Szybka w przygotowaniu, idealna na imprezowy stół i drugie śniadanie sałatka z zakręconego makaronu, pachnących wędzonką kabanosów, wyrazistych marynowanych pieczarek i kolorowych warzyw szybko skradnie serca naszych gości, a jeszcze szybciej zniknie z ich talerzy. Składniki: 150 makaronu świderki 300g kabanosów 200g marynowanych pieczarek 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 2 pęczki szczypiorku 2 łyżki(...)ketchupu 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, a szczypiorek posiekać. 3. Kabanosy pokroić w kawałki o grubości około 0,5 cm. 4. Kukurydzę, fasolę i groszek odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać ketchup, majonez, doprawić solą, pieprzem i całość
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 10 pieczarek (ok. 200 g), - polędwiczka wieprzowa (ok. 150 g), - 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g), - 50 g makaronu, - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Dodajemy do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i dusimy kilka minut (do odparowania wody). 3. Kroimy polędwiczkę wieprzową w kostkę(...)Przekładamy usmażoną polędwiczkę na talerz i przykrywamy folią spożywczą. 5. Łączymy pieczarki z polędwiczką, jogurtem i szczyptą soli (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył). 6. Podajemy z makaronem. Makaron z polędwiczką wieprzową i pieczarkami jest bogaty w: - żelazo (pochodzące z polędwiczki wieprzowej), które jest składnikiem hemoglobiny, - błonnik pokarmowy (pochodzący z pieczarek), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. Smak całości w tkwi w marynacie do mięsa. Czuć cytrynę, czosnek i musztardę. Słodkości nadaje miód. Szybko i smacznie! 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego farfalle 250 g fileta z piersi kurczaka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon Przyprawa do kurczaka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 1 czerwona(...)papryka 1 szklanka pomidorków koktajlowych 3 łyżki świeżej natki pietruszki Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do mięsa dodajemy musztardę dijon, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut
VioletoweKucharzenieRagu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak(...)600g pomidorów 200g soczewicy brązowej (ja użyłam z puszki) 100g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku oregano łyżeczka cukru, sól, pieprz 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek makaron bezjajeczny do podania ( u mnie spaghetti) Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekane (lub starce na tarce o grubych oczkach) pieczarki
wysmienitySkładniki/4 porcje: – 250g makaronu razowego penne – 300g różyczek brokuła – 1 puszka tuńczyka w kawałku ( w wodzie) – 100g serka mascarpone – 1/2 posiekanych listków bazyli – 500 ml mleka – 50 g masła – 50 g mąki – 10 g suszonych pomidorów – starty parmezan do posypania – sól i pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente(...)zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij sos z ognia. Bazylię oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z serkiem mascarpone i przygotowanym sosen beszamelowym.Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem i brokułami i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka i posyp parmezanem. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe. Artykuł Zapiekanka z brokułami pochodzi
I LOVE LIFESałatki kochają wszyscy, pewnie bez wyjątku. Ja mogłabym zajadać się nimi bardzo często. Na dzisiejszą kolację polecam sałatkę z makaronem i szparagami ( zielone to moje ulubione ). Smacznie jak zawsze :) Składniki: Mały pęczek zielonych szparagów 2 jajka ½ czerwonej papryki 2 szklanki ugotowanego makaronu kokardki ( ilość po ugotowaniu ) 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 1-2 łyżki majonezu light Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy(...)dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Po ugotowaniu wkładamy do zimnej wody z lodem, dzięki temu pozostaną chrupiące. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę, podobnie jak paprykę. Wykładamy do makaronu. Szparagi dzielimy na kawałki i również umieszczamy w sałatce. Dodajemy majonez, czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyjest jednym z ulubionych zielonych warzyw w naszym ośrodku. Zabawcie się w kuchni tak jak my, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania! Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym Składniki: • makaron penne • mrożony szpinak • cebula, czosnek • śmietana 30% • pierś z kurczaka • przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente, odcedzamy. Cebulę Bogusław pokroił w kostkę(...)oraz czosnek, które po przesmażeniu zostały wzbogacone o mrożony szpinak. Krzyś przyprawił go pieprzem oraz solą czosnkową dla podkreślenia smaaku i aromatu. Kurczak, szpinak trafiają do jednego garnka z makaronem, a całość zalaliśmy śmietaną, mieszając na małym ogniu. Na koniec wedle preferencji i uznania można doprawić dodatkową solą i pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Boguś, Krzyś, Paula
Sprawni w smakuplus łyżeczka, dwie soku do smaku 2 marchewki Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki mleczka kokosowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżeczka masła Mała garść makaronu ryżowego lub spaghetti Świeża kolendra lubi pietruszka lubi bazylia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj litr wody w garnku, posól i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją(...)Posiekaj w plasterki chili. Krok 5 Układaj składniki w słoiku: do każdego wlej na dno kilka łyźek mleka kokosowego, 2 łyżki sosu sojowego, odrobinę sosu rybnego, dalej włóż rukolę, makaron, krewetki, imbir, marchew, pomidorki, chili, plasterek limonki i posiekane świeże zioła. Wsyp do skoków po 1/2 łyżeczki suszonego czosnku. Na wierzchu ułóż kostki rosołowe. Zagotuj solidny kubek wrzątku i zalej
Niedzielny kucharzmakaron ryżowy bezglutenowy pasta miso ja używam Miso Genmai - 1 łyżka grzyby shitake Bio Planet 1 garść marchewka - 1 szt. tofu wędzone - 1 opakowanie jaja - 4 szt. kostka bulionowa ekologiczna - 1 szt. szczypiorek do posypania papryczka chili - 1/2 szt. sezam - 1 łyżeczka Grzyby shitake przepłucz i zalej letnią wodą i mocz kilka godzin. Następnie obierz marchew i potnij(...)minut. Na koniec gotowania dodaj pastę miso i zagotuj. Odstaw. Potnij tofu na kawałki, grilluj. Jajka włóż do zimnej wody i od momentu zagotowania się gotuj 3,5 minuty. Makaron ugotuj z godnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Nakładaj makaron do misek. Połóż jaja przecięte na połówki , posyp szczypiorkiem i papryczką chili. Możesz skropić olejej sezamowym
AZgotuj!łyżeczka oleju (ok. 5 g), - ząbek czosnku, - pół małej cukinii (ok. 112 g), - 60 g łososia wędzonego, - 5 łyżek jogurtu greckiego (ok. 100 g), - 50 g makaronu, - 1/8 cytryny (ok. 11 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g), - pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 2. Do cebuli dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną w paseczki cukinię(...)całość dusimy kilka minut. 3. Rozdrabniamy łososia. 4. Do cukinii dodajemy rozdrobnionego łososia i jogurt (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Makaron gotujemy al dente, podajemy z sosem i cząstką cytryny. 6. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. Makaron z łososiem wędzonym i cukinią jest bogaty w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMakaron z cukinii? Coś nietypowego, ale smacznego i zdrowego. Cukinia połączona z piersią z kurczaka i suszonymi pomidorami to super zestawienie na dietetyczny obiad. Czas przygotowania i ilość porcji 25 minut, 2 porcje. Produkty 1 cukinia, 1 pierś z kurczaka, około 8 suszonych pomidorów, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cukinie umyj(...)obierz, a następnie za pomocą obieraczki obierz ją na długie paski wyglądające jak makaron. Sposób 1: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pierś z kurczaka. Następnie na patelnię przełóż cukinie i rozdrobniony czosnek. Sposób 2: Skorzystaj z piersi kurczaka zrobionej wcześniej według przepisu Pieczona pierś z kurczaka w oliwie z oliwek i pieprzu ziołowym . Najpierw
Fit&Fast KitchenSkładniki: 250 g ulubionego makaronu 400 g fileta z indyka 1/2 cukinii kolorowa papryka, u mnie 3 mini papryczki żółta, czerwona i pomarańczowa 3-4 suszone pomidory w oleju 3-4 ząbki … Czytaj dalej Makaron po włosku
czarrna od kuchniwiele przepisów z tamtych wojaży.Powoli będę próbowała je zrobiç i wstawic.Dziś pyszna ,gęsta zupa ,coś w rodzaju zupy gulaszowej , na bazie mięsa wołowego i sosu.Polecam. Makaron falbanki 50 dag. mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1 mały przecier pomidorowy sok pomidorowy typu passata 0.5 litra bulionu wołowego 1 puszka pomidorów krojonych oliwa z oliwek(...)dusimy przez 50 minut.Jesli płyn odparuje dolewamy jeszcze soku typu passata. 4 . Wlewamy bulion wołowy i dusimy jeszcze 30 minut . 5.Na koniec duszenia dosypujemy 3 -4 garscie makaronu ,mieszamy i jeszcze dusimy 5 minut ,przykrywamy pokrywką ,gasimy ogień i zostawiamy danie na 15 minut aby makaron doszedł do siebie.Po tym czasie ,mieszamy całość i podajemy .Smacznego. Zupa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki