spróbowania smaków z Azji. Trochę podrabiane, trochę spolszczone, ale rozgrzewa i smakuje bardzo dobrze 😊 Skromna Emska😅 Dla równowagi nie umiem robić ładnych zdjęć zupy 😉 Potrzebujemy: 80 g - 100 g makaronu ryżowego (cienkie niteczki, waga przed namoczeniem) 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki chilli 1,5 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżki oleju kokosowego 1 duży filet z kurczaka 1 mała(...)średnich pieczarek 6 łyżek kukurydzy 3 łyżki sosu sojowego (podobno lepiej smakuje z sosem rybnym, ale nie miałam takiego) 300 ml mleka kokosowego sok z połowy limonki szczypiorek Makaron namaczamy w zimnej wodzie ok 15 minut. Do dużego garnka wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. chilli, imbir oraz olej kokosowy. Podsmażamy tę mieszankę przez 2 minuty. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego
Emskie Smakidnia w domu, a jeśli boisz się, że będziesz jeść jedną rzecz przez kilka następnych dni to po prostu podziel to na porcje i schowaj do zamrażarki. Sos do makaronu, zupę, potrawkę, curry, kotlety spokojnie możesz zamrozić bez szkody na jakości. Po rozmrożeniu wszystkie te potrawy będą na pewno równie pyszne. Tutaj kilka przepisów na obiady, które możecie zamrozić: Curry(...)Domowe pesto Oryginalne pesto to bazylia, oliwa, parmezan i orzeszki piniowe. Ale można je też przygotować z innych produktów – rukoli, świeżego szpinaku, natki pietruszki, czosnku, innych orzechów. Ugotowanie makaronu zajmuje kilkanaście minut. Wymieszaj go z gotowym pesto i zjedz na obiad. Proste i pyszne. Gotowe pesto możesz przechowywać w słoiku w lodówce do 5-7 dni. Warzywa korzeniowe obierz
wiecejwarzyw.plSerowy garnek w 15 minut! Syte, pyszne i ekspresowe danie jednogarnkowe z kurczakiem, makaronem, warzywami i serem. Świetny pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad dla całej rodziny. Możemy tutaj użyć dowolnych warzyw oraz ulubionych gatunków serów. Wszystko dozwolone. Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 100g makaronu rurki 1 pomidor 1 papryka (użyłam po pół czerwonej papryki i żółtej(...)Fileta z kurczaka kroimy w kostkę *** *** Pieczarki i pora kroimy w plasterki *** *** Pomidora, papryki i cukinię kroimy w kostkę *** *** Pokrojone warzywa i mięso przekładamy na patelnie. Dodajemy makaron (surowy) *** *** Całość zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Składniki powinny być minimum do połowy przykryte płynem *** *** Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 8 minut *** *** Przez ten czas
Blog z Apetytemgrzybki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki biała część pora 1/8 selera 2 duże cebule 2 łyżki masła sól, pieprz 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 300 g makaronu łazankowego lub kokardki natka pietruszki kwaśna śmietana Warzywa obrać i umyć, marchew pokroić w plasterki. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy, pokruszyć suszone grzyby i ugotować wywar, w razie potrzeby(...)następnie dodać grzyby i smażyć, aż cała woda z grzybów odparuje. Z wywaru usunąć wszystkie warzywa oprócz marchewki, następnie dodać do niego grzyby i gotować jeszcze ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać z makaronem, posypaną pietruszką i z kleksem śmietany. Smacznego
Krylowa KuchniaSkładniki: Makaron z 2 zupek chińskich 2x70g Filet z kurczaka 2 Papryka czerwona Kukurydza puszka Ogórek konserwowy 4 sztuki Por biała część ok. 5 cm Natka pietruszki garść Majonez 2 łyżki Jogurt naturalny łyżka Sól Pieprz Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Makaron zalać dwiema szklankami wrzącej wody(...)Przykryć i odstawić na kilka minut, aż zmięknie i odcedzić. Paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę, pora w cienkie paski. Kukurydzę odcedzić. Natkę posiekać Wszystkie warzywa, kurczaka oraz makaron wymieszać w misce. Dodać przyprawy, majonez raz jogurt i ponownie wymieszać. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam
Kulinarne przygodyinne jego wersje. Zajrzyj także do: – chlebek z pesto – tosty z pesto i jakiem – kurczak z czerwonym pesto – sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym – makaron z czerwonym pesto – sałatka makaronowa z pesto – makaron z pesto z awokado – sałatka z mozzarellą i pesto – czerwone pesto – makron z pesto i polędwicą Przygotowanie(...)pesto. Pesto możesz zużyć od razu lub przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce nawet do 2-3 tygodni. Przed użyciem należy je ogrzać w temperaturze pokojowej, dodać do gorącego makaronu i wymieszać. Jego podgrzewanie czy podsmażanie nie jest konieczne. SMACZNEGO! Artykuł Zielone pesto pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plzaplanować posiłki, aby wieczorem zjeść ciepłe danie, które szybko się przyrządza. Nasz wybór padł na spaghetti carbonara w nieco zmienionej wersji, bo zamiast śmietanki dodaliśmy mascarpone. W czasie gdy makaron się gotował, zrobiliśmy sos i po chwili gorące danie było już na stole. Nam i naszemu Gościowi włoskie spaghetti carbonara bardzo smakowało. Składniki na spaghetti carbonara 150 g boczku wędzonego(...)cebula 120-150 g serka mascarpone 3 żółtka sól, pieprz do smaku olej do smażenia makaron spaghetti (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę. Boczek także pokroić w kostkę. Oba składniki wsypać na suchą patelnię, podsmażać, aż cebula się zeszkli, a boczek usmaży. Makaron ugotować, odlać ale nie przelewać zimną wodą, na gorąco włożyć na patelnię
niecodziennikparyłyżeczki suszonego rozmarynu 1 / 2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 1 / 2 szklanki wody sól, pieprz do smaku olej do smażenia makaron Dodatkowo: ser żółty lub parmezan (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, posiekać, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić. Dosypać drobno posiekany czosnek oraz zioła, wymieszać, dołożyć mięso mielone. Smażyć kilkanaście minut. Dodać(...)koncentrat, cukier i wodę, dusić ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z makaronem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Posypać startym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Prosty sos bolognese pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparysmakiem. Ten ostatni wzbogaciliśmy, używając gałki muszkatołowej, która bardzo dobrze pasuje do takich zapiekanek, dodatkowo nadaje potrawie przyjemnego i apetycznego aromatu. Składniki na zapiekankę makaronową ze szparagami 350 g makaronu np. rurki, świderki 250 g szparagów zielonych 250 g szparagów białych 3 jajka 350 ml śmietanki kremówki 200 g żółtego sera w kawałku 1 pęczek natki pietruszki 1 / 4 łyżeczki(...)gotować je 5 minut, wyjąć z wody na talerz. Wrzucić białe szparagi, gotować 13-15 minut, przełożyć na talerz. W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować al dente makaron – wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Wymieszać ze szparagami. W miseczce połączyć jajka z kremówką, posolić i popieprzyć, doprawić gałką muszkatołową. Dodać umytą
niecodziennikparybeszamelowy: 1 l mleka 50 g masła 50 g mąki pszennej 1 / 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 100 g żółtego sera w kawałku makaron lasagne margaryna do natłuszczenia formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mięsno-pomidorowe nadzienie: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić. Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć(...)rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego i rozłożyć płaty lasagne. Wyłożyć na nie połowę mięsno-pomidorowego nadzienia, na nie warstwami połowę cukinii i fasolki szparagowej, polać sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć makaron lasagne, resztę mięsa z pomidorami, cukinię i fasolkę, polać połową pozostałego beszamelu. Rozłożyć makaron, na który wylać sos i zetrzeć na niego żółty ser. Lasagne z cukinią i fasolką szparagową
niecodziennikparygłówny składnik dań. Na początek ugotowaliśmy zupę paprykową o pięknym pomarańczowym kolorze. Ma bardzo przyjemny, delikatny, paprykowy smak, który przypadnie do gustu także dzieciom. Zupa z papryki podana z makaronem lub szpeclami stanowi nie tylko smaczny, ale również sycący obiad. Składniki na zupę z papryki 1 kg czerwonej papryki 750 ml gorącego rosołu 1 duża cebula 3 małe ząbki czosnku(...)łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: słodka lub kwaśna śmietana makaron lub szpecle (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Papryki umyć, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nastawionego na funkcję grill na maksymalnym grzaniu. Podpiekać 20-30 minut, aż skórka się pomarszczy, a nawet sczernieje
niecodziennikparyZapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem to pomysł na sycący jesienny posiłek. Można przygotować ją zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację wykorzystując makaron, który został nam po poprzednim posiłku. Sos pomidorowy także można zrobić wcześniej, a przed przygotowaniem zapiekanki usmażyć tylko pierś z kurczaka i warzywa. Całość skomponuje się w pyszną zapiekankę makaronową z warzywami i kurczakiem , w której(...)kolorowe dodatki kuszą oczy, aromatyczne przyprawy przyjemnie drażnią nos, a smak zadowala podniebienie każdego jedzącego. Składniki na zapiekankę makaronową z warzywami i kurczakiem 250 g makaronu 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 200 g miąższu z dyni Hokkaido 1 duża papryka czerwona 1 podwójna pierś z kurczaka 700 g przecieru pomidorowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej
niecodziennikparyZupa pieczarkowa bardzo często pojawiała się w moim domu rodzinnym. Mama zawsze robiła ją z dodatkiem ziemniaków, ja jednak wolę ją jeść z makaronem. Zupa pieczarkowa jest szybka w przygotowaniu, a sekret jej smaku tkwi i użyciu małych, białych pieczarek, które dopiero po podsmażeniu na maśle dodaje się do gotowanej zupy. Myślę, że na taką zupę mogłabym zaprosić Mamę. Składniki(...)małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 łyżki śmietany 18% 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g makaronu (świderki lub rurki) masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skrzydełka opłukać, wrzucić do garnka z zimną wodą
niecodziennikparyinnego jak zapiekanka - upieczona w formie od tarty, zwarta po upieczeniu, dająca łatwo się kroić:). Może być samodzielnym daniem a możemy podać ją jako dodatek do mięsa. 250g makaronu tagliatelle 2 małe cukinie lub 1 duża 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 12% 100g tartego sera mozzarella + 2 łyżki do posypania 2 jajka sól, pieprz(...)łyżka oleju 1 pomidor 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa smażymy na łyżce oleju do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. 3. Jajka dokładnie mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem oraz mozzarellą. Mieszamy z makaronem
Szefowa kuchniAzjatycka potrawa z polędwicą wieprzową i warzywami oraz pysznym sosem. Danie jest proste i szybkie do zrobienia. Potrzebujecie tylko kilka podstawowych składników. Podałam je z makaronem z brązowego ryżu bo jest zdrowszy. Na patelni musiał znaleźć się też czarny sezam bo go uwielbiam. składniki: 20 dkg makaronu z ryżu brązowego 1 polędwica wieprzowa 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej(...)łyżki mąki ziemniaczanej sos: 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu terijaki 3 cm korzenia imbiru 30 ml wody Składniki: Makaron zalewam wrzącą wodą i odstawiam na pięć minut. Polędwice obieram z błony i kropnę na bardzo cienkie plastry. Obtaczam w mące ziemniaczanej, posypuję solą, pieprzem. Por i czosnek kroję drobno
wesoła kuchnia