makaron - 33044 przepisów (strona:1365/2203)

Tort łazankowo-kurczakowy 34

Składniki na 6-8 porcji: ? 2 piersi kurczaka ? 250 g makaronu łazanki ? 1 czerwona papryka ? przyprawa staropolska do kurczaka ? 1 szklanka śmietany ? 2 jajka ? 4 łyżki zielonego pesto ? sól, olej, masło do tortownicy ? pomidory suszone w płatkach Wykonanie: ? Łazanki ugotować al dente w osolonej wodzie. ? Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do drobiu, usmażyć na oleju. ? Paprykę pokroić

To co kocham
Zapiekane łazanki z kapustą i pieczarkami 48

Składniki: ? 250 g makaronu łazanki ? 400 g pieczarek ? 2 cebule ? 1 mała główka kapusty ? 1 udko kurczaka ? 150 g boczku wędzonego ? sól, pieprz, przyprawa do bigosu ? 50 g sera żółtego Wykonanie: ? Ugotować łazanki al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. ? Ugotować udko kurczaka w wodzie z przyprawami. ? Usmażyć boczek pokrojony w kostkę. ? Cebulę pokroić, usmażyć na oleju, dodać

To co kocham
Kurczak śródziemnomorski 43

kurczaka. ? Piersi obsmażyć z obu stron na maśle i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na 15 minut. ? Marchew i cukinię pociąć wzdłuż na jak najcieńsze paski ala makaron. ? Wrzucić do gotującej się wody z solą i szczyptą cukru, najpierw marchew, po 4 minutach cukinię, i gotować jeszcze 3 minuty. ? Warzywa przesmażyć na maśle sklarowanym z plasterkami czosnku, doprawić

To co kocham
Sałatka z ryżu i pieczarek 38

zielonej pietruszki ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Pieczarki umyć, pokroić w plastry. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec posolić i dodać pieczarki. ? Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie

To co kocham
Ryż z truskawkami i śmietaną 37

truskawek ? 400 g śmietany 18% – 1 duże opakowanie ? 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: ? Ryż ugotować na sypko w wodzie z solą i kurkumą, tak jak się gotuje makaron. Odcedzić i przelać zimną wodą. ? Truskawki obrać i przekroić na pół. ? Połowę truskawek zmiksować z 2 łyżkami śmietany i 3 łyżkami cukru pudru. ? Śmietanę zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru

To co kocham
Kopytka z bobu 47

składników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: ? 1 kg bobu ? 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania ? 1 jajko ? kilka listków bazylii – opcjonalnie ? sól

To co kocham
Aromatyzowana oliwa 49

Oliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek, trochę ziół, papryczka, czosnek i odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą

To co kocham
Zupa wiśniowa z dynią 47

waniliowy, goździki i cynamon. ? Gotować 20 minut, aż dynia się rozpadnie. ? Dodać wiśnie i gotować razem 10 minut. ? Na koniec wlać śmietankę i już nie gotować. ? Zupę podawać z makaronem

To co kocham
Klasyczna lazania z mięsem mielonym 41

Lazania – lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej

To co kocham
Sałatka studencka 45

tylko studentom smakowała. Składniki: ? 1 szklanka ryżu ? 1 puszka ananasów ? 1 słoiczek selera konserwowego ? 1 puszka kukurydzy ? 3-4 łyżki majonezu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ryż ugotować jak makaron w dużej ilości posolonej wody, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Ananasa pokroić na drobne kawałki. ? Wymieszać ryż z ananasem, odcedzoną kukurydzą i selerem. ? Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 41

ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę, w domu jest tylko

To co kocham
Cukiniowe vegetti z orzechowym sosem 36

Piękne i pyszne warzywne spaghetti czyli vegetti to zdrowa alterantywa dla pszenicznego makaronu, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej. Mogę sobie pozwolić na takie cudeńka dzięki specjalnej strugaczce do warzyw, którą dostałam od siostry Anyi. Zielony aromatyczny sos bardzo dobrze komponuje się z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli nie lubicie cukinii na surowo, to można wrzucić ją na 2 minuty

To co kocham
Ryż z buraczkiem 34

umyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. ? Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody – jak makaron. ? Połączyć ryż ze startym buraczkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. ? Wymieszać ryż z oliwą i posiekaną natką pietruszki.{jcomments

To co kocham
Sałatka jaglano-mandarynkowa z miodem 43

charakter. Składniki: ? 1/2 szklanki kaszy jaglanej ? 5 mandarynek ? 4 łyżki miodu ? 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: ? Ugotować kaszę jaglaną w lekko posolonej  i dużej ilości wody – jak makaron. Odcedzić. ? Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. ? Wymieszać kaszę jaglaną z miodem, dodać mandarynki i płatki migdałowe

To co kocham
Mus jabłkowy z kaszy jaglanej 33

porcje: ? 1/2 szklanki kaszy jaglanej ? 1/2 szklanki marmoladki jabłkowej ? 1/2 szklanki śmietanki ? 1 płaska łyżeczka cynamonu Wykonanie: ? Ugotować kaszę jaglaną w większej ilości posolonej wody – jak makaron. Odcedzić. ? Lekko przestudzoną kaszę zmiksować w blenderze razem z marmoladką, cynamonem i śmietanką na gładki krem. ? Podawać deser jeszcze ciepły lub po przestudzeniu. ? Posypać cynamonem, udekorować marmoladką i czekoladką.{jcomments

To co kocham

Proponowane wyszukiwania