penne (u mnie razowy) 10 suszonych pomidorów w oliwie 1 filet z kurczaka 300g pieczarek 100g rukoli 1 duża czerwona cebula 100g twardego, żółtego sera 100ml śmietanki 30% sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Podsmażamy na rozgrzanej patelni bez użycia oleju - wystarczy oliwa(...)zarumienieniu dodajemy pokrojone w półplastry pieczarki. Smażymy do wyparowania płynów. 3. Dodajemy śmietankę, rukolę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy chwilę aż zgęstnieje. Mieszamy z makaronem, posypujemy startym serem
Szefowa kuchnipodrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron do lazanii -śmietanka 30% -jabłko -pór część biała -8 dużych pieczarek -150 gram startego żółtego sera; użyłem edamskiego -wino białe półwytrawne -świeże oregano -masło klarowane -sos sojowy -sól, pieprz Na klarowanym maśle szklimy posiekanego pora, solimy(...)Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. Rynienkę smarujemy masłem, wykładamy makaron (makaronu nie gotujemy). Płat makaronu posypujemy małą ilością sera, dodajemy wątróbkę z pieczarkami. Przykrywamy kolejnym płatem makaronu. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończy nam się farsz. Na końcu posypujemy grubą warstwą sera i zalewamy wszystko sosem, który
BaRepaslubiących domową kuchnię. Jak domowa kuchnia to oczywiście mowa o domowym pesto. Zmiksowanie pesto zajmuje zaledwie kilka minut. Warto zrobić większą porcję. Pesto to para nie tylko z makaronem. Można je wymieszać z twarożkiem, dodać do zupy lub posmarować nim kanapkę …Zawsze mam słoiczek pesto w lodówce, a Wy? Uwielbiam pesto bo można je przyrządzić na wiele sposobów. Miksowałam(...)orzechów czy sera nie jest zobowiązujący. Tradycyjne pesto przyrządza się z piniami ale przecież można dodać inne orzechy jak laskowe, pistacjowe czy migdały. Zamiast parmezanu lubię pesto z serem manchego. Makaron z pesto Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu, waga sucha lub 500 g świeżego makaronu 200 ml domowego pesto, domowe 30 g parmezanu Przygotuj domowe pesto. Do makaronu
codojedzeniadelikatnym aromacie, oraz subtelnym, lecz zdecydowanym bukiecie, towarzyszy najbardziej wykwintnym potrawom z ryb i skorupiaków, z białego mięsa i wieprzowiny, dobrze współgra z kuchniami orientalnymi i różnorodnymi serami. Do makaronu z owocami morza wybrałam właśnie Riesling d’Alsace. Wydaje mi się, że dobrze pasuje do tej potrawy, ponieważ jest białym, wytrawnym winem o odświeżającej kwasowości, która idealnie równoważy słodycz skorupiak
Mia Cucina Sofietasię na jakiekolwiek zakupy. Szperając po szafkach, na głowę spadła mi makaronowa muszelka z niedomkniętego opakowania i niczym Pomysłowemu Dobromirowi w głowie zaświtał mi ten oto pomysł na zapiekany makaron. Na szczęście znalazłem jeszcze jakieś ostatki warzyw, niedokończony serek mascarpone i otwartą pastę pomidorową. Danie wyszło całkiem całkiem, o czym sami możecie się przekonać. Rzadko kiedy mam okazję gotować(...)dente . Następnie ostudź i napełnij nadzieniem. Rozłóż je na sosie i posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i piecz 15 minut , aż makaron i ser się zarumienią. Podawaj z listkami świeżej bazylii
Food Squarenieco grubszy Bucatini. MAKARON Z szynką i pieczarkami Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – makaron Capellini lub Bucatini Barilla, 250g – 10 pieczarek – 3-4 plastry szynki – pół cebuli – 50 g parmezanu – 50 g sera typu Grana Padano – 150 ml śmietanki 30% – łyżka posiekanej natki pietruszki – łyżka posiekanego koperku(...)cytryny (trochę skórki odłóż do podania). Do przygotowanego sosu dodaj makaron, wymieszaj wszystko i zdejmij patelnię z kuchenki. Makaron przełóż na talerze, posyp skórką z cytryny, serem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Makaron z szynką i pieczarkami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plsosie pomidorowym z sosem beszamel. Pycha, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na lasagne: 1 cebula 2 ząbki czosnku 9 płatów makaronu do lasagne 500 g wieprzowego mięsa mielonego 2 puszki pomidorów 3 opakowania sera mozzarella 150 g tartego parmezanu Sos beszamelowy: 50 g masła 80 g mąki 1 litr mleka Makaron gotujemy przez około 3 minuty we wrzątku(...)mąkę i energicznie mieszamy. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając i nie dopuszczając aby powstały grudki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 mięsa, na to kładziemy 1/4 sera mozzarella, przykrywamy trzema płatami makaronu. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy, tak aby na wierzchu znalazł się makaron. Na wierzch kładziemy pozostałą część sera i posypujemy parmezanem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około
Delusional Trinemakaronu spaghetti 2 x pierś z kurczaka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kilka oliwek 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki (tylko tą akceptuję!) 4 pieczarki ser emmentaler w kostce przyprawy Przygotowanie : 1. Makaron : gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kurczak : Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy i łyżeczkę sosu sojowego, pokrojony czosnek, szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej(...)oliwie podsmażamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy (ja dodałam bazylię, curry, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu), a gdy zmiękną, smażymy kurczaka. 4. Ugotowany makaron wrzucamy do naszej patelni, mieszamy z warzywami i kurczakiem, posypujemy startym serem. Czy to nie proste? ;) może dla niektóry to wielki przyprawowy i smakowy misz-masz, ale ja lubię się bawić i sprawdzać moje kubki smakowe
Kitchens Alphabetnutą grzybów leśnych oraz o smaku grillowanego kurczaka. Pasty mają bardzo dobry skład, nie zawierają konserwantów, ani glutaminianu monosodowego. Mogą być pysznym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, tart, jajek, makaronów, sałat, serów... Dziś postanowiłam wykorzystać pastę z czosnkiem niedźwiedzim i zrobić pełnoziarnistą, rustykalną tartę z cukinią i fetą oraz nutą czosnku niedźwiedziego. Pasta ta to mieszanka brokułów, szpinaku, cukinii i pora
Kuchnia MagdaLenywymagań lekkostrawnej diety, na którą mam zamiar przejść. Polecam. Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami (light) Składniki na 1 porcję: garść makaronu farfalle/ kokardki Kupiec po kilka listków bazylii fioletowej i zielonej kawałek sera sałatkowego typu feta kilka suszonych pomidorów w zalewie z oliwnej(...)oliwki zielone i czarne Ole! chili w młynku Kotanyi 1 jajko ugotowane na twardo Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, przekładamy na talerz. Ser kroimy w kostkę, jajka na ćwiartki i dodajemy do makaronu. Suszone pomidory kroimy drobniej i dodajemy do makaronu w raz z 1 łyżką oliwy. Oliwki kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki: makaron lasagne (na ok. cztery warstwy) ok. 600 g młodych cukinii (ja zużyłam 2 szt.) 200 g boczku 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 g żółtego sera sól, pieprz wykonanie: Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnie dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Smażymy aż, cebula zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)gałką muszkatołową. wykonanie zapiekanki: Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu. Układamy warstwę makaronu, kilka plastrów cukinii, trochę boczku z cebulą. Następnie trochę sosu i ścieramy trochę sera. Układamy kolejna warstwę makaronu, cukinii, boczku z cebulą, sos oraz ser i powtarzamy tak do wyczerpania się składników. Zapiekanke wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180 st. C. przez
Domowy Smak JedzeniaMuszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na
Moja Galeria Smakupropozycji. Zielona propozycja ze szpinaku, cukinii z dodatkiem makaronu (można zmniejszyć ilość) i fety. Liczba porcji: 5 100 gram makaronu 300 gram szpinaku 2 średnie cukinie 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 170 gram sera typu feta 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz Makaron ugotować w połowie czasu opisanego na opakowaniu, powinien być lekko twardy(...)wielkości kawałki. Dodać do patelni z cukinią i wymieszać. Dusić jeszcze przez 5-8 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ser feta pokroić w kostkę. W misce wymieszać makaron, cukinię ze szpinakiem i ser. W osobnym rondelku rozpuścić masło. Gdy zacznie wrzeć, ale jeszcze będzie złote, dodać mąkę. Wymieszać i chwilę smażyć (zasmażka powinna jakby się gotować) na małym ogniu
Czerwony Gupikpropozycji. Zielona propozycja ze szpinaku, cukinii z dodatkiem makaronu (można zmniejszyć ilość) i fety. Liczba porcji: 5 100 gram makaronu 300 gram szpinaku 2 średnie cukinie 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 170 gram sera typu feta 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz Makaron ugotować w połowie czasu opisanego na opakowaniu, powinien być lekko twardy(...)wielkości kawałki. Dodać do patelni z cukinią i wymieszać. Dusić jeszcze przez 5-8 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ser feta pokroić w kostkę. W misce wymieszać makaron, cukinię ze szpinakiem i ser. W osobnym rondelku rozpuścić masło. Gdy zacznie wrzeć, ale jeszcze będzie złote, dodać mąkę. Wymieszać i chwilę smażyć (zasmażka powinna jakby się gotować) na małym ogniu
Czerwony Gupikłyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego puszka tuńczyka w sosie własnym sól do smaku pieprz do smaku łyżka natki pietruszki 2 plasterki sera żółtego Wykonanie: Makaron ugotować jak zawsze. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym maśle, gdy będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Kolejno dodajemy odsączonego tuńczyka oraz makaron, chwilę
Krakowskie smaki Ani