porcje: ok. 400 g dyni, hokaido lub piżmowej 150 g makaronu udon 2 łyżki oleju sezamowego dressing: 60 ml octu ryżowego 1,5 łyżki ksylitolu lub cukru 10 g świeżego, startego imbiru 1/4 łyżeczki soli Dynię kroimy w słupki. Mieszamy w oleju arachidowym. Rozgrzewamy patelnię na mocnym ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca, dodajemy dynię i smażymy partami przez kilka minut(...)Składniki dressingu podgrzewamy w rondelku. Gdy zacznie wrzeć, ściągamy z kuchenki, odstawiamy na bok. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy. W dużej misce mieszamy dynię z częścią dressingu. Dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Przekładamy na talerze i przed podaniem polewamy pozostałym dressingiem
KucharzycaSkładniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 180 g wędzonego tofu / 1 80 gsmoked tofu 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan 2 marchewki / 2 carrots cebula / onion pomidorki koktajlowe / cherry tomatoes 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine szczypta soli ziołowej / pinch of herbal salt szczypta pieprzu / pinch of papper 2 łyżeczki czosnku(...)recipe) Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 25 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 3 Zaczniemy od przygotowania poszczególnych składników potrawy. Marchewkę i makaron gotujemy al dente i następnie przygotowujemy sos. Ser ścieramy na tarce. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż zmięknie. Potem dodajemy pokrojone w kostkę tofu i smażymy wszystko do zrumienia
Projekty ze smakiempasty (świeżej lub suszonej). Rodzaj - dowolny, byle tylko była to pasta corta (znaczy, krótka). Może być nawet pasta mista czyli, pięknie po włosku brzmiący miks pozostałości wszelkich makaronów jakie walają nam się po szafkach w kuchni. 350g fasoli (ugotowanej, może być z puszki). Najlepiej Borlotti albo Cannellini, ale każda biała się nada 80g boczku wędzonego (Opcjonalnie. Można spokojnie pominąć(...)ładnie skwierczeć. podlewamy 0,5l bulionu lub wody, dodajemy fasolę (i chilli, jeśli używamy), zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. dodajemy makaron (usuwamy rozmaryn) i, w zależności od jego rodzaju oraz preferowanej finalnej gęstości, jaką chcemy osiągnąć dodajemy odpowiednią ilość wrzątku/bulionu i gotujemy na małym ogniu aż makaron będzie al dente
Pasta Po PolskuTagliatelle con pesto e pomodorini arrostiti ) Przepyszna pasta, w sam raz na ponure, jesienne dni :) Składniki: 250g makaronu (najlepiej świeżego, Tagliatelle ) pesto (znów, najlepiej świeże, przepis: tu ) 200g pomidorków koktajlowych cukier trzcinowy sól I pieprz do smaku oliwa z oliwek Wykonanie: pomidorki przekrawamy na pół, układamy na blasze (przyda się podkład z papieru do pieczenia) posypujemy cukrem trzcinowym, doprawiamy solą(...)pieprzem i, na koniec skrapiamy oliwą. pieczemy w piekarniku w 180 °C przez około 40 minut aż zaczną się karmelizować. makaron gotujemy al dente . jak przystało na ludzi cywilizowanych, ograniczamy się do odcedzenia ugotowanego makaronu, mieszamy go z pesto i serwujemy z pomidorkami. Smacznego
Pasta Po PolskuSkorzystaj z nich i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego! Aby zobaczyć cały przepis na wybrane danie należy kliknąć w link pod zdjęciem. 1. Serowy makaron z kurczakiem przepis na: Kuchnia We Dwoje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Leczo wegetariańskie z ciecierzycą i batatem przepis na: Wysmakowane 3. Kaszotto z kurkami i pomidorkami przepis na: Cafe(...)Babilon 4. Prosta zapiekanka z ziemniaków przepis na: Pieprzyć z Fantazją 5. Kociołek meksykański przepis na: Kuchnia Magdaleny 6. Jednogarnkowe danie z makaronem, pieczarkami i warzywami przepis na: Via Gusto 7. Krupnik na żeberkach z kaszą jęczmienną i prawdziwkami przepis na: Smacznie w Garze 8. Makaron z fasolą przepis na: Hajduczek Naturalnie 9. Wieprzowina duszona z ziemniakami przepis na: Smak
BabskiePorady.pl - Przepisymleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 1 limonka sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru świeżego koperek lub kolendra 150 g makaronu ryżowego Czosnek obrany drobno kroję. Imbir ścieram na tarce. Na patelni na oleju przesmażam czosnek, imbir, dodaję pastę curry i chwilę smażę. Dodaję owoce morza chwilę smażę. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję(...)sojowy, sól, pieprz, sok z limonki. Gotuję jeszcze dwie minuty. Na końcu dodaję mango pokrojone w paski. Podaję z makaronem ryżowym,koperkiem. Makaron gotuję według instrukcji opakowania
wesoła kuchniaPolsko-włoskie danie. Zamiast makaronu występują w nim kluski kładzione. Danie pyszne, tanie i łatwe do zrobienia. Czas: 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji: 2 Kluski kładzione doskonale mogą zastąpić makaron Ostatnio kluski kładzione rządzą u nas w domu. Bo kluski kładzione to czysta przyjemność robienia i jedzenia. Właściwie przygotowane są mięciutkie i delikatne. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto(...)mąkę, wymieszaj dokładnie (najlepsza jest szpatułka cukiernicza). Wlej mleko i dokładnie wymieszaj. Powinno powstać ciasto dość luźne, ale nie rzadkie. Krok 2 Zagotuj w garnku wodę – jak na makaron. Posól, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz nieco ogień. Przy pomocy małej łyżeczki nabieraj niewielkie porcje ciasta i wkładaj do wody. Gotuj przez 3 minuty od momentu jak kluseczki wypłyną na wierzch. Wyjmij
Niedzielny kucharzmieszamy, bo sos momentalnie zacznie gęstnieć. Gdy sos nabierze gęstości, dodajemy kurczaka i brokuła z grzybami. podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Makaron udon gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na talerze wykładamy makaron, a na niego kurczaka z brokułami i grzybami. Danie na tależu można skropić sokiem z cytryny i posypać siekanymi orzeszkami(...)ziemnymi - dla mnie to obowiązkowy element ;) Oczywiście w daniu można zastąpić udon dowolnym innym chińskim makaronem lub ryżem - ze wszystkim smakuje pysznie :) Smacznego
Prosto z Kotłasprawa – mąż na jej widok zapytał czy to sałatka z selera konserwowego i po tym pytaniu miałam wrażenie, że faktycznie jem seler Ah, ta siła sugestii 200 g makaronu ryżowego – nitki 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 puszka ananasa dymka przyprawa do gyrosa 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz(...)minut do lodówki. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Ananasa osączamy z zalewy, osuszamy. Kroimy w kostkę. Zieloną część dymki drobno siekamy. Makaron kruszymy na mniejsze części. Przygotowujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu (u mnie było to moczenie w gorącej, nieosolonej wodzie przez około 3 minuty). Odcedzamy. Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy
Smaki Na Talerzurodziny, która, dodajmy, liczy dziesiątki, jeśli nie setki odmian. Ma ona jedną bardzo fajną cechę: po upieczeniu, miąższ dyni makaronowej można podzielić widelcem na małe niteczki, przypominające nasz polski makaron dodawany do rosołu. Amerykanie mają nieco inne skojarzenia – pewnie dlatego, że nie jadają rosołu z makaronem (nie wiedzą co tracą) i nazywają dynię makaronową: spaghetti squash. Nam się dynia(...)smaku, za to bardzo ładnie przyjmuje inne smaki. Dlatego dynia makaronowa zapiekana powinna mieć sporą warstwę dobrze doprawionego sosu, który po upieczeniu można przyjemnie łączyć z dyniowym makaronem. Składniki: 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina) 1 marchewka pokrojona w kostkę Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia) 1 cebula pokrojona w kostkę 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki
Niedzielny kucharzczyli łazanki z kapustą pekińską i kabanosami. Proste i sycące danie. Miłośników tradycyjnych łazanek zapraszam do wypróbowania. Polecam wyśmienite pikantne kabanosy firmy Duda. Składniki: 500 g makaronu łazankowego 120g kabanosów pikantnych Duda 5 plastrów dobrej szynki 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta chili do smaku(...)łyżka masła 1 cebula Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę myjemy i odsączamy z wody, następnie kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kabanosy kroimy w centymetrowe kawałeczki. Szynkę kroimy w kostkę. W głębokim rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy: cebulę i kabanosy, podsmażamy, następnie dodajemy kapustę,szczypiorek i posiekaną pietruszkę. Dusimy na małym ogniu aż grubsze
Sama słodycz i szczypta chilioprócz mięsa potrzebujecie koncentratu pomidorowego, śmietanki do zup i sosów oraz czosnku i ulubionych ziół 🙂 Dużą zaletą tego dania jest jego uniwersalność. Kurczaka w sosie pomidorowym możecie podawać z makaronem, ryżem czy nawet z pieczywem czy tortillą – tutaj ogranicza Was już tylko wyobraźnia. Osobiście do dania lubię dodać szczyptę chili oraz natkę pietruszki lub kolendrę, które sprawiają(...)zalewamy śmietanką. 3 Doprawiamy papryką, chili i ulubionymi ziołami (opcjonalnie). Gotujemy kilka minut do momentu, aż śmietanka zgęstnieje. 4 W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Podajemy z makaronem lub ryżem, posypane natką pietruszki. Artykuł Kurczak w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazylii