pomocna. Można w niej znaleźć przepisy dla niemowlaków i dla dzieci do trzeciego roku życia, dietę bezglutenową; jest także "Ściąga praktycznej kucharki", a w niej np. przepis na domowy makaron, biszkopt czy tortille. Jestem z niej zadowolona. Wypróbowałam kilka przepisów, a to jeden z nich: Obiadek z kalafiora: Składniki na 2 porcje po ok. 200 ml: 1/2 pietruszki; 1/2 marchewki
Miksturownikwielce udanym debiucie w zapiekaniu makaronu postanowiłam znów zrobić jakąś zapiekankę. Tym razem miałam do wykorzystania piersi z kurczaka i serek mascarpone. Nigdy nie używałam serka do dań nie-słodkich i pomyślałam, że poszukam jakiegoś przepisu do wypróbowania. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTakiej kombinacji jeszcze nie jadłam! Jadam ryż na słodko i makaron, ale kaszy gryczanej jeszcze nie. A nawet powiem więcej, że za kaszą gryczaną nie przepadam i jem ją bardzo rzadko. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam zapiekanki z makaronem. Wcześniej robiłam z kurczakiem i bezmięsną z pieczarkami , a teraz zachciało nam się z mielonym mięsem. Początkowo miałam dodać pieczarki, ale w ostatniej chwili nie dodałam i zamieniłam je na suszone pomidory, co okazało się krokiem wyśmienitym:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZłapałam się na tym, że jaglanki z truskawkami dotąd nie robiłam; jadłam z ryżem i makaronem, a z kaszą nie. Więc nadrabiam i drugi dzień pod rząd się zajadam i na pewno nieprędko skończę;) Takie danie to ja mogę jeść na śniadanie, na obiad, na deser, a także na kolację:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyostry. Oto moje danie - zrobiłam frytki inaczej - smażona marchewka, seler i cukinia - maczane w sosie LUTENICA. Polecam sos jako dodatek do gulaszy warzywnych i mięsno-warzywnych, sosów do makaronu, ryby po grecku, dań z grilla. Moja opinia: Jako że kocham ostrą kuchnię, sos LUTENICA przypadł moim kubkom smakowym do gustu. Jest słodko - ostry, z wyraźnym posmakiem grillowanej papryki
kolorowotorcikowoŚwięta - Przegląd zeszłorocznych dekoracji choinkowych Odkopałam kilka fotek zeszłorocznych. Pokaże Wam co wisiało na naszej choince na Święta 2011. Makaronowe Aniołki Potrzebne: makaron rurki, kokardi, kolanka, kasza gryczna na włosy i jakaś kuleczka na głowę. Ja znalazłąm fajne drewniane kuleczki w chińskim markecie. Pistolet do klejenia a gorąco. Takie Aniołki zwykle widziałąm malowane sprayem na złoto, ale ja zrobiłąm
kolorowotorcikowotarce o grubych oczkach. Mięso połączyć z pieczarkami, jajkiem, kaszą - doprawić do smaku. Z mięsa formować małe pulpeciki. Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony. Zupę podawać z drobnym makaronem i pulpecikami. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: około 3 szklanki ugotowanego makaronu, np. kokardki mała puszka kukurydzy 3-4 ogórki gruntowe 5 plasterków gotowanej szynki sól, pieprz 2 łyżki majonezu, np. Majonez Pomorski Ocetix Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku - wymieszać z majonezem. Przed podaniem chwilę schłodzić w lodówce. Majonez OCETIX miałam okazję stosować pierwszy raz - jest nieco rzadszy niż majonezy powszechnie stosowane
kolorowotorcikowoczęści, resztę pokroić w kostkę - wrzucić do warzyw. Smażyć aż się rozpadną. Wlać wodę - zagotować i gotować 10 minut. Dodać kostkę rosołową, przyprawy i ser - gotować chwilę. Podawać z makaronem, udekorowaną pomidorkami koktajlowymi i gałązką tymianku lub bazylii. Smacznego
kolorowotorcikowowieczór, poznawanie przybywających uczestników, długie rozmowy, wiadomo – kulinarne ;) Dzień pierwszy warsztatów – spotkanie z Jerzym Sobieniakiem. Na początek wykład, czyli garść praktycznych informacji, m. in. o wołowinie, filetowaniu ryb, o makaronach i dużo o przyprawach. Podzieleni na ekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację
kolorowotorcikowoZnowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :D Tym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was. Składniki: 2 bakłażany 1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella ) 400 g pomidorów bez skóry z puszki 2 średnie cebule sól, pieprz oregano 120 g sera ricotta
kolorowotorcikowoDolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody. 5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut. Soczewicę można podawać z ryżem, makaronem lub chlebem. Ja wybrałam ryż. Potrawa jest naprawdę sycąca
Pasja Smakuprzykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać żółtym serem, podawać gdy stopnieje. Sugestie: Danie można podawać z ryżem (jak ja), makaronem, albo samo. W każdym wypadku powinno smakować tak samo dobrze. Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i Ekspresowo w kuchni
Pasja Smakurozmieszać w zimnej wodzie i dodać do podsmażonych składników. 3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać orzeszki i wymieszać. 4. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. PS. Spodziewajcie się niedługo także drugiego nowego fixa, którego już wypróbowałam
Pasja Smaku