makaron - 33544 przepisów (strona:847/2237)

Orkiszowe, wigilijne kluski z makiem 126

makiem to popularne danie wigilijne serwowane jako deser. W niektórych domach to obowiązkowy punkt menu. Nie znam tej tradycji, ale muszę przyznać, smakują wyśmienicie. Najłatwiej przygotować danie z gotowego makaronu kupionego w sklepie. Ponieważ danie jest wyjątkowe, makaron zrobiłam samodzielnie. By było i zdrowsze i bardziej wartościowe przygotowałam kluski z mąki orkiszowej, dodatkowo część mąki podmieniłam mąką pełnoziarnistą. Dodałam więcej(...)wody, niż do tradycyjnego makaronu. Dzięki temu kluseczki są mięciutkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśnikowe sajgonki z wołowiną i warzywami 147

szklanka mleka 1 szklanka wody około 2 szklanki mąki 1 duże jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 250g mielonej polędwicy wołowej 2 garści mrożonej mieszanki chińskiej 150g makaronu ryżowego – cienkie nitki 2 centymetrowy kawałek imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego połówka małej papryczki chili, bez pestek lub 2 szczypty suszonego chili łyżka(...)zrumieni. Upieczone, ściągamy z patelni na którą wrzucamy mrożoną mieszankę – smażymy, aż warzywa się rozpuszczą i staną się miękkie – około 5-6 minut.   W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dokładnie odcedzamy.   Na patelnię z warzywami wrzucamy usmażone mięso, ugotowany makaron. Wszystko doprawiamy sosem sojowym oraz suszonym chili jeśli używamy go zamiast świeżego. Wszystko

Smaczna Strona
Spaghetti aglio olio e peperoncino z suszonymi pomidorami i bułką tartą 131

wodzie. Odcedzić, zachowując pół szklanki wody z gotowania; na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić czosnek i pepperoni. Smażyć, mieszając 2-3 minuty; czosnek i papryczkę usunąć, wrzucić makaron i pomidory. Podlać zachowaną woda z gotowania makaronu i gotować 2-3 minuty aż większość jej odparuje. makaron serwować posypany tartą bułką i, w zależności od preferencji, startym serem. Smacznego

Pasta Po Polsku
Łazanki z kapustą i pieczarkami 112

tania, że czasem w okresie zimowym stanowi dla nas po prostu danie obiadowe.  W przypadku, kiedy zostało wam farszu kapustno grzybowego to danie robi się ekspresowo. Składniki: - makaron łazanki - 1 kg kapusty kiszonej - pół kilo pieczarek - łyżka masła - sól, pieprz, mielony kumin lub kminek do smaku. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kapustę siekam. Pieczarki obieram i kroję(...)zmniejszą swą objętość dodaję kapustę. Przykrywam naczynie i duszę do miękkości kapusty. Co chwilę sprawdzam, mieszam , ew, dodaję na spód trochę wody. Na koniec przyprawiam do smaku i dodaję makaron. Mieszam i podaję

Kuchnia Pełna Emocji
Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem 146

selera naciowego kawałek pora  3/4 szklanki zielonej fasolki szparagowej mrożonej 4 kostki mrożonego szpinaku 2-3 łyżki oleju cebula czosnek majeranek pieprz i sól do smaku 3/4 szklanki makaronu ( u mnie gryczany) 1 łyżka sosu sojowego majeranek do smaku  Fasolę "Piękny Jaś" namaczamy w wodzie na całą noc. Odcedzamy i gotujemy godzinę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy(...)garnka w której się gotowała wraz z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rozmrożony szpinak. Dodajemy wcześniej ugotowany makaron, przelany zimną wodą. ( makaron gryczany gotowałam w osobnej wodzie, ponieważ woda jest bardzo kleista

AZgotuj!
Rosołek chiński z grzybami mung, kukurydzą i marchewką 154

kukurydzy około 4-5 suszonych grzybków mung 2-cetymetrowy kawałek imbiru 3 łyżki oleju sezamowego szczypta chili sos sojowy do smaku sok z cytryny lub limonki Do podania: ugotowany makaron ryżowy ziarna sezamu posiekana na ukos cebulka dymka   Przygotowujemy wszystkie składniki – grzyby mung zalewamy gorącą wodą, na mniej więcej 30 minut przed przygotowywaniem zupy. w Międzyczasie przygotowujemy resztę(...)paski. Marchewki obieramy i kroimy w długie słupki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Imbir obieramy i kroimy w plasterki.   Wykorzystujemy ten czas gdy grzyby się moczą i gotujemy także makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu trzymamy w ciepłym garnku.   Namoczone grzyby mung wyciągamy z wody, której nie wylewamy, i kroimy na mniejsze kawałki

Smaczna Strona
Tagliatelle z boczniakami 151

Tagliatelle con funghi pleurotus) Tagliatelle z boczniakami. Proste, szybkie, pyszne  😀 Składniki: 250g makaronu ( tagliatelle , linguine lub penne) 300g boczniaków pęczek pietruszki 1-2 ząbki czosnku szklanka (250ml) białego, wytrawnego wina sól, pieprz, płatki chili oliwa Wykonanie: boczniaki pokroić w paski, pietruszkę i czosnek posiekać. na patelni rozgrzać 2 solidny chlust oliwy, wrzucić boczniaki i smażyć, na średnim ogniu(...)czosnkiem. podsmażyć chwilę i wymieszać z grzybami. całość podlać winem, doprawić solą, pieprzem i chili i zredukować.  poddusić na małym ogniu kolejne 5 minut. w międzyczasie ugotować makaron al dente w dobrze osolonej wodzie. makaron odcedzić, przerzucić na patelnię i wymieszać z grzybami. serwować posypany startym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną pietruszką. Smacznego

Pasta Po Polsku
Sałatka z pieczoną dynią i dressingiem słodko-kwaśnym 155

porcje: ok. 400 g dyni, hokaido lub piżmowej 150 g makaronu udon 2 łyżki oleju sezamowego dressing: 60 ml octu ryżowego 1,5 łyżki ksylitolu lub cukru 10 g świeżego, startego imbiru 1/4 łyżeczki soli ⁣ Dynię kroimy w słupki. Mieszamy w oleju arachidowym. Rozgrzewamy patelnię na mocnym ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca, dodajemy dynię i smażymy partami przez kilka minut(...)Składniki dressingu podgrzewamy w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, ściągamy z kuchenki, odstawiamy na bok. ⁣ Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy. ⁣ W dużej misce mieszamy dynię z częścią dressingu. Dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Przekładamy na talerze i przed podaniem polewamy pozostałym dressingiem

Kucharzyca
Wegetariańskie spaghetti a'la bolognese / Vegetarian spaghetti a'la bolognese 136

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion  pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper  2 łyżeczki czosnku(...)recipe)   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 25 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 3   Zaczniemy od przygotowania poszczególnych składników potrawy. Marchewkę i makaron gotujemy al dente i następnie przygotowujemy sos. Ser ścieramy na tarce. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż zmięknie. Potem dodajemy pokrojone w kostkę tofu i smażymy wszystko do zrumienia

Projekty ze smakiem
Pasta e fagioli, czyli odpowiedź na pytanie: czy da się połączyć makaron i fasolę? 126

pasty (świeżej lub suszonej). Rodzaj - dowolny, byle tylko była to pasta corta (znaczy, krótka). Może być nawet pasta mista  czyli, pięknie po włosku brzmiący miks pozostałości wszelkich makaronów jakie walają nam się po szafkach w kuchni. 350g fasoli (ugotowanej, może być z puszki). Najlepiej Borlotti albo Cannellini, ale każda biała się nada 80g boczku wędzonego (Opcjonalnie. Można spokojnie pominąć(...)ładnie skwierczeć.  podlewamy 0,5l bulionu lub wody, dodajemy fasolę (i chilli, jeśli używamy), zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.  dodajemy makaron (usuwamy rozmaryn) i, w zależności od jego rodzaju oraz preferowanej finalnej gęstości, jaką chcemy osiągnąć dodajemy odpowiednią ilość wrzątku/bulionu i gotujemy na małym ogniu aż makaron będzie al dente

Pasta Po Polsku
Tagliatelle z pesto i pieczonymi pomidorkami 118

Tagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti ) Przepyszna pasta, w sam raz na ponure, jesienne dni :) Składniki: 250g makaronu (najlepiej świeżego, Tagliatelle ) pesto (znów, najlepiej świeże, przepis: tu ) 200g pomidorków koktajlowych cukier trzcinowy sól I pieprz do smaku oliwa z oliwek Wykonanie: pomidorki przekrawamy na pół, układamy na blasze (przyda się podkład z papieru do pieczenia) posypujemy cukrem trzcinowym, doprawiamy solą(...)pieprzem i, na koniec skrapiamy oliwą. pieczemy w piekarniku w 180 °C przez około 40 minut aż zaczną się karmelizować. makaron gotujemy al dente . jak przystało na ludzi cywilizowanych, ograniczamy się do odcedzenia ugotowanego makaronu, mieszamy go z pesto i serwujemy z pomidorkami. Smacznego

Pasta Po Polsku
12 pomysłów na pyszne dania jednogarnkowe 137

Skorzystaj z nich i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego! Aby zobaczyć cały przepis na wybrane danie należy kliknąć w link pod zdjęciem. 1. Serowy makaron z kurczakiem przepis na: Kuchnia We Dwoje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Leczo wegetariańskie z ciecierzycą i batatem przepis na: Wysmakowane 3. Kaszotto z kurkami i pomidorkami przepis na: Cafe(...)Babilon 4. Prosta zapiekanka z ziemniaków przepis na: Pieprzyć z Fantazją 5. Kociołek meksykański przepis na: Kuchnia Magdaleny 6. Jednogarnkowe danie z makaronem, pieczarkami i warzywami przepis na: Via Gusto 7. Krupnik na żeberkach z kaszą jęczmienną i prawdziwkami przepis na: Smacznie w Garze 8. Makaron z fasolą przepis na: Hajduczek Naturalnie 9. Wieprzowina duszona z ziemniakami przepis na: Smak

BabskiePorady.pl - Przepisy
Owoce morza w czerwonym curry 138

mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki sosu sojowego  1 limonka sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru świeżego koperek lub kolendra 150 g makaronu ryżowego   Czosnek obrany drobno kroję. Imbir ścieram na tarce. Na patelni na oleju przesmażam czosnek, imbir, dodaję pastę curry i chwilę smażę. Dodaję owoce morza chwilę smażę. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję(...)sojowy, sól, pieprz, sok z limonki. Gotuję jeszcze dwie minuty. Na końcu dodaję mango pokrojone w paski. Podaję z makaronem ryżowym,koperkiem. Makaron gotuję według instrukcji opakowania

wesoła kuchnia