makowce - 1591 przepisów (strona:48/107)

MAK 131

oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich wypiekanych z okazji dnia Świętego Marcina 11 listopada. Do nadzienia wykorzystuje

Ciastka - domowe słodkości
Tarta makowa 156

się ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka

Ciastkozercy
Tort korzenny, kokosowo-makowy (bez glutenu, cukru) 148

nastrój wprowadzać 😊 Pomógł nam w tym ten torcik w nieco rustykalnym stylu. Wykonany został do magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety . Polecamy wykonać na święta np. zamiast makowca 😉        Składniki: Biszkopt korzenny (śr: 18cm) -4 średnie jajka -30g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej) -90g mąki gryczanej -5g kakao -90g ksylitolu -2 pełne łyżeczki

Candy Pandas
Serniko- makowiec na spodzie piernikowym 139

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje

Mango Papaja
Makowiec na kruchym spodzie 315

delikatnie z masą makową Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180*C ez około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia wróci do poprawnego wyglądu - nie martwić się tym). Wyjąć, wystudzić. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć

Proste Potrawy
Kandyzowana skórka z pomarańczy 175

aromatyczny cukier pomarańczowy, którego możemy użyć do ciasta lub do zimowej herbatki. Taką kandyzowaną skórkę można użyć do świątecznych wypieków takich jak serniki, czy makowce. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 200 g skórki i 140 g cukru Składniki: 3-4 pomarańcze 1 ½ szklanki (350 g) cukru 1 szklanka wody Przygotowanie: Pomarańcze (najlepiej organiczne

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto drożdżowe z żurawiną i migdałami 161

Święta kojarzą się raczej z makowcem i sernikiem, niż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc z niego królewską ucztę. Ciasto drożdżowe często gości na świątecznych stołach w rodzinach, gdzie ktoś jest chory i nie może sobie pozwolić na bardziej słodkie i ciężkie specjały a też chce mieć

Ugotowane pozamiatane
Makowiec świąteczny wg Aleex 217

mnie idealny. Tak naprawdę jest połączeniem kilku receptur. Ciasto przygotowałam według przepisu Dorotus , masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes , a lukier zrobiłam ze swojego przepisu . Makowce wychodzą puszyste, masa makowa jest pyszna i cudownie wypełnia wnętrze strucli, a lukier świetnie przełamuje słodki smak. Ciasto długo zachowuje świeżość. Pierwszy raz upiekłam je na próbę rok temu

W mojej kuchni
Żółte kaszotto z mięsem, fasolką i papryką 147

świątecznych przepisów na przepyszne potrawy, gdzie w większości to ciasta. 😛 No, ale nie ma co się dziwić, bo większość ludzi tylko na święta przyrządza niektóre smakołyki np. pierniki. Makowce czy serniki na szczęście cieszą się większą częstotliwością spożywania w ciągu roku.😊 Żeby nie słodzić cały czas samymi deserami, dzisiaj będzie obiadowo. Żółtciutka kasza wzbogacona mieszanką curry i kurkumy plus przepyszne

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pieczemy pierniki z Aleex 142

się do pieczenia. Za chwilę dom wypełni się cudnym, korzennym aromatem. Tak pachną nadchodzące święta… Czujecie je? Szczegółowa instrukcja tutaj: pieczenie pierników – etap II A jutro zapraszam na świąteczny makowiec :) Aleex

W mojej kuchni
Świąteczny snikers z orzechami i kremem 384

części, przekładam powidłami i kremem. Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na: Świąteczny snikers z orzechami i kremem. Polecam też przepis na świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami . Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piegus (babka makowa) 125

Piegus (zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może być świetną alternatywą dla makowca. Składniki: szklanka mąki tortowej szklanka maku 250g masła szklanka cukru 6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy Sposób przygotowania: Białka jajek ubić na sztywno z szczypta soli. Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać

Pyry na Gaz
Piernik z masłem orzechowym i marmoladą 163

Uwielbiam smak piernika i na Święta Bożego Narodzenia staram się, aby zawsze był na moim stole. Jestem ciekawa, jak to jest u Was, lubicie pierniki, czy raczej wolicie np. makowce? Składniki: (forma 14 cm x 28 cm x 7 cm) 150 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu naturalnego 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (bez mąki

Kuchcik gotuje
Ciasto drożdżowe makowo-jabłkowe 170

Makowiec z jabłkami - nie jest to szybki i krótki przepis, ale warto:). Taki drożdżowiec to miła odmiana od np. makowej rolady zazwyczaj obecnej na świątecznych stołach. Ułatwiłam sobie sprawę dodając gotową masę makową. Z podanego przepisu uzyskamy 2 duże ciacha. Idealne do mrożenia:).  Ciasto:  50g drożdży 300g mąki pół szklanki mleka 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka

Szefowa kuchni
GWIAZDKI Z MAKIEM 177

Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie i elastyczne, więc i makaron wyszedł miękki. Wystarczy tylko odłożyć trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania