Makaron z warzyw – spiralizer, temperówka czy obieraczka? Makaron z warzyw to bardzo fajne rozwiązanie dla osób na diecie, żeby urozmaicić niskokaloryczne posiłki, jak i dla niejadków. Zamiast serwować zwykłą, nudnie pokrojoną marchewkę czy cukinię, możemy wystrugać lub ukręcić z niej warzywny makaron . Wygląda to bardzo fajnie, ale, żeby było również łatwe i przyjemne, potrzebny jest osprzęt. Kupiłem(...)poniższych produktów, a jeden (metalowa obieraczka) dostałem pod choinkę. Spiralizer (Krajalnica do warzyw) Temperówka do warzyw Obieraczka (Julienne) Pewnie zastanawiasz się, które z tych urządzeń wybrać, aby makaron z warzyw , który zrobisz był najlepszy z najlepszych? Tu niestety nie ma podziału na czarne i białe. Wszystko zależy do czego chcesz używać swojej obieraczki. Chcesz robić wstążeczki, które udekorują sałatkę
BlendmanKolejny szybki przepis na obiad z cyklu Jamiego Olivera. Sposób gotowania fasolki z makaronem faktycznie przyspiesza całość gotowania, smak fantastyczny. Jamie w swoim daniu użył gotowych płatów makaronu które pokroił, ja użyłam zwykłego makaronu penne. Ilość składników wygląda skomplikowanie, ale danie jest na prawdę bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierś z kurczaka soczysta. Całe danie fajnie prezentuje się(...)łyżeczki nasion kopru włoskiego 7 ząbków czosnku (w tym 6 w łupinie) 1 świeże czerwone chilli (może być mrożone) 250g fasolki szparagowej (dobrze gdyby była zielona) 320g makaronu (penne lub łazanki) 200g świeżego szpinaku 8 pomidorków koktajlowych pęczek bazylii 50g obranych migdałów 50g parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Zaczynamy od nastawienia
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Makaron z cieniutko pokrojoną brukselką podaną w sosie śmietanowym z dodatkiem koziego twarogu, cytryny, chilli i orzechów włoskich. O tym, że lubię brukselkę pisałam Wam już nie raz. Mam nadzieję, że to warzywo zyska na popularności dzięki nietopowemu podejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą! Dziś postaram się Was przekonać(...)brukselka może być świetnym dodatkiem do makaronu. Ta mała kapustka lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli orzechy włoskie, to już dość oczywiste zestawienie. Jak widzicie na zdjęciach, śmietany nie jest w cale tak dużo, a makaron wcale
Chilli Czosnek i OliwaGęsta i sycąca zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem oraz aromatycznymi korzennymi przyprawami inspirowana narodową egipską potrawą Kushari. Pogoda robi się coraz bardziej wiosenna, ale ja nadal mam ochotę na zimowe, rozgrzewające potrawy. Ugotowałam więc sobie gęstą i treściwą zupę pełną soczewicy, ciecierzycy, makaronu oraz korzennych przypraw - prawie łycha w niej stoi! Zupa inspirowana jest egipskim daniem o nazwie(...)koshary (lub kushari). Ta bardzo popularna nad Nilem potrawa składa się z wymieszanych ze sobą ryżu, soczewicy i makaronu polanych sosem pomidorowym, posypanych ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulką. Kombinacja, chyba sami przyznacie, dość dziwna, choć podobno przepyszna. Dużo łatwiej jest mi sobie wyobrazić połączenie tych składników właśnie pod postacią treściwej zupy. Przepis pochodzi ze świetnej książki o kuchni egipskiej "Cairo
Chilli Czosnek i Oliwawięc przygotowałam szybką pastę. Przepis pochodzi z "Nigellissimy" i poddałam go małemu tuningowi. Danie robi się w 15 minut, jest smaczne, sycące choć niezbyt urodziwe, najlepsze prosto z rondla! Makaron z mascarpone i podgrzybkami 15 g suszonych podgrzybków 120 g wrzątku 125 g mascarpone spora szczypta gałki muszkatołowej pieprz 2 łyżki posiekanej natki
Dzieje kuchennej Wiewióryczuć bardzo jego smaku. Idealnie skomponowane, zrównoważone i pyszne! tak orzekli też sąsiedzi, którzy wpadli na chwilkę, głodni, wczorajszego wieczoru. Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z Kalejdoskopy Kulinarnego. Sycylijski makaron z kalafiorem szczypta szafranu 1 średni kalafior, podzielony na małe
Dzieje kuchennej WiewióryMamy tydzień pod znakiem makaronów wszelkich. Dzisiaj królował razowy, żytni na dodatek. Gościł w kremowej zupie z marchwi. Kombinacja fajna, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Inspiracja było jedno z dań w dodatku w lutowej KUCHNI. Przepis niebawem jak Gnomy pójdą spać :) Mamy środowe wczesne popołudnie... No i usnęłam wczoraj z Gnomami :) dzisiaj po karnawałowym balu (godz
Dzieje kuchennej Wiewiórypesto idealne danie dla mam karmiących lub alergików (oczywiście nie uczulonych na pomidory :) Przyznam szczerze, że same zawijasy też są pyszne np. jako wędlina do chleba. Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 6 podłużnych
Dzieje kuchennej Wiewióryminut pod przykryciem, wówczas będzie jeszcze smaczniejszy. Przepyszny rosół z perliczki Bardzo delikatny, wręcz dietetyczny ale cudownie pyszny rosół z przepiórek Podawać z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym , lanymi kluskami, itp. Lub do popicia w bulionówce bez żadnych dodatków, posypany tylko natką pietruszki (dla tych, którzy lubią). Smacznego
Smaczne ZdroweSpätzle to jest to co najbardziej lubie z kuchni niemieckiej.Te niewielkie kluseczki przygotowywane z maki i jajek nie moga sie rownac zadnym wloskim makaronem. Ta maczna potrawa poludniowych Niemiec i kuchni tyrolskiej.ma bardzo dluga tradycje.Schwäbische spätzle - ich tradycja siega XVIII wieku.Pierwotnie byly wyrabiane z Dinkelmehl(maki orkiszowej),ktora nie wymagala do uprawy zbyt urodzajnej gleby.I tu historia zatoczyla kolo.Dzis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic oliwa na patelnię / oil in a frying pan Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, smażenie: ok. 10 min, ilość porcji: 2 Przygotuj makaron z cukinii. Szatkownicą lub obierakiem pokrój cukinię wzdłuż w długie cienkie wstążki, bez środka z pestkami to wyrzucamy. Pokrój wstążki na 3 lub 4 cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzej
Projekty ze smakiemwlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, p osypujemy koperkiem. Podajemy z drobnym makaronem
Walijskie Pichcenietypowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim z dodatkiem wołowiny. Ma on zdecydowanie ostrzejszy smak i stanowi swoistą ucztę dla podniebienia :)) Tym razem podałam go z delikatnym makaronem ryżowym. Pychotka! Składniki: szpon der wołowy udka z kurczaka marchew pietruszka seler (wraz z liśćmi) por ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy
Walijskie PichcenieZazwyczaj do zup robimy makaron bez jajek ale dziś do zupy owocowej będą treściwe kluski z jajek i to w dodatku słodkie. Składniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodziemięsa Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa Ja dodałam do całości odrobinę cukru, tak by uzyskać słodko- kwaśny smak sosu. Podajemy z ulubionym makaronem, posypujemy startym serem. Smacznego ! Ten prosty przepis pochodzi z książki "Kuchnia kawalerska", autor Hans W.A. Schoeller Składniki obliczone na jedną osobę
Proste Potrawy