muszle z pysznym nadzieniem z szpinaku i sera feta. To moja ulubiona wersja makaronowych muszli. Danie wegetariańskie dla miłośników szpinaku i makaronu. Zapraszam. Post Muszle z szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeorzechami włoskimi - są tańsze) 4 pomidory obrane ze skórki sery: u mnie 1 kulka mozzarelli, 10 dag sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka olej do smażenia 2 ząbki czosnku suszona bazylia sól, pieprz Makaron gotujemy na wpół miękko. Szpinak podsmażamy na oleju z czosnkiem oraz pokrojonym porem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory(...)układamy c ząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem układamy sery. gotowa zapiekanka szpinakowo-serowa z orzechami pinii
Bon Appetit Małgorzatymielonego 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 250 g pieczarek 2 – 3 pomidory olej do smażenia 150 g koncentratu pomidorowego 150 g startego żółtego sera 500 g makaronu 1 łyżeczka słodkiej papryki czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę oraz oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki a ząbki czosnku w plastry. Cukinie razem ze skórką oraz obrane(...)minut. Ugotowaną potrawkę zdejmujemy z ognia. Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Tak przygotowane danie podajemy z makaronem a po wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Artykuł Potrawka z mięsem mielonym i cukinią + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniabazylia, parmezan, orzeszki piniowe i sól. Używany jest przede wszystkim jako dodatek do makaronów. Ze względu na jego wartości odżywcze warto włączyć go do codziennej diety. Składniki : - makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - ser feta - pesto - można kupić gotowe lub przyrządzić samemu z wyżej wymienionych składników, które należy razem zblendować - tak przygotowane pesto można przechowywać w lodówce w szklanym słoiku zalanym(...)niewielką ilością oliwy z oliwek około tygodnia Przygotowanie : 1. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie. 2. Pokroić ser feta w kostkę. 3. Ugotowany makaron wymieszać z fetą i pesto. Smacznego
Kuchenne innowacjeSKŁADNIKI: 200 g makaronu penne 1 puszka tuńczyka z wody oliwki ok 10 szt 2 szalotki 1 słoik pesto pomidorowe 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 10 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję tak jak na opakowaniu. W międzyczasie tuńczyka odcedzam z wody i przekładam do miski. Szalotki bardzo drobno siekam i dodaję do tuńczyka. Następnie dodaję kukurydzę(...)przekładam do garnka o grubym dnie i dodaję pesto pomidorowe. Całość podgrzewam na dużym ogniu ok 3 min co jakiś czas mieszając. Następnie łącze z makaronem. Mieszam dokładnie. Posypuję tartym serem żółtym
Gotowanie PatkiByły muffiny jaglane, więc tym razem czas na coś nowego - muffiny makaronowe. Absolutnie niefotogeniczne, ale... pyszne! Prawie jak pizza :) - jest ostry sos pomidorowy, cebula, ser, są także i pieczarki. To wszystko w połączeniu z makaronem w postaci mini kokardek. Całość zapiekana w formach do muffinek, niczym małe zapiekanki. Ciekawy pomysł na imprezową przekąskę. ;) Składniki (na 10 muffinek) : - 100 g bardzo(...)podsmażyć na oleju na złoty kolor, posolić. Wrzucić pomidory z puszki, koncentrat i ketchup, doprawić. Dusić na średnim ogniu przez ok. 5-10 min. Połączyć z ugotowanym makaronem, roztrzepanym jajkiem i startym serem, wymieszać. Piec przez ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Kuchnia EllieSkładniki: 80 dag makaron trójkolorowy 10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku(...)przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować sos boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości ,aby wypełnić rurki . Zalany makaron , posypać startym serem mozzarella. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i zapiekać 20 - 25 minut, do zrumienienia sera. Sos boloński: Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu
Kulinarny karnet ChristopheraILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu penne, duża laska kiełbasy wiejskiej, 20 dag pieczarek, duża cebula, większa papryka czerwona, 20 dag tartego sera żółtego, sól, papryka słodka, papryka ostra, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kiełbasę kroję w półplastry, pieczarki w plasterki, cebulę w ćwierćplastry. Paprykę dzielę na mniejsze cząstki, następnie kroję w paski(...)kiełbasę z papryką i cebulą. Kiedy lekko się zarumienią dodaję pieczarki i przyprawy. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Całość mieszam z makaronem. W blaszce układam warstwę makaronu, posypuję 2/3 sera, układam kolejną warstwę i posypuję pozostałym serem. Zapiekam w 180 stopniach 12-15 minut (termoobieg
JejKuchnia300g pełnoziarnistego fusilli (świderki) 1 większy bakłażan 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz 2 łyżki posiekanej bazylii tarty parmezan lub inny ser (np. corregio, pecorino ) oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie(...)miękkości, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy pomidory z zalewą, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut. Na końcu dodajemy bazylię. Sos podajemy z makaronem, posypujemy tartym serem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjetutaj potrzebny, nie dodajemy również do środka mięsa. Link poniżej: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/domowy-roso-na-chodne-dni.html Po przygotowaniu rosołu, przelewamy go do miseczki. Teraz czas na tarty ser, zastąpi on nam makaron. Wrzucamy go do gorącej zupy zostawiając około 2 małe garstki. Następnie wbijamy żółtko wprost do rosołu, by płyn prawie całkowicie je zakrył, na wierzch posypujemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Teraz(...)Podczas jedzenia żółtko rozbije się i połączy z rosołem, nada to niesamowitego smaku zupie. Jest pyszna i delikatna, a serek idealnie smakuje w roli makaronu. Jeśli nie chcemy tak dużej ilości żółtego sera w naszym daniu możemy zamiast sera użyć parmezanu, zaledwie delikatnie posypując nim grzanki. Smacznego
KreatywnePinyłyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka bułki tartej 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, majeranek, papryka słodka i ostra 1 szklanka makaronu 2 szklanki bulionu warzywnego 1 nieduży por (lub pół dużego) 4 trójkątne serki topione 10 dkg żółtego sera (użyłam sera mozzarella) opcjonalnie można dodać też niewielką ilość sera pleśniowego np. gorgonzola lub lazur 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików olej(...)gotujemy) i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 6 minut *** *** Po tym czasie do potrawy dodajemy sery, zakrywamy i dalej dusimy przez około 5 minut, aż sery się rozpuszczą a makaron zmięknie *** *** Następnie potrawę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeśli makaron już całkowicie zmiękł to odstawiamy z ognia *** *** Jeśli danie ma dość rzadką konsystencję
Blog z ApetytemSpecjalnie dla fanów makaronu gryczanego. Oto on! Z kurczakiem w pomidorach i serem feta. Uwaga! Uzależnia! 2 porcje: 120 g makaronu gryczanego 2 piersi kurczaka 1/2 kostki sera feta (100 g) 1 puszka pomidorów (400 g) Makaron gotujemy ok. 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Kurczaka kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy pomidory i dusimy
Kucharzycaosób, to prawie jak spaghetti ;) Do przygotowania potrzebujemy : 500 g. mięsa mielonego 1 puszkę pomidorów w puszcze 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku 500 g. makarony rurki 250 g. sera żółtego sól pieprz 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie delikatnie twardy 2. Mięso przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem rozgniecionym w moździerzu razem z rozmarynem, solą oraz oliwą
Full SmakuPrzy piątku mam dla Was makaron pappardelle ze szparagami, winem i serem ricotta. Danie proste i szybkie w wykonaniu. Kocham wiosnę, dzięki niej mogę jeść szparagi kilogramami. A wiadomo – szparagi – uszczęśliwiają Zapraszam na miseczkę Składniki (2 duże porcje): 250 g makaronu pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 125 g sera ricotta sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa(...)czosnek – około 2 minut. Dodaj 6 łyżek wina i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj ser ricotta i 1 łyżkę wina, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi i 3 łyżki grana padano. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem lub gałką muszkatołową, następnie – serem grana padano. smacznego
Moja pasja smaku