porcji: 2-3 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 500 g makaronu muszle – 500 g greckiego jogurtu – 150 ml oliwy z oliwek – 4 ząbki czosnku – 500 g groszku (świeżego lub rozmrożonego) – 60 g orzeszków piniowych – 2 płaskie łyżeczki płatków chilli – 250 g sera feta – 2 garści grubo porwanych świeżych liści bazylii – sól(...)pozostały groszek. Makaron odcedź. Dodawaj sos do makaronu partiami, mieszając go. Nie rób tego na raz, sos może się bowiem zważyć. Na talerzach połóż makaron, dodaj na niego trochę zielonego groszku, pokruszony na kawałki ser feta oraz porwaną grubo świeżą bazylię. Wszystko posyp orzeszkami z chilli. Podawaj niezwłocznie. SMACZNEGO! Artykuł Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem pochodzi
nietylkopasta.plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 250 g makaronu penne, po 1/2 małej papryki czerwonej, żółtej i zielonej, duża pierś kurczaka, 10 dag tartego sera żółtego, 1/2 większej cebuli, łyżka oleju, 1/2 l mleka, łyżeczka czosnku staropolskiego, sól, łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne. Przygotowanie: Kurczaka i cebulę kroję(...)paprykę, smażę jeszcze kilka minut. Wlewam mleko i dodaję przyprawy - łyżeczkę soli, czosnku staropolskiego i papryki słodkiej. Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać, dodaję makaron, mieszam i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec dodaję ser żółty, gotuję do rozpuszczenia, ewentualnie doprawiam do smaku
JejKuchniacyklu makaronowa rozpusta raz w miesiącu :) Przepis z opakowania makaronu uprościłam, jak umiałam. Składniki: - 1 opakowania makaronu (20 dkg), - 2 opakowania mrożonego szpinaku, - 2 duże pomidory, - oliwa, - 30 dkg sera żółtego (może też być pleśniowy, biały - według upodobań i możliwości), - 6 ząbki czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona, a do sosu dodatkowo szczypta tymianku, bazylii(...)makaronu (surowe) nadziewamy szczelnie szpinakiem (musi wypełniać rurki po same krawędzie, tam gdzie go nie będzie makaron nie zmięknie) jedna po drugiej i układamy w naczyniu żaroodpornym. - ułożone rurki polewamy resztą sosu (każda rurka musi go trochę "złapać") i posypujemy resztą sera. 4. Naczynie żaroodporne zamykamy i wkładamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na około
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisySkładniki: makaron spaghetti na dwie porcje pęczek świeżego szpinaku/opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku cztery garście startego sera grana padano/parmezanu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzony, przykrywamy, aby pozostał ciepły. Szpinak podsmażamy na oliwie z plasterkami czosnku, dodajemy gałkę muszkatołową
Moja smaczna kuchniapieprzem. Juz nie bede przedluzala :) Ponizej przepis :) SKLADNIKI: -1 opakowanie makaronu (zazwyczaj uzywam penne pelnoziarnisty, ale akurat nie mialam, wiec dzis uzylam swiderki) -1 opakowanie mrozonego lub swiezego szpinaku (ja uzylam dzisiaj mrozony), - okolo 400 ml smietany lub jogurtu naturalnego, - okolo 1/2 glowki czosnku, -sol, pieprz, -ser(...)zolty lub plesniowy( nie jest to przymusowy skladnik, ja dzisiaj go nie dalam) -margaryna lub maslo roslinne do smazenia. SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Szpinak rozmrazamy, gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu, obieramy zabki czosnku,jezeli dodajemy ser zolty scieramy go na tarce o malych oczkach. Rozmrozony szpinak odparowujemy na suchej patelni (bez zadnego tluszczu). Na patelni roztapiamy maslo/margaryne , dodajemy odparowany szpinak
PychaDaniaszybka i prosta w wykonaniu. Jeśli lubicie tuńczyka, to polecam Wam również inną warstwową sałatkę z tą rybą w roli głównej: sałatka warstwowa z tuńczykiem, serem i jajkiem Sałatka warstwowa z tuńczykiem i makaronem w kształcie ryżu – Składniki: 120 g makaronu w kształcie ryżu 2 ogórki szklarniowe (ok. 500g) 2 puszki tuńczyka w oleju 1 puszka kukurydzy konserwowej (220g
Kulinarne Przebojepracy :) Pomidorowy makaron z warzywami i serkiem feta (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa z oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto(...)dodajemy czerwoną fasolę i ścieramy nieco sera żółtego i ok. 1/4 fety. Doprawiamy pieprzem i przetartym w dłoniach tymiankiem. Dusimy chwilkę, aż rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień. W miedzy czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i mieszamy sos z makaronem, aby dobrze pokrył cały makaron. Na koniec posypujemy danie resztą fety. Danie jest gotowe, a minęło jakieś
vegetaniemakaronu fusilli MALMA, 250 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie krojonych pomidorów, średnia papryka czerwona, bakłażan, duża cukinia, przyprawa do makaronu, sól, pieprz, cukier, łyżka masła, łyżka oleju, 2/3 pęczka posiekanej natki pietruszki, opakowanie mozzarelli, 20 g startego na małych oczkach sera Grana Padano (opcjonalnie). Przygotowanie: Cukinię, bakłażana i paprykę kroję w drobną kostkę. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję na 3 części(...)dosyć solidnie oprószone przyprawą do makaronu. Smażę 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszam. Do warzyw dodaję z powrotem podsmażone mięso, makaron i pomidory w puszce, smażę kolejne 7 minut. Po tym czasie dodaję ser Grana Padano i smażę kolejne 3 minuty. Na koniec dodaję 2/3 posiekanej natki pietruszki i doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość
JejKuchniapastach. Makarony to właśnie taki wdzięczny typ potraw, w którym możemy dowolnie eksperymentować ze składem, a wychodzi nam i tak bardzo ciekawa kompozycja smakowa. Tak właśnie jest w tym wypadku - połączenie smaku suszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1/2 słoika suszonych pomidorów 250g różyczek brokułów 100g sera żółtego w kostce(...)rigatoni - gotujemy przez około 8-10 minut, aż makaron będzie niemal gotowy suszone pomidory kroimy w cienkie paski i wraz z ugotowanymi warzywami dodajemy do makaronu doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy startym serem żółtym całość dokładnie mieszamy by równomiernie rozprowadzić ser i dusimy na małym ogniu przez około 2-4 minuty by warzywa się zagrzały wykładamy na ciepłe talerze
zobacz ich smakSkładniki: - 200 g makaronu spaghetti - ok. 50 ml oliwy / oleju z pierwszego tłoczenia - dwa duże ząbki czosnku - ok. 40 g startego twardego sera - pęczek posiekanej natki pietruszki - opcjonalnie - papryczka chilli Przygotowanie całości jest wręcz obrzydliwie proste - gotujemy makaron, a gdy będzie już prawie miękki, na głęboką patelnię wlewamy oliwę, na nią wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę z ostrej(...)podsmaży (pilnujemy, by się nie przypalił, ma jedynie oddać smak oliwie), wrzucamy na patelnię odcedzony ugotowany makaron, mieszamy przez chwilę, po czym dorzucamy drobno posiekaną natkę pietruszki (trochę zostawiamy sobie do posypania ;)). Ja na końcu do gotowego aglio e olio wmieszałam jeszcze ser, przez co nie posypywałam gotowej potrawy nim z wierzchu, jak nakazuje tradycyjna receptura, ale gwarantuję
Kulinarne zapędy Kokosamakaronu (najlepiej kolorowego) 30 dag szynki, np. konserwowej 30 dag żółtego sera 1 słoik pędów bambusa puszka kukurydzy majonez pieprz, sól Pokroić w kostkę szynkę i ser, odcedzić pędy bambusa oraz kukurydzę i dodać do pozostałych składników. Następnie dodać ugotowany (zimny) makaron, pieprz i sól do smaku oraz majonez. Wymieszać. Sałatkę przygotować najlepiej kilka godzin przez jedzeniem. Z podanych
Humanistka w kuchnimnie 18%) 20 dag pomidorów paprykowych (żółtych i czerwonych) kilka plastrów salami dojrzewającego ok 15 dag sera żółtego tartego 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa ziołowa do drobiu papryka słodka i inne przyprawy wg uznania Przygotowanie: Makaron gotujemy aldente. Pierś kroimy w paski, przyprawiamy - u mnie sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła do drobiu. Podsmażamy(...)koniec podsmażamy pomidorki z czosnkiem na rozgrzanej patelni (chwile). Na patelnię wrzucamy makaron i lekko podgrzewamy na tłuszczu pozostałym z podsmażania pomidorów. Wyłączamy gaz. Dodajemy śmietanę zmieszaną z ziołami prowansalskimi i solą oraz salami, mięso i pomidorki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Przekładamy serem żółtym. Na wierzch również posypujemy serem oraz słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy
Kuchnia po mojemuwprost dla Was. Spód zapiekanki tworzy spaghetti, zaś na górze znajduje się warstwa sera, na której rozmieszczone są pomidory posypane mozzarellą. Całość dobrze doprawiona tworzy przepyszną zapiekankę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów oliwa 400 g makaronu wstążki (u mnie Lubella wstążki nr 13 Mafaldine corte ) 1 sok z pomidorów(...)wymieszać ze sokiem, dopiero wtedy wlać do blendera). Całość sosu zblendować i w razie potrzeby doprawić. Wymieszać ze sobą gotowe mięso mielone, makaron i sos pomidorowy. Całość przelać do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Ser zetrzeć na tarce, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Masę spaghetti posypać żółtym serem, po czym wyłożyć na nim pomidory pokrojone
Passions hobbies lifedodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gałązka pomidorków koktajlowych (ok. 10-11 sztuk) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy Do utrzepanej śmietanki z jajkami przekładamy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem Dodajemy ugotowany brokuł i podduszone warzywa - mieszamy. Dodajemy sól i pieprz Ser mozzarella kroimy w małe kwadraciki, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół Na wymieszane warzywa układamy pomidorki Posypujemy mozzarella Naczynie wkładamy
Szczęśliwa kuchniadodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gałązka pomidorków koktajlowych (ok. 10-11 sztuk) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy Do utrzepanej śmietanki z jajkami przekładamy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem Dodajemy ugotowany brokuł i podduszone warzywa - mieszamy. Dodajemy sól i pieprz Ser mozzarella kroimy w małe kwadraciki, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół Na wymieszane warzywa układamy pomidorki Posypujemy mozzarella Naczynie wkładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com