zgęstnieje. Składniki: 2 małe lub 1 większy brokuł 1 cebula 120 g jogurtu greckiego ( lub śmietanko 30 % ) 150 g sera pleśniowego brie olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 200 g ulubionego makaronu Wykonanie: Z brokuła oddzielić różyczki. Pozostałości brokuła obrać ze łykowatej skóry. W lekko osolonej wrzącej wodzie ugotować łodygi brokuła. Różyczki ugotować(...)minuty. Z sera pleśniowego odkroić skórkę i pokroić w nieduże kawałki. Dodać ser do warzyw, wlać jogurt/kremówkę i powoli rozpuszczać. W razie potrzeby dolać niewielka ilość wody. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Makaron ugotować według zaleceń z opakowania. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Wykładać na talerz, dołożyć różyczki brokuła
kolorowotorcikowododajemy jajka. Wody dodajemy tyle, by zagnieść gładkie ciasto. Ciasto następnie rozwałkować i pokroić w kwadraty lub paski. Można wykorzystać też maszynkę do makaronu. Moja lasagne przełożona jest szpinakiem blanszowanym na patelni, z czosnkiem i serem ricotta. Na koniec, gdy szpinak trochę ostygł wbiłam do niego jedno jajko i wymieszałam. Tak przygotowaną masą przełożyłam makaron i piekłam przez
KucharzycaSkładniki makaron nitki, 100g papryka czerwona, 1 szt filet z kurczaka, 1 połówka kukurydza, 1/2 puszki brokuł, 3-4 różyczki ser żółty, 100g majonez, 4-5 łyżek jogurt naturalny, 3-4 łyżki czosnek, 2-3 ząbki sól, pieprz olej, do smażenia przyprawa Gyros, 1 łyżka Przygotowanie Filet z kurczaka myjemy(...)osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą Gyros. Studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. Brokuł sparzamy gorącą wodą, dzielimy na mniejsze cząstki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Wszystkie składniki
Gotowanie moimi oczamicałych zielonych oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz zielony do smaku, kiełki brokułu, 20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski, pora w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z porami. Wlewamy wino, wsypujemy makaron i energicznie mieszamy (tylko tyle, żeby wino odparowało). Całość zalewamy gorącym bulionem(...)powyżej makaronu. Całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy stopniowo gorącego bulionu (nie wszystko na raz). Kiedy makaron będzie al dente doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy, oliwki, groszek, połowę sera żółtego i całość mieszamy. Risotto podajemy z kiełkami i starty serem. Smacznego
Moniki Smakołykiziołowy, sól ziołowa - doprawić nimi pomidory z cebulą. 1 brokuł - lekko ugotować, pokroić w różyczki. 30 dkg żółtego sera - zetrzeć na tarce o grubych oczkach zielona pietruszka - posiekać drobniutko Poszczególne składniki układajcie w żaroodpornym naczyniu warstwami: - na samo dno wrzućcie makaron wymieszany z sosem (możecie go jeszcze doprawić solą ziołową lub pieprzem), - przysmażone pomidory z cebulą i pieczarkami, - ugotowany(...)podzielony na cząstki brokuł, - pietruszka, - całość posypać żółtym serem. Pamiętajcie proszę o tym, że warzywa lub sosy można do zapiekanek doprawiać bardziej szczodrą ręką. Dobrze doprawiony sos czy też cebula, pomidory i pieczarki dodadzą smaku "nijakiemu" z natury makaronowi. I dzięki temu uzyskacie idealną kompozycję smaku. :) Naczynie wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Całość zapiekamy w 200 stopniach ok 30 minut
Kuchnia smakówporcje): 6 garści makaronu typu penne 12 małych pieczarek pół cebuli 3 małe ząbki czosnku ok. 50 g gorgonzoli łyżka pieprzu ziołowego łyżka chimichurri olej szczypiorek lub kolendra Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ma być al dente. Pieczarki obrać i pokroić na ok. 8 części każda + ogonki na połowy lub na 3 części. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pieczarki(...)czosnku, by nie były gorzkie . Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wlać ok. szklanki wody. Gorgonzolę pokroić na kawałki. Przełożyć na patelnię. Wymieszać. Gdy ser się rozpuści, wsypać przyprawy i dodać odcedzony makaron. Całość dobrze wymieszać. Podawać ze szczypiorkiem lub świeżą kolendrą
Weekendy w domu i ogrodzieDanie niezbyt piękne, ale szybkie w przygotowaniu - niecałe 15 minut... Składniki: 250 g pełnoziarnistego makaronu penne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała kostka sera feta 1 młoda cukinia sól i pieprz 1 łyżka włoskich ziół skórka starta z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
Czerwień i błękitinspiracja na przygotowanie pożywnej zapiekanki Wypróbujcie poniższy przepis i podzielcie się opiniami w komentarzach. Składniki/4 porcje: – 225 g makaronu (np.wstążki) – 1/2 kg dynii – 1 pierś z kuczaka – 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku – 100 g sera feta – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 150 ml śmietany 18 % – olej rzepakowy – tymianek – sól i pieprz, papryka ostra i słodka, gałka(...)podsmażoną dynią. Przygotować formę na zapiekankę. U mnie owalna o długości 24 cm. Wykładamy do niej makaron, następnie kurczaka z dynią. Szpinak opłukać i podsmażyć na patelni z wyciśniętym czosnkiem przez kilka minut aż zmięknie. Wykładamy na kurczaka jako kolejną warstwę zapiekanki. Ser feta miksujemy ze śmietaną na gładką masę i wylewamy na zapiekankę. Pieczemy około godziny aż feta lekko
I LOVE LIFEOstatnio bardzo zasmakował mi ser gorgonzola. Najczęściej wykorzystuje go do robienia sosów z makaronem, ale tym razem użyłam go do zrobienia roladek z kurczaka. Wyszło naprawdę interesująco, polecam wypróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 2 duże piersi z kurczaka 3 - 4 plasterki szynki parmeńskiej 4 suszone pomidory z zalewy 1/2 czerwonej cebuli około 50 g sera gorgonzola jajko bułka tarta Piersi
Delusional TrineSkładniki: 1/3 opakowania makaronu ryżowego, 3 łyżki ketchupu, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki szczypiorku, 3 łyżki majonezu, 4 łyżki startego żółtego sera. Przygotowanie: Makron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą i odcedzamy. Na dnie szklanek układamy po 2-3 łyżki makaronu ryżowego. Następnie dodajemy majonez i posiekany szczypiorek. Kolejną warstwę
Aga w kuchnisosu balsamico pesto: 100 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek olej do smażenia sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera 2 łyżki pestek z dyni 200 g makaronu gniazda salsa: 1 mango 1 cebula czerwona 1 papryczka chili oregano świeże sól, pieprz Łososia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz, balsamico
wesoła kuchniaKolejny przepis na szybki sos do makaronu, (obok ostatnio dodanego sosu szpinakowego ), czyli to co pracujące panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam ser gorgonzola, ale oczywiście może to być każdy inny ser pleśniowy, wszystko zależy od Waszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera(...)makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Składniki: 2 podłużne topione serki śmietankowe 400 ml gęstej śmietany 100 g sera gorgonzola 100 g szynki konserwowej sól świeżo zmielony pieprz 1 ząbek czosnku
Kulinarne przygody Gatitynaleśniki w mojej kuchni goszczą często. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki faszerowane marchewką i mięsem z kurczaka, a potem zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Żeby łatwiej było mi zawinąć naleśniki, warzywa pocięłam na kształt makaronu. Pomogła mi w tym zgrabna maszynka firmy Unold . Składniki: naleśniki: 3/4 litra zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/5 szklanki mąki pszennej(...)pora 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy 1 duży ząbek czosnku sól do smaku 1 łyżeczka cukru świeżo mielony pieprz do smaku dodatkowo: kawałek twardego żółtego sera mała garść listków bazylii Na początek należy usmażyć naleśniki. Do wyższego naczynia wlać wodę, wsypać sól i cukier. Dodać mąkę. Wszystko razem dobrze połączyć. Wbić jajka i zmiksować. Ciasto odstawić na około pół
Codzienna kuchnia niecodziennadodatek upiekłam ciastka musli którymi pochwalę się już jutro ;) a i jeszcze zrobiłam dwie sałatki! bardzo bardzo produktywnie :D Składniki (porcja): *porcja makaronu niskowęglowodanowego filet pstrąga łososiowego sok z połowy cytryny *2 łyżki sera homogenizowanego lub innego śniadaniowego śmietankowego (sprawdźcie ilość tłuszczu) *spora garść roszponki *mieszanka prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo *sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskładniki * 250 g makaronu np kokardki * 1 średni brokuł * 150 g mini marchewek * 1 pomidor * 1 podwójny filet z kurczaka * 200 g sera żółtego * 3 łyżki śmietany 18% * 2 jajka * sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra marynata do mięsa * 3 łyżki oleju * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka miodu * 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę * 1/2 łyżeczki mielonej(...)umyć i pokroić w kosteczkę, większe marchewki pokroić na na mniejsze kawałki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę, jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać bułką tartą. Na dno wyłożyć 2/3 makaronu, następnie usmażone mięso i 1/2 pokrojonego pomidora, na to rozsmarować 1/2 mieszaniny serowej, następnie ułożyć połowę brokuła, między
Mix smaku