Makaronowy pomysł na obiad w jesiennym połączeniu dyni z kurczakiem. #wysokobiałkowe #warzywne #zkurczakiem Składniki na 2 porcje: – 100 g makaronu pszennego – 1/2 małej dyni – 1/2 cebuli – 2 ząbki czosnku – 200 g kurczaka – 5 suszonych pomidorów ze słoiczka + łyżka oleju – 3 garście szpinaku + sól, pieprz, papryka słodka, suszona natka pietruszki, majeranek, papryka wędzona, kurkuma(...)Sposób przygotowania Dynię obierz ze skóry, pokrój na kawałki i ugotuj z makaronem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na patelni z dodatkiem oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach, dodaj pokrojonego kurczaka, posiekane suszone pomidory. Przypraw i smaż aż się wszystko zarumieni. Pod koniec dodaj szpinak. Wrzuć na patelnię ugotowaną dynię i wymieszaj. Podawaj na ciepło
Mrs. Endorfinakapusty pak choi ( albo 150 g szpinaku) 200 g krewetek 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka brązowego cukru sok z 1 limonki do podania makaron ryżowy albo sobą liście kolendry olej/oliwa z dodatkiem z chilli albo jedna posiekana papryczka Cebulę pokroić w plasterki, czosnek roznieść nożem. Mleko kokosowe wlać do garnka wraz z rosołkiem, dodać trawę(...)sitku albo wyjąć z niej wszystko za pomocą durszlaka, pozostawiając sam płyn. Do płynu dodać pieczarki i kapustę ( szpinak), gotować 5 minut. Dodać krewetki i gotować kolejne 5 minut. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dodać sos sojowy, rybny, cukier i sok z limonki. Podawać z makaronem, posypane kolendrą i polane sosem chilli/posypane pokrojonym chilli
Smaczny zeszytkoktajli. Owszem trochę wylądowało w blenderze ale reszta smętnie leżała w lodówce marniejąc. Porzucając zatem postanowienia o detoksie zrobiłam zupę pomidorową z jarmużem i kiełbasą i warzywami. Do tego makaron i parmezan - wyszło pysznie! może trochę bardziej kalorycznie... ale też smaczniej:) Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą Składniki: 2 łyżki oleju 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku(...)marchewki 4 białe kiełbasy ( surowe) ok 400 g 200 g jarmużu ( bez twardych łodyg) 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz do smaku do podania: makaron, parmezan, bazylia Wykonanie: Przygotować warzywa: Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać, seler pokroić w plasterki a marchewkę w kostkę. W garnku (najlepiej szerokim o dużym spodzie) rozgrzać olej. Dodać cebulę i chwilę podsmażyć aż lekko
Smaczny zeszytspaghetti z domowym pesto pietruszkowym podane z wędzonym łososiem. Prosto i smacznie. Do tego dania polecam dodać łososia wędzonego na gorąco 😉 Składniki na 3-4 porcje: 1/2 opakowania makaronu typu spaghetti (200 g) 1 duży pęczek natki pietruszki (80 g) 2 ząbki czosnku 1 garść mieszanki orzechów (np. włoskie, brazylijskie) 5-6 łyżek oliwy z oliwek sól do smaku(...)łyżki oliwy z oliwek i ponownie zmiksować. Jeśli pesto jest zbyt suche to należy dolać odrobinę więcej oliwy z oliwek (stopniowo po 1 łyżce!). Do ugotowanego, ciepłego makaronu dodać pesto. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Ewentualnie spaghetti dosolić. Gotowy makaron przełożyć na talerze, a na wierzchu ułożyć kawałki wędzonego łososia. Od razu podawać. Etapy przygotowywania spaghetii z dodatkiem
UgotowaćNadzienie z białego sera na słodko z wanilią jest powszechnie znane i lubiane. Wykorzystujemy je często do faszerowania naleśników czy choćby pierogów z serem. Makaron conchiglioni w kształcie dużych muszli ma w sobie duży potencjał, bo można go faszerować i na słodko i na wytrawnie, podawać na ciepło lub na zimno, nadziewać go sałatkami lub słodkimi kremami czy owocami. Makaron(...)wanilią oraz jajkiem. Powstałym farszem wypełniamy muszle i układamy obok siebie w formie żaroodpornej posmarowanej wcześniej olejem kokosowym. Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki lub ósemki i układamy pomiędzy makaronem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Zapiekamy ok 30 min w 180st (warto przykryć naczynie przykrywka lub folia aluminiową). Artykuł Muszle makaronowe z serem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujewspaniale pachnie o smakuje pomarańczą, bo w ostatniej fazie smażenia chwilę dusi się w aromatycznej, słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego. Zobacz przepis Wietnamskie noodle z cytrynowym kurczakiem Szybki makaron po wietnamskum czyli noodle na wynos. Całość pracy sprowadza się do usmażenia szaszłyków. Ale co to są za szaszłyki! Słodko kwaśne, pachnące cytrusami i azjatyckimi przyprawami. Zobacz przepis Słodko-kwaśny(...)indyka, kurczaka, jagnięciny, ryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Tak jest. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne. Zobacz przepis Błyskawiczny makaron w sosie imbirowym Bezglutenowe, wegańskie najprostsze danie świata, a przy tym aromatyczne i pełne smaków. Obiad dla zabieganych, który świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Błyskawiczny makaron ryżowy z mocnym
Niedzielny kucharzDziś zapraszam w Was w podróż dookoła świata z makaronem i Beatą Pawlikowską. To naprawdę ciekawa pozycja książkowa dzięki której nie tylko będziecie mogli wypróbować kilkanaście oryginalnych przepisów na makaronowe dania, ale także poznacie jego historię. Dowiecie się skąd pochodzi makaron, a także poznacie ciekawostki o nim. W książce znajdziecie ciekawe, proste i bardzo szybkie w przygotowaniu dania z makaronem
Cynamonowe szczęścieFanom klasycznego spaghetti polecam miłą alternatywę - makaron z sosem z mięsem z kurczaka, pomidorami i świeżą bazylią, która dodaje daniu świeżości przyjemnego aromatu. 400g dowolnego makaronu 500g mielonego mięsa drobiowego 1 litr passaty pomidorowej 1 cebula 5 ząbków czosnku oliwa z oliwek 200g tartej mozzarelli świeża bazylia sól, pieprz 1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy(...)zarumieni dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, wlewamy passatę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. 2. Do sosu przekładamy makaron ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z serem i dużą ilością świeżej, posiekanej bazylii
Szefowa kuchnizimno. Na podstawie przepisu z książki "Kocham Toskanię" Giulia Scarpaleggia Frittata di spaghetti z boczkiem, parmezanem i natką pietruszki Mówi się, że Włosi tak bardzo kochają makaron, że wymyślili sposób, aby zabierać go ze sobą na wynos. Tak powstała fritatta di spaghetti czyli omlet z dodatkiem ugotowanego makaronu. Do jego przygotowania doskonale nadaje się ten, który został(...)pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie frittaty di spaghetti: Spaghetti ugotuj al dente. Możesz użyć spaghetti z poprzedniego dnia. Dobrze jest po ugotowaniu wymieszać makaron z łyżką oliwy, żeby się nie posklejał. W misce rozbełtaj jajka, dodaj mleko, starty parmezan, boczek, posiekana natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj ugotowane spaghetti i jeszcze raz wymieszaj
Chilli Czosnek i OliwaCześć! Bardzo szybki w przygotowaniu obiad dla lubiących wszelkiego rodzaju ryby czy ich inne wydania. Składniki: * 1 puszka tuńczyka * 30 dkg makaronu * 150 ml śmietany 30% * 1 mała cebula * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony * odrobina oliwy z oliwek * natka z pietruszki, bazylia Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Odsączyłam na patelnię zalewę z puszki z tuńczykiem(...)przez praskę czosnek. Kiedy wszystko chwilkę się podgrzało dodałam śmietanę i wymieszałam z tuńczykiem. Na koniec przyprawiłam suszoną bazylią, solą i pieprzem. Do tak właśnie przygotowanego tuńczyka dodałam ugotowany makaron i przemieszałam. Przed podaniem danie posypałam natką z pietruszki. Notatki: * miałam puszkę tuńczyka 185 g z zalewą. * najsmaczniejszy będzie tuńczyk w oleju bądź sosie własnym Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąoszczędność czasu podczas przyrządzania posiłków, ale także szansa dla początkujących kucharzy, którzy bez problemu radzą sobie z wieloskładnikowymi przepisami. Obecność w japońskiej kuchni surowych ryb i owoców morza, ryżu, makaronu oraz warzyw i owoców to gwarancja naprawdę dużej liczby kombinacji smaków, zapachów i kolorów. Japończycy sięgają po konkretne warzywa i owoce w tych porach roku, w których są one najsmaczniejsze(...)sięgnąć po uprzednio upatrzony, nie wolno jeść bezpośrednio z talerza bez użycia pałeczek albo rąk. Za to wolno, a nawet należy siorbać, kiedy je się zupę albo potrawy z makaronem, np. rāmen. Siorbanie jest wtedy nie tylko dowodem na to, że jedzenie nam smakuje, ale także pozwala nieco ostudzić gorącą potrawę. Królestwo ryżu Pierwsze pola ryżowe pojawiły się w Japonii
Kuchcik gotujeMoja ulubiona jesienna zupa krem. Zrobiłam ją na mleczku kokosowym, dodałam świeżą kurkumę bo jest bardzo zdrowa. Zupę podałam z pomidorami suszonymi które sama ususzyłam. Z makaronem łazanki jest przepyszna. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest lekko ostra. 1/2 dyni hokkaido 1 cebula 1 por biała część 1 kawałek kurkumy świeżej 3 cm 200 ml mleczka(...)kokosowego 500 ml wody sól pieprz papryczka chili czerwona natka pietruszki 6 pomidorów suszonych domowych oliwa dyniowa olej rzepakowy pieprz czerwony 100 g makaronu łazanki Lubella Dynię kroję na kawałki pozbawiam nasion. Nie obieram jej ze skóry. Cebulę i por kroję drobno, kurkumę delikatnie skrobię i kroję. W głębokim rondlu przesmażam cebulę, por na oleju rzepakowym. Dynię i kurkumę przekładam
wesoła kuchniapropozycja nawet na świąteczny okres bożonarodzeniowy. W domu uwielbiamy łazanki a te są naszymi ulubionymi, no może z grzybami są smaczniejsze niż z pieczarkami:) Składniki: * ok. 30 dkg makaronu łazanki * 30 dkg kiszonej kapusty * 20 dkg pieczarek * 1 cebula * olej rzepakowy * sól, pieprz Kapustę odcisnęłam i przelałam wodą. W domu nie przepadają za mocno kwaśną to tak zazwyczaj robię(...)łyżkach oleju poddusiłam pod przykryciem kapustę. Podlewałam ją delikatnie wodą do momentu aż całkiem zmięknie. Do kapusty dodałam pieczarki z cebulą i wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Makaron łazanki ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedziłam. Nie płukałam. Połączyłam makaron, kapustę i pieczarki i wymieszałam. Przyprawiłam odrobinę do smaku solą i pieprzem. Notatki: Świetnie do tego
Pieprzyć z Fantazjątempurą, a w wersji unadon (うな丼) – z węgorzem słodkowodnym (unagi, ウナギ). Złota polska jesień z gorącą japońską zupą Rāmen jest potrawą, która przywędrowała do Japonii z Chin. To pszenny makaron alkaliczny o średniej grubości podawany na ciepło, tworzący danie składające się z pięciu podstawowych elementów: makaronu, wywaru, esencji smaku słonego (tare, 垂れ), oleju smakowego i dodatków. We wszelkich klasyfikacjach(...)taksonomiach kuchni japońskiej rāmen znajdziemy raczej w grupie makaronów, ale z uwagi na sposób serwowanie potrawy, myślimy o niej jak o gęstej sycącej zupie. Gęstej, choć odmian rāmenu jest kilka: chintan – klarowny wywar, paitan – “mleczny”, gęsty wywar lub ze względu na esencjonalność: assari – lekki wywar, kotteri – ciężki, bogaty wywar. Na złotą polską jesień najlepszy będzie ten ostatni, np. w wersji
codojedzeniaPrzyprawa curry · 1 opakowanie brukselek · ½ szklanki śmietany 18 % · Makaron tagiltale Sposób przygotowania: 1. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. 2. Makaron również gotujemy w osolonej wodzie. 3. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Doprawiamy solą oraz(...)curry. 5. Podlewamy wodą i dodajemy ugotowaną brukselkę. 6. Na koniec wlewamy śmietanę i 2 minutki gotujemy. 7. Danie gotowe, podajemy z makaronem. 8. Smacznego
Kulinarna Chwila