wpiszą się na obiad i nie tylko, najlepiej podawać z ulubionym sosem. przepis na 28 sztuk SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego 28szt płatów papieru ryżowego 160g kapusty pekińskiej 100g makaronu ryżowego 5 łyżek sosu sojowego 25g grzybów mun 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1 jajko sól pieprz papryka słodka chilli olej sos sweet chilli firmy Tarsmak dostaniecie go tutaj(...)sklep24.comarch-esklep.pl/sos-sweet-chilli-320g-tarsmak,3,49,38 WYKONANIE: 1. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na około 20 minut. 2. Makaron ryżowy także zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na 5 minut. 3. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy kapustę pekińską drobno posiekaną, cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Grzyby i makaron odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. 4. Do farszu dodajemy jajko, doprawiamy wedle uznania. Dokładnie wyrabiamy
Dziś Ja gotujepikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wychodzą bardzo dobre. Zachęcam również do zrobienia sajgonek wegetariańskich lub sajgonek z mięsem wieprzowym . Składniki na farsz: 60 g makaronu ryżowego 10 g suszonych grzybów mun 3 marchewki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju mięso z 4 skrzydełek z gotowania bulionu 3 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz(...)sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny lub ciemny . Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut
Smak mojego domuprzekonują naukowcy z Ameryki i Kanady. Mnie to bardzo cieszy, bo bardzo lubię ten skrajnie brzydki z urody warzywny mózg. Przygotowanie dzisiejszego obiadu trwało 10 min + czas na ugotowanie makaronu. Składniki: - kalafior -1/3 szklanki śmietanki 30% -sól, pieprz -szczypta gałki muszkatołowej -2 ząbki czosnku -rukola Sposób przyrządzenia: 1. Makaron spaghetti ugotować(...)dente. 3. Ugotowany kalafior zblendwać z czosnkiem, dodać śmietankę i przyprawy. Kilka różyczek zostawić do dekoracji. 3. Gotować ok. 4 min na małym ogniu. 4. Podawać z makaronem i rukolą ( do zdjęcia nie miałam). Smacznego
pieprzny smaczekKochani, w mojej kuchni nie zmarnuje się nawet jedna mała smętna łodyga czegokolwiek. Dostaje swoją szansę i bardzo często kończy w sosach do makaronu lub w kremowych zupach. Wszyscy zadowoleni! Ja najbardziej. Dziś poczyniłam sos mocno warzywny i gęsty. Sos do makaronu. Nie cierpię marnować. Jestem chora jak mam coś w kuchni zmarnować, nie ma opcji żeby wyrzucić. Składniki - kilka(...)Warzywa obierz, pokrój na cząstki, wszystkie zieleniny rozdrobnij, włóż do garnka, posól , dosmacz przyprawami, zalej pomidorami. Zamknij pokrywkę i duś do miękkości. Całość zblenduj na gładki sos. Podawaj z makaronem posypanym parmezanem lub jako gęstą zupę- krem
Z Kuchni Do Kuchnizobaczyć wykonanie zapiekanki krok po kroku --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki: * około 150 g makaronu świderki (waga przed ugotowaniem) * 1 cebula * 1 papryka czerwona * 3 większe pieczarki * 1 pojedyncza pierś z kurczaka * około 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach * 2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego * 1 puszka pulpy pomidorowej * sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, pierś kurczaka w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju usmażyć pierś z kurczaka, dodając sól i pieprz. Dodać pozostałe warzywa, wszystko dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i pulpę pomidorową
Zrób to smaczniespaghetti z mięsem mielonym i kalarepą. Jest to bardzo fajne połączenie, dużo sosu, mniej mięsa i lekko chrupiąca kalarepa. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki na 4 porcje 500 g makaronu spaghetti 200 g mięsa wołowego mielonego połowa pora cebula biała kalarepa 400 g pomidorów w puszce 700 g passaty pomidorowej 2 łyżki cukru 1,5 łyżki bazylii suszonej(...)najbardziej użyć świeżych pomidorów np. malinowych. Przyprawiamy cukrem, bazylią, solą pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos mieszamy z makaronem , posypujemy danie grubo zmielonym pieprzem i gotowe
noteskulinarnyfigaktóre nas ostatnio nawiedziły. Na szybki obiadek polecam Wam zapiekankę bolońską. Szybka i prosta w przygotowaniu, no i bardzo smaczna. Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: około 300 g makaronu u mnie penne 500 g mięsa mielonego z szynki 1 szklanka passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkie papryki sól pieprz 100 g startej(...)mozzarelli 50 g startego sera twardego u mnie grana padano 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, następnie dorzucamy przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażamy około 2 minuty. 2. Teraz dorzucamy mięso, oregano i słodką paprykę. Smażymy. Jak mięso nam się usmaży, dodajemy passatę i doprawiamy solą oraz pieprzem
kruche babeczkiobiady często schodzą na dalszy plan. A my jak po powrocie z wakacji, domagamy się tzw. schaboszczaka, a w tym przypadku łazanek i ukochanych grzybów. Składniki: 250 g makaronu typu łazanki 250 g surowego boczku 1 cebula 250 g świeżych borowików 100 ml bulionu warzywnego 1/2 główki młodej kapusty 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)zawartego na opakowaniu. Pokrojony boczek przysmażamy na suchej patelni, dodajemy grzyby, posiekaną cebulę. Chwilę smażymy, lekko podlewamy bulionem. Wrzucamy poszatkowaną kapustę, dusimy pod przykryciem przez kwadrans (aż kapusta zmięknie). Makaron i pozostałe składniki mieszamy z posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G KitchenUwielbiam szpinak, dlatego dość często przygotowuję go na obiad. Na moim blogu pojawiły się między innymi przepisy na makaron po florencku czy makaron ze szpinakiem . Najczęściej przyrządzam filet z kurczaka z makaronem, np. penne czy tagliatelle. Dzisiaj jednak postanowiłam coś zmienić i zrobiłam pyszne pierożki tortellini w sosie szpinakowym. W połączeniu z suszonymi pomidorami smakują po prostu wyśmienicie! Ja użyłam
Danka Pichcimoimi patelniami teflonowymi, które również uważam są bardzo dobrej jakości. Poniżej zapraszam do przepisu na pyszną zapiekankę i testu patelni tytanowo diamentowej. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami Składniki: Makaron dowolny u mnie penne 350 g Pieczarki 350 g Filet z kurczaka 350 g Koncentrat pomidorowy łyżka pełna Ser tarty u mnie mozzarella 250 g Cebula mała Czosnek ząbek Olej(...)gyros łyżka Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w kosteczkę, przyprawić przyprawą gyros i odstawić na minimum godzinę do lodówki. ( Ja zazwyczaj przyprawiam dzień wcześniej dla uzyskania lepszego smaku). Makaron ugotować al dente. Patelnię rozgrzewamy. Jest to patelnia do smażenia bez tłuszczu , więc możemy przygotować mięso bez panierki, oraz warzywa bez dodatku tłuszczu. Przygotowując zapiekankę dodałam niewielką ilość oleju
Kulinarne przygodyPotrawy z makaronem bardzo często goszczą w naszej kuchni. Pewnie dlatego, że można dość szybko je przygotować i cieszyć się obiadem przez 2-3 dni. Dla nas jest to spore ułatwienie, gdyż po całym dniu w pracy nie mamy ochoty na codzienne gotowanie. Przepis na penne z mięsem mielonym, pieczarkami i oliwkami SKŁADNIKI: - 500g makaronu penne - 800 g wieprzowego(...)mięsa mielonego - 400 g pieczarek - 100 g oliwek - 1 papryczka ostra - 2 cebule - 2 łyżki oleju - przyprawy (pieprz, sól, kminek, oregano) KROK 1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. KROK 2. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, doprawiając solą i pieprzem. KROK 3. Pieczarki myjemy i kroimy drobno, podobnie robimy z cebulą i papryką. KROK 4. Pieczarki, cebulę
Związek na patelniDziś danie dla tych, którzy lubią kuchnię bezglutenową, bezmięsną i wszystkich lubiących zdrowe i przede wszystkim smaczne jedzenie. Jakiś czas temu zaproponowałam Wam danie z nietypowego „makaronu”, a był to makaron przygotowany z cukinii . Dziś wykorzystamy do przygotowania „makaronu” zielone szparagi. Zapewne szparagi przyrządzacie w sezonie wiosennym, ale czy w takiej formie? Tagliatelle w łatwy sposób
SprawdzonaKuchnia.plświeżych pomidorów lub w porze zimowej z domowego przecieru pomidorowego . Zupę zmiksowałam, uzyskując w ten sposób gładką kremową konsystencję. Świetnym dodatkiem do zupy są lane kluseczki, ale z makaronem lub świeżymi chrupiącymi grzankami zupa będzie również bardzo smaczna. Można zabielić zupę słodką śmietaną lub podać z odrobiną prażonych nasion słonecznika. Polecam i smacznego! Print Zupa pomidorowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm(...)wywaru warzywnego lub rosołu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo świeża bazylia makaron lub grzanki mogą też być lane kluski śmietana Instructions Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, wywar warzywny lub rosół, dodać pokrojone
SprawdzonaKuchnia.plbędą pulpeciki z dynią – wegańskie! Szukałam pomysłu na obiad i to pomysłu takiego, który pogodziłby różne zachcianki. Starsze córki chciały pulpeciki sosem i chlebkiem naan , młodsza pulpeciki z makaronem natomiast ja i mąż mieliśmy ochotę na pulpeciki z sosem masala i makaronem z cukinii. Na szczęście udało się pogodzić wymagania wszystkich i każdy dostał, to co chciał, a bazą(...)jest to konieczne, pulpeciki układać na blaszce Blachę z pulpecikami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25 minut lub do przyrumienienia się kuleczek Po upieczeniu podawać z makaronem i sosami lub sałatką Smacznego! Notes Pulpeciki po upieczeniu i wystudzeniu można zamknąć w plastikowym pojemniku i przechować w lodówce kilka dni. Nutrition Serving: 30 g | Kalorie: 45 kcal | Carbohydrates
SprawdzonaKuchnia.plGoście byli zachwyceni i z chęcią sięgali po dokładkę. Przepis który na pewno zostanie ze mną na dłużej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu 1 większa papryka, u mnie żółta 2 większe ogórki gruntowe lub 1 większy szklarniowy przyprawa gyros sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki majonezu olej(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą gyros i podsmażamy na oleju na patelni. Odstawiamy do wystygnięcia, makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. paprykę i ogórka pozbawionego gniazd nasiennych kroimy w kostkę, wszystkie składniki przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą
Blog kulinarny S9.PL