makaron - 33044 przepisów (strona:877/2203)

Sałatka makaronowa z ogórkiem i rzodkiewką 104

Wtedy właśnie robię szybki przegląd lodówki oraz wszelkich szafek gdzie znajdują się produkty spożywcze i myślę nad tym co można by z tego ugotować. Robiąc taki przegląd znalazłam resztkę makaronu, a w lodówce kilka rzodkiewek, 2 małe ogórki oraz jogurt naturalny, którego połowę zużyłam rano do owsianki. Co można zrobić z tych składników? Sałatkę! Nie ma prostszego wyjścia. Składniki: 250g(...)makaronu – ja użyłam muszelek 5 rzodkiewek 2 ogórki zielone łyżka posiekanego koperku mała czerwona cebulka mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 3 łyżek) sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i lekko studzimy. Rzodkiewki oraz ogórki kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy. Do warzyw dodajemy jogurt, koperek oraz przyprawy, a następnie mieszamy. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Warzywa

Życie ze smakiem
Kolorowa i wyrazista kuchnia tajska – co warto o niej wiedzieć? 154

Tajlandii w sposób szczególny upodobali sobie owoce morza – przede wszystkim skorupiaki takie jak krewetki czy homary. W najbardziej popularnych potrawach nie może zabraknąć ponadto ryb i sosów rybnych, ryżu, makaronu, grzybów, fasoli i oczywiście curry. Smaki kuchni tajskiej Kuchnia tajska jest bardzo aromatyczna, ale co istotne, wyjątkowo pikantna. Powszechnie uważa się, że to jedna z najbardziej ostrych kuchni azjatyckich(...)gdzie zachowanie pewnych proporcji i zasad jest ogromnie ważne. Ponadto wpływa na ogromną różnorodność kuchni. Najpopularniejsze tajskie potrawy Jedną z popularniejszych potraw jest pad thai. To nic innego jak makaron ryżowy z różnymi dodatkami. W pad thai nie może zabraknąć podsmażanego tofu, orzechów, oleju kokosowego, świeżej cebulki zielonej. Głównym składnikiem, obok makaronu, może być zarówno mięso z kurczaka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka makaronowa z szynką i serem 1346

domowych spotkań ze znajomymi. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 10 os. Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 200 g szynki wieprzowej 100 g żółtego sera 200 g drobnego makaronu (użyłem kolanek) 1 por 1 puszka groszku zielonego 1 puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy(...)sarepskiej 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy aldente, odcedzamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Do dużej miski wsypujemy groszek i kukurydzę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, starty na dużych oczkach ser i pokrojonego w półplasterki pora. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron

kulinarnyJa
Tajskie curry z dynią i szpinakiem 173

Zawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hity Niedzielnego Kucharza: Zapiekanki ze słoika 145

Dwie wegetariańskkie lasagnie, jedna bez makaronu. Do tego również wegetariańska zapiekanka – pasterska, caserole z kurczakiem, musaka i klasyk – mac&cheese – sześć totalnie odjechanych zapiekanek, zapieczonych w słoiku. „ Słoiki – pejoratywne określenie młodych ludzi pochodzących ze wsi, którzy przeprowadzili się do Warszawy w celu studiowania lub pracowania” – to Wikipedia. 50 proc. Niedzielnego Kucharza, albo raczej(...)lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie. Czytaj dalej LASAGNE Z CUKINII I PIECZONEGO KURCZAKA Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Czytaj dalej MUSAKA W SŁOIKU Niezwykle pożywna zapiekana prosto ze słoika. Można jeść na ciepło

Niedzielny kucharz
BEZGLUTENOWE PENNE RIGATE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ W BIAŁYM WINIE 110

trzeba będzie wykazać się refleksem i kreatywnością. Oceniane będzie odpowiednie zbilansowanie składników, tak aby danie było zdrowe i pełnowartościowe. Wiemy już, że w tym etapie kucharze korzystać będą z makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego – oczywiście marki BARILLA. Jak uczestnicy sobie poradzą z tym zadaniem? Przekonamy się już 25 października w Mediolanie! Ależ jestem ciekawa co tam się będzie działo(...)białe wino – 100 ml * cukinia – 1 szt * mleko kokosowe – 100 ml * świeża pietruszka * sól * pieprz * chili * czosnek – 2 ząbki * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie. Na oliwie przesmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy będzie miękka wrzucamy oczyszczone krewetki, smażymy kilka minut cały czas mieszając. Wlewamy białe wino, redukujemy

Ostra na Słodko
Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami 114

konsystencję, są zwarte, miękkie, lekko gumowe, pachną morzem i smakują inaczej niż krewetki w całości. Spróbujcie tego przepisu, naprawdę warto. Pulpeciki można podać w sosie pomidorowym jako dodatek do makaronu, lub ryżu, albo jako przekąskę. Bulion na cynamonie My wrzuciliśmy je do zupy zrobionej w stylu tajskim, której podstawę stanowi aromatyczny bulion z jednym, niecodziennym składnikiem. To kawałek kory cynamonowca(...)wodzie o formuj niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i wykładaj na wyłożoną papierem tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 12 minut. Krok 3 W tym czasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a potem odcedź i przelej dokładnie zimną wodą. Krok 4 Wyciągnij pulpeciki z pieca. Z bulionu wyjmij włoszczyznę i cynamon. Wlej do niego pół

Niedzielny kucharz
Azjatycki rosół wołowy 129

mnie szponder) 1½l wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki białego sezamu Sól, pieprz do smaku Do podania: ½ opakowania ugotowanego makaronu nitki Jajka ugotowane na półtwardo (z płynnym żółtkiem) Talarki pora Świeża kolendra Słupki czerwonej papryki Sposób przygotowania: Mięso myjemy, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa- obraną marchewkę(...)godziny). Gotowy wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Mięso obieramy i ponownie dodajemy do rosołu. W trakcie gotowania wywaru przygotowujemy także makaron- gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz jajka- te wkładamy do gotującej wody i wyciągamy po upływie 5 minut. Na miseczkach układamy porcję makaronu, cząstki marchewki, pora i papryki. Zalewamy bulionem z mięsem

Kuchnia w czekoladzie
Łazanki z kapustą i pieczarkami 164

Składniki: Kapusta kiszona 700 g Pieczarki 500 g Makaron kokardki 500 g Cebula Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody. Gotować do miękkości przez ok. 30 minut z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Makaron ugotować al dente. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju(...)cebulę do miękkości a następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Dodać ugotowaną kapustę i smażyć całość przez około 5 minut. Na koniec dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 139

wyrobu chleba. 2) Zupy - one wiodą prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne(...)wyrobu chleba. 2) Zupy - one wiodą prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak przygotować smakowity ramen? 150

danie to przywędrowało do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin. Od dzisiejszego, powszechnie znanego ramenu chińską wersję odróżniała obecność czerwonego mięsa. Podstawowe składniki ramenu „japońskiego” to bulion (mięsny lub rybny), makaron, marynowane jajka oraz cebula i pędy bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina (tzw. wieprzowina Chashu), pulled pork, warzywa przygotowane na patelni typu WOK (można ją kupić(...)kośćmi (co najmniej 1 kg) przygotować tradycyjny bulion z dodatkiem odrobiny korzenia imbiru oraz pasty miso. W międzyczasie (zupa musi gotować się nie krócej niż 2 godziny) trzeba ugotować makaron soba (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Gdy bulion będzie już gotowy, można dodać do niego dodatki – makaron, ugotowane na półtwardo jajka, posiekany szczypiorek oraz garść grzybów moon

Tradycyjna Kuchnia
Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami 113

gorszego raka niż strony internetowe z przepisami. Wpisujesz w google "proste dania dla studentów". Oto pierwszy wynik: "Makaron z boczkiem i cebulą". Myślisz sobie: spoko, zrobię. Składniki: - makaron ze szwajcarskiej mąki mielonej sposobem tradycyjnym - boczek z dzikich świń z Afryki - łzy brazylijskiego noworodka - kryształ z serca góry Uga Buga - cebula rotszwalcka wyhodowana w ziemi torfowej - sól(...)himalajska Sposób przygotowania: Cebulę posiekać dobrze naostrzonym mieczem samurajskim, dolać dokładnie 3,79 kropli łez noworodka, boczek podsmażyć smoczym oddechem, a makaron gotować we wrzącej wodzie we własnych ustach. Na koniec posolić. Tylko nie uronić ani kryształka, bo nieszczęście gwarantowane. I, w mordę, 90% przepisów tak wygląda w tym internecie, i oczywiście nie da się przygotować czegokolwiek, jeśli ktoś znajomy

Marder&Marder Manufacture
SZYBKI OBIAD (MAKARON Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM) 110

SKŁADNIKI: - makaron pełnoziarnisty - (50g) - filet z piersi kurczaka - (100g) - brokuł - (100g) - cebula czerwona - (30g) 1/2 szt. - czosnek (3g) - 1 ząbek - olej kokosowy/ masło klarowane - (3g) WYKONANIE: Ugotować makaron al'dente. Brokuła podzielić na części, ugotować. Kurczaka pokroić w kosteczkę i przyprawić wedle uznania (u mnie sól himalajska, pieprz czarny, imbir). Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na oleju kokosowym lub maśle(...)klarowanym. Dodać przyprawionego kurczaka, podsmażyć. Na sam koniec dodać ugotowanego brokuła, wymieszać wszystko razem z makaronem. 379 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Sałatka tortellini 563

Sałatka tortellini Smaczna i kolorowa sałatka z serowym makaronem tortellini, warzywami, szynką i pysznym sosem czosnkowym. Świetna opcja na imprezy ale nie tylko, sałatka ta może także stanowić pożywną kolacje lub ciekawe drugie śniadanie do pracy. Polecam!     Składniki: 250g tortellini z serem 20 dkg szynki – użyłam polędwicy sopockiej 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka(...)dużych oczkach *** *** Szynkę kroimy w kosteczkę *** *** Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dodajemy odsączoną kukurydzę oraz drobno posiekany szczypiorek *** *** Makaron tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Odsączony makaron dodajemy do pozostałych składników sałatki i wszystko razem mieszamy *** *** Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym oraz przeciśniętym czosnkiem

Blog z Apetytem
Pasta z awokado i szpinaku 120

Zdrowa i bardzo smaczna pasta z awokado i szpinaku. Świetnie sprawdza się jako pyszna przekąska na śniadanie. Doskonale również smakuje podane w formie pesto z makaronem na obiad. Łatwa do przygotowania, zdrowa i smaczna pasta u mnie jest niezastąpionym dodatkiem do chrupkiego lub pełnoziarnistego pieczywa na śniadanie. Rewelacyjnie również smakuje podana na ciepło z makaronem w porze obiadu. Pasta(...)awokado, sok z cytryny, oliwę i rozdrabniać, aż otrzymamy odpowiadającą nam strukturę gęstej pasty. Pod koniec przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Podawać z pieczywem lub z ugotowanym jeszcze ciepłym makaronem. Zobacz również: pesto z awokado

Kuchcik gotuje