solleticato il Vostro interesse. Spero quindi che ognuno di Voi possa trovare qualcosa che faccia al proprio caso. Pieczone szparagi w serowo-ziołowej panierce Razowy makaron ze szparagami, indykiem i suszonymi pomidorami Makaron ze szparagami i wędzoną szynką Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym
La grande e la piccola cuocarosole, w 100% z samych szparagów, czyli bez dodatkowych zagęstników w postaci np. ziemniaków (czy chociażby mąki), które często wykorzystywane są w zupach kremach. Jedynym zagęstnikiem jest dodatek makaronu, którego po ugotowaniu nie należy przelewać wodą (o ile ktoś tak robi?), ponieważ zawiera skrobię zagęszczającą zupę. 1 litr rosołu 700 g szparagów (u mnie 500g białych i 200g zielonych(...)cebula 2 łyżki masła klarowanego szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny makaron do podania, ilość wedle uznania podsmażony wędzony boczek jako dodatek Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki, białe obrać i wszystkie pokroić na mniejsze części. Dodać do cebuli i podsmażyć 2-3 minuty. Rosół wlać do garnka, dodać podsmażone szparagi i zagotować
Kraina Miodem PłynącaFasolkę szparagową lubię jeść samą z dodatkiem bułki tartej, do sałatek czy w zupie. To jest typowo wiosenna zupa imponująca lekkością, delikatnością i smakiem. Zupę podałam z makaronem jajecznym Arc Pol. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 20 dag fasolki szparagowej garść makaronu jajecznego Arc pol 3 młode ziemniaki 2 marchewki sól pieprz gałązka lubczyku pietruszka koperek 1/4 szklanki śmietany Warzywa(...)mniejsze części. Do bulionu dodać warzywa wraz z fasolką szparagową. Dodać sól, pieprz oraz zioła. Gotować ok 20-30 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać makaron. Podawać ze śmietanką i koperkiem
Kuchnia w oparachTortilla ze szparagami, makaron primavera, three cup chicken, gyros z pitami domowej roboty i gnocchi ze słodkich ziemniaków – tak wygląda menu na ten tydzień, niezwykle różnorodne jeśli chodzi o smak. Pięć obiadów dla dwóch osób (choć jedzenia spokojnie wystarczy dla trzech) kosztowało nas na około 140 zł. Szparagi na 3 sposoby W tym tygodniu zapraszamy Was w podróż dookoła(...)danie z Tajwanu, rodzaj stir fry, błyskawiczny do przyrządzenia, jak spora część azjatyckich potraw. Składa się właściwie z trzech składników – stąd nazwa – nie licząc przypraw. Świetnie smakuje z makaronem lub ryżem. Jest bardzo aromatyczne i smaczne. Łatwe do zrobienia, sprawi satysfakcję każdemu kucharzowi. Czwartek: Gyros z kurczaka z pitą Rodzaj greckiego kebaba, pachnący przyprawami i łatwy do zrobienia. Jeśli
Niedzielny kucharzNajprostszy sposób na lasagnię: bez zawracania sobie głowy całą procedurą z podgotowywaniem makaronu, układaniem, bez długiego czekania. Szybka lasagna może być gotowe nawet w 30 minut. Czas : 30-40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Lasagna na skróty W Niedzielnym Kucharzu bardzo lubimy lasagnię, ale zawsze przeraża nas ogrom pracy jakiego wymaga ta zapiekanka, szczególnie nie lubimy obgotowywania(...)zbyt czasochłonne. Kupiliśmy więc gotowce. Starannie wcześniej sprawdzając skład, żeby uniknąć całej tej chemii. Na szczęście w świeżym ravioli nie ma jej prawie wcale. Użycie ravioli zamiast płatów makaronu ułatwia pracę, a dodatkowo faszerowane pierożki nadają zapiekance wspaniałego smaku. Dzięki temu wystarczy dodać do lasagni zwykły sos marinara, mozzarellę , żeby uzyskać wspaniałe danie. Gorąco polecamy! Sprawdźcie też inne nasze proste
Niedzielny kucharzSezon na szparagi w pełni. Są przepyszne. Dzisiaj przedstawiam je w wersji z makaronem i nie tylko. Danie smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych 1 młoda cukinia 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka 1 czerwona papryka Ser mozzarella 3 ząbki czosnku Sól Bulion/ woda olej Wykonanie: Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy przez kilkanaście minut(...)składników. Podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody. Doprawiamy do smaku solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chwilę razem dusimy, aż zmięknie cukinia. W oddzielnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Na talerz wykładamy ugotowany makaron i warzywa z mięsem. Posypujemy startą mozzarellą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyjuż uzależnienie, ale cóż poradzić – jestem tego w pełni świadoma;) Ci, którzy nie mają „zboczenia” na tym punkcie mogą poprzestać na składnikach wymienionych poniżej. 300 g makaronu np świderki 1 mango 5-6 ogórków konserwowych 50-80 g salami 1-2 mini sałaty rzymskie sól, pieprz Dressing: 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku(...)cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę do słoiczka. Dodajemy też pozostałe składniki dressing. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy (potrząsamy zakręconym słoiczkiem). Makaron gotujemy al dente wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedzamy. Mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy. Korniszony i salami kroimy na paseczki. Mango kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą
Smaki Na TalerzuDania tego typu chyba nigdy się nie znudzą. Są smaczne i szybko się je przygotowuje a do tego kolorowe. Makaron ryżowy świetnie się tu sprawdza ale jak nie macie do niego dostępu to możecie użyć zwykłe wstążki. Ale myślę, że nie powinno być problemu z jego nabyciem. Makaron ryżowy w potrawce
Ewa w kuchnilitra sosu z dobrej jakości passaty to koszt około 8 zł. Całe menu wygląda tak : Poniedziałek: Zoodle z cukini z pulpecikami i sosem marinara Super proste szybkie danie z makaronu z cukinii. Zamiast zoodli można użyć zwykłego spaghetti. Podstawowa wersja składa się z trzech składników: makaronu, sosu marinara i parmezanu. W rozszerzonej opcji można dodać upieczonego kurczaka, krewetki, albo pulpeciki(...)przygotowanie lasagni i pulpecików do zoodli, które razem trafiły do piekarnika. W tym czasie usmażyliśmy burgery i przygotowaliśmy sos do loco moco. Na koniec zostało już tylko ukręcić makaron z cukini:) To naprawdę było proste i sprzątania było mniej niż zazwyczaj. Najlepszy był finał. W opisach przepisów podajemy składniki dla dwóch osób, ale zazwyczaj robimy więcej porcji, bo część zamrażamy
Niedzielny kucharzpomarańczowy kolor jest też myląca dla dzieciaków, które po prostu biorą ją za pomidorową. Zdecydowanie warto spróbować, ponieważ jest pyszna :) Składniki: 1 puszka konserwowej ciecierzycy litr passaty pomidorowej garść makaronu niteczki duża cebula 2 ząbki czosnku zioła :1/2 łyżeczki bazylii w proszku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 duże marchewki łodyżka selera, lubczyk łyżka masła litr bulionu(...)jajkiem, rozmiękniętą i odciśnięta bułką oraz przyprawami. Formujemy małe pulpeciki i obsmażamy bez tłuszczu na patelni do zarumienienia z każdej strony. Wrzucamy je do garnka z zupą. Dodajemy makaron i zagotowujemy. Odstawiamy do momentu, aż makaron stanie się miękki. Jemy na gorąco. Smacznego
ChilliJemypięć przepisów na szybkie i niekłopotliwe w wykonaniu dania. Więcej znajdziecie na blogu. Zapraszamy! „PIJANE” KLUSKI W 15 MINUT Przewrotna nazwa dla dania bez grama alkoholu. Pijany makaron to super proste, a pyszne danie, który zrobi każdy na trzeźwo i pod wpływem. Zobacz przepis ZOODLE Z KURCZAKIEM W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW Zdrowe i bardzo łatwe do zrobienia danie makaronowe(...)kilku składnikach. Zobacz przepis BŁYSKAWICZNE BURGERY WEGETARIAŃSKIE Piętnaście minut i pyszne, pachnące buregry wegetariańskie z soczewicy i grzybów są gotowe. Polubi je nawet największy amator wieśmaków! Zobacz przepis MAKARON CACIO E PEPE Trzy składniki: ser, pieprz i makaron. Niesamowicie proste, ale dekadenckie danie w muślinowym, charakternym serowym sosie. Do przygotowania w 15 minut. Zobacz przepis SAJGONKI BEZ ZAWIJANIA, CZYLI SPRING
Niedzielny kucharzdeser, to nie podołaliśmy jednak hasłu tej edycji Festiwalu #szanujjedzenie. Tarta, choć z serem kozim, za którym nie przepadam, była bardzo smaczna. Zupa także. Duży plus za domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa(...)zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym w karmelu Fedde Na początek duży ukłon w kierunku managera, który pozwolił nam wykorzystać rezerwację w innym terminie. Dużo się działo i tak się działo
Kucharzycatylko ze względu na smak, ale także na wysoką zawartość witaminy K i kwasu foliowego. Dzisiejsza danie to idealna propozycja na obiad, który z łatwością przygotujesz w 20 minut. Makaron ze szparagami świetnie sprawdzi się również, jako pomysł na kolację z przyjaciółmi wzbogaconą kieliszkiem białego wina. Post Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami i szynką parmeńską pojawił się poraz pierwszy
Codogaraaromat i kolor, a i sam rosół jest bardziej tłusty. Do tego obowiązkowo opalona nad ogniem cebula, która była i jest sekretem staropolskiego rosołu. Oba przepisy podane są z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki, który smakuje jak domowy. Rosół staropolski z pieczonej kaczki cały szkielet wraz ze skórą i pozostałym mięsem po pieczonej kaczce 1 opalona cebula 2 marchewki(...)mięsa. Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, wlać sos sojowy, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny. Gotowy bulion można przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj Nitki Tradycyjny rosół z kurczaka z warzywnymi pulpecikami rosół: 2 kg kurczaka około 300 g antrykotu wołowego około 4 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki
Kraina Miodem Płynącakażdego dnia. Przyznam, że uwielbiam kiszoną kapustę i mogłabym ją jeść codziennie, dlatego takie dania jak łazanki z kapustą kiszoną chyba nigdy mi się nie znudzą ;) Składniki: * 1 paczka makaronu łazanki * 500 g kiszonej kapusty (użyłam Orzech ) * 500 g kiełbasy typu śląska * 100 g wędzonego boczku * 1 cebula * odrobina oleju * sól do smaku * pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam(...)angielskiego (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i gotować wszystko około pół godziny. W między czasie ugotować makaron łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać olej, Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek i cebulę, wszystko razem podsmażyć. Następnie na patelnię dodać ugotowaną, odcedzoną kapustę kiszoną
Zrób to smacznie