śmietanowo-pomidorowym. Proste danie, ale jako, że jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz. Jako ostatnie danie główne otrzymałyśmy makaron z mulami, pomidorami koktajlowymi, szparagami i owczym serem . Lubię owoce morza, ale to połączenie chyba nie zdobędzie mojego serca. Zjadłam większość, ale najbardziej ucieszyła mnie obecność szparagów. Ania w przeciwieństwie do nas postawiła
Pasja Smakuga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); http://www.facebook.com/pages/null/434601873268738?sk=app_197506877041602&app_data=18707 Składniki: 16 rurek makaronu Cannelloni 400 gram miesa mielonego 2 plastry sera feta 10 oliwek 2 łyżki groszku i kukurydzy przyprawa do kuchni meksykańskiej 500ml. przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 pieczarki 1 łyzka pikantnego keczupu Pieczarki
NaKońcuJęzykazrobieniu cannelloni ze szpinakiem zostało mi jeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu . Składniki: makaron canelloni 250 g mięsa mielonego sos bolognese z torebki pół puszki zielonego groszku 2 ząbki czosnku żółty ser do posypania pół szklanki śmietany sól i pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu(...)bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego połową zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek. 3. Nie ugotowany makaron cannelloni napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym. 4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem. 5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C. Musze przyznać, że wolę wersje
Pasja Smakuzapiekankę posypać startą mozzarellą i zapiekać przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni (3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni. Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka. Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem czy bazylią, a mozzarellę startym, żółtym serem. Dodatek
Gospodyni Miejskapapryczkę chili (używam suszonej w całości, użyłam połowę chili ) czosnek 1 większy ząbek 2 łyżki oliwy (możemy spokojnie też użyć oleju rzepakowego) ser parmezan wedle upodobania sól, pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA : - makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu (ważne, aby nie rozgotować ) - w osobnym garnku gotujemy brokuły mają być lekko twardawe ( po ugotowaniu dobrze jest przelać
Basia w kuchniciężko dogodzić :) Składniki: Makaron ( u mnie kokardki ) 1 opakowanie szpinaku mrożonego (450 g.) 1 ząbek czosnku ( jak mały to 2 ) 150 g. sera typu feta 2 jajka 1 mała śmietanka 18% (250 ml) sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni roztopić nie wielką ilość masła, dodać zamrożony szpinak. Co jakiś czas mieszać, aż szpinak się rozmrozi
Agusiowe smakołykimiędzyczasie ugotowałam makaron. Gdy tylko szpinak ładnie zmiękł, doprawiłam wszystko do smaku. Użyłam parmezanu, ale nie za wiele. W tym przypadku ser potraktowałam jako przyprawę, nie chciałam żeby zdominował smak potrawy. Wyłożyłam szpinakową masę na makaron i serwowałam. Polecam posypać świeżo zmielonym białym pieprzem, jest bardzo aromatyczny, a nie tak ostry jak czarny. Smacznego
PichceniomaniaProste, pyszne niezawodne danie. Idealne na imprezy, kolacje czy lunch do pracy. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Makaron musi być lekko twardawy. Przygotowanie mięsa – cebulę i pora pokroić drobno. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulkę, pora i posiekany czosnek. Smażyć aż lekko wszystko zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci kolor surowizny. Doprawić mięso do smaku(...)naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie posmarować masłem. Na dno wrzucić połowę makaronu. Następnie włożyć połowę masy z mięsem oraz połowę sosu. Ponownie położyć makaron, masa z mięsa i sos. Na górze dodatkowo obsypać trochę serem. Możecie zrobić zapiekankę w okrągłej formie. Przy serwowaniu będzie się pięknie prezentowała Wasza zapiekanka. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30 minut. Rada
Kuchnia PokoleńSkładniki ok. 30-40 dkg fileta z kurczaka 8-10 rurek cannelloni 3-4 łyżki żurawiny Fanex 20 dkg sera żółtego sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Sposób przygotowania Makaron wrzucić na kilka … Czytaj dalej Żurawinowe cannelloni
czarrna od kuchniwina. Ja znam wersję z zielona pietruszką, więc ją dorzuciłam. Polecam! . Składniki dla 4 osób: 350 g makaronu bucatini lub spaghetti 120 g pancetty, podgardla lub boczku 60 g szynki parmeńskiej 1 kg dojrzałych pomidorów 1 ostra papryczka drobno pokrojona 60 g sera pecorino drobno startego lub pokruszonego sól i pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki odrobina białego wina(...)tłuszczu podsmażyć pomidory ok. 15 minut. Ponownie dołożyć boczek, krótko podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Odcedzić wymieszać z sosem. Podawać gorący z natką pietruszki i serem pecorino. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzsmaczna i świetna, bo nie wymaga wielu składników. Jeśli lubisz łazanki z kapustą ta zapiekanka jest dla Ciebie. Łazanki zastępuje sztandarowy niemiecki makaron - Spätzle. Z kiszoną kapustą i kawałkami wędzonego schabu pod chrupiącą pierzynką z przypieczonego sera wyśmienity zimowy obiad. Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu! Składniki: 500 g Kasslera ze schabu 1 cebula(...)majeranek 1/3 kiszonej kapusty z mięsem wyłożyć w naczyniu do zapiekania, na to połowę makaronu. Powtórzyć warstwy tak, by na górze znajdowała się kapusta. Równomiernie wylać masę śmietanowo-jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 45 minut. 15 minut przed końcem posypać zapiekankę starym serem i zapiekać do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze najdzie ochota ją serwować U nas to obiadowy klasyk. Podsmażony kurczak, kukurydza z puszki, pomidory świeże, cebulka, kapusta pekińska i góra posypana startym żółtym serem. Jeśli tylko kapustę pekińską zastąpicie np. ryżem czy makaronem, to takie danie z powodzeniem można serwować na ciepło, zapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko(...)czosnek, bo bez niego nie ma u nas sałat:d Nie macie czasu na obiad? To świetna alternatywa. Zapraszam! Drukuj Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem Składniki 150 g twardego sera żółtego 1 filet z kurczaka 5 liści kapusty pekińskiej 2 średnie pomidory 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy Sos 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu
Mieszam w Garnkupysznie! Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 świeży średni pomidor 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów – 400 g 1 suszony pomidor z zalewy przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka, chili, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem – wedle uznania łyżeczka cukru trzcinowego oliwa z oliwek rzeżucha do posypania ser bursztyn do posypania Jak przyrządzić(...)kilku minutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników. W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, połącz ze sobą, posyp serem i rzeżuchą i … smacznego
Zasmakuj Kuchnikoperek. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 świeży średni pomidor 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów - 400 g 1 suszony pomidor z zalewy przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka, chili, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem - wedle uznania łyżeczka cukru trzcinowego oliwa z oliwek rzeżucha do posypania ser bursztyn do posypania Jak przyrządzić? :) Na patelni(...)kilku minutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników. W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, połącz ze sobą, posyp serem i rzeżuchą i ... smacznego:) Smacznego
Zasmakuj Kuchnidaję 3-4) 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 7 łyżek mleka kilka łyżek oleju lub oliwy (ja dodaję olej z suszonych pomidorów) sól, pieprz ser żółty do posypania (opcjonalnie) 1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy(...)gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. 6. Podajemy z makaronem spaghetti (u mnie z pełnoziarnistym). Posypujemy startym żółtym serem
Szefowa kuchni