach mięsa z łososia mieści się około 180 kalorii. Bardziej kaloryczna od niego jest np. makrela. Łosoś ma dużo cennego białka, gdyż 19, 9 g. Oraz tłuszczu, bo 13, 6 g. I sporo wody, bo aż 65, 5 g. Bardzo chętnie spożywany jest łosoś wędzony. I tu miła niespodzianka dla osób będących na diecie odchudzającej, bądź osób dbających o stałą

ProstePesto.pl
Sałata z melonem i wędzonym pstrągiem 138

wyłożyć ogórki pokrojone w plastry, melona pokrojonego w kostkę, rozdrobnionego w palcach wędzonego pstrąga, rozdrobnione chili. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny, a następnie posypać solą.       I gotowe :) ----------- Podobne: Sałata z melonem i camembertem Owocowo-wytrawna sałatka z mango Sałata z makrelą i pomidorkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 189

kapusty oddzielają się łatwo, są miękkie, wystarczy je tylko zblanszować/zaparzyć i już można formować gołąbki. Nadzienie do kupy składa się naprawdę w kilka chwil – jest przepyszne. Tłusta, wędzona ryba genialnie podbija w tym daniu smak umami! Umami to głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym’ – zostawia uczucie lepkiej tłustości, a receptorom w mózgu przekazuje krótką informację – ‘to jest dobre(...)jest treściwe’. Często unikany, bo i niepotrzebnie dzisiaj dodawany do wszystkiego, w celu zamaskowania tekturowego smaku wysoko przetworzonej żywności, chemiczny odpowiednik prawdziwego glutaminianu, który jest całkowicie naturalnym składnikiem . Makrela ma go w sobie około 0,22%, parmezan już całkiem sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji tatara z sardynkam i ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso

Karo in the Kitchen
SAŁATKA Z BURAKAMI, TOFU I GLONAMI NORI 126

makrela. Piękne zdziwienie rysowało się na ich twarzach, gdy oznajmiłam, że ryby tam nie ma :) Koniecznie musicie przetestować ten przepis! Zaczerpnęłam go z publikacji "Dobre Decyzje" Stowarzyszenia Otwarte Klatki i jedynie w niewielkim stopniu zmieniłam. SKŁADNIKI: 2 duże buraki (wcześniej upieczone w naczyniu żaroodpornym) 1 jabłko 2 duże ziemniaki (wcześniej ugotowane w mundurkach) 1 cebula 1 kostka tofu wędzonego

wege i kropka
Wpływ Kwasów Omega-3 Na Mózg 65

tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, czy sardynki . W przypadku łososia warto wybrać odmianę dziką zamiast hodowlanej . Jeśli chodzi o łososia hodowlanego, to dobrym wyborem będzie łosoś Jurajski, który pochodzi z polskich hodowli. Dzięki temu mamy pewność, że nie był on karmiony sztucznymi paszami ze szkodliwymi związkami. Lepiej też kupować ryby świeże, niż wędzone. Podczas wędzenia wydzielają się substancje rakotwórcze

ZGruntuFit
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 193

śledzie, makrele czy młodym narybkiem. Odżywiający się dobrze, dożywa nawet 20 lat.   (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki )   Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponuje się z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania. Kiedy kupujemy

W kuchni Karmel-itki
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 121

kurczakiem Sałatka meksykańska Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym Sałatka z łososiem wędzonym Bakłażany po kaszubsku Pieczywo na Andrzejki Chlebek naan Podpłomyki z solą i kuminem Chlebek włoski z pesto i botwinką Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska do piwa Tarta z rybą wędzoną Tarta z nadzieniem musztardowym Tarta z porem i słonecznikiem Tarta z grzybami suszonymi Tarta(...)imprezę Jaglane kotlety pieczarkowe pyszny przepis Quesadillas z kurczakiem, serem i guacamole Parówki mumie Naleśniki z jajecznicą Naleśniki z kurczakiem i brokułami Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe z serem Muszle makaronowe faszerowane Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kotlety mielone pieczone Krem z cukinii i pora Pieczona dynia i biała

Dorota Smakuje
Sałatka ze szprotkami 40

czasu szprotka czy makrela z puszki to też dobry sposób na zwiększenie ilości ryb w diecie. A taka rybka z puszki nie musi być tylko dodatkiem do kanapki. Równie dobrze sprawdzi się np. jako składnik pasty jajecznej ze szprotkami czy sałatki. Sałatka ze szprotkami - przepis na 4 porcje Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne: 2 puszki wędzonych szprotek, łyżeczka octu

Z notatnika dietetyka
Pasta jajeczna ze szprotkami 99

sardynkami czy makrelą - choć wtedy oczywiście smak pasty będzie się odrobinę różnił. Taka pasta idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, zwłaszcza na dobrej, pełnoziarnistej bułeczce. Ja zazwyczaj przygotowuję ją na kolację, ale sprawdzi się równie dobrze na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Pasta jajeczna ze szprotkami - przepis Do przygotowania pasty będziesz potrzebować: 4 jajka, puszkę wędzonych szprotek

Z notatnika dietetyka