makaron - 33044 przepisów (strona:1805/2203)

OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 173

mną, dostał mały słoiczek oryginalnej mieszanki przypraw, którą stosują kucharze w tymże hotelu.   Oczywiście, to co panowie ugotowali na scenie, poszło w obieg po widowni. Poczęstowano nas MAKARONEM PO TAJSKU Z KORZENNĄ KACZKĄ. Oraz KORZENNĄ POLĘDWICZKĘ Z KACZKI NA PUREE Z BATATÓW. Trafiłam też na koziołki poznańskie, które o 12.00 trykając się główkami, pozdrawiały turystów. Chadzał pomiędzy straganami kosztując

W kuchni Karmel-itki
Szybki post. ZUPA POROWA Z SERKÓW TOPIONYCH. 190

odrobinę mleka by się rozpuściły. Kiedy to nastąpi dolewam pozostałe mleko, doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową. Podaję na gorąco. Zupę można podać z niespodzianką - na dno miseczki włożyłam troszkę makaronu, zalałam zupą. Na wierzchu układam dwie kokardki makaronowe, aby zasugerować,  że można coś w zupce jeszcze znaleźć. SMACZNEGO! Pozdrowienia szybkie ślę, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 387

nożem i widelcem. Jednak w niektórych przypadkach, jak np. pałki z kurczaka, możemy pozwolić sobie na trzymanie w dłoniach mięsa. Spaghetti obowiązkowo jemy przy pomocy widelca, na który nawijamy makaron i łyżki, która nam w tym pomaga. Ziemniaków nie kroimy - rozdrabniamy je za pomocą widelca do drugiego dania.  ****** Mam nadzieję, że przydadzą się Wam powyższe wskazówki. Pozdrawiam! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 249

doprawiam curry i dodaję posiekany koperek (ułatwieniem jest koperek mrożony lub susz z kopru). Osobiście nie zabielam, ale jeśli ktoś chce, jasne, że może. Tak samo z podawaniem z makaronem, ale uważam, że zupa sama w sobie jest dość obfita i gęsta. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DORSZ PO AZJATYCKU. 216

Duszę pod przykryciem  przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym lub innym, typowym dla kuchni wschodniej. Posypuję szczypiorkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI. 187

trafia w gust nas obojga. Nie powiem, wersja z jabłkami i cynamonem też jest bardzo lubiana (jedyna możliwość by mój Tato zjadł cynamon), chciałam stworzyć coś nowego. I połączyć makaron z truskawkami z ryżem na mleku. Czyli dwie ulubione pozycje Taty w jedno smaczne rozwiązanie. RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI. /inwencja własna na podstawie tradycyjnego ryżu na mleku

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 221

Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 196

młodą włoszczyzną.   Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się za przepiórki. Przed rozpoczęciem uzgodniliśmy z Grzegorzem, że mam być z nim na stanowisku mięsno-rybnym, stąd nawet wybrałam

W kuchni Karmel-itki
PESTO Z SAŁATY. 174

tyle oliwy, aby pesto zmiksowało się na pastę i by nie było suche.  Pesto musi mieć dużo oliwy z oliwek, wtedy jest smaczniejsze. Powstały sos podałam z pełnoziarnistym makaronem. Przechowuję go nawet do miesiąca, pamiętając, by powierzchnia zakrywała cienka warstwa oliwy z oliwek, która stanowi rodzaj zakonserwowania, zapobiega psuciu, pochłanianiu innych zapachów, wysychaniu i utracie koloru. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 190

przez około 30 minut. Dokładnie  miksuję przy pomocy blendera. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję delikatnie śmietanki uważając, aby się nie zważyła. Osobiście nie dodaję do kremów makaronu, ale takie to życzenie padło ze strony domowników. Stąd wzbogacona wersja. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CAMEMBERT Z PIECA. 209

fondue. Gdybym miała właśnie przygotowywać romantyczny wieczór, nie zabrakło by właśnie tej przystawki. Do camemberta ziołowego pasuje dobrze tokaj. Warto zestawić ze sobą te dwa elementy, dopełnić jakimś lekkim makaronem na danie główne i uwieńczyć lekkim deserem z czekoladą. CAMEMBERT Z PIECA. /przepis własny;/ dla 2 osób 2 krążki sera camembert  (najlepiej w drewnianym opakowaniu, najlepiej zszywanym) kolorowy pieprz

W kuchni Karmel-itki
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 187

mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu).  Sałatka ze szpinaku z gruszką.   Łosoś w cieście z twarożkiem.   Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki

W kuchni Karmel-itki
ŻYCIE BLOGERA OD KUCHNI. 145

trafi. Wszystko ma dwie strony jak i kij ma dwa końce. Niestety jest nadal wiele firm, które uważają blogerów za "tanią siłę opiniotwórczą i reklamodawczą". Myślą, że za paczkę makaronu, butelkę wina czy magnes na lodówkę można z nas wycisnąć dobry tekst, ładne zdjęcia i jeszcze na dodatek same "ochy" i "achy". Po pierwsze - to nasz czas. Poświęcony na naprawdę

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 278

zaczyna powolutku pyrtać na gazie, wrzucam zioła, dodaję śmietankę i zagotowuję razem. Do bulgoczącego sosu wrzucam pulpeciki, gotuję chwilkę (ok. 3 minut)  i podaję. Serwuję z ugotowanym makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 163

sympatyczny człowiek i juror, który pomagał nam podczas konkursu. Pomimo nie zajęcia pierwszej czy drugiej lokaty, bawiłam się znakomicie. Zwycięską ilość punktów otrzymała Ania Kosterna Kaczmarek za jej szpinakowyy makaron z krewetkami, zrobiony całkowicie od podstaw oraz krem z białych szparagów. Zwycięstwo jak najbardziej się jej należało. Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja - warsztaty czekolady Choco

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania