zielonej pietruszki ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Pieczarki umyć, pokroić w plastry. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec posolić i dodać pieczarki. ? Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie
To co kochamtruskawek ? 400 g śmietany 18% – 1 duże opakowanie ? 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: ? Ryż ugotować na sypko w wodzie z solą i kurkumą, tak jak się gotuje makaron. Odcedzić i przelać zimną wodą. ? Truskawki obrać i przekroić na pół. ? Połowę truskawek zmiksować z 2 łyżkami śmietany i 3 łyżkami cukru pudru. ? Śmietanę zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru
To co kochamskładników odżywczych. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Ma konsystencję mączystą, podobną do ziemniaka. Można go więc wykorzystać w zupach, sałatkach, makaronach, pastach do chleba. Zapraszam do moich potraw z bobem! Składniki: ? 1 kg bobu ? 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania ? 1 jajko ? kilka listków bazylii – opcjonalnie ? sól
To co kochamOliwa aromatyzowana nie tylko ładnie wygląda, jest też zdrowym i smacznym dodatkiem do przystawek, sałatek, ryb, mięsa czy makaronu. Wystarczy parę małych, szklanych butelek, trochę ziół, papryczka, czosnek i odrobina czasu, aby smak lata cieszył domowników jeszcze przez długie miesiące. Taka oliwa świetnie spisuje się jako szybki i wygodny sposób na doprawienie dania. Podana z kromką świeżego chleba tworzy wyśmienitą
To co kochamwaniliowy, goździki i cynamon. ? Gotować 20 minut, aż dynia się rozpadnie. ? Dodać wiśnie i gotować razem 10 minut. ? Na koniec wlać śmietankę i już nie gotować. ? Zupę podawać z makaronem
To co kochamLazania – lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej
To co kochamtylko studentom smakowała. Składniki: ? 1 szklanka ryżu ? 1 puszka ananasów ? 1 słoiczek selera konserwowego ? 1 puszka kukurydzy ? 3-4 łyżki majonezu ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ryż ugotować jak makaron w dużej ilości posolonej wody, odcedzić i przelać zimną wodą. ? Ananasa pokroić na drobne kawałki. ? Wymieszać ryż z ananasem, odcedzoną kukurydzą i selerem. ? Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać
To co kochamulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie na korzyść kasz, a preferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę, w domu jest tylko
To co kochamPiękne i pyszne warzywne spaghetti czyli vegetti to zdrowa alterantywa dla pszenicznego makaronu, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej. Mogę sobie pozwolić na takie cudeńka dzięki specjalnej strugaczce do warzyw, którą dostałam od siostry Anyi. Zielony aromatyczny sos bardzo dobrze komponuje się z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Jeśli nie lubicie cukinii na surowo, to można wrzucić ją na 2 minuty
To co kochamumyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. ? Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody – jak makaron. ? Połączyć ryż ze startym buraczkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. ? Wymieszać ryż z oliwą i posiekaną natką pietruszki.{jcomments
To co kochamcharakter. Składniki: ? 1/2 szklanki kaszy jaglanej ? 5 mandarynek ? 4 łyżki miodu ? 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: ? Ugotować kaszę jaglaną w lekko posolonej i dużej ilości wody – jak makaron. Odcedzić. ? Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. ? Wymieszać kaszę jaglaną z miodem, dodać mandarynki i płatki migdałowe
To co kochamporcje: ? 1/2 szklanki kaszy jaglanej ? 1/2 szklanki marmoladki jabłkowej ? 1/2 szklanki śmietanki ? 1 płaska łyżeczka cynamonu Wykonanie: ? Ugotować kaszę jaglaną w większej ilości posolonej wody – jak makaron. Odcedzić. ? Lekko przestudzoną kaszę zmiksować w blenderze razem z marmoladką, cynamonem i śmietanką na gładki krem. ? Podawać deser jeszcze ciepły lub po przestudzeniu. ? Posypać cynamonem, udekorować marmoladką i czekoladką.{jcomments
To co kochamumyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Przelać zimną wodą, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. ? Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody – jak makaron. ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i poddusić, aż odparuje się woda. ? Połączyć
To co kochamgroszku ? 1 duża śmietana kwaśna 12% ? 2 łyżeczki curry ? 4 łyżki sosu sojowego ? 1 jajko ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody – jak makaron, odcedzić i położyć na spodzie naczynia do zapiekania. ? Mięso kurczaka pokroić w kostkę i położyć na ryżu. ? Posypać na wierzchu odcedzonym zielonym groszkiem i czerwoną fasolą. ? Wymieszać śmietanę z jajkiem
To co kochamwarzywo idealne, bo przybiera smak dodanych przypraw i może być podawana zarówno na słodko, jak i na słono. Moja dynia była makaronowa, czyli miąższ odzielał się po ugotowaniu jak makaron, nie mogłam więc przygotować kulek w marynacie słodko-kwaśnej, które to zawsze są hitem na różnych imprezach. Szkoda, że jest to warzywo nie do końca doceniane w kuchni, bo wartości
To co kocham